Bolovi u ledjima i kašnjenje menstruacije [Zašto se pojave i što učiniti u vezi s tim]

Vaša menstruacija sama po sebi može biti dovoljno bolna: svaki mjesec možete imati grčeve koji se kreću od lagane nelagode do onesposobljavajuće boli, a čak i trajne glavobolje. I postoji mogućnost da osjetite bol u leđima tijekom menstruacije. 

Procjenjuje se da 40 do 50 posto žena pati od bolova u leđima tijekom menstruacije, iako je to nedovoljno zastupljen simptom o kojem pacijenti nisu redovito pitani, pa bi te brojke mogle biti i veće (vir).

Stručnjaci ističu da bol u leđima (koja obično utječe na donji dio leđa) može biti normalan simptom vaše menstruacije svaki mjesec, ili se može povezati s nekim temeljnim reproduktivnim stanjem, uključujući endometriozu i miome maternice (vir).

Prije nego što pokušate samostalno ublažiti bolove, važno je konzultirati se s vašim ginekologom ako imate strašne bolove u leđima koji bi mogli biti povezani s vašom menstruacijom, jer to može biti znak jednog od gore navedenih stanja.

No, za povremene bolove u leđima koji dolaze zajedno s vašim periodom, postoje načini na koje možete sami ublažiti bol kod kuće. Također, postoje ozbiljniji medicinski tretmani ako se bol u leđima vezana uz vaš period ne popravlja i utječe na vašu svakodnevnicu.

bolovi u ledjima i kašnjenje menstruacije

Zašto neke osobe imaju bolove u leđima tijekom menstrualnog ciklusa?

Bolovi u donjem dijelu trbuha kao pred menstruacijuAko ćete osjetiti bol u leđima tijekom menstrualnog ciklusa, to će se najvjerojatnije dogoditi unutar prvih šest dana ciklusa, kaže dr. Missmer.

Bol u leđima obično je povezana s primarnom dismenorejom, medicinskim nazivom za grčeve ili bol u zdjelici koji dolaze zajedno s menstrualnim ciklusom svakog mjeseca.

Više od 80 posto osoba (vir) koje menstruiraju vjerojatno ima neku vrstu primarne dismenoreje tijekom svog menstrualnog ciklusa.

(Za vašu informaciju, sekundarna dismenoreja je kada su grčevi i bol povezani s temeljnim poremećajem reproduktivnog sustava).

Bolovi u leđima tijekom menstrualnog ciklusa (i primarna dismenoreja općenito) vjerojatno su povezani s promjenama u prostaglandinima, hormonima koji uzrokuju kontrakcije maternice tijekom menstruacije kako bi se odbacila njezina sluznica – a ta dodatna napetost također može pridonijeti bolovima u zdjelici i leđima.

Dismenoreja može biti blaga i lako se liječi uzimanjem lijekova protiv bolova bez recepta, ili bol može biti dovoljno jaka da omete normalno funkcioniranje.

U nekim slučajevima, bol u leđima može se dogoditi prije nego što zapravo počne vaša menstruacija, ali to je manje uobičajeno.

Simptomi PMS-a (koji se javljaju prije menstruacije) uobičajenije su bolnost dojki, nadutost, razdražljivost i glavobolje.

Simptomi poremećaja predmenstrualne disforične smetnje (PMDD, ekstremni oblik PMS-a) mogu uključivati fizičku bol poput grčeva i bolova u leđima.

Međutim, PMDD češće utječe na mentalno zdravlje, uzrokujući tešku depresiju, promjene raspoloženja i zbrku u mislima.

Ima li još nekih razloga za bol u leđima tijekom menstruacije koje bih trebao znati?

bol u ledjima i izostanak menstruacijeJoš jedan potencijalni uzrok boli u leđima tijekom menstruacije je sekundarna dismenoreja, odnosno bol povezana s menstruacijom uzrokovana drugim reproduktivnim stanjima.

Jedno uobičajeno stanje koje uzrokuje bol u leđima, posebno tijekom menstruacije, je endometrioza (vir).

Endometrioza uključuje tkivo iz unutarnje stijenke maternice koje se usadi izvan maternice i potencijalno uzrokuje ciste na ili oko jajnika.

Ugrađivanje endometrijskog tkiva u zdjelicu također može uzrokovati bol u zdjelici i leđima.

Za ljude s endometriozom, bol može trajati tijekom cijelog menstrualnog ciklusa, a ne samo tijekom dana menstruacije.

Slično tome, adenomioza je stanje u kojem endometrijsko tkivo raste u mišićima maternice i često pogoršava bol u zdjelici i leđima.

Tipična bol u leđima tijekom menstruacije obično se javlja unutar prvih šest dana menstrualnog ciklusa

Izostanak menstruacije i bolovi u donjem dijelu trbuhaU osnovi, bilo koje stanje koje uzrokuje kroničnu upalu i bol u području zdjelice može također uzrokovati bol u donjem dijelu leđa, potvrđuju istraživanja (vir).

Infekcije jajovoda ili apscesi na jajnicima također mogu biti odgovorni za bol u leđima tijekom menstruacije.

Druge infekcije, poput upale zdjelice, često dovode do nakupljanja tekućine i upale u zdjelici te mogu dodatno doprinijeti bolu u leđima tijekom menstruacije.

Miomi maternice također su čest izvor bolova u leđima i grčeva – u osnovi, benigni tumor raste na maternici, gdje ne bi trebao biti.

Mnoge osobe s sindromom policističnih jajnika (PCOS) također mogu osjetiti bol u donjem dijelu leđa, budući da obično imaju vrlo obilne menstruacije, što može uključivati zagušenje krvi koja izlazi iz maternice, a time i grčeve i bol kako u maternici, tako i iza nje.

Saznaj kako elektromagnetska terapija može olakšati bolove u ledjima

Magus jastuk pomaže kod bolova u križima i također kod kašnjenja menstruacije. Magnetoterapija je poznata po tome da prodire duboko i doseže bit, tamo gdje bol potječe. Koristite ga svaki dan kad patite od bolova u križima i kad vam kasni menstruacija, jer magnetna terapija jako olakšava bolove i skraćuje vrijeme trajanja boli.

Magus jastuk koristi se dva puta dnevno po 30 minuta, na programu broj 6 - za ublažavanje jačih bolova. Veliki jastuk postavite na vaš krevet ispod madraca, a mali jastuk stavite izravno na genitalije ili trbuh. Mali Magus jastuk ima jače magnetsko polje i također se zagrijava, pa korisnice koje imaju bolove u križima govore da im jako prija i pomaže. Korištenje velikog i malog jastuka Magus dovodi do najboljih učinaka magnetske terapije, jer olakšava bolove, zagrijava genitalije i utječe na opće bolje osjećanje.

Kako mogu liječiti bol u leđima tijekom menstruacije?

Ako imate primarnu dismenoreju i porast prostaglandina na početku vaše menstruacije je problem, u mnogim bi slučajevima uzimanje inhibitora prostaglandina poput ibuprofena trebalo pomoći. Ako su obilne menstruacije glavni problem, bilo da je to zbog endometrioze, PCOS-a ili vašeg normalnog ciklusa, hormonske pilule za kontrolu rađanja ili injekcije koje sadrže hormon progesteron mogu pomoći smanjiti krvarenje.

Dodatna pitanja vezi bolova u ledjima i kašnjenjem menstruacije

Prostaglandini, koji su hormonu slični kemijski posrednici, uzrokuju više kontrakcija mišića maternice. Povećane razine prostaglandina uzrokuju više boli. Ove kontrakcije mogu uzrokovati grčeve u trbuhu. Osim grčeva u trbuhu, može se javiti bol u donjem dijelu leđa koja se širi niz noge.

Vrlo je često dobiti bol u leđima ili bol u leđima tijekom trudnoće, posebno u ranim fazama. Tijekom trudnoće, ligamenti u tijelu prirodno postaju mekši i protežu se kako bi vas pripremili za porod. To može staviti pritisak na zglobove donjeg dijela leđa i zdjelice, što može uzrokovati bol u leđima. Više: bolovi u ledjima kod žena.

Ako sumnjate da imate PMS, obratite pozornost da li osjećate bol u donjem dijelu leđa 1-2 tjedna prije početka menstruacije. Neugodnosti mogu biti uzrokovane hormonalnim promjenama, dok bi napetost i ukočenost mogli biti posljedica upale povezane s menstruacijom.

Osnovna razlika između grčeva PMS-a i grčeva tijekom rane trudnoće je da su grčevi tijekom rane trudnoće manje intenzivni nego kod PMS-a i pojavljuju se niže u trbuhu. Neke žene također prijavljuju grčeve u donjem dijelu leđa tijekom rane trudnoće.

Saznaj kako elektromagnetska terapija može olakšati bolove u ledjima

Magus jastuk pomaže kod bolova u križima i također kod kašnjenja menstruacije. Magnetoterapija je poznata po tome da prodire duboko i doseže bit, tamo gdje bol potječe. Koristite ga svaki dan kad patite od bolova u križima i kad vam kasni menstruacija, jer magnetna terapija jako olakšava bolove i skraćuje vrijeme trajanja boli.

Magus jastuk koristi se dva puta dnevno po 30 minuta, na programu broj 6 - za ublažavanje jačih bolova. Veliki jastuk postavite na vaš krevet ispod madraca, a mali jastuk stavite izravno na genitalije ili trbuh. Mali Magus jastuk ima jače magnetsko polje i također se zagrijava, pa korisnice koje imaju bolove u križima govore da im jako prija i pomaže. Korištenje velikog i malog jastuka Magus dovodi do najboljih učinaka magnetske terapije, jer olakšava bolove, zagrijava genitalije i utječe na opće bolje osjećanje.

Detajlno o bolovima u ledjima i kašnjenju menstruacije

Što uzrokuje bol u donjem dijelu leđa tijekom menstruacije?

Bol u donjem dijelu leđa je česta pojava kod osoba koje imaju bol tijekom menstruacije.

Jedno istraživanje žena u dobi od 18-25 godina (vir) pokazalo je da je oko 84% žena prijavilo bol tijekom menstruacije, što se naziva dismenoreja (vir). Oko 16% onih koji su prijavile bol tijekom menstruacije također je imalo bol u donjem dijelu leđa.

Bol u donjem dijelu leđa tijekom menstruacije može biti uznemirujuća, ali obično nije znak ozbiljnog medicinskog problema. Međutim, neki zdravstveni problemi, poput endometrioze ili mioma maternice, mogu uzrokovati jaku bol u donjem dijelu leđa tijekom menstruacije.

U nastavku ćemo pogledati zašto se ovaj tip boli javlja tijekom menstruacije te opisati medicinske tretmane i kućne lijekove.

Primarna dismenoreja

Primarna dismenoreja znači da dobivanje menstruacije uzrokuje bol – bol ne proizlazi iz medicinskog stanja.

Većina ljudi koji menstruiraju doživljava neku vrstu primarne dismenoreje, bilo da su u pitanju grčevi, bol ili bol u donjem dijelu leđa. Kemijske tvari zvane prostaglandini glavni su uzrok grčeva tijekom menstruacije. Neposredno prije menstruacije, endometrijske stanice u maternici proizvode mnogo prostaglandina.

Ove kemikalije, koje su prisutne u cijelom tijelu, igraju važnu ulogu u upali i liječenju. Međutim, nakupljanje prostaglandina može uzrokovati grčeve. Kako se stijenka maternice ljušti tijekom menstruacije, tijelo oslobađa manje prostaglandina. To obično znači da bol postaje manje jaka.

Uterine kontrakcije također igraju ulogu u grčevima tijekom menstruacije. Maternica se kontrahira kako bi se riješila stare stijenke. Ovo je znatno slabija verzija kontrakcija tijekom porođaja.

Kod nekih ljudi bol od tih mišićnih kontrakcija se širi do donjeg dijela leđa.

Sekundarna dismenoreja

Sekundarna dismenoreja se odnosi na bol u leđima tijekom menstruacije zbog medicinskog stanja ili ozljede. U nekim slučajevima, bol je prisutna i u drugim vremenima, ali se pogoršava tijekom menstruacije.

U nastavku saznajte nešto o uobičajenim uzrocima sekundarne dismenoreje i njihovim tretmanima.

Endometrioza

Kod nekih osoba, maternično tkivo raste izvan maternice. To tkivo se može obaviti oko drugih organa i uzrokovati jaku bol. Ovo medicinsko stanje naziva se endometrioza i može uzrokovati i vrlo teška i ugruškasta razdoblja, kao i krvarenje između razdoblja.

Osoba može osjećati bol u području s endometrijskim tkivom. Neki ljudi imaju endometriozu kralježnice, što uzrokuje rast tkiva oko kralježnice ili drugih područja donjeg dijela leđa. To može uzrokovati jaku bol u leđima.

Za liječenje endometrioze, liječnik može preporučiti kontracepcijske pilule ili ponekad kirurgiju.

Miomi maternice

Miomi maternice (vir) su benigni rastovi u maternici, a neki od njih mogu postati prilično veliki. Oni uzrokuju jaku bol, uključujući i bol u leđima, tijekom razdoblja. Čak i miomi koji uzrokuju ozbiljne simptome mogu nestati bez liječenja. U nekim se slučajevima, međutim, liječnik preporučuje kirurški zahvat za njihovo uklanjanje.

Adenomioza

Ponekad se tkiva koja oblažu maternicu počnu širiti u mišiće maternice. Medicinski naziv za to je adenomioza.

Osoba s adenomiozom može doživjeti bolna razdoblja ili  bol tijekom spolnog odnosa te krvarenje između razdoblja.
Također, liječnik može posumnjati u to ako maternica osobe izgleda uvećana tijekom ginekološkog pregleda.

Hormonska terapija, kirurgija – te u teškim slučajevima, uklanjanje maternice – mogu liječiti ovaj uvjet.

Stanja i ozljede leđa

Za neke ljude s problemima s leđima, simptomi se pogoršavaju (vir) prije ili tijekom njihovog menstrualnog ciklusa. To može biti zbog prostaglandina koji se nakupljaju u maternici i oslobađaju upalne kemikalije koje mogu pogoršati bol u leđima.

Iako liječenje ovisi o općem zdravstvenom stanju osobe i specifičnom stanju leđa, neki ljudi smatraju da im vježbanje ili fizikalna terapija pomažu.

Osobe s ozbiljnijim stanjima, poput teških hernija diska, mogu trebati operaciju.

Liječenja i kućni lijekovi

Nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAIL) mogu pomoći u ublažavanju boli smanjujući upalu koju uzrokuju prostaglandini. To čini NSAIL idealnim tretmanom za menstrualne grčeve. Primjer NSAIL-a je ibuprofen (Advil).

Sljedeće bi također moglo pomoći:

 • primjena topline na bolno područje, primjerice toplinskom podlogom ili vrućom bocom s vodom
 • vježbanje ili istezanje
 • seksualni odnos
 • prakticiranje tehnika opuštanja i svjesnosti, poput joge, meditacije ili dubokog disanja
 • uzimanje određenih dodataka prehrani, poput onih koji sadrže magnezij, vitamin B-1 (tiamin) ili oboje
 • pokušaj alternativnih tretmana, poput akupunkture masaža
 • na poveznici možete pronaći 10 brzih savjeta o tome što pomaže kod bolova u leđima

Ako ove tehnike ne ublaže bol, osobito ako je bol jaka, obratite se liječniku. Oni mogu propisati jače analgetike.

Hormonalne tablete za kontrolu rađanja također mogu pomoći smanjiti intenzitet menstrualnih grčeva i ublažiti neke simptome endometrioze.

Liječnik će htjeti identificirati uzrok boli. Kada je dismenoreja sekundarna, liječenje osnovnog stanja može smanjiti ili čak eliminirati bol.

Dodatne informacije:

Is lower back pain a sign of pregnancy before missed period? (engl. video):

Viri:

 • 1. Period Back Pain: Causes, Symptoms, and Treatments
 • 2. Lower back pain period: Causes and treatments
 • 3. 7 Lower Back Pain Causes That Affect Women – SpineUniverse
 • 4. Lower Back Pain During Your Period: Causes, Diagnosis, and …
   

Stručna podrška i vjerodostojnost napisanog

Sadržaj i opis na ovoj stranici je pod nadzorom elektromagnetskog eksperta i ostalih stručnih kolega. Ažuriranje zapisa na stranici kontroliraju: Tina Štifter i Matija Zajšek

Tina Štifter, Magus terapija d.o.o.
prim. dr. Jože Barovič, fiziater
prof. dr. Zmago Turk
prof. dr. Igor Jerman, biolog
Matija Zajšek, IT podržka

Puno nam znači autentičnost i profesionalnost napisanog na ovoj stranici. Svu podršku u profesionalnom pisanju i specifična pitanja korisnika pružaju stručnjaci. 
Ako pronađete bilo kakvu nedosljednost ili grešku u našem sadržaju, javite nam OVDJE.