Bolovi u ledjima, nogama i kukovima [Kako stres i tjeskoba utiču na njih]

Pitate se zašto se vaša bol u nogama, ledjima i kukovima ne poboljšava, unatoč tome, da ste već isprobali različite metode liječenja?

Često je vrlo frustrirajuće kad bolovi u nogama, ledjima i kukovima ograničavaju naš način života i otežavaju obavljanje svakodnevnih aktivnosti.

Stres i tjeskoba, koja se pojavi zbog tih bolova, raste još toliko više, kad postaju bolovi uvijek jači i kad se ponavljaju.

Ili čak, kad se šire na ostale djelove tela. U nekim slučajevima ne možete zbog tih bolova ni zaspati.

U ovom zapisu ćemo razložiti, kako možete stresom i tijesnošću utjecati na vaše tijelo.

Dodatno ćete u članku pronaći ideje i savjete koji vam mogu pomoći u ublažavanju problema vezanih uz bol u leđima, nogama i kukovima.

Iako možete stresom i tijesnošću utjecati na vaše tijelo na različite načine, postoje i različiti načini, kako se možete spopadati s ovim poteškoćima.

Jedna od mogućnosti je magnetna terapija, koja je već dugo popularna metoda za lakšanje bolova u nogama, leđima i kukovima.

U blogu ćete nači i odgovore kako magnetna terapija djeluje i zašto je ona učinkovita za bolove u ledjima, nogama i kukovima.

 

Zašto stres i tjeskoba uzrokuju bolove u donjem dijelu leđa, nogama i kukovima

Stres i tjeskoba mogu uzrokovati bolove u različitim dijelovima leđa, uključujući donji dio leđa, noge i kukove.

Postoji nekoliko razloga zašto bi se to moglo dogoditi:

 • Povećana napetost mišića: Stres i tjeskoba mogu uzrokovati napetost mišića koja se može proširiti na različite dijelove tijela. To može uzrokovati bolove u donjem dijelu leđa, nogama i kukovima, jer ti mišići podržavaju težinu tijela i koriste se u svakodnevnim aktivnostima.
 • Loše držanje tijela: Ako ste pod stresom ili tjeskobni, možda ćete imati loše držanje, što može utjecati na raspodjelu težine u vašem tijelu. Na primjer, ako dugo sjedite za stolom bez kretanja, loše držanje može prerasti u bolove u leđima i kukovima.
 • Upala: Stres i tjeskoba mogu uzrokovati upalu u tijelu, što može utjecati na bolove u mišićima i zglobovima. Upala također može uzrokovati probleme s pokretljivošću i oticanje, što može zahvatiti lumbalni dio, kukove i noge.
 • Povećana osjetljivost na bol: Stres i tjeskoba mogu povećati osjetljivost na bol, što znači da bol u tim dijelovima tijela može postati intenzivnija i smetati.

Zato je važno nositi se sa stresom i tjeskobom jer ti čimbenici mogu utjecati na vaše fizičko i mentalno zdravlje. To može uključivati korištenje tehnika opuštanja kao što su meditacija, joga ili duboko disanje i traženje pomoći terapeuta ako problemi potraju.

 

Kako možete stresom i tijesnošću utjecati na vaše tijelo

Stres i tesnoba mogu značajno utjecati na vaše tijelo i zdravlje.

Ako ste pod stresom, vaše tijelo odziva se tako, da se dogodi hormonski odziv, imenovan stresni odziv ili “odziv borbe ili bježanja”.

Ta uključuje ubrzanje hormona, kao što je kortizol i adrenalinski hormon, koji može povećati krvni pritisak, pospješiti srčani utrip i povećanje razine šećera u krvi.

Ako traje daljnje vrijeme, reakcija može izazvati negativne posljedice na vaše zdravlje, uključujući:

 • povečan pregled za srčano-žilne bolesti, kao što je visok krvni tlak, srčani napad i kap
 • probavni problemi, kao što su grčevi u želucu, proljev ili zatvor
 • smanjena otpornost na infekcije
 • poremećaji spavanja i nedostatak energije
 • smanjeni seksualni nagon

Osim toga, dugotrajni stres također može uzrokovati tjeskobu, što može dovesti do simptoma kao što su napetost, nemir, strah i panika. To zauzvrat može dovesti do problema sa spavanjem, poteškoća s koncentracijom i osjećaja iscrpljenosti.

U krajnjim slučajevima može dugotrajan stres i tjeskoba utjecati na vaše duševno zdravlje i izazvati depresiju ili anksioznost. Zato je važno, da učite tehničko nadziranje stresa i tesnobe i tražite pomoć stručnjaka, ako imate problema, koji vam otežavaju život.

U ekstremnim slučajevima, produljeni stres i tjeskoba mogu utjecati na vaše mentalno zdravlje i dovesti do depresije ili tjeskobe. Zato je važno naučiti tehnike upravljanja stresom i tjeskobom te potražiti stručnu pomoć ako imate problema koji vam otežavaju život.

Najpoznatije mogučnosti ublažavanja bolova u leđima, nogama i kukovima

 • bolovi u leđima, nogama i kukovimaFizioterapija: Fizioterapeut vam može propisati vježbe za jačanje mišića koji podržavaju kralježnicu, kukove i noge, čime se može smanjiti opterećenje na tim područjima.
 • Joga: Joga vježbe mogu pomoći smanjiti napetost i poboljšati pokretljivost kralježnice i kuka.
 • Akupunktura: Akupunktura može pomoći u smanjivanju upale i poboljšanju cirkulacije u pogođenim područjima.
 • Masaža: Masaža može pomoći u opuštanju mišića i smanjenju boli.
 • Toplotna terapija: Korištenje topline (npr. grijaćih jastučića ili toplih kupki) može pomoći u opuštanju mišića i ublažavanju boli.
 • Krioterapija: Korištenje hladnoće (npr. ledenih terapija) može pomoći u smanjenju upale i boli.
 • Promjene u životnom stilu: Promjene u životnom stilu, poput gubitka težine, izbjegavanja dugotrajnog sjedenja i podizanja teških tereta na ispravan način, mogu pomoći u smanjenju opterećenja kralježnice, kuka i nogu.
 • Lijekovi: Vaš liječnik vam može propisati lijekove protiv bolova ili protuupalne lijekove za ublažavanje boli i smanjenje upale.
 • na poveznici možete pronaći 10 savjeta što pomaže kod bolova u leđima

Prije nego što pokušate bilo koju metodu liječenja, posavjetujte se sa svojim liječnikom da provjerite je li primjerena za vašu vrstu boli i zdravstveno stanje.

Saznaj kako elektromagnetska terapija može olakšati bolove u ledjima, nogama i kukovima

Magus jastuk djeluje na svaku stanicu u tijelu, ubrzava cirkulaciju i mikrocirkulaciju krvi kroz tijelo te tako olakšava bol. Kod bolova u leđima, nogama i kukovima vrlo je važno doseći dubinu zgloba, što magnetoterapija upravo postiže, jer prodiru kroz tijelo. Nikola Tesla je već znao da magnetoterapija neometano prodire kroz svaki materijal. Zato je magnetoterapija tako uspješna u olakšavanju bolova, vraćanju pokretljivosti zglobova i zaustavljanju upale. Redovita uporaba Magus jastuka pomaže da normalno obavljate svoje svakodnevne aktivnosti, hodate, šetate i bavite se sportom. Ne dopustite da vas bolovi u leđima, nogama i kukovima smanjuju kvalitetu života kada tu problem možete ograničiti upotrebom Magus jastuka za magnetoterapiju.

Magus jastuk možete koristiti svakodnevno, 2 puta po 30 minuta. Upotreba je jednostavna: veliki jastuk postavite na krevet, a mali direktno na mjesto gdje vas najviše boli. Kod bolova u križima, nogama i kukovima mali Magus jastuk stavite na kuk, a sljedeći put na noge. Budući da bol najčešće potječe iz križa, ne zaboravite da sljedeći put mali Magus jastuk stavite na trbuh, odnosno na prednju stranu križa. Veliki jastuk Magus će ubrzati cirkulaciju krvi u cijelom tijelu, dok će mali jastuk s većom snagom djelovati na mjestima gdje se problem javlja. Takva upotreba jamči olakšanje bolova i pozitivan učinak na vaše zdravlje.

Koji su simptomi bolova u donjem dijelu leđa, nogama i kukovima

bolovi u ledjima nogama kukovima simptomiBolovi u križima, nogama i kukovima mogu biti povezani s različitim uzrocima, pa je teško precizno definirati simptome koji su karakteristični za sve slučajeve.

Međutim, postoje neki uobičajeni simptomi koji se mogu pojaviti s tim bolovima, uključujući:

Bol: Ovo je najčešći simptom i može se manifestirati kao akutna ili kronična bol. Bol se može pojaviti u jednoj ili obje lumbalne regije i može se proširiti na kukove, bedra i noge.

Ograničena pokretljivost: bol može uzrokovati ograničenu pokretljivost, što može utjecati na dnevne aktivnosti kao što su hodanje, saginjanje i podizanje teških predmeta.

Trnci i utrnulost: Ponekad možete osjetiti trnce ili utrnulost u nogama, što može ukazivati na probleme sa živcima u vašoj kralježnici.

Slabost: Bol također može uzrokovati osjećaj slabosti u nogama, što može utjecati na sposobnost hodanja i kretanja.

Poteškoće s mokrenjem: u nekim slučajevima mogu se pojaviti i poteškoće s mokrenjem, što može ukazivati na probleme s kralježnicom ili živcima koji kontroliraju mjehur.

Ako imate bolove u donjem dijelu leđa, nogama ili kukovima, preporučuje se da potražite liječničku pomoć kako biste utvrdili uzrok boli i kako je liječiti.

Često se bolovi u donjem, stražnjem dijelu leđa mogu proširiti i na bolove ispod rebara. 5 nenadmašnih vježbi za oslobađanje od bolova ispod rebara sa desne strane opisane su na vezi.

Koje su moguče preventivne mjere za ublaživanje bolova u ledjima, nogama i kukovima

Postoji nekoliko preventivnih mjera koje mogu pomoći u ublažavanju bolova u donjem dijelu leđa, nogama i kukovima te smanjiti rizik od njihove pojave.

bolovi u ledjima nogama kukovima preventivne mjereNeke od tih mjera uključuju:

 • Održavanje zdrave tjelesne težine: prekomjerna tjelesna težina može dodatno opteretiti kralježnicu, kukove i noge, što može povećati rizik od boli u tim područjima.

 • Redovita tjelesna aktivnost: redovita tjelovježba kao što su vježbe istezanja, aerobne vježbe i vježbe za jačanje mišića (plank, most,…)

 • Ispravno držanje: održavanje pravilnog držanja tijekom hodanja, sjedenja i rada može smanjiti stres na kralježnicu i druge dijelove tijela te smanjiti rizik od boli.

 • Izbjegavanje dugotrajnog sjedenja: dugotrajno sjedenje može uzrokovati napetost i bolove u leđima, stoga se preporučuje istezanje i hodanje svakih sat vremena.

 • Korištenje prave opreme: korištenje ergonomskog namještaja (uredska stolica, ergonomska obuća, odgovarajući jastuk i madrac,…) može smanjiti opterećenje kralježnice i drugih dijelova tijela tijekom rada.

 • Izbjegavanje dizanja teških tereta: dizanje teških tereta može uzrokovati ozljede kralježnice i drugih dijelova tijela, stoga je preporučljivo izbjegavati dizanje teških predmeta ili ih dizati na pravilan način.

 • Zdrava prehrana: zdrava prehrana koja uključuje dovoljno kalcija i vitamina D može pomoći u jačanju kostiju i smanjiti rizik od ozljeda i bolova u leđima, kukovima i nogama.

 • Smanjenje stresa: Stres može uzrokovati napetost mišića, što zauzvrat može dovesti do bolova u leđima, kukovima i nogama. Stoga se preporučuje da naučite tehnike upravljanja stresom kao što su meditacija, joga ili vježbe disanja.

  Važno je znati da se bolovi u križima, nogama i kukovima mogu javiti iz različitih razloga, pa je preporučljivo konzultirati liječnika ako se bolovi pojave ili pogoršaju.

Kako se prepoznaju istodobni bolovi u donjem dijelu leđa, zdjelici i nogama

Bolovi u donjem dijelu leđa, zdjelici i nogama mogu biti uzrokovani različitim stanjima i poremećajima. Evo nekoliko uobičajenih uzroka bolova u ovom području i kako ih možete prepoznati:

 1. Lumbalna i sakralna hernija diska: Bol obično zrači iz donjeg dijela leđa prema stražnjici, bedrima i nogama. Može biti popraćena trncima, slabostima ili gubitkom osjeta u nogama.

 2. Išijas: Išijas je uzrokovan iritacijom ili kompresijom išijasnog živca. Bol se širi iz donjeg dijela leđa, preko stražnjice i stražnje strane bedra, pa sve do potkoljenice i stopala. Često je praćena trncima, slabostima i peckanjem.

 3. Spinalna stenoza: Ovo je suženje spinalnog kanala, što može uzrokovati bol u donjem dijelu leđa, zdjelici i nogama. Bol se obično javlja pri hodanju ili stajanju te se može olakšati sjedenjem ili naginjanjem prema naprijed.

 4. Osteoartritis kuka ili kralježnice: Degenerativne promjene u kralježnici ili kuku mogu uzrokovati bolove u donjem dijelu leđa, zdjelici i nogama. Bol se često pogoršava tijekom aktivnosti i smanjuje se u mirovanju.

 5. Mišićni poremećaji: Prekomjerno naprezanje mišića donjeg dijela leđa ili zdjelice, kao što su mišićni grčevi ili uganuća, također mogu uzrokovati bol koja se može proširiti na noge.

Važno je napomenuti da ovi opisi služe samo kao općenite smjernice. Ako imate bolove u donjem dijelu leđa, zdjelici i nogama, preporučljivo je konzultirati se s kvalificiranim zdravstvenim stručnjakom, poput liječnika ili fizioterapeuta, koji će vas detaljnije pregledati i postaviti točnu dijagnozu.

Još: Bolovi u donjem dijelu leđa [uzroci, dijagnoza i liječenje]

Dodatna pitanja vezi bolova u ledjima, nogama i kukovima

Bolovi u kuku i leđima mogu biti uobičajeni problemi i većina vremena nisu ozbiljni te se mogu liječiti odmorom, blagim vježbama i lijekovima bez recepta za ublažavanje boli.

Međutim, postoje situacije u kojima biste trebali biti zabrinuti i odmah potražiti medicinsku pomoć.

Evo nekoliko znakova na koje biste trebali ODMAH obratiti pozornost:

 1. Bol je jaka i ne popušta bez lijekova.

 2. Osjećate utrnulost, trnce ili slabost u nogama ili stopalima.

 3. Imate povišenu temperaturu, drhtavice ili druge znakove infekcije.

 4. Nedavno ste doživjeli pad ili drugu traumu.

 5. Imate povijest raka, osteoporoze ili drugih ozbiljnih medicinskih stanja.

 6. Imate problema s kontrolom mokraćnog mjehura ili crijeva.

 7. Budite se noću zbog boli.

Ako osjećate bilo koji od ovih simptoma u kombinaciji s bolovima u kuku i leđima, važno je odmah potražiti medicinsku pomoć. Liječnik može pomoći u utvrđivanju osnovnog uzroka boli i propisati odgovarajući tretman.

Prvi znakovi boli u kuku mogu varirati ovisno o temeljnom uzroku boli.

Ovdje su neki uobičajeni rani znakovi boli u kuku:

 1. Bol ili ukočenost u zglobu kuka: To može biti blago na početku i može dolaziti i odlaziti.

 2. Bol u preponi ili bedru: Bol se može osjetiti u prednjem dijelu kuka, unutarnjem dijelu bedra ili području prepona.

 3. Neugodnost pri hodanju: Možete osjetiti bol ili neugodnost pri hodanju, posebno nakon dugog sjedenja ili dugog stajanja.

 4. Ograničenje raspona pokreta: Možda ćete imati poteškoća s pomicanjem zgloba kuka, posebno pri pokušaju podizanja noge ili pomicanja u određenim smjerovima.

 5. Klikanje ili pucketanje zvukova: Možda ćete čuti klikanje ili pucketanje zvukova kada pomičete zglob kuka.

 6. Hramljanje: Možda ćete početi hramljati pri hodanju zbog boli i neugodnosti.

Ako osjetite bilo koji od ovih ranih znakova boli u kuku, važno je brinuti se za svoj zglob kuka i potražiti medicinsku pomoć kako bi se utvrdio temeljni uzrok boli i dobio odgovarajući tretman. Rano liječenje može pomoći u sprječavanju daljnjih oštećenja i poboljšanju opće kvalitete života.

Postoji nekoliko bolesti i stanja koja mogu uzrokovati bol u leđima i kuku.

Evo nekih od najčešćih:

 1. Artritis: Artritis je uobičajeni uzrok boli u leđima i kuku, posebno kod starijih odraslih osoba. On uzrokuje upalu i oštećenje zglobova, što može dovesti do boli i ukočenosti.

 2. Osteoporoza: Osteoporoza je stanje u kojem kosti postaju slabe i krhke, što ih čini sklonijima lomovima. Kompresijski prijelomi kralješaka su uobičajeni uzrok bolova u leđima kod ljudi s osteoporozom.

 3. Hernija diska: Hernija diska se javlja kada se mekano tkivo unutar spinalnog diska izboči i pritisne živac. To može uzrokovati bol u donjem dijelu leđa i kuku.

 4. Išijas: Išijas je stanje u kojem se išijatični živac, koji se proteže od donjeg dijela leđa niz stražnju stranu svake noge, stisne ili nadraži. To može uzrokovati bol u donjem dijelu leđa, kuku i nozi.

 5. Bursitis: Bursitis je upala burzi, tekućinom ispunjenih vrećica koje ublažavaju pritisak na zglobove. Bursitis kuka može uzrokovati bol u kuku i donjem dijelu leđa.

 6. Spondilolisteza: Spondilolisteza je stanje u kojem se kralježak u kralježnici pomiče iz svog položaja i klizi na kralježak ispod njega. To može uzrokovati bol u leđima i kuku, kao i utrnulost i trnjenje u nogama.

 7. Spinalna stenoza: Spinalna stenoza je suženje spinalnog kanala koje stavlja pritisak na živce u kralježnici. To može uzrokovati bol u donjem dijelu leđa i kuku, kao i utrnulost i slabost u nogama.

Saznaj kako elektromagnetska terapija može olakšati bolove u ledjima, nogama i kukovima

Magus jastuk djeluje na svaku stanicu u tijelu, ubrzava cirkulaciju i mikrocirkulaciju krvi kroz tijelo te tako olakšava bol. Kod bolova u leđima, nogama i kukovima vrlo je važno doseći dubinu zgloba, što magnetoterapija upravo postiže, jer prodiru kroz tijelo. Nikola Tesla je već znao da magnetoterapija neometano prodire kroz svaki materijal. Zato je magnetoterapija tako uspješna u olakšavanju bolova, vraćanju pokretljivosti zglobova i zaustavljanju upale. Redovita uporaba Magus jastuka pomaže da normalno obavljate svoje svakodnevne aktivnosti, hodate, šetate i bavite se sportom. Ne dopustite da vas bolovi u leđima, nogama i kukovima smanjuju kvalitetu života kada tu problem možete ograničiti upotrebom Magus jastuka za magnetoterapiju.

Magus jastuk možete koristiti svakodnevno, 2 puta po 30 minuta. Upotreba je jednostavna: veliki jastuk postavite na krevet, a mali direktno na mjesto gdje vas najviše boli. Kod bolova u križima, nogama i kukovima mali Magus jastuk stavite na kuk, a sljedeći put na noge. Budući da bol najčešće potječe iz križa, ne zaboravite da sljedeći put mali Magus jastuk stavite na trbuh, odnosno na prednju stranu križa. Veliki jastuk Magus će ubrzati cirkulaciju krvi u cijelom tijelu, dok će mali jastuk s većom snagom djelovati na mjestima gdje se problem javlja. Takva upotreba jamči olakšanje bolova i pozitivan učinak na vaše zdravlje.

Detajlno o bolovima u ledjima, nogama i kukovima

Bolovi u kukovima i nogama mogu imati mnogo različitih uzroka. Budući da su pokreti zgloba kuka, donjeg dijela leđa i kostiju nogu povezani, bol ili upala u jednom području mogu uzrokovati probleme u drugom. To se zove upućena bol.

Vrste oštećenja ili ozljeda koje bi mogle uzrokovati bol u kukovima i nogama su:

 • prijelomi kostiju
 • oštećenje živaca
 • oštećenje živaca može dovesti do neuropatije, osjećaja trnaca koji se širi u noge i ekstremitete
 • ozljeda ili upala mišića
 • uganuća mišića, puknuća ili istegnuća u donjem dijelu leđa, stražnjici, zdjelici i bedrima mogu uzrokovati bolove u kukovima i nogama
 • problemi sa zglobovima
 • artritis može dovesti do boli u kuku, lumbalnoj ili donjoj kralježnici i koljenu, uzrokujući bol koja se može osjetiti u cijelom donjem dijelu tijela.

Koje stresne situacije mogu uzrokovati bolove u ledjima, nogama i kukovima

Neke od tih situacija mogu uključivati:

 • dugotrajno sjedenje ili stajanje na poslu
 • tešku fizičku aktivnost ili nagla kretanja
 • loš stav tijela pri radu ili sjedenju
 • povećani psihološki stres, kao što su anksioznost, depresija ili nezadovoljstvo poslom
 • nedostatak sna ili nedovoljno odmora
 • povećani stres zbog fizičkog, emocionalnog ili psihološkog napora
 • ozljede ili operacije koje su utjecale na kralježnicu, noge ili kukove.

Simptomi

Simptomi boli u kuku i nozi mogu se razlikovati ovisno o uzroku boli. Vrsta simptoma može pomoći u određivanju stanja koje uzrokuje vašu nelagodu.

 • oštri, pucajući bolovi u stražnjici i donjem dijelu leđa mogu biti povezani s išijasom ili drugim problemima sa živcima
 • osjećaj žarenja ili trnjenja u nogama, osobito u potkoljenicama i stopalima, može ukazivati na neuropatiju ili oštećenje živaca
 • bol u donjem dijelu leđa ili dolje do nogu koja je usmjerena na jednu stranu može biti simptom disfunkcije sakroilijačnog zgloba
 • bol s unutarnje strane kuka ili prepone može biti znak da postoji problem sa zglobom kuka
 • bol koja se javlja s vanjske strane kuka i gornjeg bedra ili vanjske strane stražnjice može biti uzrokovana istezanjem mišića, ligamenata ili tetiva u području kuka
 • probijajući bolovi koji se šire u noge mogu biti znak naprezanja donjeg dijela leđa ili kile.

Kada posjetiti liječnika

Ako se bolovi u kukovima i nogama ne povuku nakon nekoliko dana odmora ili se čini da se pogoršavaju, obratite se svom liječniku.

Trebali biste odmah potražiti hitnu pomoć ako imate bilo koji od ovih simptoma:

 • nemogućnost osjećanja osjeta
 • ne možete pomicati noge ili stopala zbog slabosti
 • utrnulost vaših genitalija
 • uzroci

Uzroci

Bolovi u kukovima i nogama mogu nastati zbog raznih stanja, uključujući:

 • artritis (Još: Kako prepoznati artritisArtritis i prehrana)
 • upala zglobova koja može uzrokovati bol i oticanje
 • ozljede
 • prijelomi, poderotine ili iščašenja mogu uzrokovati bol u kuku, koljenu ili leđima.
 • tendonitis ili burzitis
 • upala tekućinskih vrećica u zglobu kuka ili tetiva u kuku ili nozi može uzrokovati bol u kuku i nozi.
 • išijas
 • pritisak ili oštećenje bedrenog živca može biti izvor zračenja boli u nozi ili kuku
 • rak kostiju ili leukemija. Neki oblici raka poput raka kostiju mogu uzrokovati bolove u udovima i kukovima
 • neuropatija
 • oštećenje živčanog sustava može uzrokovati trnce ili peckanje u nogama, stražnjici i drugim područjima
 • osteoporoza
 • gubitak koštane mase može biti izvor boli u nogama i kukovima
 • sakroileitis
 • upala zglobova gdje se kralježnica spaja sa zdjelicom može uzrokovati bolove u kukovima i nogama
 • kila
 • bol u preponama također može zračiti u nogu i kuk
 • trudnoća
 • hormoni tijekom trudnoće uzrokuju širenje zdjelice i mogu uzrokovati bolove u zglobovima u kukovima, nogama ili zdjelici.

Bolovi u kukovima i nogama mogu se pogoršati s aktivnošću i onemogućiti puni raspon pokreta. U nekim slučajevima, dugotrajna bol može uzrokovati šepanje ili poteškoće pri hodanju.

Dijagnoza i testovi

Vaš liječnik će uzeti vašu povijest bolesti i obaviti fizički pregled. Razni testovi također se mogu koristiti za dijagnosticiranje izvora boli u kukovima i nogama.

To može uključivati:

 • MRI
 • CT skeniranje
 • X-zraka
 • krvne pretrage

Testovi koje vam liječnik preporučuje ovisit će o vjerojatnom uzroku vaše boli, kao i o vašoj dobi, općem zdravstvenom stanju, ozbiljnosti simptoma i vašim željama.

Tretmani

Liječenje boli u nogama i kukovima ovisi o uzroku boli i bilo kakvim temeljnim stanjima. Vaš liječnik može preporučiti kombinaciju sljedećeg:

 • terapija ledom ili toplinom
 • odmor
 • fizikalna terapija
 • lijekovi protiv bolova i upala

U nekim slučajevima može biti potrebna operacija za zamjenu zgloba kuka koji je oštećen prijelomom, dislokacijom ili artritisom.

Vaš liječnik može raspraviti koji tretman najbolje odgovara vašim simptomima, dobi i cjelokupnom zdravlju.

Prevencija

Ako imate stanje koje uzrokuje stalnu bol u nogama i kukovima, možda ćete moći poduzeti neke od sljedećih preventivnih mjera kako biste izbjegli simptome.

 • koristite štap za ublažavanje pritiska na kuku
 • radite vježbe jačanja kako biste poboljšali mišiće i izgradili potporu oko bolnih zglobova
 • izbjegavajte nagle pokrete ili udarce koji se ponavljaju
 • jedite zdravu prehranu kako biste smanjili upalu
 • puno se odmarajte i spavajte. O bolovima u ledjima tokom spavanja možete više informacija naći na linku.

Razgovarajte sa svojim liječnikom o tome što možete učiniti kako biste izbjegli bolove u nogama i kukovima i poboljšali svoju mobilnost.

Dodatne informacije:

Joga za ledja, kukove i noge – Yoga For Hips & Lower Back Release (engl. video):

Pročitajte još:

Trnci u nogama u mirovanju

Viri:

 • 1. Sciatica – Symptoms and causes – Mayo Clinic
 • 2. Sciatica Pictures: Symptoms, Causes, and Treatments – WebMD
 • 3. Is My Leg Pain Coming From the Back or Hip?
 • 4. Top 5 Causes of Hip and Leg Pain
 • 5. Hip and Leg Pain | Pain Management

Stručna podrška i vjerodostojnost napisanog

Sadržaj i opis na ovoj stranici je pod nadzorom elektromagnetskog eksperta i ostalih stručnih kolega. Ažuriranje zapisa na stranici kontroliraju: Tina Štifter i Matija Zajšek

Tina Štifter, Magus terapija d.o.o.
prim. dr. Jože Barovič, fiziater
prof. dr. Zmago Turk
prof. dr. Igor Jerman, biolog
Matija Zajšek, IT podržka

Puno nam znači autentičnost i profesionalnost napisanog na ovoj stranici. Svu podršku u profesionalnom pisanju i specifična pitanja korisnika pružaju stručnjaci. 
Ako pronađete bilo kakvu nedosljednost ili grešku u našem sadržaju, javite nam OVDJE.