Uzroci Kratak opis Detaljno Najčešča pitanja
Ankilozantni spondilitis Ankilozantni spondilitis (AS) je kronična upalna bolest vezivnog tkiva koja uglavnom pogađa kralježnicu. Upala zglobova u vratu, leđima i karlici (pelvisu) uzrokuje bolove i ograničava pokretljivost. Liječenje obuhvaća antireumatske lijekove koji modificiraju bolest (DMARD), poput sulfasalazina. Ankilozantni spondilitis (AS) je kronična upalna reumatska bolest. To je sistemska reumatska bolest koja zahvata cijelo tijelo. Bolest pogađa oko 1–2% osoba sa genotipom HLA-B27. Simptomi uključuju hronične tupi bolove u donjem dijelu leđa ili vratu, ograničenje pokretljivosti, upale zglobova u vratu, leđima i karlici (pelvisu), te čitav niz drugih simptoma. Uzrok ankilozantnog spondilitisa još nije poznat, ali se vjeruje da su uključeni čimbenici okoliša, bakterijski, genetski i imuni čimbenici. Liječenje obuhvaća lijekove protiv bolova i lijekove koji imaju za cilj zaustavljanje ili usporavanje napredovanja bolesti. Kako se dijagnosticira ankilozantni spondilitis, koji su njegovi simptomi i kako ih prepoznati te vježbe za olakšavanje simptoma ankilozantnog spondilitisa
Diskus hernija ili hernija diska Diskus hernija je promena na diskusima, mekim pločicama koje služe kao amortizeri između kralješaka u kičmi. Simptomi diskus hernije uključuju bol u ruci ili nozi ako se nalazi u donjem delu leđa, bol u vratnom delu kičme i druge simptome. Postoje savremene metode lečenja, poput dekompresionog stola ali postoje i druge metode lečenja. Diskus hernija (Discus hernia) je promena na diskusima – mekim pločicama koje služe kao svojevrsni amortizeri između pršljenova na kičmi. Ova promena dovodi do stvaranja “izbočenja, džepa”, što može da stvara tegobe kao što su bol u leđima, vratu i grudima, bol u preponama, glavobolje i vrtoglavice. U većini slučajeva diskus hernije, fizički pregled i medicinska istorija su sve što je potrebno za dijagnozu. Faktori koji mogu povećati rizik od diskus hernije su zanimanje sa fizički zahtevnim poslovima i često podizanje teških predmeta. Najefikasniji sistem lečenja diskus hernije je kombinacija kiropraktike, spinalne dekompresije i fizikalne terapije. Šta je diskus hernija ili hernija diska i zašto je važno pravovremeno liječiti? Kada posjetiti liječnika zbog hernije I Preporuke vježbi & kako živjeti nakon hernije
Infekcije bubrega Infekcije bubrega (upala bubrega, pijelonefritis) su česte infekcije mokraćnog sustava koje se mogu prenijeti krvlju ili vanjskim otvorom mokraćne cijevi. Simptomi uključuju bol i pečenje tokom mokrenja, potrebu za neodloložnim mokrenjem i opće slabosti. Liječenje može uključivati postavljanje ureteralne proteze ili stenta, lijekove protiv infekcija i prirodne metode liječenja. Infekcije bubrega su upalne bolesti bubrega koje nastaju usled prodiranja bakterija u organ. Najčešća bakterija koja uzrokuje upalu bubrega je Escherichia coli. Infekcije se mogu preneti krvlju iz drugih dijelova tijela, poput pneumonije, upale krvnih žila i grla. Simptomi infekcije bubrega uključuju visoku temperaturu, promenu boje mokraće i osetljivost u boku. Ako se ne počne na vreme sa lečenjem, upala bubrega može prouzrokovati nepopravljiva oštećenja bubrega.
Gojaznost Gojaznost je medicinsko stanje u kojem je višak tjelesne masnoće akumuliran u tolikoj mjeri da ima negativan utjecaj na zdravlje. To se obično dijagnostikuje kod osoba sa indeksom telesne mase od 30 ili više, što može dovesti do kardiovaskularnih, dijabetičkih i drugih metaboličkih oboljenja. Gojaznost se može definisati kao prekomerna telesna masa nastala usled povećanja masnog tkiva u organizmu, iznad 30% kod žena i iznad 25% kod muškaraca. Gojaznost je medicinsko stanje u kojem je višak tjelesne masnoće akumuliran u tolikoj mjeri da ima negativan utjecaj na zdravlje. Obično se gojaznost dijagnostikuje kod osoba sa indeksom telesne mase 30 ili više. Gojaznost može značajno smaniti kvalitet života, jer neke osobe nisu u stanju da obavljaju normalne i svakodnevne stvari. Gojaznost se smatra najrizičnijim faktorom za nastanak mnogih bolesti, uključujući kardiovaskularne, dijabetes i druge metaboličke bolesti. Genetski faktori i spoljašnja sredina mogu dovesti do gojaznosti. Prevencija gojaznosti podrazumeva unos žitarica, voća i povrća, smanjenje visoko kalorične hrane ili povećanje fizičke aktivnosti ili kombinacija oba. Simptomi gojaznosti su promena izgleda tela i nezadovoljstvo proizvedeno od strane nepoželjenih promena. Dijagnoza se postavlja prema procenatu masti u organizmu, a lečenje može biti medicinski ili dijetetski pristup.
Osteoartiritis Osteoartritis je često stanje koje može uticati na bilo koji zglob u telu. To je hronična, degenerativna bolest zglobova i podrazumeva oštećenje hrskavice zahvaćenog zgloba od blagog stepena. Osteoartritis je najčešći oblik artritisa i uzroci su različiti, uključujući starost, prekomernu težinu i genetsku predispoziciju. Bol se može ublažiti primenom lekova protiv bolova, fizikalne terapije i promene životnog stila. Osteoartritis (OA) je hronična, degenerativna bolest zglobova. To je najčešće stanje koje može uticati na bilo koji zglob u telu i podrazumeva oštećenje hrskavice pogođenog zgloba. U pitanju je čitav niz upala koje dovode do lučenja supstanci, postepeno uništavajući hrskavicu i izazivajući bol i ograničenje pokretljivosti. Uzroci osteoartritisa uključuju starost, preopterećenje zglobova, gojaznost, malformacije zglobova i loše držanje tela. Simptomi osteoartritisa uključuju bol, ograničenje pokretljivosti i oticanje zgloba. Postoji niz tretmana koji pomažu u ublažavanju simptoma osteoartritisa, uključujući fizikalnu terapiju, lekove protiv bolova i upotrebu odgovarajućih ortopedskih proizvoda. Osteoartritis se ne može izlečiti potpuno, ali se može uspešno držati pod kontrolom.
Osteomalacija Osteomalacija je poremećaj metabolizma kostiju koji se odlikuje slabljenjem kostiju zbog gubitka mineralnog sadržaja. To je defekt u procesu formiranja kosti, gde telo ne može da razloži i iskoristi vitamin D za apsorpciju kalcijuma. Bolest odraslih osoba u kojoj je mineralizacija temeljne koštane tvari nedostatna, pa kosti postaju mekane. Osteomalacija je poremećaj metabolizma kostiju koji se odlikuje slabljenjem kostiju zbog gubitka mineralnog sadržaja. Ovo stanje je nastalo usled nedovoljne mineralizacije kosti sa hiperprodukcijom nedovoljno mineralizovanog matriksa-osteoida. Uzroci osteomalacije mogu biti smanjen unos kalcijuma, fosfora i vitamina D u ishrani, oboljenje digestivnog trakta ili neke druge bolesti. Vitamin D je veoma bitan u normalnom metabolizmu kostiju. Osteomalacija se razlikuje od osteoporoze pošto je prva defekt u procesu izgradnje kostiju, a druga slabljenje već formiranih kostiju. Simptomi osteomalacije uključuju slabost mišića, bolove u zglobovima i slomljene kosti. Faktori rizika su nisko unošenje vitamina D i kalcijuma u ishrani, tamna koža, preuranjeno rođenje i upotreba nekih lekova.
Osteomijelitis Osteomijelitis je upala koštanog tkiva uzrokovana bakterijama, gljivicama ili mikobakterijama. Simptomi uključuju lokaliziranu bol, oticanje i crvenilo. Dijagnoza se postavlja na temelju pregleda i analize obrade rane, a terapija obično uključuje primjenu antibiotika širokog spektra te lokalne mjere poput hlađenja i imobilizacije. Osteomijelitis je upala kosti s razaranjem, uzrokovana bakterijama, gljivicama ili mikobakterijama. Može nastati hematogeno, preko otvorenih rana ili per continuitatem (od zaraženih tkiva ili proteza). Najčešći uzročnici su Staphylococcus aureus i streptokoki. Simptomi akutnog osteomijelitisa uključuju lokaliziranu bol i osjetljivost s općim simptomima, dok kronični osteomijelitis prate duboki, intermitentni koštani bolovi koji traju mjesecima i godinama te osjetljivost na pritisak i fistuliranje. Novorođenački i dojenački osteomijelitis se obično javlja kao posledica sepse, tj. prodora bakterija u krvotok, dok se infekcija nastaje direktnim kontaktom sa uzročnikom, najčešće zbog traume. Potrebna je primena antibiotika što hitnije i nije moguće uvek čekati analizu obrade rane i antibiograma.
Osteporoza Osteoporoza je bolest koštanog tkiva u kojoj dolazi do gubitka organskog i mineralnog dijela kosti, zbog čega one postaju krhke i lomljive. Simptomi osteoporoze uključuju bolove u leđima, povećanu ranjivost na povrede i deformacije kostiju. Uzroci nastanka osteoporoze su neadekvatna ishrana, manjak fizičke aktivnosti, starenje i hormonalni problemi. Osteoporoza je bolest koštanog tkiva u kojoj dolazi do gubitka organskog i mineralnog dijela kosti, zbog čega one postaju krhke i lomljive. Ova bolest se može pojaviti kod muškaraca i žena svih rasa i nacionalnosti, ali je češća kod starijih žena. Simptomi osteoporoze uključuju bolove u leđima, povećanu ranjivost na prijelome, smanjenu visinu i deformacije kralježnice. Uzroci nastanka osteoporoze su neadekvatna ishrana, manjak vježbanja, pušenje, prekomjerne količine alkohola, hormonalne promjene (posebno menopauza) i genetska predispozicija. Faktori rizika za razvoj osteoporoze uključuju stariju dob, biti ženskog spola, biti bijele ili azijske rase te imati nisko-srednji BMI. Dijagnostika osteoporoze obuhvaća rendgenski pregled kralježnice i/ili drugih dijelova tijela te analizu urina ili krvi radi određivanja razine mineralnih tvari poput kalcija. Liječenje osteoporoze obuhvaća primjenu lijekova (poput bisfosfonata), pravilnu ishranu bogatu vitaminima D i K te redovitu fizičku aktivnost.
Pagetova bolest kosti Pagetova bolest kosti je kronični poremećaj u kojemu se u nekim područjima kostura javlja nenormalan rast kostiju, što ih čini mekšima. U ovom poremećaju metabolizma, starija se kost razgrađuje brže nego što se nova stvara. Obično je asimptomatska, ali mogu se pojaviti simptomi poput boli i deformacije. Pagetova bolest kostiju je kronični poremećaj pri kojem u nekim područjima kostura postoji nenormalan rast kostiju, koje se povećavaju i postaju mekše. Uzrok Pagetove bolesti nije poznat, ali se vjeruje da je rezultat spleta vanjskih utjecaja i genetskog nasljedstva. Simptomi Pagetove bolesti obično su blagi ili nisu prisutni, ali mogu uključivati ukočenost zglobova, umor i bol u kostima. U manje od 1% bolesnika s Pagetovom bolesti može se razviti zatajenje srca uslijed povećanog protoka krvi u nenormalnim kostima. Pagetova bolest se dijagnosticira rendgenskim snimanjem ili laboratorijskim testovima, a tretira se lijekovima koji ublažavaju simptome. Obično ne utječe ozbiljno na kvalitetu života i tretiranjem simptoma osoba neće imati većih problema u obavljanju svakodnevnih aktivnosti.
Trudnoča Trudnoća je stanje u kojem se oplođena jajna ćelija usađuje u endometrijum materice. Biohemijska trudnoća je vrsta trudnoće koja se najčešće otkriva testovima za utvrđivanje trudnoće. Rizična i visoko rizična trudnoća su one koje mogu biti ugrožene ženinim ponašanjem, poput zloupotrebe alkohola, droga i lekova. Biohemijske trudnoće obično se otkrivaju pre nego što ih je moguće uočiti na ultrazvuku, najranije nedelju dana nakon oplodnje. Tokom trudnoće potrebne su posebne potrebe ishrane. Trudnoća je stanje u kojem se oplođena jajna ćelija usađuje u endometrijum materice. Žene koje su po prvi put trudne nazivaju se primipara, primigravida ili prvorotkinja. Trudnoća traje prosječno 40 tjedana (280 dana). Dijagnoza trudnoće može biti potvrđena sigurnim znakovima, vjerovatnim znakovima i nesigurnim znakovima. Sigurni znaci trudnoće uključuju pozitivan test na trudnoću, promjenu menstrualnog ciklusa i pojavu simptoma poput mučnine i povećanja grudi. Biohemijska trudnoća je vrsta trudnoće koja se najčešće otkriva testovima na trudnoću. To su one koje se završavaju vrlo rano i pre nego što ih je moguće uočiti na ultrazvuku. Rizična trudnoća je ona koja predstavlja rizik po zdravlje majke ili bebe ili oboje, dok visoko rizična trudnoća predstavlja veći rizik od rizične trudnoće. Višestruke trudnoće su česte kod žena koje su koristile neke od tretmana za neplodnost. Posebne potrebe u ishrani tokom trudnoće uključuju unos vitamina, minerala, proteina i drugih hranjivih sastojaka.
Sakroileitis Sakroiliitis je upala sakroilijačnog zgloba. To je obilježje spondiloartropatija, kao što su aksijalni spondiloartritis i ankilozantni spondilitis. Simptomi uključuju bol u donjem dijelu leđa ili stražnjici, ukočenost i poteškoće pri hodanju. Dijagnoza se temelji na fizikalnom pregledu i slikovnim pretragama. Liječenje obično uključuje lijekove kao što su nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAID) i antireumatski lijekovi koji modificiraju bolest (DMARD). Sakroileitis je upala sakroilijatičnog zgloba, koji se nalazi na obje strane kičmenog stuba i povezuje krstačnu kost (sacrum) i zdjelicu. To je glavno obilježje ankiloznog spondilitisa, reumatske bolesti koja uzrokuje upalu i ukočenost zglobova u kralježnici i kukovima. Uzroci sakroileitisa su široki, uključujući infekciju, ozljedu ili autoimune bolesti. Simptomi mogu biti blagi do umjereni, a liječenje može uključivati fizikalnu terapiju, lijekove protiv bolova i imunosupresive lijekove. Dijagnoza se postavlja na temelju anamneze pacijenta, fizikalnog pregleda i laboratorijskih testova.
Spondiloza
Spondiloartroza
Išijas Išijas (ishijalgija) je bolno stanje koje nastaje zbog upale ishijadičnog živca. Ishijadični žovac je mješoviti živac koji daje osjetne i motorne podražaje. Simptomi uključuju bol u donjem dijelu leđa koji se širi preko zadnjice navzdol po nogi. Išijas (ishijalgija) je bolno stanje koje nastaje zbog upale ishijadičnog živca, mješovitog živca koji daje osjetne i motorne podražaje. Najčešći uzrok je oštećenje ili pucanje diskusa između pršljenskih tela, koji vrsi pritisak na koren nerva različitog intenziteta. Bol se obično pojavljuje u donjem dijelu leđa i širi se preko zadnjice navzdol po nogi. Liječenje išijasa može uključivati fizikalnu terapiju, lijekove protiv bolova, injekcije steroida ili operaciju.
Prijelom kralježnice Prijelom kralježnice je ozljeda koja se može dogoditi uslijed naglog pregibanja glave prema naprijed, automobilske nesreće, sportskih aktivnosti ili osteoporoze. Prijelom kralježnice je ozljeda koja se događa kada se jedna ili više kostiju kralježnice pukne ili slomi. Prijelomi kralježnice mogu se dogoditi u bilo kojoj od 33 kostiju kralježnice, ali najčešće se događaju u torakolumbalnom prijelazu (spoj prsne i slabinske kralježnice). Najčešći tip prijeloma je prijelom kolapsa, gdje dolazi do zabijanja u prednji dio kralježnice. Drugi tipovi prijeloma su fragmentirani prijelomi, gdje dolazi do oštećenja leđne moždine i živaca. Kompresivni prijelomi lumbalne kralježnice mogu biti rezultat automobilskih nesreća, ragbija, skijanja i jahanja[2], dok su najčešće ozljede vratne kralježnice rezultat naglog pregibanja glave prema naprijed[3]. Kompresija ili druge vrste prijeloma također mogu biti rezultat velike sile, poput sudara automobila, pada s visine ili rane od oružja. Dijagnoza prijeloma može se postaviti RTG-om (rentgenom), a liječenje obuhvaća imobilizaciju i operacijsku intervenciju.
Uganuče i istegnuče Uganuće i istegnuće su dva česta vida povreda mekih tkiva. Istegnuće je ozljeda koja zahvaća mišiće i tetive, dok se uganuće odnosi na ozljedu ligamenata. Uganuće gležnja je najčešća posljedica nespretnog iskretanja gležnja preko normalnih granica, dok istegnuće prepone može biti uzrokovano preopterećenjem ili prevelikim naprezanjem mišića. Simptomi obje vrste povreda mogu uključivati bol, otekline, crvenilo i ograničenje pokretljivosti. Uganuća i istegnuća predstavljaju dva česta vida povrede mekih tkiva koja poseduju slične znake i simptome, ali zahvataju različite delove tela. Uganuće je ozljeda koja zahvaća ligamente, dok istegnuće ozljeda mišića i tetiva. Uganuće gležnja je najčešće posljedica nespretnog doskoka ili okreta, pada ili nespretnog koraka u visokim potpeticama. Simptomi uganuća i istegnuća uključuju bolove, oticanje, nemogućnost oslanjanja na nogu te ograničenje pokretljivosti. Liječenje obuhvaća PRICE metodu (Protection, Rest, Ice, Compression and Elevation) koji se sastoji od zaštite ozlijeđenog područja, odmora, hlađenja, pritiskanja i podizanja.
Bolovi u leđima u trudnoci Bolovi u leđima u trudnoći su vrlo česta pojava, s procjenama da više od 60-70% trudnica osjeti bolove u leđima tijekom trudnoće. Uglavnom su posljedica opterećenja tijela i hormonalnih promjena, ali mogu biti povezani i s drugim stanjima. Postoje načini za ublažavanje boli, poput pravilne prehrane, vježbanja i masaže. Bolovi u leđima u trudnoći su vrlo česta pojava, s procjenama da više od 70% trudnica osjeti bolove u leđima tijekom trudnoće. Postoje dva glavna tipa boli u leđima kod trudnica: bolovi u donjem dijelu leđa (BUDL) i bolovi u zdjelici (BUZ). Bolovi u zdjelici se odnose na bolove s prednje i stražnje strane zdjeličnog obruča, a oko 20% trudnica ima ovaj tip boli. Kako bi se pomoglo trudnicama s bolovima u leđima, preporučuju se hladni oblozi na mjesto boli kako bi se smanjilo oticanje te korištenje pojaseva za trudnice koji pružaju dodatnu fizičku potporu prilikom obavljanja svakodnevnih aktivnosti. Također je važno izbjegavati podizanje jako teških predmeta jer postoji veća šansa da se ozlijedite. Terapija će biti slična kao i kod bolnih leđa izvan trudnoće, a preporučuju se vježbe disanja, fleksibilnost i jačanje mišića.
Bolovi u ledjima i multipla skleroza Bol u leđima je čest simptom multiple skleroze (MS), koji se javlja kod oko jedne od pet osoba sa MS. Bol može biti mešovit i uključuje mišićno-koštani bol, bol u donjem delu leđa, neuropatski bol i glavobolje. Bolovi u leđima i multipla skleroza su česti simptomi kod osoba sa multiplom sklerozom. Bol u leđima se pojavljuje kod oko jedne od pet osoba sa multiplom sklerozom, dok se procenjuje da se bol u vratu pojavljuje kod između 10% i 45% osoba sa multiplom sklerozom. Bol može biti mešovit i podeljen je na dva različita tipa: bol koji leži u aksonima (nervima) CNS-a, koji su ili pod zapaljenjem ili ispoljavaju slabiju funkciju nakon što je zaštitni sloj mijelin oštećen, i mišićno-koštani bol. Primeri ovog tipa bola uključuju mišićno-koštani bol, bol u donjem delu leđa, Lermitov znak (bol u vratu), trigeminalna neuralgija (oštar bol na licu) i MS zagrljaj (osjećaj stezanja oko prsa). Osim bola povezanog sa multiplom sklerozom, postoje i drugi mogući uzroci bola u leđima, poput diskus hernije, išijasa, artritisa i osteoporoze.
Bolovi u ledjima i endometrioza Endometrioza je stanje u kojem stanice slične sluznici maternice ili endometriju rastu izvan maternice. Simptomi mogu uključivati ​​bol u zdjelici, bolne mjesečnice i neplodnost. Mogući uzroci uključuju retrogradnu menstruaciju i genetske čimbenike, ali nema poznatog uzroka. Mogućnosti liječenja uključuju lijekove, hormonsku terapiju i operaciju. Endometrioza je stanje u kojem stanice slične sluznici maternice ili endometriju rastu izvan maternice. Može uzrokovati bol, neplodnost i vrlo obilne mjesečnice. Endometrioza se najčešće nalazi na jajnicima, jajovodima i tkivu koje oblaže zdjelicu. Uzrok endometrioze je nepoznat ali čimbenici rizika uključuju obiteljsku povijest endometrioze. Simptomi endometrioze mogu uključivati ​​pretjerane menstrualne grčeve, nenormalan ili obilan menstrualni ciklus, bol tijekom spolnog odnosa i bol u zdjelici. Mogućnosti liječenja endometrioze uključuju lijekove poput hormonske terapije i operacije za uklanjanje izraslina uzrokovanih endometriozom.