Bolovi u leđima i endometrioza: Kako ih razumjeti i upravljati

Dobrodošli u članak koji će vas uputiti u važnost razumijevanja povezanosti između bolova u leđima i endometrioze.

Bolovi u leđima i endometrioza su dvije medicinske stanice koje se često pojavljuju kod žena, a njihova povezanost može biti dublja nego što se na prvi pogled čini.

Što su bolovi u leđima i endometrioza

Bolovi u leđima su čest problem koji pogađa ljude različite dobi i spola, no žene često doživljavaju specifične bolove koji mogu biti povezani s endometriozom.

magus terapija kod žena u praksi

Endometrioza, s druge strane, je kronična bolest koja se javlja kada tkivo slično unutarnjoj sluznici maternice (endometrij) raste izvan maternice. Ova pojava može uzrokovati bol i niz drugih simptoma.

Razumijevanje povezanosti između bolova u leđima i endometrioze ključno je jer pomaže ženama prepoznati simptome, pravovremeno dobiti dijagnozu i adekvatno se liječiti.

Nedostatak svijesti o ovoj povezanosti može rezultirati nedijagnosticiranom endometriozom i pogoršanim simptomima bolova u leđima.

Ovaj članak istražuje kako endometrioza može uzrokovati bolove u leđima i kako žensko zdravlje može biti duboko pogođeno ovom povezanošću.

Razmotrit ćemo simptome, dijagnozu, liječenje te pružiti korisne informacije za žene koje se suočavaju s ovim izazovima.

Važno je naglasiti da razumijevanje i pravilno upravljanje ovim stanjima može znatno poboljšati kvalitetu života žena.

Što je endometrioza

Endometrioza je složeno medicinsko stanje koje se javlja kod žena, a često se manifestira kao izuzetno bolna bolest.

Što je endometrioza

Kako bismo bolje razumjeli ovu patologiju, prvo moramo razmotriti definiciju endometrioze i njezine karakteristične značajke.

Definicija endometrioze

Endometrioza je stanje u kojem se tkivo koje inače oblaže unutarnju površinu maternice (endometrij) počinje razvijati izvan maternice1.

To može uključivati različite dijelove reproduktivnog sustava, kao što su jajnici, jajovodi, ili čak crijeva i mjehur.

Ovo “izvanmaterničko” tkivo, nazvano endometrijsko tkivo, ponaša se slično kao i tkivo unutar maternice, odgovarajući na hormone tijekom menstrualnog ciklusa. To znači da se endometrijsko tkivo može širiti, zadebljavati i krvarenjem odgovarati menstrualnom ciklusu.

Simptomi endometrioze

Manifestacije endometrioze variraju od blagih do teških, a uključuju:

 • Bol: Intenzivna, često kronična bol u donjem dijelu trbuha, koja može zračiti prema leđima.
 • Abnormalno krvarenje: Osobe s endometriozom često imaju obilno i bolno menstruaciju.
 • Problemi s plodnošću: Endometrioza može otežati začeće i povećati rizik od problema s plodnošću.
 • Problemi s mokrenjem ili pražnjenjem crijeva: Ako endometrijsko tkivo utječe na mokraćni ili probavni sustav, mogu se pojaviti razni problemi2.

Dijagnoza endometrioze

Postavljanje dijagnoze endometrioze može biti izazovno jer se simptomi često miješaju s drugim problemima. Dijagnostički postupci uključuju:

 • Kliničku procjenu: Liječnik će pregledati pacijentovu medicinsku povijest i simptome.
 • Ultrazvuk: Ovaj neinvazivni postupak može pomoći u otkrivanju endometrijskih lezija.
 • Laparoskopija: Kirurški zahvat u kojem se koristi laparoskop za pregled unutarnjih organa, najčešće postavlja konačnu dijagnozu.

Razumijevanje endometrioze ključno je za pravovremeno liječenje i upravljanje ovim stanjem.

U sljedećim sekcijama, istražit ćemo povezanost između endometrioze i bolova u leđima te kako se ta dva problema mogu efikasno upravljati3.

Povezanost bolova u leđima i endometrioze

Povezanost bolova u leđima i endometrioze

Bolovi u leđima su čest problem s različitim uzrocima, a jedan od potencijalno ozbiljnih uzroka može biti endometrioza.

U ovoj sekciji istražit ćemo povezanost između bolova u leđima i endometrioze, razlike između vrsta bolova u leđima te kako prepoznati bolove uzrokovane endometriozom.

Zašto endometrioza može uzrokovati bolove u leđima?

Endometrioza može uzrokovati bolove u leđima zbog svojih karakterističnih svojstava. Kao što smo ranije objasnili, endometrijsko tkivo koje se razvija izvan maternice ponaša se slično kao tkivo unutar maternice.

Tijekom menstrualnog ciklusa, ovo tkivo može zadebljati, razviti lezije i krvarenje.

Kada se endometrijsko tkivo nalazi u području zdjelice, uključujući jajnike i jajovode, to može pritisnuti okolne strukture i uzrokovati bol, uključujući bol u leđima.

Kako se razlikuju bolovi uzrokovani endometriozom od ostalih tipova bolova u leđima?

Važno je razlikovati bolove uzrokovane endometriozom od ostalih bolova u leđima jer će to utjecati na pravilno liječenje. Bolovi u leđima uzrokovani endometriozom često su kronični i povezani s menstrualnim ciklusom. Mogu biti oštri i grčeviti te se često osjećaju u donjem dijelu leđa ili donjem dijelu trbuha.

Osim toga, bolovi uzrokovani endometriozom obično se pogoršavaju tijekom menstruacije i mogu biti praćeni drugim simptomima endometrioze kao što su obilno krvarenje i problemi s probavom ili mokrenjem.

Kako prepoznati bolove uzrokovane endometriozom

Prepoznavanje bolova uzrokovanih endometriozom zahtijeva pažljivu obratnost simptomima i karakteristikama.

Ako osoba ima kronične bolove u donjem dijelu leđa koji su povezani s menstrualnim ciklusom, te ako su praćeni obilnim menstrualnim krvarenjem, bolovima u trbuhu ili problemima s probavom, mogla bi postojati povezanost s endometriozom.

Važno je konzultirati se s liječnikom radi dijagnoze i daljnjeg liječenja. U sljedećoj sekciji, istražit ćemo dijagnostičke metode i terapijske opcije za bolove uzrokovane endometriozom.

Još: Does endometriosis cause back pain

Dijagnoza i liječenje bolova uzrokovanih endometriozom

Endometrioza može biti izazovna za dijagnosticiranje i upravljanje, ali postoje brojne dijagnostičke metode i terapijske opcije koje mogu pomoći pacijentima u prevladavanju bolova uzrokovanih ovim stanjem.

Kako se postavlja ispravna dijagnoza

Dijagnoza endometrioze zahtijeva pažljiv pristup i često uključuje sljedeće korake:

 • Klinička procjena: Liječnik će pažljivo razmotriti pacijentove simptome i medicinsku povijest. Važno je otvoreno razgovarati o bolovima u leđima, menstruacijskim problemima i drugim mogućim simptomima endometrioze.
 • Fizički pregled: Liječnik može izvesti fizički pregled kako bi provjerio prisutnost bolova u zdjeličnom području i leđima.
 • Ultrazvuk: Ultrazvučni pregled može pomoći u identifikaciji endometrijskih lezija i drugih promjena u zdjeličnom području. Međutim, ultrazvuk nije uvijek dovoljan za postavljanje potpune dijagnoze.
 • Laparoskopija: Ovo je kirurški postupak u kojem se koristi laparoskop, tanki instrument s kamerom, za pregled unutarnjih organa. Laparoskopija omogućuje liječnicima da direktno vizualiziraju endometrijske lezije i postave konačnu dijagnozu.

Dijagnoza endometrioze važna je kako bi se pravilno usmjerilo liječenje i upravljanje bolovima. Nakon postavljanja dijagnoze, pacijent i liječnik mogu zajedno razmotriti terapijske opcije4.

Koje su mogućnosti liječenja bolova uzrokovanih endometriozom

Liječenje bolova uzrokovanih endometriozom obično se temelji na ozbiljnosti simptoma i želji pacijenta za plodnošću. Terapijske opcije uključuju:

 • Liječenje lijekovima: U mnogim slučajevima, liječnici preporučuju lijekove za ublažavanje bolova, kao što su nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAID) ili hormonalna terapija. Hormonalna terapija može suzbiti rast endometrijskih lezija i smanjiti bol.
 • Kirurški zahvat: Za pacijente s težim oblicima endometrioze, kirurški zahvat, uključujući laparoskopiju, može biti potreban za uklanjanje lezija i očuvanje reproduktivnog zdravlja.
 • Histeroskopija5: Ovaj postupak se koristi za uklanjanje endometrijskih lezija unutar maternice.
 • Histerektomija6: U ekstremnim slučajevima, kada druge terapije ne pomažu i pacijent više ne želi imati djecu, može se razmotriti histerektomija, uklanjanje maternice.

Koje su moguče komplementarne terapije

Uz konvencionalne medicinske terapije, neki pacijenti istražuju alternativne tretmane kako bi ublažili bolove i simptome. To uključuje:

 • Akupunktura: Ova tradicionalna metoda kineske medicine može pomoći u smanjenju bolova.
 • Pravilna prehrana i vježba: Zdrav način života, uključujući uravnoteženu prehranu i tjelesnu aktivnost, može poboljšati opće zdravlje i smanjiti simptome.
 • Fizioterapija: Specifične vježbe i fizioterapija mogu pomoći u smanjenju bolova u leđima i zdjelici.
 • Magnetoterapija se ponekad koristi kao alternativni tretman za endometriozu. Magnetoterapija uključuje primjenu magnetskih polja na tijelo kako bi se potaknuli procesi ozdravljenja i smanjila bol.

Važno je napomenuti da se prije primjene alternativnih tretmana trebate konzultirati sa stručnjakom kako biste osigurali sigurnost i učinkovitost tih metoda. Pravovremeno liječenje i upravljanje endometriozom ključno je za poboljšanje kvalitete života pacijenata i smanjenje bolova u leđima i zdjelici.

Odluka o primjeni magnetoterapije ili drugih alternativnih terapija treba biti dio vašeg sveobuhvatnog plana liječenja i treba se temeljiti na individualnim potrebama i simptomima.

Prevencija i upravljanje bolovima i leđima, uzrokovanim endometriozom

Endometrioza je kompleksno stanje koje zahtijeva pažljivo upravljanje i podršku.

U ovoj sekciji, istražit ćemo kako se možete zaštititi od endometrioze, kako upravljati bolovima uzrokovanim ovim stanjem te koliko je važna podrška i educiranje.

Što možete učiniti kako biste smanjili rizik ili ozbiljnost bolova

Nažalost, endometrioza se ne može potpuno spriječiti, ali postoje koraci koje možete poduzeti kako biste smanjili rizik od razvoja ili ozbiljnosti simptoma:

 • Rani pregled i dijagnoza: Rani pregled i dijagnoza endometrioze mogu pomoći u brzom upravljanju stanjem i smanjenju potencijalnih komplikacija.
 • Zdrav način života: Održavanje zdrave prehrane, redovita tjelesna aktivnost i izbjegavanje pušenja mogu pozitivno utjecati na opće zdravlje i simptome endometrioze.

Kako se nositi s bolovima uzrokovanim endometriozom u svakodnevnom životu

Bolovi uzrokovani endometriozom mogu biti izazovni, ali postoje načini kako se nositi s njima:

 • Lijekovi: Liječenje lijekovima prema preporuci liječnika može značajno smanjiti bolove.
 • Toplina: Primjena topline na donji trbuh ili leđa može pružiti olakšanje od bolova.
 • Odmor i relaksacija: Ponekad je potrebno odmoriti se i opustiti kako biste se nosili s bolovima i stresom.

Važnost informiranja i podrške za žene s endometriozom

Osobe koje se suočavaju s endometriozom često se suočavaju s fizičkim i emocionalnim izazovima.

Stoga je važno:

 • Edukacija: Informiranje o endometriozi, njenim simptomima i mogućim terapijskim opcijama pomaže pacijentima da bolje razumiju svoje stanje i donose informirane odluke.
 • Podrška: Podrška obitelji, prijatelja i stručnjaka može značajno utjecati na emocionalno blagostanje osoba s endometriozom. Grupa za podršku može biti korisna za razmjenu iskustava i savjeta.

U zaključku, prevencija i upravljanje bolovima uzrokovanim endometriozom zahtijeva kombinaciju pravilne brige o zdravlju, liječenja lijekovima i podrške okoline. Edukacija i svijest o endometriozi ključni su za pravovremenu dijagnozu i učinkovito upravljanje ovim stanjem.

Zaključak

U ovom članku istražili smo važnu temu bolova u leđima i endometrioze te njihovu duboku povezanost.

Razumijevanje ovih dviju medicinskih problema ključno je za žene i muškarce, ali posebno za žene, jer endometrioza pogađa njihov reproduktivni sustav i može uzrokovati ozbiljne simptome.

U sažetku, želimo istaknuti ključne informacije o povezanosti bolova u leđima i endometrioze.

Bolovi u leđima mogu biti posljedica ovog stanja, a prepoznavanje te povezanosti važno je za pravilnu dijagnozu i liječenje.

Simptomi endometrioze, kao što su bolovi u donjem dijelu trbuha, obilno krvarenje i problemi s probavom, trebaju potaknuti žene da potraže medicinsku pomoć i dijagnostičke postupke.

Kroz ovu temu također smo željeli naglasiti važnost zdravlja žena i podržati pravovremeno djelovanje.

Rana dijagnoza i liječenje endometrioze ključni su za poboljšanje kvalitete života i očuvanje reproduktivnog zdravlja. Edukacija o endometriozi i podrška okoline igraju važnu ulogu u tom procesu.

Nadamo se da će ovaj članak pružiti korisne informacije i potaknuti svijest o endometriozi te potrebi brige o ženskom zdravlju.

Povezane informacije:

Bolovi u ledjima i kašnjenje menstruacije [Zašto se pojave i što učiniti u vezi s tim]
Bolovi u leđima i trbuhu [svi poznati i SKRIVENI razlozi za njihov nastanak]
Bolovi u donjem dijelu leđa i [popis svih mogučih vrsta + rešenja]
Bolovi u ledjima kod žena [5 najčeščih grešaka]
Bolovi u ledjima tokom spavanja [Uzroci i prirodni načini liječenja]
Bolovi u ledjima ispod rebara sa desne strane [+5 nenadmašnih vježbi za oslobađanje od bolova u leđima ispod rebara]

Najčešča pitanja

Kako mogu razlikovati bolove uzrokovane endometriozom od običnih bolova u leđima

Razlikovanje bolova uzrokovanih endometriozom od običnih bolova u leđima može biti izazovno, jer se simptomi mogu preklapati. Međutim, postoje neki znakovi i razlike koje vam mogu pomoći u prepoznavanju i razlikovanju tih bolova:

 1. Lokacija boli:
  • Bolovi uzrokovani endometriozom često su koncentrirani u donjem dijelu trbuha i zdjelici, ali mogu se širiti prema leđima.
  • Obični bolovi u leđima obično su koncentrirani u leđima i mogu biti uzrokovani mišićnom napetosti, lošim držanjem ili ozljedama.
 2. Povezanost s menstrualnim ciklusom:
  • Bolovi uzrokovani endometriozom obično se pogoršavaju tijekom menstrualnog ciklusa. To uključuje bolove tijekom menstruacije i često nekoliko dana prije i nakon menstruacije.
  • Obični bolovi u leđima ne moraju biti povezani s menstrualnim ciklusom i mogu biti konstantni ili varirati iz drugih razloga.
 3. Priroda boli:
  • Bolovi uzrokovani endometriozom često su oštri, grčeviti i intenzivni, a mogu se javiti i kao bolovi pri mokrenju ili pražnjenju crijeva.
  • Obični bolovi u leđima mogu biti različite prirode – oštri, tupi, povremeni ili kontinuirani, ali rijetko se javljaju kao grčeviti bolovi u donjem dijelu trbuha.
 4. Dodatni simptomi:
  • Endometrioza može biti popraćena drugim simptomima poput obilnog menstrualnog krvarenja, probavnih problema ili problema s plodnošću.
  • Obični bolovi u leđima obično nemaju takve specifične prateće simptome.

Ako sumnjate da bolovi u leđima mogu biti uzrokovani endometriozom, važno je konzultirati se s ginekologom ili specijalistom za reproduktivno zdravlje. Dijagnostički postupci, uključujući ultrazvuk ili laparoskopiju, mogu pomoći u postavljanju ispravne dijagnoze i pravilnom upravljanju stanjem. Ne odgađajte posjet liječniku ako imate sumnje ili ako bolovi postanu ozbiljni ili kronični.

Koje su najučinkovitije terapije za endometriozu i povezane bolove u leđima

Liječenje endometrioze i povezanih bolova u leđima obično zahtijeva individualni pristup i ovisi o ozbiljnosti simptoma, dobi pacijenta, želji za plodnošću i drugim faktorima. Evo nekoliko najučinkovitijih terapijskih opcija koje se često koriste:

 1. Lijekovi:
  • Nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAID): NSAID lijekovi poput ibuprofena mogu pomoći u smanjenju bolova i upala.
  • Hormonalna terapija: Hormonska terapija često se koristi za suzbijanje rasta endometrijskih lezija i smanjenje bolova. Opcije uključuju oralne kontraceptive, progesteron, GnRH analozi i hormonske intrauterine uređaje (IUD).
 2. Kirurški zahvat:
  • Laparoskopija: Kirurški zahvat laparoskopijom često se koristi za uklanjanje endometrijskih lezija. Ovo je minimalno invazivan postupak koji omogućuje kirurgu da ukloni ili izgori lezije.
  • Histeroskopija: Ako se endometrijske lezije nalaze unutar maternice, histeroskopija se može koristiti za njihovo uklanjanje.
  • Histerektomija: Ovo je radikalniji zahvat u kojem se uklanja maternica i, po potrebi, jajnici. Obično se razmatra kada druge terapije ne pomažu ili kada pacijent više ne želi imati djecu.
 3. Fizioterapija: Fizioterapija može pomoći u poboljšanju držanja, jačanju mišića trbuha i leđa te smanjenju bolova u leđima.
 4. Akupunktura: Ova tradicionalna metoda kineske medicine može pružiti olakšanje od bolova i smanjiti stres.
 5. Edukacija i podrška: Edukacija o endometriozi i pružanje emocionalne podrške mogu biti ključni za upravljanje bolovima i emocionalnim izazovima koji prate ovu bolest.

Važno je napomenuti da je liječenje endometrioze individualno i treba se prilagoditi potrebama svake osobe. Pacijenti trebaju surađivati s liječnicima kako bi odabrali najbolji plan liječenja za svoje stanje. Također je važno razgovarati s liječnikom o bilo kakvim zabrinutostima ili nuspojavama terapije kako bi se osiguralo sigurno i učinkovito upravljanje endometriozom i bolovima u leđima.

Postoji li veza između menstrualnog ciklusa i bolova u leđima uzrokovanih endometriozom

Da, postoji veza između menstrualnog ciklusa i bolova u leđima uzrokovanih endometriozom. Endometrioza je stanje u kojem se tkivo koje oblaže unutarnju površinu maternice (endometrij) razvija izvan maternice. Ovo izvanmaterničko endometrijsko tkivo ponaša se slično kao tkivo unutar maternice tijekom menstrualnog ciklusa, reagirajući na hormonalne promjene.

Tijekom menstrualnog ciklusa, endometrijsko tkivo unutar maternice obično se zadebljava i priprema za moguću trudnoću. Ako trudnoća ne nastupa, to tkivo se razgrađuje i izlučuje kao menstrualna krvarenja. Međutim, endometrijsko tkivo koje se nalazi izvan maternice također reagira na hormonske promjene tijekom menstrualnog ciklusa.

Kao rezultat toga, endometrijsko tkivo izvan maternice također može zadebljati, razviti lezije i krvarenje tijekom menstrualnog ciklusa. To može pritisnuti okolne strukture, uključujući leđa, što može uzrokovati bolove u leđima. Bolovi u leđima uzrokovani endometriozom često se pogoršavaju tijekom menstruacije i mogu se javiti kao oštri, grčeviti bolovi.

Stoga je važno razumjeti da menstrualni ciklus može imati utjecaj na bolove u leđima kod žena s endometriozom, a ovi bolovi često pokazuju ciklički karakter. Pravilno dijagnosticiranje i liječenje endometrioze može pomoći u upravljanju ovim bolovima i poboljšanju kvalitete života pacijentica.

Kako se endometrioza dijagnosticira i što mogu očekivati tijekom dijagnostičkog procesa

Dijagnoza endometrioze zahtijeva pažljiv i sustavan pristup, obično uključujući nekoliko koraka i postupaka. Evo kako se obično dijagnosticira endometrioza i što pacijentica može očekivati tijekom dijagnostičkog procesa:

 1. Pregled i Anamneza:
  • Prvi korak u dijagnostici endometrioze je temeljiti pregled i razgovor o simptomima s ginekologom ili specijalistom za reproduktivno zdravlje. Važno je iskreno iznijeti sve simptome i njihovu povijest, uključujući bolove u zdjelici, bolove tijekom menstruacije, probavne probleme i druge moguće znakove.
 2. Fizički pregled:
  • Liječnik će obaviti fizički pregled kako bi provjerio prisutnost boli ili osjetljivosti u zdjeličnom području i leđima.
 3. Ultrazvuk:
  • Ultrazvuk zdjelice može biti koristan za otkrivanje prisutnosti endometrijskih lezija, ali ne može uvijek pružiti potpunu dijagnozu.
 4. Laparoskopija7:
  • Najpouzdanija metoda za postavljanje dijagnoze endometrioze je laparoskopija. Ovo je kirurški postupak u kojem se koristi laparoskop, tanki instrument s kamerom, kako bi se pregledali unutarnji organi. Laparoskopija omogućuje liječniku da direktno vizualizira endometrijske lezije i uzme uzorke tkiva za biopsiju.

Tijekom dijagnostičkog procesa, pacijentica može očekivati sljedeće:

 • Razgovor o simptomima: Detaljni razgovor o simptomima i njihovoj povijesti kako bi se stekla bolja slika o mogućoj prisutnosti endometrioze.
 • Fizički pregled: Osnovni pregled zdjelice i leđa kako bi se utvrdila osjetljivost ili promjene.
 • Ultrazvuk: Ova neinvazivna metoda može pružiti početne informacije o mogućoj prisutnosti endometrioze, ali često nije dovoljna za potvrdu dijagnoze.
 • Laparoskopija: Ako se sumnja na endometriozu, laparoskopija će se često preporučiti kako bi se postavila točna dijagnoza. Laparoskopija se izvodi u bolnici pod općom anestezijom, a tijekom nje će se pregledati unutarnji organi i potvrditi prisutnost endometrijskih lezija.

Dijagnoza endometrioze može biti izazovna i zahtijeva stručnost specijalista za reproduktivno zdravlje. Nakon postavljanja dijagnoze, liječnik će razgovarati s pacijenticom o terapijskim opcijama i planu liječenja, što će varirati ovisno o ozbiljnosti stanja i željama pacijentice, uključujući terapiju lijekovima, kirurške zahvate ili kombinaciju oba. Važno je konzultirati se s liječnikom ako postoji sumnja na endometriozu ili se suočavate s bolovima i simptomima kako biste započeli dijagnostički proces i liječenje.

Kako mogu smanjiti rizik od razvoja endometrioze

Iako ne postoji siguran način za potpunu prevenciju endometrioze, postoje neki koraci koje žene mogu poduzeti kako bi smanjile rizik od njenog razvoja ili ozbiljnosti simptoma. Evo nekoliko savjeta:

 1. Redoviti ginekološki pregledi: Redoviti posjeti ginekologu mogu pomoći u ranom otkrivanju i dijagnozi endometrioze. Dijagnostika u ranijim fazama može olakšati upravljanje stanjem.
 2. Zdrav način života:
  • Uravnotežena prehrana: Zdrava prehrana bogata voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama i niskim udjelom zasićenih masti može pozitivno utjecati na opće zdravlje i smanjiti rizik od upalnih stanja.
  • Redovita tjelesna aktivnost: Fizička aktivnost može poboljšati opće zdravlje i smanjiti rizik od različitih zdravstvenih problema, uključujući upalne stanice.
  • Izbjegavanje pušenja: Pušenje može povećati rizik od različitih zdravstvenih problema, uključujući endometriozu. Prestanak pušenja može smanjiti taj rizik.
 3. Kontrola menstrualnog ciklusa: Ispitivanja su pokazala da korištenje oralnih kontraceptiva, posebno kontinuiranih pilula koje smanjuju broj menstruacija, može smanjiti rizik od razvoja endometrioze.
 4. Rano majčinstvo: Iako nije uvijek izbor, žene koje rađaju u mladosti imaju smanjen rizik od razvoja endometrioze.
 5. Dojenje: Dojenje može smanjiti rizik od endometrioze nakon poroda.
 6. Zdrava tjelesna težina: Održavanje zdrave tjelesne mase može pomoći u regulaciji hormona i smanjenju rizika od endometrioze.
 7. Uporaba tampona tijekom menstruacije: Iako nema čvrstih dokaza, neka istraživanja sugeriraju da uporaba tampona umjesto higijenskih uložaka tijekom menstruacije može smanjiti rizik od refluksa menstrualnog toka unatrag prema jajnicima i trbušnoj šupljini, što bi moglo smanjiti rizik od endometrioznih lezija.

Važno je napomenuti da ovi savjeti ne jamče potpunu prevenciju endometrioze, ali mogu pomoći u smanjenju rizika ili ozbiljnosti simptoma. Ako imate simptome endometrioze ili ste zabrinuti zbog svog rizika, najbolje je konzultirati se s ginekologom ili specijalistom za reproduktivno zdravlje kako biste razgovarali o vašim osobnim rizicima i mogućnostima za prevenciju.