Bolovi u leđima u trudnoči [Saveti za ublažavanje nelagodnosti]


Bolovi u leđima u trudnoči mogu biti prisutni u različitim oblicima i intenzitetima.

Prema istraživanjima, čak 70-80% trudnica iskusit će bolove u leđima tokom trudnoće, čineći ih jednim od najčešćih simptoma u ovom posebnom periodu života.

U ovom blogu, istražićemo različite aspekte bolova u leđima tokom trudnoće, pružiti korisne informacije, te deliti savete i strategije kako se nositi s ovim izazovom na najbolji način. Hajde da zajedno istražimo kako olakšati ovo neizbežno iskustvo i omogućiti vam uživanje u trudnoći bez neprijatnosti.

Da li su bolovi u leđima u trudnoči normalni

bolovi u leđima u trudnoči
Freepik

Da, bolovi u leđima u trudnoči često su normalni i čest simptom. Postoji nekoliko faktora tokom trudnoće koji mogu doprineti ovim bolovima:

 1. Promene u težištu: Rastući stomak povećava težište tela prema napred, što može izazvati dodatni pritisak na donji deo leđa.
 2. Opuštanje ligamenata: Hormoni koji se oslobađaju tokom trudnoće, poput relaksina, mogu uzrokovati opuštanje ligamenata i zglobova, što može uticati na stabilnost kičme.
 3. Povećanje težine: Povećanje telesne mase tokom trudnoće stvara dodatno opterećenje na kičmu i zglobove.
 4. Promene u držanju tela: Trudnice često prilagođavaju svoje držanje kako bi se nosile s povećanim stomakom, što može uticati na kičmu.
 5. Stres i napetost: Emocionalni stres i napetost mogu doprineti mišićnom napetosti i bolovima u leđima.

Iako su ovi bolovi obično normalni, važno je razlikovati ih od bolova koji mogu ukazivati na ozbiljnije probleme, poput kontrakcija, problema s bubrezima ili drugih komplikacija trudnoće.

Ako su bolovi u leđima jaki, traju dugo ili su praćeni drugim simptomima, preporučljivo je konsultovati se sa zdravstvenim stručnjakom kako bi se isključile ozbiljnije komplikacije. Takođe, postoje različite strategije, kao što su vežbe, pravilno držanje i odmor, koje mogu pomoći u ublažavanju bolova u leđima tokom trudnoće.

Koji si krvotočni, psihosicijalni, mehanički i hormonalni čimbenici koji uzrokuju bolove u leđima u trudnoči

bolovi u ledjima u trudnoči čimbenici
Freepik

Bolovi u leđima tokom trudnoće mogu biti uzrokovani kombinacijom različitih faktora. Evo pregleda nekih od ključnih faktora koji mogu doprineti bolovima u leđima tokom trudnoće:

 1. Krvotok i mehanički faktori:
  • Povećana težina: Rastući stomak povećava opterećenje kičme i zglobova, što može uzrokovati bolove u leđima.
  • Promene u težištu: Povećanje trbuha pomeranje težišta tela prema napred, što može uticati na držanje tela i izazvati bolove u leđima.
  • Opuštanje ligamenata: Hormon relaksin koji se oslobađa tokom trudnoće pomaže opuštanju ligamenata, ali to može smanjiti stabilnost kičme i izazvati bol.
 2. Psihosocijalni faktori:
  • Stres i anksioznost: Emocionalni stres može povećati napetost u mišićima i doprineti bolovima u leđima.
  • Promene u raspoloženju: Hormonalne promene tokom trudnoće mogu uticati na raspoloženje i toleranciju na bol.
 3. Mehanički faktori:
  • Loše držanje tela: Promene u težištu i obliku tela mogu dovesti do lošeg držanja tela, što može izazvati bolove u leđima.
  • Pogrešno podizanje tereta: Podizanje tereta bez pravilnog savijanja kolena i podizanja nogu može izazvati dodatni pritisak na leđa.
 4. Hormonalni faktori:
  • Relaksin: Hormon relaksin oslobađa se tokom trudnoće kako bi opustio ligamente, ali istovremeno može uticati na stabilnost zglobova, uključujući kičmu.
  • Estrogen i progesteron: Hormonske promene tokom trudnoće mogu uticati na elastičnost mišića i ligamenata, doprinoseći bolovima u leđima.
 5. Krvotok i cirkulacija:
  • Povećan volumen krvi: Povećanje volumena krvi tokom trudnoće može izazvati povećan pritisak u krvnim sudovima, što može doprineti nelagodnosti.

Važno je naglasiti da je svaka trudnica jedinstvena, pa uzroci bolova u leđima mogu varirati. Takođe, važno je konzultovati se sa zdravstvenim profesionalcem kako bi se identifikovali specifični faktori uzroka bolova i pružili odgovarajući saveti ili terapija za ublažavanje nelagodnosti.

Još:

Koliko je često normalno osećati bolove u leđima

bolovi u leđima u trudnoči čestost osječanja
Freepik

Tokom trudnoće, mnoge žene osećaju bolove u leđima, a učestalost može varirati od žene do žene. Bolovi u leđima smatraju se uobičajenim simptomom tokom trudnoće i obično su rezultat promena u telu koje se dešavaju kako trudnoća napreduje.

Učestalost i intenzitet bolova u leđima tokom trudnoće mogu zavisiti od različitih faktora, uključujući:

 1. Faza trudnoće: Bolovi u leđima često postaju izraženiji kako trudnoća napreduje, posebno u drugom i trećem trimestru.
 2. Fizička aktivnost: Aktivne trudnice koje praktikuju vežbanje koje je prilagođeno trudnoći mogu imati manje bolova u leđima u odnosu na one koje su manje aktivne.
 3. Držanje tela: Održavanje pravilnog držanja tela može pomoći u smanjenju pritiska na kičmu i smanjenju bolova.
 4. Povećanje težine: Rastući stomak povećava težinu koja se nosi u predelu trbuha, što može stvarati dodatan pritisak na leđa.
 5. Hormonalne promene: Hormoni poput relaksina koji se oslobađa tokom trudnoće mogu uticati na opuštanje ligamenata, što može uticati na stabilnost kičme i uzrokovati bolove.
 6. Genetika i prethodna istorija bolova u leđima: Žene koje su pre trudnoće već imale probleme s leđima ili su sklone bolovima u leđima mogu biti sklonije osećanju bolova tokom trudnoće.

Iako je osećanje bolova u leđima često normalno, treba obratiti pažnju na intenzitet i trajanje bolova. Ako su bolovi jaki, neprestani, ili su praćeni drugim simptomima poput groznice, mučnine ili krvarenja, važno je obavestiti lekara. Takođe, ako se bolovi pogoršavaju ili ometaju svakodnevne aktivnosti, konsultacija s lekarom može pomoći u pružanju odgovarajuće podrške i saveta za ublažavanje nelagodnosti.

Još:

Koje su vrste boli u leđima tokom trudnoče (jaki bolovi, bolovi u ranoj trudnoči,…)

vrste bolova u ledjima u trudnoči
Freepik

Bolovi u leđima tokom trudnoće mogu varirati po intenzitetu, trajanju i lokalizaciji. Evo nekoliko različitih vrsta bolova u leđima koje trudnice mogu doživeti tokom različitih faza trudnoće:

 1. Rani bolovi u leđima:
  • Ligamentni bolovi: Ovi bolovi obično se javljaju u ranim fazama trudnoće i povezani su s opuštanjem ligamenata koji podržavaju matericu. To može izazvati osećaj vučenja ili bolova duž donjeg dela trbuha i leđa.
 2. Bolovi u donjem delu leđa:
  • Neuobičajena težina: Povećanje telesne mase tokom trudnoće može uzrokovati bolove u donjem delu leđa, posebno kada trudnica stoji ili hoda duže vreme.
  • Promene u težištu: Rastući stomak pomera težište tela prema napred, što može izazvati dodatni pritisak na donji deo leđa.
  • Mišićni grčevi: Mišići leđa mogu postati napeti zbog promena u držanju tela ili prekomernog napora.
 3. Bolovi u srednjem delu leđa:
 4. Bolovi u gornjem delu leđa:
  • Povećanje težine grudi: Povećanje grudi tokom trudnoće može povećati opterećenje na gornjem delu leđa.
  • Loše držanje: Promene u držanju tela i potreba za održavanjem ravnoteže mogu uzrokovati bolove u gornjem delu leđa.
 5. Bolovi koji ukazuju na probleme:
  • Bolovi u trtici: Ovi bolovi mogu ukazivati na probleme sa zglobovima trtice i često se pojačavaju tokom sedenja.
  • Bolovi u leđima praćeni drugim simptomima: Ako bolovi u leđima prate drugi simptomi poput groznice, grčeva, vaginalnog krvarenja ili bolova u stomaku, to može ukazivati na ozbiljnije probleme i zahteva hitnu medicinsku pažnju.

Važno je napomenuti da je bol u leđima individualno iskustvo i može varirati između trudnica. Ukoliko trudnica doživljava bolove koji su izraženi, traju duže vreme ili su praćeni drugim zabrinjavajućim simptomima, preporučuje se konsultacija sa zdravstvenim profesionalcem kako bi se isključile ozbiljnije komplikacije.

Još:

Kako se prepoznaju jaki bolovi u leđima u trudnoči

jaki bolovi u leđima u trudnoči
Freepik

Jaki bolovi u leđima tokom trudnoće mogu biti znak različitih stanja, uključujući normalne promene povezane s trudnoćom ili potencijalno ozbiljne komplikacije. Evo nekoliko smernica koje vam mogu pomoći da prepoznate jake bolove u leđima tokom trudnoće koji zahtevaju pažnju:

 1. Intenzitet bolova:
  • Ako bolovi su vrlo jaki, oštri ili nepodnošljivi, to može ukazivati na neki ozbiljniji problem. Normalni bolovi u leđima obično nisu toliko intenzivni.
 2. Trzanje ili grčenje mišića:
  • Jaki trzaji ili grčenje mišića u leđima, posebno ako su praćeni konstantnim bolom, mogu biti simptom ozbiljnijih problema.
 3. Bolovi praćeni drugim simptomima:
  • Ako su bolovi u leđima praćeni drugim simptomima poput groznice, povraćanja, mučnine, grčeva u stomaku, krvarenja iz vagine ili bilo kakvih promena u vaginalnom sekretu, to može ukazivati na ozbiljnije komplikacije trudnoće.
 4. Trajanje bolova:
  • Ako jaki bolovi u leđima u trudnoči traju duže vreme i ne prolaze, to može biti zabrinjavajuće. Normalni bolovi u leđima tokom trudnoće obično su privremeni i mogu se ublažiti promenom položaja tela ili odmaranjem.
 5. Bolovi koji zrače:
  • Ako jaki bolovi u leđima zrače prema donjem stomaku, to može ukazivati na probleme sa zglobovima, ligamentima ili drugim delovima tela.
 6. Bolovi koji se pogoršavaju tokom aktivnosti:
  • Ako se jaki bolovi u leđima pogoršavaju tokom određenih aktivnosti, poput hodanja ili stajanja, to može ukazivati na potrebu za dodatnom pažnjom.

U svakom slučaju, ako trudnica doživljava jake bolove u leđima koji izazivaju zabrinutost, preporučuje se hitna konsultacija s lekarom ili drugim zdravstvenim stručnjakom. Zdravstveni profesionalac će moći proceniti simptome, sprovesti potrebne pretrage i pružiti odgovarajući savet i lečenje, ukoliko je potrebno. Važno je brzo reagovati na jake bolove kako bi se isključile potencijalne ozbiljne komplikacije tokom trudnoće.

Što znače bolovi u leđima u kasnoj trudnoči

bolovi u leđima u kasnoj trudnoči
Freepik

Bolovi u leđima tokom kasne trudnoće nisu retki i često su povezani s promenama u telu kako se beba razvija. Različiti faktori mogu doprineti ovim bolovima, a neki od njih uključuju:

 1. Povećanje težine i pritisak: Kako beba raste, povećava se težina trudnice, što stavlja dodatni pritisak na kičmu i zglobove. To može uzrokovati bolove u donjem delu leđa.
 2. Promene u držanju tela: Rastući stomak može uticati na držanje tela trudnice, što može izazvati nelagodnost i bol u leđima.
 3. Opšte opuštanje ligamenata i zglobova: Hormon relaksin*, koji se oslobađa tokom trudnoće, pomaže opuštanju ligamenata i zglobova kako bi omogućio porođaj. Ovo može dovesti do smanjene stabilnosti kičme i uzrokovati bolove u leđima.
 4. Pritisak na nervne strukture: Povećani pritisak na nervne strukture usled rasta bebe može uzrokovati bolove, posebno ako dođe do pritiska na išijasti živac, što može izazvati bolove u donjem delu leđa i nogama.
 5. Određeni položaji bebe: Položaj bebe može uticati na raspodelu težine i pritisak na kičmu. Na primer, ako je beba okrenuta zadnjicom prema majčinim leđima (pozicija zadnjice prema gore), to može povećati pritisak na kičmu.
 6. Kontrakcije i priprema za porođaj: Blage kontrakcije i priprema tela za porođaj mogu uzrokovati nelagodnost i bolove u leđima. Ovi bolovi se obično nazivaju “porođajne bolove” ili “Braxton Hicks kontrakcije*“.

Važno je napomenuti da, iako su bolovi u leđima česti i često su deo normalnog procesa trudnoće, postoje i situacije u kojima bolovi u kasnoj trudnoći mogu ukazivati na ozbiljnije probleme poput preranog porođaja, previjanja posteljice ili drugih komplikacija. Ako trudnica doživljava bolove u leđima koji su izraženi, praćeni drugim zabrinjavajućim simptomima ili se pogoršavaju, preporučuje se hitna konsultacija sa zdravstvenim profesionalcem radi procene situacije.

Kako se prepoznaju bolovi u gornjem dijelu leđa u trudnoči

bolovi u gornjem dijelu leđa u trudnoči
Freepik

Bolovi u gornjem dijelu leđa u trudnoči mogu se prepoznati na osnovu njihovih karakteristika i lokacije. Evo nekoliko znakova i simptoma koji mogu ukazivati na bolove u gornjem dijelu leđa tokom trudnoće:

 1. Lokacija boli:
  • Bolovi u gornjem dijelu leđa obično se osećaju u predelu između ramena i vrata, iznad donjeg dijela leđa. Mogu se širiti prema vratu i ramenima.
 2. Tip bola:
  • Bol može biti oštar, tup ili probadajući. Takođe, može biti konstantan ili povremen.
 3. Intenzitet boli:
  • Intenzitet boli može varirati od blagog nelagodstva do jakih bolova koji ometaju svakodnevne aktivnosti.
 4. Povezanost s aktivnostima:
  • Bolovi u gornjem dijelu leđa mogu se pojačati tokom određenih aktivnosti, poput dugotrajnog sedenja, stajanja ili podizanja tereta.
 5. Zračenje boli:
  • Bol može zračiti prema vratu, ramenima, pa čak i rukama. Ovo može ukazivati na zahvaćenost živaca ili drugih struktura u blizini.
 6. Osetljivost i napetost mišića:
  • Gornji dio leđa može postati osetljiv na dodir, a mišići mogu postati napeti.
 7. Povezanost s položajem tela:
  • Bolovi u gornjem dijelu leđa mogu biti povezani s određenim položajima tela, poput sedenja ili ležanja. Ponekad promjena položaja može doneti olakšanje.
 8. Povezanost s trudnoćom:
  • Bolovi u gornjem dijelu leđa mogu biti povezani s promjenama u telu tokom trudnoće, uključujući povećanje težine, promene u držanju tela i hormonalne promene.
 9. Povezanost s disanjem:
  • Ako bolovi u gornjem dijelu leđa postanu izraženiji prilikom dubokog disanja, to može ukazivati na mogući uticaj na dijafragmu ili drugih struktura u tom području.

Ako trudnica doživljava bolove u gornjem dijelu leđa koji su izraženi ili zabrinjavajući, preporučuje se da se posavetuje sa svojim lekarom. Lekar može pružiti dodatne informacije, dijagnostikovati uzrok bolova i preporučiti odgovarajuće strategije za ublažavanje nelagodnosti. Važno je pratiti simptome i obavestiti lekara o svakom pogoršanju ili novim simptomima.

Još:

Kako ublažiti bolove u leđima u trudnoči

kako ublažiti bolove u leđima u trudnoči
Freepik

Ublažavanje bolova u leđima tokom trudnoće može se postići primenom nekoliko strategija i prilagođavanjem svakodnevnih aktivnosti. Evo nekoliko saveta koji vam mogu pomoći:

 1. Pravilno držanje tela:
  • Održavajte pravilno držanje tela dok stojite, sedite ili hodate. Stojte uspravno, sa ramenima opuštenim, stomakom malo unazad, i ravnoteža će se raspodeliti ravnomerno.
 2. Koristite jastuke za podršku:
  • Postavite dodatne jastuke ispod stomaka i između nogu dok spavate kako biste održali pravilnu poziciju kičme i ublažili pritisak na leđa.
 3. Vežbe za jačanje mišića leđa:
  • Blage vežbe za jačanje leđnih mišića mogu pomoći u održavanju stabilnosti kičme. Razgovarajte s lekarom pre nego što započnete bilo koji novi program vežbanja tokom trudnoće.
 4. Toplota i hladnoća:
  • Topla kupka, topla obloga ili topla voda u tušu mogu pomoći opuštanju mišića i smanjenju bolova. Hladne obloge takođe mogu pružiti olakšanje, posebno ako postoji upala.
 5. Pravilno podizanje tereta:
  • Ako morate podizati neki teret, savijte kolena, ne leđa, i koristite noge za podizanje kako biste smanjili pritisak na leđa.
 6. Redovno vežbanje:
  • Blaga vežbanja poput plivanja, hodanja ili joge mogu poboljšati snagu mišića i fleksibilnost, čime se smanjuje bol u leđima.
 7. Fizioterapija:
  • Posetite fizioterapeuta koji može pružiti individualizovane vežbe i tehnike za olakšavanje bolova.
 8. Masaža:
  • Masaža može pomoći u opuštanju napetih mišića i poboljšanju cirkulacije. Obratite pažnju na to da masaža bude prilagođena trudnoći i da je izvedena od strane stručnjaka za trudnice.
   Još: Masaža hrbta (slo)
 9. Akupunktura i akupresura:
  • Neke trudnice pronalaze olakšanje od bolova u leđima putem akupunkture ili akupresure. Pre nego što probate ove tehnike, posavetujte se sa svojim lekarom.
 10. Odmaranje i promene aktivnosti:
  • Ukoliko je moguće, odmarajte se kada osetite potrebu. Prilagodite aktivnosti kako biste smanjili pritisak na leđa.

Važno je napomenuti da pre nego što započnete bilo koji novi režim lečenja ili vežbanja tokom trudnoće, trebalo bi se konsultovati sa svojim lekarom kako biste bili sigurni da su te metode bezbedne za vas i vašu trudnoću.

Još:

VAŽNO: Zašto se kod bolova u ledjima u trudnoči NE preporučuje magnetna terapija

Magnetna terapija je jedna od alternativnih terapija koja se ponekad koristi za ublažavanje bolova u leđima. Međutim, kada je reč o trudnoći, postoji oprez u vezi s primenom magnetne terapije zbog nedostatka dovoljno istraživanja i podataka o sigurnosti ove terapije tokom trudnoće.

Razlozi zbog kojih se kod bolova u leđima u trudnoći ne preporučuje magnetna terapija uključuju:

 1. Nedostatak istraživanja kod trudnica: Većina istraživanja o magnetnoj terapiji nije sprovedena posebno na trudnicama. Zbog toga nema dovoljno podataka o tome kako bi magnetna terapija mogla uticati na zdravlje fetusa ili trudnice.
 2. Potencijalna interakcija s elektronskim uređajima: Magneti se koriste u mnogim elektronskim uređajima, a trudnice se savetuje da izbegavaju izlaganje jakim magnetnim poljima, posebno u blizini stomaka, kako bi se izbegli potencijalni uticaji na razvoj fetusa.
 3. Nejasni mehanizmi delovanja: Iako postoje tvrdnje o pozitivnom dejstvu magnetne terapije na bolove, mehanizmi delovanja nisu potpuno razjašnjeni. Stoga je teško sa sigurnošću reći kako bi ova terapija mogla uticati na trudnoću.
 4. Potencijalna iracionalna upotreba: U nekim slučajevima, trudnice koje pate od bolova u leđima mogu biti sklonije isprobavanju različitih terapija bez konsultacije s lekarom. Magnetna terapija se ne preporučuje bez prethodnog razgovora sa zdravstvenim profesionalcem.

Uvek je važno da trudnice razgovaraju sa svojim lekarom pre nego što započnu bilo koji tretman, posebno alternativne terapije, tokom trudnoće. Lekar može pružiti savete i informacije o potencijalnim rizicima i koristima specifičnih tretmana kako bi se obezbedilo zdravlje majke i deteta.

Kakve vežbe, kakva masaža i kakva fizioterapija preporučuje se kod bolova u leđima u trudnoči

Preporučuju se blage i prilagođene vežbe, masaža i fizioterapija za ublažavanje bolova u leđima tokom trudnoće. Međutim, pre nego što započnete bilo koji novi program vežbanja ili terapije, uvek se konsultujte sa svojim lekarom kako biste bili sigurni da su ove aktivnosti bezbedne u vašem slučaju. Evo nekoliko opštih preporuka:

Vežbe:

 1. Šetnja:
  • Šetnja je jedna od najsigurnijih i najpristupačnijih vežbi tokom trudnoće. Održava kondiciju, poboljšava cirkulaciju i ne opterećuje previše leđa.
 2. Plivanje:
  • Plivanje je odlična vežba koja smanjuje pritisak na leđa i zglobove, a pritom jača mišiće.
 3. Vežbe disanja i istezanja:
  • Vežbe disanja i blago istezanje mogu poboljšati fleksibilnost i smanjiti napetost u leđima.
 4. Vežbe za jačanje mišića leđa i trbuha:
  • Fizioterapeut može preporučiti specifične vežbe za jačanje mišića leđa i trbuha kako bi se poboljšala podrška kičmi.
 5. Yoga i Pilates:
  • Prilagođeni časovi yoge ili pilatesa mogu pomoći u održavanju ravnoteže, poboljšavanju držanja tela i jačanju mišića.

Masaža:

 1. Masaža leđa:
  • Masaža leđa može pomoći u opuštanju napetih mišića i poboljšanju cirkulacije. Važno je odabrati masera koji ima iskustva u radu s trudnicama.
 2. Akupresura:
  • Lagani pritisak na određene tačke može pomoći u smanjenju bolova. Ipak, treba se posavetovati s lekarom pre nego što se koristi akupresura tokom trudnoće.

Fizioterapija:

 1. Individualizovane vežbe:
  • Fizioterapeut može pružiti personalizovane vežbe koje ciljaju jačanje određenih mišićnih grupa kako bi se poboljšala podrška leđima.
 2. Mobilizacija zglobova:
  • Ova tehnika se primenjuje uz pomoć fizioterapeuta i može poboljšati pokretljivost zglobova.
 3. Učenje pravilnih položaja:
  • Fizioterapeut može pružiti savete o pravilnim položajima tela tokom sedenja, stajanja i spavanja kako bi se smanjio pritisak na leđa.

Važno je napomenuti da svaka trudnica ima jedinstvene potrebe i da bi terapija trebalo da bude prilagođena individualnim okolnostima. Ove aktivnosti treba sprovoditi pažljivo i pod nadzorom stručnjaka kako bi se osigurala bezbednost trudnice i bebe.

Kada je vreme da posetite lekara zbog bolova u leđima u trudnoči

Bolovi u leđima su čest simptom tokom trudnoće, ali ponekad mogu ukazivati na ozbiljnije probleme. Važno je znati kada je vreme da posetite lekara zbog bolova u leđima tokom trudnoće. Evo nekoliko situacija kada bi trebalo potražiti medicinsku pomoć:

 1. Intenzitet i trajanje bolova:
  • Ako su bolovi jaki, neprestani ili traju duže vreme, posebno ako nema poboljšanja s odmaranjem, to može biti razlog za posetu lekaru.
 2. Bolovi praćeni drugim simptomima:
  • Ako bolovi u leđima prate drugi simptomi poput groznice, povraćanja, mučnine, grčeva u stomaku, krvarenja iz vagine ili bilo kakvih promena u vaginalnom sekretu, odmah se posavetujte s lekarom.
 3. Bolovi koji su nagli i oštri:
  • Nagli, oštri bolovi u leđima, posebno ako su praćeni pritiskom ili bolovima u stomaku, mogu ukazivati na hitan problem, kao što je prevremeni porođaj ili problem s bubrezima.
 4. Bolovi koji se ne smanjuju uz promene položaja tela ili odmor:
  • Ako bolovi u leđima ne prestaju ili se pogoršavaju, bez obzira na promene položaja tela ili odmor, to može biti znak da treba konsultovati lekara.
 5. Bolovi koji utiču na svakodnevne aktivnosti:
  • Ako bolovi u leđima ometaju vaše svakodnevne aktivnosti, radnu sposobnost ili kvalitetu života, razgovarajte sa svojim lekarom kako biste pronašli odgovarajuće rešenje.
 6. Pojavljujući bolovi u trtici:
  • Bolovi u trtici ili donjem delu leđa koji su izuzetno intenzivni ili prate osećaj pritiska na anus mogu ukazivati na probleme sa zglobovima trtice.
 7. Promene u pokretljivosti nogu:
  • Ako primetite promene u pokretljivosti ili osećaju u nogama, kao što su trnce, slabost ili gubitak kontrole, odmah se posavetujte s lekarom.

Ako imate bilo kakve sumnje ili zabrinutosti u vezi s bolovima u leđima u trudnoči, uvek je najbolje konzultovati se sa svojim lekarom. Lekar će moći proceniti vaše simptome, sprovesti potrebne pretrage i pružiti odgovarajuće smernice kako biste očuvali zdravlje i sigurnost tokom trudnoće.

Kako liječiti bolove u leđima u trudnoči

bolovi u leđima liječenje
Freepik

Liječenje bolova u leđima tokom trudnoće uključuje kombinaciju prilagođenih vežbi, promene životnih navika, tehnika opuštanja i ponekad medicinskih intervencija. Evo nekoliko strategija koje mogu pomoći u ublažavanju bolova u leđima tokom trudnoće:

 1. Vežbe za jačanje mišića:
  • Blage vežbe koje jačaju mišiće leđa, trbuha i karlice mogu poboljšati podršku kičmi. Plivanje, šetnja i prilagođene vežbe yoge ili pilatesa su dobre opcije.
 2. Pravilno držanje tijela:
  • Održavajte pravilno držanje tijela kako biste smanjili pritisak na kičmu. Izogibajte dugotrajnom stajanju ili sedenju u neudobnim položajima.
 3. Toplotna terapija:
  • Topla kupka, topla obloga ili topla voda u tušu mogu pomoći u opuštanju napetih mišića i smanjenju bolova.
 4. Hladna terapija:
  • Hladne obloge mogu smanjiti oticanje i upalu. Koristite ih u intervalima od 15-20 minuta.
 5. Masaža:
  • Blaga masaža leđa može opustiti napete mišiće i poboljšati cirkulaciju. Obratite pažnju da koristite usluge masera koji su iskusni u radu s trudnicama.
 6. Fizioterapija:
  • Fizioterapeut može pružiti individualizovane vežbe i tehnike koje jačaju mišiće, poboljšavaju držanje i smanjuju bolove.
 7. Udoban san:
  • Koristite jastuke za podršku ispod stomaka i između nogu kako biste održali pravilan položaj kičme tokom spavanja.
 8. Pravilno podizanje tereta:
  • Podizanje tereta treba biti urađeno pravilno, savijanjem kolena i podizanjem nogu, a ne leđa.
 9. Akupunktura i akupresura:
  • Neki ljudi pronalaze olakšanje od bolova u leđima putem akupunkture ili akupresure. Pre nego što probate ove tehnike, posavetujte se s lekarom.
 10. Medicinske intervencije:
  • Ako bolovi postanu ozbiljni ili su povezani s drugim simptomima, lekar može preporučiti određene lekove, poput acetaminofena, uz konsultaciju.

Uvek je najvažnije razgovarati s lekarom pre nego što započnete bilo koji novi režim lečenja tokom trudnoće. Lekar može pružiti savete prilagođene vašem zdravstvenom stanju i trudnoći kako bi se osiguralo da su metode bezbedne i efikasne.

Da li je sigurno vežbati tokom trudnoće ako imam bolove u leđima

Vežbanje tokom trudnoće, uključujući i situaciju kada se javljaju bolovi u leđima, može biti bezbedno i korisno, ali je važno prilagoditi vežbe individualnim potrebama i fizičkom stanju svake trudnice. Pre nego što započnete bilo kakav program vežbanja tokom trudnoće, preporučuje se da se posavetujete sa svojim lekarom kako biste dobili personalizovane smernice prilagođene vašem zdravstvenom stanju.

Evo nekoliko smernica za vežbanje tokom trudnoće, posebno ako imate bolove u leđima:

 1. Konsultacija s lekarom:
  • Pre nego što započnete bilo koji program vežbanja, posavetujte se s lekarom ili stručnjakom za trudnoću kako biste dobili odobrenje i smernice prilagođene vašem zdravstvenom stanju.
 2. Prilagođavanje vežbi:
  • Izaberite vežbe koje su manje opterećujuće za leđa. Plivanje, šetnja, vožnja bicikla ili vežbe yoge prilagođene trudnicama mogu biti dobre opcije.
 3. Jačanje mišića trupa:
  • Vežbe koje jačaju mišiće trupa, uključujući mišiće leđa, mogu pomoći u održavanju stabilnosti kičme. Ove vežbe mogu uključivati lagane vežbe za jačanje leđnih mišića.
 4. Pravilno držanje tela:
  • Održavajte pravilno držanje tela tokom vežbanja kako biste smanjili pritisak na leđa. Izbežavajte naginjanje unazad i trudite se održati neutralnu kičmu.
 5. Pravilno disanje:
  • Fokusirajte se na pravilno disanje tokom vežbanja, što može pomoći u smanjenju napetosti u telu i poboljšanju opšteg blagostanja.
 6. Izbežavanje određenih položaja:
  • Izbegavajte vežbe koje zahtevaju ležanje na leđima nakon prvog trimestra trudnoće, jer to može izazvati pritisak na donju venu cavu i smanjiti protok krvi u matericu.
 7. Redovno praćenje simptoma:
  • Ako osećate bolove ili nelagodnost tokom vežbanja, prestanite s vežbanjem i obavestite svog lekara. Slušajte svoje telo i prilagodite intenzitet vežbanja prema potrebi.
 8. Hidratacija i odmor:
  • Održavajte dobro hidrirano stanje tokom vežbanja i ne zaboravite se odmoriti kad osećate potrebu.

U nekim slučajevima, trudnice s određenim zdravstvenim stanjima ili komplikacijama mogu doživeti bolove u leđima koji zahtevaju poseban pristup vežbanju. Zato je važno individualno prilagoditi program vežbanja prema vašim potrebama i pratiti smernice svog lekara. Vežbanje tokom trudnoće može doneti mnoge blagodeti, uključujući smanjenje stresa, poboljšanje raspoloženja i održavanje fizičkog zdravlja, ali je ključno raditi to na bezbedan način.

Još:

Da li masaža pomaže u smanjenju bolova u leđima tokom trudnoće

Masaža može biti efikasna metoda za smanjenje bolova u leđima tokom trudnoće, ali važno je da se ona izvodi od strane obučenog terapeuta koji ima iskustvo u radu sa trudnicama. Masaža se često preporučuje kao deo celokupne strategije za upravljanje bolovima u leđima tokom trudnoće.

Evo nekoliko načina na koje masaža može pomoći:

 1. Opuštanje mišića: Masaža može pomoći u opuštanju napetih mišića u leđima. Promene u telu tokom trudnoće, uključujući povećanje težine i promene u držanju tela, mogu dovesti do stvaranja napetosti u mišićima leđa.
 2. Povećanje cirkulacije: Masaža može poboljšati cirkulaciju krvi i limfe, što može doprineti smanjenju otoka i poboljšanju opšteg blagostanja.
 3. Smanjenje stresa i anksioznosti: Masaža može imati pozitivan uticaj na smanjenje stresa i anksioznosti. Opuštanje koje pruža masaža može pozitivno uticati na mentalno i emocionalno blagostanje tokom trudnoće.
 4. Poboljšanje sna: Opuštanje mišića i smanjenje stresa koje proizilazi iz masaže može pomoći trudnicama da bolje spavaju, što je često izazov tokom trudnoće.

Važno je napomenuti da se masaža tokom trudnoće treba izvoditi s oprezom i trebala bi je izvoditi osoba koja je obučena za rad s trudnicama. Terapeut treba biti upoznat s anatomijom i fiziologijom trudnoće kako bi pružio bezbednu i efikasnu masažu.

Pre nego što se odlučite za masažu tokom trudnoće, uvek je najbolje konsultovati se sa svojim lekarom. Neki zdravstveni profesionalci mogu preporučiti masažu kao deo opšte strategije za upravljanje bolovima, dok će u nekim slučajevima savetovati oprez ili ograničenja. Važno je takođe pravilno komunicirati s terapeutom tokom masaže, pružajući informacije o bilo kakvim nelagodnostima ili specifičnostima koje imate.

Da li je sigurno koristiti analgetike ili druge lekove za bolove tokom trudnoće

Pitanje o sigurnosti korišćenja analgetika i drugih lekova tokom trudnoće treba pažljivo razmotriti, a odluka o primeni bilo kakvog leka tokom trudnoće trebala bi se doneti uz konsultaciju sa zdravstvenim profesionalcem. Sigurnost lekova tokom trudnoće zavisi od različitih faktora, uključujući specifičan lek, fazu trudnoće, zdravstveno stanje trudnice i druge individualne karakteristike.

Evo nekoliko opštih smernica o analgeticima i lekovima za bolove tokom trudnoće:

 1. Paracetamol (acetaminofen):
  • Paracetamol se smatra relativno bezbednim analgeticima tokom trudnoće i često se preporučuje za ublažavanje bolova i groznice.
  • Međutim, preporučuje se konsultacija s lekarom pre dugotrajne ili redovne upotrebe.
 2. Nesteroidni antiinflamatorni lekovi (NSAID):
  • NSAID-ovi, kao što su ibuprofen i naproksen, treba koristiti s oprezom tokom trudnoće, posebno u trećem trimestru, jer mogu imati uticaj na srce fetusa i druge organe.
  • Ovi lekovi se obično izbegavaju tokom prvog i trećeg trimestra, a ako se koriste, preporučuje se samo pod nadzorom lekara.
 3. Aspirin:
  • Aspirin se može koristiti u nekim slučajevima tokom trudnoće pod strožim nadzorom lekara. Međutim, često se izbegava u kasnijim fazama trudnoće jer može povećati rizik od krvarenja i drugih komplikacija.
 4. Opioidni analgetici:
  • Opioidni analgetici su obično rezervisani za teže slučajeve bolova, jer mogu imati rizik od zavisnosti i neželjenih efekata na fetus.
  • Koriste se pod pažljivim nadzorom lekara i samo kada su neophodni.

Važno je naglasiti da trudnice ne bi trebalo samostalno započinjati upotrebu lekova bez prethodne konsultacije s lekarom. Zdravstveni profesionalac može proceniti rizike i koristi specifičnih lekova u odnosu na individualno zdravstveno stanje trudnice.

Ako trudnica doživljava bolove i razmišlja o korišćenju analgetika, preporučuje se da odmah kontaktira svog lekara kako bi dobila personalizovane savete i sigurnu terapiju prilagođenu njenom zdravstvenom stanju i fazi trudnoće.

Kako sprečiti bolove u leđima u trudnoči

Prevencija bolova u leđima tokom trudnoće obuhvata različite pristupe, uključujući promene u svakodnevnim aktivnostima, održavanje pravilnog držanja tela, vežbe za jačanje mišića, i pažljivo podizanje tereta. Evo nekoliko saveta kako sprečiti bolove u leđima tokom trudnoće:

 1. Održavajte pravilno držanje tela:
  • Stojte uspravno s ramenima opuštenim, stomakom malo unazad i nogama u širini ramena. Ovo će pomoći u održavanju ravnoteže i podršci kičmi.
 2. Koristite jastuke za podršku:
  • Prilikom spavanja, postavite dodatne jastuke ispod stomaka i između nogu kako biste održali pravilan položaj kičme i smanjili pritisak na leđa.
 3. Vežbe za jačanje mišića:
  • Blage vežbe za jačanje mišića leđa, trbuha i karlice mogu poboljšati podršku kičmi. Razmotrite vežbe poput plivanja, hodanja, yoge ili Pilatesa.
 4. Vežbe disanja i opuštanja:
  • Tehnike disanja i opuštanja mogu pomoći u smanjenju napetosti u mišićima i opuštanju tela. Vežbe disanja mogu se koristiti i tokom porođaja.
 5. Izbegavajte nošenje teških tereta:
  • Ako morate podizati teret, savijte kolena, ne leđa, i koristite noge za podizanje kako biste smanjili pritisak na leđa.
 6. Pravilno sedenje i stajanje:
  • Kada sedite, koristite stolicu s dobrom podrškom za leđa i održavajte ravnotežu težine na obe noge. Ako morate dugo stajati, često menjajte položaj nogu.
 7. Redovni pregledi i vežbe:
  • Pohađanje redovnih prenatalnih pregleda omogućava lekaru praćenje vašeg zdravstvenog stanja tokom trudnoće. Fizioterapeut može preporučiti vežbe koje su prilagođene trudnoći.
 8. Toplotna i hladna terapija:
  • Topla kupka, topla obloga ili hladni oblozi mogu pomoći u opuštanju mišića i smanjenju bolova. Ove metode treba koristiti s oprezom tokom trudnoće, a preporučuje se konsultacija s lekarom.
 9. Masaža:
  • Blaga masaža leđa može pomoći u opuštanju napetih mišića. Obratite se maseru koji je iskusan u radu s trudnicama.
 10. Vežbe istezanja:
  • Blage vežbe istezanja mogu poboljšati fleksibilnost i smanjiti napetost u mišićima.

Uvek je važno razgovarati sa svojim lekarom ili zdravstvenim profesionalcem pre nego što započnete bilo koji novi program vežbanja tokom trudnoće. Oni će vam moći pružiti personalizovane smernice i preporuke koje su najbolje prilagođene vašem zdravstvenom stanju i trudnoći.

Kako razlikovati bolove u leđima od simptoma drugih komplikacija

Razlikovanje bolova u leđima od simptoma drugih komplikacija tokom trudnoće može biti izazovno, ali postoji nekoliko ključnih karakteristika i znakova koje treba uzeti u obzir. Ako imate bilo kakve sumnje ili zabrinutosti, uvek se preporučuje da se posavetujete s lekarom radi precizne procene. Evo nekoliko smernica koje vam mogu pomoći u razlikovanju bolova u leđima od drugih komplikacija:

 1. Lokacija boli:
  • Bolovi u leđima obično su lokalizovani u donjem delu leđa ili u gornjem delu leđa. Ako bolovi zahvataju druge oblasti, posebno donji abdomen, to može ukazivati na druge probleme.
 2. Intenzitet boli:
  • Bolovi u leđima obično su bolnog ili oštrijeg karaktera, ali se mogu ublažiti promenom položaja ili odmorom. Ako bolovi postanu iznenada jaki, dugotrajni ili nepodnošljivi, to može biti znak neke ozbiljnije komplikacije.
 3. Povezanost s drugim simptomima:
  • Ako bolovi u leđima prate drugi simptomi poput groznice, mučnine, povraćanja, bolova u stomaku, bolova pri mokrenju ili vaginalnog krvarenja, to može ukazivati na druge zdravstvene probleme.
 4. Povezanost s aktivnostima:
  • Bolovi u leđima obično mogu biti povezani s određenim aktivnostima poput dugotrajnog stajanja, sedenja ili podizanja tereta. Ako bolovi nisu povezani s fizičkom aktivnošću, to može izazvati zabrinutost.
 5. Povezanost s disanjem:
  • Ako osećate bolove u leđima koji se povećavaju prilikom disanja, to može ukazivati na moguće probleme s plućima ili dijafragmom.
 6. Promene u bebinim pokretima:
  • Ako primetite značajne promene u kretanjima vaše bebe, kao što je smanjenje učestalosti ili intenziteta pokreta, odmah se obratite lekaru.
 7. Pritisak u donjem delu stomaka:
  • Intenzivan pritisak ili nelagodnost u donjem delu stomaka može ukazivati na komplikacije poput preranog porođaja, previjanja posteljice ili drugih problema.
 8. Bol u jednom boku:
  • Ako osećate snažnu i jednostranu bol u boku, to može biti znak problema s bubrezima, infekcije ili drugih komplikacija.

Ako imate bilo kakve sumnje ili ako bolovi postanu izraženi, hitno se posavetujte s lekarom. Važno je brzo identifikovati i upravljati bilo kojim mogućim komplikacijama kako bi se obezbedila najbolja briga za vas i vašu bebu tokom trudnoće.

Još:

Kako se nositi sa stresom i emocionalnim aspektima bolova u leđima tokom trudnoće

Nositi se sa stresom i emocionalnim aspektima bolova u leđima tokom trudnoće može biti izazovno, ali postoje različite strategije koje vam mogu pomoći da se nosite s tim neugodnostima. Evo nekoliko saveta:

 1. Komunikacija:
  • Razgovarajte s partnerom, prijateljima ili članovima porodice o svojim osećajima. Podela iskustava može pružiti emocionalnu podršku.
 2. Vežbe opuštanja:
  • Praksa tehnika opuštanja, poput dubokog disanja, meditacije ili progresivnog opuštanja mišića, može pomoći u smanjenju stresa i napetosti.
 3. Fizička aktivnost:
  • Blage vežbe poput šetanja, plivanja ili prilagođenih vežbi yoge mogu poboljšati raspoloženje, smanjiti stres i pružiti olakšanje od bolova u leđima.
 4. Pravilna ishrana:
  • Zdrava ishrana može doprineti opštem zdravlju i dobrobiti. Pokušajte održavati uravnoteženu ishranu s adekvatnim unosom vitamina i minerala.
 5. Masaža:
  • Blaga masaža može pomoći u opuštanju napetih mišića i smanjenju stresa. Ako je moguće, potražite usluge masera obučenog za rad s trudnicama.
 6. Topla i hladna terapija:
  • Topla kupka, topla obloga ili hladni oblozi mogu pružiti fizičko olakšanje od bolova, ali takođe mogu imati pozitivan uticaj na emocionalno blagostanje.
 7. Odmor i san:
  • Osigurajte dovoljno odmora i sna. Nedostatak sna može povećati stres i otežati suočavanje s bolovima u leđima.
 8. Podrška zajednice:
  • Razgovarajte s drugim trudnicama ili osobama koje prolaze kroz slična iskustva. Povezivanje s drugima može pružiti osećaj podrške i razumevanja.
 9. Profesionalna podrška:
  • Razgovarajte s stručnjacima poput psihologa ili savetnika ako osećate potrebu za dodatnom emocionalnom podrškom.
 10. Edukacija o trudnoći:
  • Razumevanje promena u telu tokom trudnoće može vam pomoći da se nosite s emocionalnim aspektima bolova u leđima. Edukacija o trudnoći* i porođaju može smanjiti neizvesnost i strah.