Bolovi u ledjima kod žena [5 najčeščih grešaka]

Bol u leđima simptom je raznih zdravstvenih stanja, bolesti i ozljeda. Muškarci, žene i djeca imaju akutnu ili kroničnu bol u leđima, ali postoje neka stanja kojima su žene sklonije doživjeti nego muškarci. Na primjer, više žena nego muškaraca suočava se s kroničnom boli u donjem dijelu leđa. Slijede neki od uobičajenih uzroka bolova u leđima kod žena.

Evo pet najčešćih grešaka koje žene čine kad trpe bolove u leđima:

 1. Nedostatak fizičke aktivnosti: Mnoge žene vjeruju da će odmor i izbjegavanje fizičke aktivnosti ublažiti bolove u leđima, ali zapravo suprotno, redovita umjerena tjelesna aktivnost može pomoći u jačanju mišića leđa i smanjenju bolova.

 2. Pogrešna postava: Mnoge žene sjede ili stoje s pogrešnom postavom, što može dovesti do bolova u leđima. Ispravna postava uključuje uspravno držanje s blago povijenim koljenima, a noge bi trebale biti u širini ramena.

 3. Nošenje neudobne obuće: Neudobna obuća, posebno visoke pete, mogu uzrokovati neravnomjerno opterećenje na stopalima i uzrokovati bolove u leđima.

 4. Prekomjerna težina: Prekomjerna težina može uzrokovati dodatni pritisak na leđa i zglobove, što može dovesti do bolova u leđima.

 5. Stres: Stres može uzrokovati napetost u mišićima leđa i povećati bolove. Pokušajte se opustiti i smanjiti stres kroz vježbu, meditaciju, duboko disanje i slično.

Najčešća pitanja u vezi bolova u ledjima kod žena

Bolovi u leđima kod žena mogu biti uzrokovani mnogim različitim čimbenicima. Evo nekoliko najčešćih uzroka bolova u leđima kod žena:

 1. Loša postura: Pogrešna postura može uzrokovati bolove u leđima jer dovodi do prekomjernog opterećenja na mišiće i zglobove u leđima.

 2. Ozljede: Ozljede, kao što su istegnuća mišića ili uganuća, mogu uzrokovati bolove u leđima. Ozljede se često događaju tijekom sportskih aktivnosti ili zbog nezgoda u kući.

 3. Prekomjerna tjelesna aktivnost: Prekomjerna tjelesna aktivnost, posebno kad se izvodi bez odgovarajućeg zagrijavanja ili kada se vrši pretjeran napor, može dovesti do bolova u leđima.

 4. Prekomjerna težina: Prekomjerna težina može uzrokovati bolove u leđima jer dovodi do prekomjernog opterećenja na mišiće i zglobove u leđima.

 5. Stres: Stres može uzrokovati napetost u mišićima leđa i povećati bolove.

 6. Hormonalne promjene – neke žene mogu doživjeti bolove u leđima tijekom menstrualnog ciklusa ili tijekom trudnoće zbog hormonskih promjena.

 7. Problemi sa zglobovimaartritis i drugi problemi sa zglobovima mogu uzrokovati bolove u leđima.

 8. Oštećenja ili ozljede – ozljede, poput uganuća ili istegnuća mišića u leđima, mogu uzrokovati bolove.

 9. Problemi s kralježnicom – problema s kralježnicom, poput kile ili izbočenja diska, mogu uzrokovati bolove u leđima.

Bol u leđima je često stanje koje može biti izazvano različitim uzrocima, uključujući neaktivnost, loše držanje, prenaprezanje mišića, ozljede ili poremećaje u kralježnici. Osim toga, bol u leđima je često povezana s hormonskim fluktuacijama i menstrualnim ciklusom kod žena.

Evo nekoliko savjeta za ublažavanje bolova u leđima kod žena:

 1. Vježba: Vježbanje jača mišiće leđa i može pomoći u sprječavanju bolova u leđima. Pokušajte raditi vježbe koje su dizajnirane za jačanje mišića leđa i trbuha, kao što su trbušnjaci, čučnjevi, mostovi i plenkovi.

 2. Istezanje: Istegnite se kako biste povećali fleksibilnost i smanjili bol u leđima. Pokušajte se protezati ujutro i prije spavanja, kao i tijekom dana ako sjedite duže vrijeme.

 3. Toplina: Toplina može pomoći u opuštanju mišića i smanjenju bolova. Koristite toplu kupku ili termofor za opuštanje mišića.

 4. Hladnoća: Led može smanjiti bol i upalu. Stavite ledenu vrećicu na područje s bolom u leđima na 15-20 minuta, nekoliko puta dnevno.

 5. Korištenje adekvatne obuće: Nošenje cipela s adekvatnom potporom može pomoći u održavanju pravilnog držanja i smanjenju boli u leđima.

 6. Pravilno držanje: Pravilno držanje tijela tijekom cijelog dana može smanjiti napetost mišića i bol u leđima. Pokušajte sjediti ravno, a ne savijati se prema naprijed, a kad stojite, rasporedite težinu na obje noge.

 7. Masaža: Masaža može pomoći u opuštanju mišića i smanjenju boli u leđima. Pokušajte s masažom kod stručnjaka ili zamolite nekoga da vam masira bolno područje.

Ako se bol u leđima nastavi ili postane ozbiljna, važno je konzultirati se sa zdravstvenim stručnjakom.

Ako imate bolove u leđima, bilo bi dobro posjetiti svog liječnika radi pregleda, pogotovo ako bolovi traju dulje od nekoliko dana ili ako su jaki i ometaju vaše svakodnevne aktivnosti.

Vaš liječnik će moći procijeniti uzrok boli u leđima i preporučiti odgovarajući tretman. Ovisno o uzroku boli, vaš liječnik može preporučiti vježbe, fizikalnu terapiju, lijekove protiv bolova, promjenu navika sjedenja, masažu, akupunkturu ili druge oblike liječenja.

U nekim slučajevima, bolovi u leđima mogu biti znak ozbiljnijeg problema, poput ozljede kralježnice ili upale živaca. Stoga je važno konzultirati se sa stručnjakom kako bi se utvrdio uzrok boli i pravilno liječenje.

Ako imate bilo kakve druge simptome poput groznice, gubitka težine, slabosti ili utrnulosti, ili problema s mokrenjem, trebali biste se odmah obratiti svom liječniku. Ti simptomi mogu ukazivati na ozbiljniji problem koji zahtijeva hitnu medicinsku pažnju.

Da, vježbe mogu biti korisne u ublažavanju bolova u leđima kod žena. Međutim, važno je pravilno odabrati vježbe i izvesti ih s pravilnom tehnikom kako biste izbjegli pogoršanje boli. Prije početka bilo kojeg programa vježbanja, uvijek je preporučljivo konzultirati se sa svojim liječnikom.

Ovisno o uzroku bolova u leđima, različite vježbe mogu biti korisne. Općenito, vježbe koje istežu i jačaju mišiće leđa i trbuha, te povećavaju fleksibilnost kralježnice, mogu biti korisne u ublažavanju bolova u leđima. Neke od uobičajenih vježbi uključuju:

 1. Plank: Ova vježba jača mišiće trbuha i leđa. Lezite na trbuh, podignite se na podlaktice i na vrhove prstiju, držeći ravnu liniju od vrha glave do pete. Držite ovaj položaj 20-30 sekundi, ponovite 3 puta.

 2. Most: Ova vježba jača mišiće stražnjice i donjeg dijela leđa. Lezite na leđa s rukama uz tijelo, savijte koljena i podignite zdjelicu tako da stvorite ravnu liniju od koljena do ramena. Držite ovaj položaj 5-10 sekundi, ponovite 10 puta.

 3. Istezanje leđa: Ova vježba pomaže u istezanju mišića leđa i smanjuje napetost u kralježnici. Lezite na leđa s koljenima savijenim, polako povucite koljena prema prsima dok držite stopala na podu. Držite ovaj položaj 20-30 sekundi, ponovite 3-5 puta.

 4. Sklekovi na koljenima: Ova vježba jača mišiće leđa i trbuha, ali s manjim stresom na kralježnici. Kleknite na pod i stavite ruke ispred sebe, dlanovi okrenuti prema dolje. Spustite se na ruke i koljena dok se spuštate na pod, zatim se vratite u početni položaj. Ponovite 10-15 puta.

 5. Vježbe joge: Vježbe joge, poput “dječje poze” i “mačke i krave”, mogu pomoći u opuštanju mišića leđa i smanjenju napetosti u kralježnici.

Važno je napomenuti da vježbe nisu uvijek najbolje rješenje za sve vrste bolova u leđima, posebno ako postoji ozljeda.

Postoji nekoliko stvari koje bi trebali izbjegavati kako biste smanjili rizik od bolova u leđima:

 1. Dugotrajno sjedenje: Ako radite posao koji zahtijeva dugotrajno sjedenje, pokušajte ustajati i protegnuti se svakih 30-60 minuta.

 2. Loša postura: Loša postura može stavljati pritisak na kralježnicu i uzrokovati bolove u leđima. Pokušajte održavati ravnotežu dok sjedite i stojite, držeći leđa ravno i ramena opuštena.

 3. Prekomjerna tjelesna težina: Prekomjerna tjelesna težina može povećati pritisak na kralježnicu i uzrokovati bolove u leđima. Pokušajte održavati zdravu tjelesnu težinu prehranom i redovitom tjelesnom aktivnošću.

 4. Neaktivnost: Nedostatak tjelesne aktivnosti može oslabiti mišiće leđa i povećati rizik od bolova u leđima. Pokušajte uključiti neku vrstu tjelesne aktivnosti u svoju svakodnevnu rutinu, poput šetnje, vožnje bicikla ili plivanja.

 5. Loša tehnika podizanja: Podizanje teških predmeta na neispravan način može uzrokovati bolove u leđima. Kada podižete težak predmet, savijte koljena i držite predmet blizu tijela, a ne dalje od tijela, te koristite noge za podizanje.

 6. Stres: Stres može uzrokovati napetost u mišićima leđa i uzrokovati bolove u leđima. Pokušajte pronaći načine za smanjenje stresa, poput vježbanja, meditacije ili druženja s prijateljima i obitelji.

 7. Loše navike spavanja: Neke navike spavanja, poput spavanja na trbuhu ili na previsokom ili preniskom jastuku, mogu uzrokovati bolove u leđima. Pokušajte spavati na leđima ili bočnoj strani, koristiti jastuke koji održavaju vrat u ravnom položaju i odabrati madrac koji pruža potporu tijelu.

 8. Ovdje čete nači još 10 jednostavnih savjeta koji mogu pomoći kod bolova u leđima.

Evo nekoliko načina kako možete smanjiti rizik od bolova u leđima i poboljšati zdravlje kralježnice:

 1. Održavajte zdravu tjelesnu težinu: Prekomjerna tjelesna težina može povećati pritisak na kralježnicu, što može uzrokovati bolove u leđima. Zdrava prehrana i redovita tjelesna aktivnost mogu vam pomoći održati zdravu tjelesnu težinu.

 2. Vježbajte redovito: Vježbe koje jačaju mišiće leđa, trbuha i nogu mogu pomoći u održavanju zdravlja kralježnice i smanjiti rizik od bolova u leđima. Pokušajte uključiti neku vrstu tjelesne aktivnosti u svoju svakodnevnu rutinu, poput hodanja, trčanja, plivanja ili joge.

 3. Održavajte dobru posturu: Loša postura može uzrokovati napetost u mišićima leđa i uzrokovati bolove u leđima. Držite leđa ravno i ramena opuštena dok sjedite i stojite, i pokušajte održati ravnotežu tijela dok hodate ili stojite.

 4. Pazite na tehniku podizanja tereta: Podizanje teških predmeta na neispravan način može uzrokovati bolove u leđima. Kada podižete težak predmet, savijte koljena i držite predmet blizu tijela, a ne dalje od tijela, te koristite noge za podizanje.

 5. Održavajte dobru fleksibilnost: Fleksibilnost mišića i zglobova može pomoći u smanjenju napetosti u mišićima leđa. Pokušajte redovito istezati mišiće leđa, nogu i ramena kako biste održali dobru fleksibilnost.

 6. Smanjite stres: Stres može uzrokovati napetost u mišićima leđa i pogoršati bolove u leđima. Pokušajte pronaći načine za smanjenje stresa, poput meditacije, yoga, opuštanja ili druženja s prijateljima i obitelji.

 7. Održavajte dobar san: Nepravilan san ili neudoban madrac mogu uzrokovati bolove u leđima. Odaberite madrac koji vam pruža dobru potporu i spavajte u poziciji koja vam najbolje odgovara.

 8. Pazite na svoje tijelo: Slušajte svoje tijelo i pazite na svoje zdravlje.

Evo nekoliko uobičajenih metoda liječenja koje se koriste za ublažavanje bolova u leđima:

 1. Odmaranje: Ako bol u leđima nije ozbiljna i nije povezana s ozljedom, može biti korisno odmarati se i izbjegavati aktivnosti koje mogu pogoršati simptome.

 2. Toplina i hladnoća: Korištenje vrućeg ili hladnog obloga na bolnom području može smanjiti bol i oticanje.

 3. Lijekovi protiv bolova: Lijekovi protiv bolova kao što su ibuprofen, acetaminofen i naproksen mogu pomoći u ublažavanju bolova u leđima. U nekim slučajevima, vaš liječnik može propisati jače lijekove protiv bolova ako su simptomi ozbiljni.

 4. Fizikalna terapija: Fizikalna terapija može uključivati ​​vježbe koje jačaju mišiće leđa, istezanje, masažu i druge tehnike koje pomažu u ublažavanju boli i poboljšanju funkcije kralježnice.

  Danas se moderna fizikalna terapija ne može zamisliti bez magnetoterapije, koja je sastavni dio svake fizioterapije kako u medicinskim centrima tako i u toplicama. Takvu Magus magnetnu terapiju možete imati i kod kuće za ublažavanje bolova u donjem dijelu leđa, dva puta dnevno po 30 minuta. Tek redovitom, svakodnevnom primjenom magnetske terapije, vidljivi su zaista dobri učinci. Magnetska terapija Magus ima vrlo poseban program za križobolju, koji djeluje dubinski i ublažava bol, vraća pokretljivost i smanjuje upale.

 5. Injekcije: Vaš liječnik može propisati injekcije kortizona ili drugih lijekova za ublažavanje boli u leđima.

 6. Alternativne terapije: Neke žene traže alternativne terapije kao što su akupunktura, kiropraktika ili osteopatija kao način za ublažavanje bolova u leđima.

 7. Kirurški zahvati

Vrijeme potrebno za oporavak od bolova u leđima ovisi o mnogim faktorima, uključujući uzrok boli, ozbiljnost simptoma i način liječenja. U nekim slučajevima, bolovi u leđima mogu se poboljšati nakon samo nekoliko dana, dok u drugim slučajevima može biti potrebno nekoliko tjedana ili čak mjeseci da se potpuno oporavite.

Uobičajeno je da se preporuča odmoriti se i izbjegavati aktivnosti koje pogoršavaju simptome tijekom prvih nekoliko dana nakon pojave boli u leđima. U tom razdoblju preporučuje se primjena hladnoće na bolno područje, uzimanje lijekova protiv bolova i upotrebu drugih metoda koje su vam preporučene od strane vašeg liječnika.

Ako bolovi u leđima potraju dulje vrijeme, vaš liječnik može preporučiti fizikalnu terapiju, injekcije lijekova protiv boli ili druge metode liječenja kako bi se smanjili simptomi i poboljšala funkcija kralježnice. U nekim slučajevima, može biti potrebna operacija.

Ako imate bolove u leđima, važno je posjetiti liječnika kako bi se utvrdio uzrok boli i preporučilo najbolje liječenje za vaše stanje. Također je važno pridržavati se preporuka liječnika i izbjegavati aktivnosti koje mogu pogoršati simptome kako bi se olakšalo vaše stanje i ubrzao proces ozdravljenja.

Bolovi u ledjima kod žena [na slikama]

Bolovi u ledjima kod žena tokom šetnje
Bol u ledjima nakon spavanja
bolovi u sredini leđa
Bol u donjem delu leđa
Bol u ledjima nakon sporta

Statistike o bolovima u leđima kod žena: Što kažu brojke

 • Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), bolovi u leđima su jedan od najčešćih zdravstvenih problema u svijetu i utječu na oko 60-70% ljudi u nekom trenutku u njihovom životu.

 • Prema istraživanju iz 2020. godine, bolovi u leđima su češći kod žena nego kod muškaraca. Ovo istraživanje je utvrdilo da je prevalencija bolova u leđima kod žena bila 64%, dok je u muškaraca bila 58%.

 • Prema podacima Nacionalnog instituta za neurološke poremećaje i moždani udar (NINDS), bolovi u leđima su češći kod žena tijekom trudnoće i menopauze.

 • Prema istraživanju iz 2018. godine, neaktivnost je čest uzrok bolova u leđima kod žena. Ovo istraživanje je također utvrdilo da su žene koje su fizički aktivne i koje redovito vježbaju manje sklonije bolovima u leđima.

 • Prema istraživanju iz 2019. godine, radno mjesto također može utjecati na rizik od bolova u leđima kod žena. Ovo istraživanje je utvrdilo da su žene koje rade u sjedećim položajima i koje se bave administrativnim poslovima više izložene riziku od bolova u leđima.

Ove statistike naglašavaju važnost prevencije bolova u leđima, kao i važnost redovitog kretanja i vježbanja za održavanje zdravog kralježničkog stuba kod žena.

Saznaj kako elektromagnetska terapija može olakšati bolove u ledjima kod žena

Magnetska terapija Magus temelji se na magnetskom polju i niskim frekvencijama koje prodiru duboko u tijelo i izuzetno su učinkovite protiv bolova kod žena. Smanjuje grčeve mišića u leđima, povećava pokretljivost malih zglobova kralježnice i ublažava upale. Među ženama je vrlo popularan mali Magus jastuk koji stavite na trbuh i tako djeluje na donji dio leđa, a ujedno grije prednji dio trbuha i genitalno područje. Zahvaljujući Magus magnetskoj bazi možete se vratiti na posao i svakodnevne aktivnosti bez neugodnih bolova.

Jastuk Magus se koristi svakodnevno dok bolovi ne prestanu. Program za bolove u donjem dijelu leđa (C3) traje 30 minuta. Koristi se veliki jastuk koji djeluje na cijelo tijelo i mali jastuk postavljen ispred na trbuh koji djeluje direktno na donji dio leđa. Mali jastuk postaje topao, nakon završene terapije sam se isključuje, tako da se možete potpuno opustiti ili čak zaspati.

Magus terapija u praksi

magus terapija kod žena u praksi
Jastuk Magus za bolove u donjem dijelu leđa kod žena postavlja se odozgo, na trbuh i djeluje na donji dio leđa, a ujedno je jako udoban za žene, jer nam grije trbuh i rađa. Ne zaboravite, ispod kreveta se nalazi i veliki Magus jastuk koji djeluje na cijelo tijelo. A korištenje oba jastuka u isto vrijeme dovodi do najboljih rezultata ublažavanja boli. Mali Magus jastuk je vrlo praktičan, veličine 40 x 40 centimetara.

Detajlno o bolovima u ledjima kod žena

Što uzrokuje bolove u leđima kod žena?

Bol u leđima je posljedica nekog od brojnih stanja. Ponekad je bol uzrokovana problemom u kralježnici ili potpornim mišićima, ligamentima i tetivama. Međutim, bol u leđima također može biti posljedica problema u nekom drugom dijelu tijela, a ljudi osjećaju ono što se zove upućena bol.

bolovi u gornjem delu ledja kod ženaBol se također može pojaviti u bilo kojem dijelu leđa. To može biti lokalizirana bol, poput boli u donjem dijelu leđa ili u vratu, ili može biti raširena bol u leđima.

Opće kategorije uzroka bolova u leđima kod žena uključuju:

 • Iščašenje ili istegnuće leđa,
 • Spinalna ozljeda kralježaka ili spinalnih živaca,
 • Bolesti poput osteoporoze i bolesti diska,
 • Artritis,
 • Medicinsko stanje poput infekcije mjehura ili bubrega,
 • Hormonske fluktuacije.

Djevojke s problemima s donjim dijelom leđa obično osjećaju bol zbog sportske ozljede ili nezgode. U tim slučajevima, bol u donjem dijelu leđa je posljedica istegnuća mišića ili istegnuća ligamenta. Nošenje teških ruksaka još je jedan uzrok bolova u leđima kod mladih ljudi. Djevojčice koje ulaze u pubertet i imaju menstruaciju također mogu osjetiti bolove u leđima zbog hormonskih promjena. Prekomjerna tjelesna težina ili pretilost još su jedan uzrok bolova u leđima kod djece.

Bolovi u leđima koji uglavnom pogađaju žene

Spomenute opće kategorije uključuju različita stanja akutne i kronične boli koja su češća kod žena. Neki se uzroci mogu pojaviti u bilo kojoj dobi, dok se drugi često viđaju kod starijih ljudi. Zapravo, bol u leđima starica odnosi se na bol koja se javlja zbog procesa starenja koji dovodi do degeneracije zglobova u kralježnici.

Slijede neka specifična stanja koja žene obično doživljavaju i koja uzrokuju bol u leđima.

1. Fibromialgija

Fibromialgija – stanje s bolovima i ukočenošću mišića koje može uzrokovati raširenu bol u leđima. Karakterizira ga raširena mišićno-koštana bol zajedno s ukočenošću, umorom, poremećajem spavanja, kognitivnim poteškoćama i promjenama raspoloženja kao što su tjeskoba ili depresija.

Trenutno, točna etiologija fibromialgije nije dovoljno proučena. Pacijenti koji boluju od fibromialgije mogu imati niži prag za bol zbog povećanih signala osjetljivosti na bol u mozgu. Žene imaju veću vjerojatnost da će razviti fibromialgiju nego muškarci jer se smatra da ženski hormoni igraju ulogu u osjećaju boli.

2. Piriformis sindrom

Piriformis mišić povezan je s donjim dijelom kralježnice, prolazi kroz stražnjicu i povezuje se s kosti na vrhu bedra. Sa svake strane tijela nalazi se mišić piriformis, koji igra veliku ulogu u pomaganju pokreta donjeg dijela tijela. Veliki išijatični živac nalazi se ispod mišića piriformisa. Poteže od leđne moždine i niz svaku nogu.

Sindrom piriformisa postoji kada uski, plosnati mišić piriformis pritišće i iritira išijatični živac i uzrokuje bolnu upalu. Nije uobičajeno, ali može biti bolno poput išijasa. Piriformis sindrom pogađa više žena nego muškaraca, ali točan razlog za to nije poznat.

3. Disfunkcija sakroilijačnog zgloba (SI zglob).

Sakroilijakalni zglob (ili SI zglob) pokriva sakrum sa zdjelicom i nalazi se uz dno kralježnice. Cilj liječenja je vratiti normalan opseg pokreta SI zgloba. Disfunkcija sakroilijačnog zgloba može dovesti do križobolje i općenito je češća u mladih i sredovječnih žena.

SI zglob služi kao jastuk između gornjeg dijela tijela i zdjelice, a disfunkcija može biti uzrokovana trudnoćom, načinom hodanja, osteoartritisom, ozljedom itd.

4. Kokcidinija

Kokcigodinija je bol u trtičnoj kosti. Trtična kost je posljednji segment kralježnice i nosi težinu. Kokcidinija je još jedno stanje koje više pogađa žene nego muškarce. Nacionalni institut za zdravlje (NIH) kaže da žene imaju pet puta veću vjerojatnost da će razviti ovo stanje nego muškarci. Kod žena, bol u trtici može se razviti zbog:

 • Degeneracija zglobova
 • Ozljeda kokciksa tijekom pada ili drugog incidenta koji uzrokuje traumu kostiju
 • Dugotrajno sjedenje na tvrdoj površini

5. Osteoartritis u kralježnici

Osteoartritis je degenerativna bolest zglobova koja dovodi do razgradnje hrskavice u fasetnim zglobovima; može dovesti do kompresijskog prijeloma bilo gdje u kralježnici zbog stanjivanja kostiju.

6. Degenerativna spondilolisteza

Degenerativna spondilolisteza uzrokuje bol u leđima kada donji kralježak sklizne prema naprijed preko onog ispod sebe, iritirajući korijene živaca kralježnice.

7. Medicinski poremećaji

Postoji više poremećaja koji uzrokuju bolove u leđima kod žena, npr. infekcije bubrega ili mjehura, poremećaji jajnika, miomi maternice, infekcije zdjelice itd.

Postoje i drugi uzroci bolova u leđima koji pogađaju žene, ali muškarci imaju jednaku vjerojatnost da će razviti mnoge od njih. Na primjer, žena ili muškarac mogu ozlijediti leđa baveći se sportom ili dižući teške utege u teretani ili na poslu. Muškarci i žene razviju rak ili dožive herniju diska.

Organi koji uzrokuju bol u donjem dijelu leđa kod žena

Razni organi mogu uzrokovati bol u donjem dijelu leđa kod žena.

1. Dismenoreja

Disfunkcija maternice, žena doživljava jake grčeve tijekom menstruacije. Primarna dismenoreja počinje s prvim menstrualnim ciklusom i nastavlja se tijekom cijelog života. Sekundarna dismenoreja su jaki grčevi koji počinju kasnije u životu i rezultat su stanja poput upalne bolesti zdjelice.

2. Infekcija bubrega

Akutni pijelonefritis (APN) medicinski je naziv za infekciju bubrega. To je teška infekcija urinarnog trakta i može biti prilično bolna. Infekcija može započeti u mjehuru i urinarnom traktu, a zatim se proširiti na bubrege. Infekcija se može pojaviti u jednom bubregu, što dovodi do intenzivne boli u donjem dijelu leđa na strani zaraženog bubrega.

3. Upalna bolest crijeva (IBD)

IBD uključuje ulcerozni kolitis i Crohnovu bolest. Ponekad dovodi do razvoja ankilozantnog spondilitisa (spondilartritisa), vrste artritisa koji uzrokuje upalu kralježnice. IBD može dovesti do kronične boli u donjem dijelu leđa.

4. Pankreatitis

Gušterača pomaže u probavi hrane kroz proizvodnju enzima i također pomaže u kontroli razine šećera u krvi putem oslobađanja hormona. Kada se gušterača upali, može uzrokovati bol u gornjem dijelu trbuha koja se može proširiti na donji dio leđa.

bol u leđima kod žena

5. Upala slijepog crijeva

Slijepo crijevo je mali organ nalik vrećici koji se proteže od debelog crijeva na desnoj strani donjeg abdomena. Upala slijepog crijeva je kada se organ upali ili inficira. Jedan od simptoma je bol u donjem desnom dijelu leđa.

6. Poremećaji jetre

Postoji nekoliko poremećaja jetre koji ometaju rad organa. Oni uključuju hepatitis i rak. Kada jetra natekne, ona pritišće živce donjeg dijela leđa i uzrokuje bol u donjem dijelu leđa.

Što uzrokuje bol u gornjem dijelu leđa kod žena?

Gornji dio leđa ili torakalna kralježnica je područje koje počinje u dnu vrata i proteže se do dna prsnog koša. Bol u gornjem dijelu leđa kod žena obično je uzrokovana:

 • Loše držanje, poput pogrbljenosti ili guranja glave prema naprijed dok sjedite ili stojite, što uzrokuje neusklađenost kralježnice
 • Pretjerana upotreba ili naprezanje mišića, obično zbog ponavljajućih pokreta ili nepravilnog podizanja predmeta ili djece
 • Ozljeda diskova, mišića i/ili ligamenata
 • Miofascijalna bol
 • Artritis

Mnogi slučajevi bolova u leđima nisu ozbiljni. Manje istegnuća i uganuća obično će zacijeliti sami od sebe. U brojnim slučajevima, ispravljanje držanja ili više tjelovježbe za jačanje leđnog tkiva može spriječiti daljnje bolove u leđima.

Kako ženski problemi i hormonalne promjene mogu uzrokovati bol u donjem dijelu leđa?

Ženski spolni hormoni imaju važnu ulogu u raznim degenerativnim bolestima mišića i kostiju te u osjetljivosti na bol. Slijede neki od uobičajenih uzroka hormonske boli u leđima.

1. Menstrualni ciklus

Hormonske fluktuacije povećavaju osjetljivost na bol i utječu na mišiće. Žene tijekom menstrualnog ciklusa osjećaju bol koja se prenosi od donjeg dijela trbuha do donjeg dijela leđa.

2. Trudnoća

Tijekom trudnoće tijelo oslobađa hormon koji se zove relaksin koji opušta zglobove i ligamente u području zdjelice kako bi fetus mogao rasti. Promjene hormona također mogu uzrokovati popuštanje potpornih ligamenata u kralježnici, uzrokujući disfunkciju sakroilijačnog zgloba.

bolovi u ledjima kod žena zbog trudnočeHormonalne promjene i pritisak bebe koja raste na donji dio leđa, uključujući trtičnu kost, glavni su uzroci bolova u donjem dijelu leđa kod žena.

Sve veća težina djeteta u maternici dovodi do promjena u držanju tijela koje opterećuje zglobove leđa, kuka i nogu.

3. Endometrioza

Endometrioza je stanje u kojem stanice koje su slične stanicama sluznice maternice rastu izvan maternice. Stanice, koje djeluju poput tkiva endometrija, mogu rasti na jajnicima ili jajovodima ili u drugim područjima zdjelične šupljine. Tijekom menstrualnog ciklusa stanice će nabubriti i izazvati krvarenje što dovodi do bolova u donjem dijelu leđa i drugih bolnih simptoma.

4. PMS (predmenstrualni sindrom)

Predmenstrualni sindrom je kombinacija simptoma koje žene osjećaju nekoliko dana do tjedan dana prije početka menstruacije. Simptomi često uključuju bol u donjem dijelu leđa za koju se vjeruje da je uzrokovana promjenama u hormonima. Hormon prostaglandin oslobađa se tijekom menstrualnog ciklusa kako bi pripremio maternicu za odbacivanje sluznice maternice.

5. Postmenopauza

Degeneracija diska kralježnice ubrzava se zbog pada razine estrogena nakon menopauze.

S kroničnom boli u leđima teško je živjeti jer otežava čak i najjednostavnije zadatke ili pokrete. Žene je bol u donjem dijelu leđa ono što ih često tjera da posjete liječnika radi procjene.

Upornu bol ne treba zanemariti jer može biti posljedica nečeg ozbiljnijeg od uganuća ili istegnuća, poput išijasa, puknuća diska ili infekcije. Oštra bol koja se pojavi iznenada također se ne smije zanemariti. Uvijek je bolje posjetiti liječnika kada kućni lijekovi ne pomažu u ublažavanju boli ili ako akutna ili kronična bol ometa životne aktivnosti.

Saznaj kako elektromagnetska terapija može olakšati bolove u ledjima kod žena

Magnetska terapija Magus temelji se na magnetskom polju i niskim frekvencijama koje prodiru duboko u tijelo i izuzetno su učinkovite protiv bolova kod žena. Smanjuje grčeve mišića u leđima, povećava pokretljivost malih zglobova kralježnice i ublažava upale. Među ženama je vrlo popularan mali Magus jastuk koji stavite na trbuh i tako djeluje na donji dio leđa, a ujedno grije prednji dio trbuha i genitalno područje. Zahvaljujući Magus magnetskoj bazi možete se vratiti na posao i svakodnevne aktivnosti bez neugodnih bolova.

Jastuk Magus se koristi svakodnevno dok bolovi ne prestanu. Program za bolove u donjem dijelu leđa (C3) traje 30 minuta. Koristi se veliki jastuk koji djeluje na cijelo tijelo i mali jastuk postavljen ispred na trbuh koji djeluje direktno na donji dio leđa. Mali jastuk postaje topao, nakon završene terapije sam se isključuje, tako da se možete potpuno opustiti ili čak zaspati.

Magus terapija u praksi

magus terapija kod žena u praksi
Jastuk Magus za bolove u donjem dijelu leđa kod žena postavlja se odozgo, na trbuh i djeluje na donji dio leđa, a ujedno je jako udoban za žene, jer nam grije trbuh i rađa. Ne zaboravite, ispod kreveta se nalazi i veliki Magus jastuk koji djeluje na cijelo tijelo. A korištenje oba jastuka u isto vrijeme dovodi do najboljih rezultata ublažavanja boli. Mali Magus jastuk je vrlo praktičan, veličine 40 x 40 centimetara.

Povezani sadržaj

Bolovi u ledjima i išijas

Išijas je bol koja se javlja kada je išijatični živac nadražen ili stisnut, a išijatični živac je najveći živac u tijelu.

Išijas se obično manifestira kao bol koja se proteže od donjeg dijela leđa preko stražnjice do stražnjeg dijela noge, a ponekad čak i do stopala.

Osim boli, simptomi išijasa kod žena mogu uključivati trnce, utrnulost ili slabost u nozi, posebno u bedru i listu.

Također može doći do oteklina u zahvaćenom području, a bol se obično pogoršava kada sjedite ili stojite dulje vrijeme te tijekom noći.

Evo nekoliko načina kako se mogu ublažiti simptomi bolova u leđima i išijasa kod kuće:

 1. Toplina: Korištenje toplinskog obloga, grijaće jastučiće ili vrući tuš može pomoći smanjiti bol i opustiti mišiće.

 2. Hladnoća: Hladni oblozi ili ledeni paketi mogu pomoći smanjiti oticanje i upalu.

 3. Vježbe istezanja: Određene vježbe istezanja i lagane vježbe snage mogu pomoći ublažiti bol i smanjiti napetost u mišićima.

 4. Masaža: Masaža može pomoći opustiti mišiće i smanjiti bol.

 5. Meditacija i opuštanje: Tehnike poput meditacije, dubokog disanja i yoga mogu pomoći smanjiti stres, opustiti mišiće i ublažiti bol.

 6. Održavanje zdrave težine: Višak kilograma može opterećivati ​​kralježnicu i pogoršati bol u leđima, pa je važno održavati zdravu tjelesnu težinu.

 7. Održavanje dobrog držanja tijela: Držanje tijela igra važnu ulogu u prevenciji i liječenju bolova u leđima i išijasa, pa je važno održavati pravilno držanje dok sjedite, stojite i hodate.

Važno je napomenuti da ako bol ne nestaje ili se pogoršava, trebali biste potražiti savjet liječnika.

 
 1. Održavanje zdrave tjelesne težine: Višak kilograma opterećuje kralježnicu i povećava rizik od bolova u leđima i išijasa.

 2. Vježbanje: Redovito vježbanje može pomoći u jačanju mišića leđa, trbuha i nogu, što može smanjiti rizik od bolova u leđima i išijasa.

 3. Pravilno držanje tijela: Važno je održavati dobro držanje tijela dok sjedite, stojite i hodate kako bi se smanjio pritisak na kralježnicu.

 4. Odmor: Previše sjedenja ili stajanja može opterećivati ​​kralježnicu, pa je važno redovito uzimati pauze i odmoriti se.

 5. Pravilno podizanje: Pri podizanju teških predmeta, važno je saviti koljena i podići teret s nogama, a ne s leđima.

 6. Izbjegavanje dugotrajnog sjedenja: Dugotrajno sjedenje može opterećivati ​​kralježnicu, pa je važno često ustajati, razgibavati se i hodati.

 7. Spavanje na tvrdom madracu: Previše mekani madraci mogu pogoršati bolove u leđima i išijasu, pa je važno spavati na tvrdom madracu koji pruža dobru potporu kralježnici.

 8. Izbjegavanje pušenja: Pušenje može smanjiti protok krvi u kralježnici, što može pogoršati bolove u leđima i išijasu.

 9. Smanjivanje stresa: Stres može uzrokovati napetost u mišićima, što može dovesti do bolova u leđima i išijasu, pa je važno smanjiti stres korištenjem tehnika poput meditacije i dubokog disanja.

Ovi savjeti mogu pomoći u prevenciji bolova u leđima i išijasa kod žena, ali ako bolovi ne nestaju ili se pogoršavaju, važno je potražiti savjet liječnika.

Bolovi u ledjima i trudnoča

Bol u kukovima tijekom trudnoće relativno je česta pojava, a njezin uzrok može biti raznolik.

Neki od najčešćih uzroka boli u kukovima tijekom trudnoće uključuju:

 1. Hormonske promjene: Tijekom trudnoće tijelo luči hormon relaksin, koji pomaže opustiti i omekšati zglobove, ligamente i tetive u pripremi za porođaj. Međutim, ta opuštenost zglobova, ligamenata i tetiva može uzrokovati bolove u kukovima.

 2. Povećana težina: Povećanje tjelesne mase tijekom trudnoće može stvoriti dodatni pritisak na kukove i uzrokovati bol.

 3. Promjene u položaju zdjelice: Rastući fetus može uzrokovati pomicanje i rotaciju zdjelice, što također može uzrokovati bolove u kukovima.

 4. Preopterećenost: Prekomjerno vježbanje ili neke svakodnevne aktivnosti, poput hodanja ili nošenja teških predmeta, mogu uzrokovati bolove u kukovima.

 5. Osteoartritis: Rijetko, ali moguće je da bol u kukovima tijekom trudnoće može biti uzrokovana osteoartritisom, kroničnom degenerativnom bolešću zglobova.

Važno je napomenuti da bolovi u kukovima tijekom trudnoće obično nisu razlog za zabrinutost i mogu se ublažiti nekim promjenama životnog stila, poput promjene položaja sjedenja i spavanja, vježbanja i toplinskih terapija. (Više o bolovima u ledjima tokom spavanja). Međutim, ako bolovi postanu intenzivniji ili se kombiniraju s drugim simptomima, trudnica bi trebala konzultirati svog liječnika ili medicinskog stručnjaka.

Bolovi u kukovima tijekom trudnoće mogu biti vrlo neugodni, ali postoje neki sigurni načini za ublažavanje boli. Evo nekoliko prijedloga:

 1. Vježbe istezanja: Vježbe istezanja mogu pomoći u ublažavanju bolova u kukovima tijekom trudnoće. Neki od savjeta za istezanje uključuju:
 • Polako se nagnite naprijed, pazeći da vam leđa ostanu ravna.
 • Kleknite na jedno koljeno, a drugo ispružite ispred sebe i nježno se nagnite prema naprijed.
 • Kleknite na pod i pažljivo se nagnite prema natrag.
 • Stojte uz zid i postavite jednu nogu ispred druge, savijte koljena i nježno se nagnite prema naprijed.
 1. Toplinska terapija: Toplinska terapija može pomoći u opuštanju mišića i smanjenju bolova u kukovima. Primjena topline na područje boli može se postići pomoću grijaćih jastučića, vrućih ručnika ili toplih kupki.

 2. Promjena položaja tijela: Pokušajte promijeniti položaj tijela kako biste smanjili pritisak na kukove. Primjerice, spavajte na boku i stavite jastuk između nogu ili lezite na leđima i savijte koljena.

 3. Kineziterapija: Kineziterapija, koja uključuje vježbe i terapiju vježbanjem, može pomoći u jačanju mišića i poboljšanju fleksibilnosti, što može smanjiti bol u kukovima tijekom trudnoće.

 4. Akupunktura: Akupunktura može pomoći u smanjenju bolova u kukovima tijekom trudnoće. Ova terapija uključuje postavljanje tankih igala na određene točke tijela, što može stimulirati tijelo da otpusti prirodne analgetike.

Prije nego što počnete bilo koju vrstu terapije za ublažavanje bolova u kukovima tijekom trudnoće, važno je konzultirati se sa svojim liječnikom kako biste bili sigurni da je to sigurno za vas i vašu bebu.

Tijekom trudnoće, spavanje može biti teško zbog bolova u kukovima, nelagode i nemogućnosti pronalaska udobnog položaja. Evo nekoliko savjeta koji mogu pomoći u izbjegavanju bolova u kukovima tijekom spavanja i poboljšavanju kvalitete sna:

 1. Koristite jastuke: Koristite jastuke kako biste podržali svoje tijelo dok spavate. Položite jedan jastuk ispod glave, drugi ispod trbuha i treći između nogu kako biste podržali kralježnicu i smanjili pritisak na kukove.

 2. Promijenite položaj spavanja: Najbolji položaj spavanja tijekom trudnoće je na lijevom boku. Ovaj položaj poboljšava protok krvi i prehranu fetusa, a također smanjuje pritisak na trbuh. Ako ne možete spavati na lijevom boku, možete pokušati spavati na desnom boku ili leđima s jastukom ispod leđa.

 3. Izbjegavajte spavanje na trbuhu: Spavanje na trbuhu može biti neugodno i čak opasno tijekom trudnoće, pogotovo kasnije u trudnoći, kada je trbuh veći.

 4. Održavajte zdravu težinu: Prekomjerna težina može povećati pritisak na kukove, što može uzrokovati bol. Održavanje zdrave težine tijekom trudnoće može pomoći u smanjenju bolova u kukovima.

 5. Vježbajte: Vježbe tijekom trudnoće mogu pomoći u jačanju mišića i poboljšanju fleksibilnosti, što može smanjiti bol u kukovima. Međutim, prije nego što počnete vježbati, posavjetujte se sa svojim liječnikom.

 6. Koristite toplinu: Primjena topline na područje kukova može pomoći u opuštanju mišića i smanjenju boli. Možete koristiti grijaće jastučiće, tople kupke ili tople ručnike.

Važno je spavati dovoljno tijekom trudnoće, pa je važno pronaći način kako smanjiti bolove u kukovima kako biste mogli spavati udobno i kvalitetno. Ako bolovi u kukovima i dalje predstavljaju problem, obratite se svom liječniku ili primalji za savjet o daljnjem liječenju.

Dodatne informacije:

 

What Causes Back Pain In Women? Learn About AS | Backsplaining (engl.video):

Viri:

 • 1. Back Pain in Females: Pain Conditions and Causes
 • 2. 7 Back Pain Conditions That Mainly Affect Women
 • 3. What Are Common Causes of Lower Back Pain in Women?
 • 4. Back pain – Symptoms and causes – Mayo Clinic
 • 5. Seven Top Causes of Back Pain in Females: Should I Call the Doctor

Stručna podrška i vjerodostojnost napisanog

Sadržaj i opis na ovoj stranici je pod nadzorom elektromagnetskog eksperta i ostalih stručnih kolega. Ažuriranje zapisa na stranici kontroliraju: Tina Štifter i Matija Zajšek

Tina Štifter, Magus terapija d.o.o.
prim. dr. Jože Barovič, fiziater
prof. dr. Zmago Turk
prof. dr. Igor Jerman, biolog
Matija Zajšek, IT podržka

Puno nam znači autentičnost i profesionalnost napisanog na ovoj stranici. Svu podršku u profesionalnom pisanju i specifična pitanja korisnika pružaju stručnjaci. 
Ako pronađete bilo kakvu nedosljednost ili grešku u našem sadržaju, javite nam OVDJE.