Bolovi u leđima i trbuhu [svi poznati i SKRIVENI razlozi za njihov nastanak]

Bolovi u leđima i trbuhu, poznati i neugodni simptomi, mogu značajno utjecati na našu svakodnevicu.

Bez obzira jesu li kratkotrajni ili dugotrajni, ključno je razumjeti razloge koji mogu dovesti do njihovog nastanka.

U ovom blog postu istražit ćemo širok spektar uzroka bolova u križima i trbuhu.

Pregledat ćemo mišićno-koštane, probavne, ginekološke i druge faktore koji mogu pridonijeti tim bolovima.

Saznajte više o tome kako se nositi s nelagodom boli u leđima i vratiti se u stanje blagostanja.

bolovi u leđima i trbuhu

Poznati uzroci bolova u leđima i trbuhu: 

Mišićno-koštani uzroci bolova u leđima i trbuhu

Mišićno-koštani uzroci bolova u leđima i trbuhu mogu uključivati probleme s kralježnicom poput hernije diska, degenerativnih promjena ili spinalne stenoze.

Osim toga, preopterećenje mišića leđa i trbušne stijenke, kao i mišićni grčevi, mogu također pridonijeti tim bolovima.

Ostali mogući uzroci uključuju upalu zglobova kuka ili slabine te ozljede mišića ili ligamenata. Važno je pravilno dijagnosticirati i liječiti ove uzroke kako bi se olakšala nelagoda u leđima i trbuhu.

Problemi s kralježnicom koji mogu uzrokovati bolove u križima i trbuhu istodobno

Problemi s kralježnicom koji mogu uzrokovati bolove u leđima i trbuhu u isto vrijeme uključuju herniju diska, degenerativne promjene kralježnice i spinalnu stenozu.

Hernija diska ili diskus hernija javlja se kada se unutarnji gelasti materijal diska istisne i pritisne na korijen živaca, što može uzrokovati bolove u leđima i trbuhu.

Degenerativne promjene kralježnice, kao što su osteoartritis i spondiloza, također mogu prouzročiti bolove u leđima i trbuhu.

Spinalna stenoza je suženje spinalnog kanala koje može pritisnuti živce i izazvati simptome boli u leđima i trbuhu. 

Preopterećenja mišića leđa i trbušne stijenke koja mogu uzrokovati bolove u križima i trbuhu

 1. Loše držanje: Dugotrajno sjedenje s nepravilnim držanjem može izazvati napetost i neravnotežu mišića leđa i trbušne stijenke, što može rezultirati bolovima.

 2. Prekomjerno vježbanje: Pretjerano opterećenje mišića leđa i trbušne stijenke tijekom vježbanja ili podizanja teških predmeta može dovesti do napetosti, uganuća ili čak ozljeda mišića.

 3. Nedostatak vježbanja: Slaba mišićna snaga u leđima i trbušnoj stijenci može rezultirati preopterećenjem drugih mišića koji pomažu u održavanju ravnoteže i podršci kralježnici, što može uzrokovati bolove.

 4. Stres: Emocionalni i fizički stres može uzrokovati napetost u mišićima leđa i trbušne stijenke, što može rezultirati bolovima u tim područjima.

Bolovi u leđima i trbuhu te probavni uzroci

Bolovi u leđima i trbuhu te probavni uzroci

Probavni uzroci bolova u leđima i trbuhu mogu uključivati sljedeće:

 1. Gastritis: Upala želučane sluznice može uzrokovati bolove u gornjem dijelu trbuha koji se mogu širiti prema leđima.

 2. Peptički ulkus: Oštećenje sluznice želuca ili dvanaesnika može izazvati bolove u trbuhu koji se ponekad mogu osjetiti i u leđima.

 3. Pankreatitis: Upala gušterače može uzrokovati jake bolove u srednjem i gornjem dijelu trbuha koji se mogu širiti prema leđima.

 4. Kolecistitis: Upala žučnog mjehura može uzrokovati bolove u desnom gornjem kvadrantu trbuha koji se mogu proširiti prema leđima.

 5. Crijevna opstrukcija: Blokada crijeva može uzrokovati bolove u trbuhu koji se mogu osjetiti i u donjem dijelu leđa.

 

Šta je gastritis i čir na želucu

Gastritis je upala sluznice želuca koja može biti akutna ili kronična. Uzroci gastritisa mogu uključivati infekciju bakterijom Helicobacter pylori, prekomjerno korištenje NSAID lijekova, prekomjerno konzumiranje alkohola i stres. Simptomi gastritisa mogu uključivati bolove u gornjem dijelu trbuha, mučninu, povraćanje i gubitak apetita.

Čir na želucu je otvorena rana koja se formira na sluznici želuca. Najčešći uzrok čira na želucu je infekcija bakterijom Helicobacter pylori. Ostali faktori koji mogu doprinijeti čiru na želucu uključuju prekomjerno korištenje NSAID lijekova i prekomjerno konzumiranje alkohola. Simptomi čira na želucu mogu uključivati bolove u gornjem dijelu trbuha, gorušicu, mučninu i povraćanje krvi.

Dijagnoza i liječenje gastritisa i čira na želucu trebaju biti obavljene od strane medicinskog stručnjaka radi adekvatnog upravljanja ovim stanjima.

Upala slijepog crijeva

Upala slijepog crijeva, poznata kao apendicitis, može uzrokovati bolove koji se šire u leđa i trbuh. Iako je najčešći simptom bol u donjem desnom dijelu trbuha, bol se može proširiti prema leđima zbog položaja slijepog crijeva u trbušnoj šupljini.

Bolovi u leđima i trbuhu povezani s upalom slijepog crijeva mogu biti rezultat iritacije ili upale koja se širi na susjedne organe, poput debelog crijeva ili mokraćnog mjehura. Ovi bolovi se često javljaju kod napredovanja upale ili ako se apendiks probije, što zahtijeva hitnu medicinsku intervenciju.

Važno je napomenuti da dijagnoza upale slijepog crijeva treba biti potvrđena od strane medicinskog stručnjaka kako bi se osigurala pravovremena intervencija i liječenje.

Gorušica i refluks kiseline

Gorušica i refluks kiseline mogu biti uzroci bolova u leđima i trbuhu zbog iritacije jednjaka i dijafragme.

Kad se želučana kiselina vraća u jednjak, to može uzrokovati peckanje i nelagodu u gornjem dijelu trbuha, ali i bol u leđima.

Refluks može izazvati nadražaj dijafragme, mišića koji odvaja prsa od trbuha, što može uzrokovati bol u donjem dijelu prsnog koša i leđima. Važno je upravljati ovim stanjima prehranom, izbjegavati okidače, a u nekim slučajevima može biti potrebna medicinska intervencija.

Ginekološki uzroci za bol u leđima i trbuhu

Menstrualni bolovi

Menstrualni bolovi, poznati kao dismenoreja, mogu uzrokovati bolove u leđima i trbuhu kod nekih žena. Ovi bolovi nastaju zbog kontrakcija maternice koje pomažu u izbacivanju sluznice maternice tijekom menstruacije. Kada se maternica grči, bol se može proširiti na okolna područja, uključujući donji dio leđa i donji trbuh.

Hormonalne promjene tijekom menstrualnog ciklusa također mogu utjecati na osjetljivost živčanih receptora, što može pojačati bolove u leđima i trbuhu.

Osim toga, prisutnost endometrioze ili fibroida u maternici može dodatno pogoršati menstrualne bolove i pridonijeti bolovima u leđima.

Endometrioza

Endometrioza je stanje u kojem tkivo slično sluznici maternice (endometrij) raste izvan maternice, obično na unutarnjim organima u zdjelici kao što su jajnici, crijeva ili mjehur. Ovo tkivo reagira na menstrualne hormone i može uzrokovati upalu, ožiljke i adhezije.

Endometrioza može uzrokovati bolove u leđima i trbuhu na nekoliko načina. Kada endometriotsko tkivo raste na organima u zdjelici, može izazvati upalu i iritaciju, što rezultira bolom. Osim toga, ožiljci i adhezije koji se formiraju kao posljedica endometrioze mogu izazvati bolove i nelagodu u zdjelici, trbuhu i leđima.

Bolovi povezani s endometriozom mogu biti kronični i mogu se pojavljivati tijekom menstrualnog ciklusa ili izvan njega. Upravljanje endometriozom uključuje terapiju lijekovima za smanjenje upale i bolova, hormonsku terapiju, ili u nekim slučajevima, kirurško uklanjanje endometriotskih naslaga.

Fibroidi

Fibroidi, poznati i kao miomi maternice, su benigni tumori koji se razvijaju unutar maternice. Oni su sastavljeni od glatkih mišićnih stanica i vezivnog tkiva. Fibroidi mogu biti različitih veličina i položaja u maternici.

Fibroidi mogu uzrokovati bolove u leđima i trbuhu na nekoliko načina. Kada fibroidi rastu ili se nalaze blizu unutarnjih organa u zdjelici, mogu vršiti pritisak na susjedna tkiva i živce, što dovodi do nelagode i bolova. Veći fibroidi mogu izazvati povećanje veličine maternice, što može rezultirati bolovima u trbuhu i donjem dijelu leđa.

Osim toga, fibroidi mogu utjecati na menstrualni ciklus i izazvati teže i bolnije menstruacije, što može pridonijeti bolovima u leđima i trbuhu.

Upravljanje bolovima povezanim s fibroidima može uključivati primjenu lijekova protiv bolova, hormonalnu terapiju, a u težim slučajevima, može se razmotriti kirurško uklanjanje fibroida ili čak histerektomija (uklanjanje maternice). Važno je konzultirati se s medicinskim stručnjakom kako bi se pravilno dijagnosticirali fibroidi i odredio najbolji pristup liječenju boli i simptoma povezanih s njima.

Ginekološki uzroci bolova u leđima i trbuhu

Bolovi u križima i trbuhu – Ostali uzroci

Infekcije urinarnog sustava

Infekcije urinarnog sustava, poput upale mjehura (cistitisa) ili upale bubrega (pielonefritisa), mogu uzrokovati bolove u leđima i trbuhu. Ove infekcije obično nastaju kada bakterije ulaze u urinarni sustav i uzrokuju upalu.

Kod infekcije mjehura, bolovi se obično osjećaju u donjem dijelu trbuha, ali se mogu proširiti prema leđima. Bakterije koje izazivaju infekciju mogu iritirati sluznicu mjehura i uzrokovati nelagodu i bol.

Kod upale bubrega, bolovi se često javljaju u donjem dijelu leđa, a mogu se proširiti prema trbuhu. Infekcija bubrega može dovesti do upale tkiva bubrega i izazvati intenzivnu bol.

Osim bolova, mogu se javiti i drugi simptomi infekcija urinarnog sustava, poput peckanja pri mokrenju, učestalog mokrenja, promjena u boji urina i općeg osjećaja nelagode.

Važno je liječiti infekcije urinarnog sustava antibioticima kako bi se uklonile bakterije i smanjila upala. Ako imate simptome infekcije urinarnog sustava, važno je konzultirati se s liječnikom radi dijagnoze i odgovarajućeg liječenja.

Poremećaji bubrega

Poremećaji bubrega mogu uzrokovati bolove u leđima i trbuhu zbog njihove blizine i povezanosti s tim područjima tijela. Bubrezi se nalaze u donjem dijelu leđa, na obje strane kralježnice, i igraju ključnu ulogu u filtriranju otpadnih tvari iz krvi i održavanju ravnoteže tekućina i elektrolita.

Različiti poremećaji bubrega mogu uzrokovati bolove u leđima i trbuhu. Na primjer, bubrežni kamenci mogu blokirati urinarni trakt i izazvati iznenadnu, jaku bol u leđima i donjem dijelu trbuha. Poremećaji poput pijelonefritisa (upale bubrega), ciste na bubrezima, ili bubrežne insuficijencije također mogu uzrokovati bolove u tim područjima.

Bolovi povezani s poremećajima bubrega mogu biti oštri, tupi, pulsirajući ili kronični, ovisno o uzroku i ozbiljnosti stanja. Uz bolove, mogu se pojaviti i drugi simptomi kao što su krv u urinu, oticanje, poteškoće s mokrenjem i umor.

Važno je konzultirati se s liječnikom ako imate bolove u leđima i trbuhu kako bi se utvrdio uzrok i pružilo odgovarajuće liječenje za poremećaje bubrega.

Kod nekih uobičajenih i poznatih uzroka bolova u leđima i trbuhu može se magnetna terapija razmotriti kao terapija za olakšavanje bolova.

Najčešče se koristi magnetna terapija kod sledečih poteškoča:

 1. Mišićno-koštane tegobe: Magnetna terapija može pomoći u ublažavanju bolova uzrokovanih mišićnim napetostima, grčevima ili upalnim stanjima mišića i zglobova u leđima i trbuhu.

 2. Postoperativna rehabilitacija: Nakon kirurških zahvata na leđima ili trbuhu, magnetna terapija može se koristiti za ublažavanje bolova, poticanje cirkulacije i ubrzavanje procesa ozdravljenja.

 3. Upalne bolesti: U slučaju upalnih stanja kao što su artritis ili upala crijeva, magnetna terapija može pomoći u smanjenju upale, poboljšanju cirkulacije krvi i ublažavanju simptoma.

Važno je konzultirati se s kvalificiranim zdravstvenim stručnjakom prije upotrebe magnetne terapije. Oni će procijeniti vaše stanje, postaviti dijagnozu i preporučiti odgovarajući tretman. Također je važno slijediti upute stručnjaka i koristiti certificirane medicinske uređaje za magnetnu terapiju.

Saznaj kako elektromagnetska terapija može olakšati bolove u ledjima i trbuhu

Magnetna terapija je poznata po tome da prodire duboko i doseže bit, tamo gdje bol potječe. Jastuk Magus koristite svaki dan.

Magus magnetna terapija koristi se dva puta dnevno po 30 minuta, na programu broj 6 - za ublažavanje jačih bolova. Veliki jastuk postavite na vaš krevet ispod madraca, a mali jastuk stavite izravno na tačku boli. Mali Magus jastuk ima jače magnetsko polje i također se zagrijava, pa korisnici koji imaju bolove govore da im jako prija i pomaže. Korištenje velikog i malog jastuka Magus dovodi do najboljih učinaka magnetske terapije jer olakšava bolove i utječe na opće bolje osjećanje.

Skriveni uzroci bolova u leđima i trbuhu

Emocionalni stres i anksioznost

Emocionalni stres i anksioznost mogu izazvati bolove u leđima i trbuhu iz nekoliko razloga. Kada smo pod emocionalnim stresom, naše tijelo proizvodi više hormona stresa poput kortizola, što može utjecati na mišiće i živčani sustav.

Emocionalni stres može izazvati napetost i grčeve u mišićima, uključujući mišiće leđa i trbušne stijenke. Ovi mišići postaju napeti i mogu uzrokovati nelagodu i bol.

Također, emocionalni stres može utjecati na probavni sustav. Anksioznost može izazvati povećanu osjetljivost probavnog trakta, što može rezultirati bolovima u trbuhu. Osim toga, stres može utjecati na apetit i probavu, što također može izazvati nelagodu u trbuhu.

Važno je prepoznati vezu između emocionalnog stresa, anksioznosti i fizičkih simptoma kao što su bolovi u leđima i trbuhu. Upravljanje emocionalnim stresom može uključivati tehnike opuštanja, vježbanje, psihoterapiju ili druge oblike terapije. Pomaže i uspostavljanje ravnoteže između posla, odmora i podrške od strane obitelji i prijatelja.

Funkcionalna dispepsija i sindrom iritabilnog crijeva

 1. Funkcionalna dispepsija i sindrom iritabilnog crijeva (SIC) su poremećaji probavnog sustava koji mogu uzrokovati bolove u leđima i trbuhu.

  Funkcionalna dispepsija je stanje karakterizirano ponavljajućim bolovima u gornjem dijelu trbuha, nelagodom, nadutošću i osjećajem težine nakon jela. Ovi simptomi mogu se proširiti prema leđima i uzrokovati bolove u tom području.

  Sindrom iritabilnog crijeva je poremećaj koji utječe na funkciju crijeva i manifestira se bolovima u trbuhu, promjenama u stolici (poput proljeva ili zatvora) i nadutošću. Ovi simptomi mogu biti praćeni i bolovima u leđima.

  Ta dva stanja povezana su s promjenama u funkciji probavnog sustava, osjetljivošću crijeva, disbalansom crijevne mikroflore i povećanom osjetljivošću živčanog sustava. Ti čimbenici mogu uzrokovati bolove koji se mogu osjetiti i u leđima.

  Upravljanje funkcionalnom dispepsijom i sindromom iritabilnog crijeva može uključivati promjene u prehrambenim navikama, smanjenje stresa, redovitu tjelesnu aktivnost i, u nekim slučajevima, primjenu lijekova za simptomatsko olakšanje. Važno je konzultirati se s liječnikom kako bi se postavila dijagnoza i odredio najbolji pristup liječenju za ove poremećaje.

Hernija dijafragme

Hernija dijafragme je stanje u kojem se dio želuca pomakne kroz otvor u dijafragmi, koji je mišić koji odvaja prsa od trbuha. Ova pomaknuta hernijska vrećica može pritiskati susjedne strukture i uzrokovati bolove u leđima i trbuhu.

Kod hernije dijafragme, želudac može gurati prema gore u prsni prostor, uzrokujući pritisak na dijafragmu i povezane strukture kao što su jednjak, pluća i srce. Ova kompresija može rezultirati osjećajem nelagode, težine ili boli u leđima i trbuhu.

Bolovi se obično javljaju u gornjem dijelu trbuha i mogu se proširiti prema leđima, posebno između lopatica. Osobe s hernijom dijafragme također mogu iskusiti simptome poput gorušice, poteškoća s gutanjem, regurgitacije hrane ili nedostatka daha.

Upravljanje hernijom dijafragme može uključivati promjene u prehrambenim navikama, izbjegavanje prekomjernog unošenja hrane i pića, podizanje uzglavlja kreveta pri spavanju, gubitak viška kilograma i, u nekim slučajevima, kirurški zahvat za popravak hernije.

Važno je konzultirati se s liječnikom kako bi se postavila dijagnoza hernije dijafragme i odredio najbolji pristup liječenju, da se smanji bol u leđima i trbuhu.

Kronični umor i sindrom izgaranja

Kronični umor i sindrom izgaranja mogu izazvati bolove u leđima i trbuhu zbog složene veze između tjelesnih i mentalnih stanja.

Kronični umor karakterizira stalni osjećaj umora i iscrpljenosti koji ne prolazi unatoč odmoru. Ovaj uvjet može izazvati napetost i bol u mišićima, uključujući mišiće leđa i trbuha. Dugotrajna napetost mišića može dovesti do bolova i nelagode u tim područjima.

Sindrom izgaranja, također poznat kao sindrom sagorijevanja na poslu, obuhvaća osjećaj iscrpljenosti, gubitak motivacije i smanjenu učinkovitost na poslu. Stres koji prati ovaj sindrom može izazvati napetost u mišićima, uključujući mišiće leđa i trbuha, što može rezultirati bolovima.

Osim toga, kronični umor i sindrom izgaranja mogu utjecati na probavni sustav. Stres povezan s tim stanjima može izazvati promjene u probavi, povećanu osjetljivost crijeva i nadutost, što može rezultirati bolovima u trbuhu.

Važno je prepoznati povezanost između kroničnog umora, sindroma izgaranja i fizičkih simptoma kao što su bolovi u leđima i trbuhu. Upravljanje ovim stanjima uključuje promjene u načinu života, poput redovitog odmora, pravilne prehrane, tjelesne aktivnosti i tehnika opuštanja. Pomoć stručnjaka, poput terapeuta ili savjetnika, također može biti korisna u upravljanju stresom i poboljšanju simptoma

doktor za bolove u leđima

Ostali čimbenici koji mogu pridonijeti bolovima u leđima i trbuhu

Osim već spomenutih uzroka, postoje i drugi čimbenici koji mogu uzrokovati bol u leđima i trbuhu:

 1. Loše držanje: Pogrešno držanje tijela tijekom sjedenja, stajanja ili spavanja može uzrokovati napetost i neravnotežu mišića, što rezultira bolovima u leđima i trbuhu.

 2. Prekomjerna težina: Višak kilograma može stavljati dodatan pritisak na kralježnicu i trbušne organe, što može rezultirati bolovima u tim područjima.

 3. Fizička neaktivnost: Nedostatak tjelesne aktivnosti i slabost mišića leđa i trbuha mogu dovesti do neravnoteže i povećane osjetljivosti na bol.

 4. Ozljede i trauma: Fizičke ozljede kao što su udarci, padovi ili nesreće mogu uzrokovati bolove u leđima i trbuhu.

 5. Upalne bolesti: Određene upalne bolesti, poput upale crijeva, pankreatitisa ili žučnih kamenaca, mogu uzrokovati bolove u leđima i trbuhu kao dio njihovih simptoma.

 6. Hormonalne promjene: Hormonalne promjene, poput onih tijekom menstrualnog ciklusa ili menopauze, mogu utjecati na osjetljivost mišića i živčanih vlakana te pridonijeti bolovima u leđima i trbuhu.

Sve ostale uzroke za bolove u leđima te kako ih prepoznati i ublažiti naći čete na linku: Bolovi u leđima [Kako ih prepoznati in ublažiti]

Saznaj kako elektromagnetska terapija može olakšati bolove u ledjima i trbuhu

Magnetna terapija je poznata po tome da prodire duboko i doseže bit, tamo gdje bol potječe. Jastuk Magus koristite svaki dan.

Magus magnetna terapija koristi se dva puta dnevno po 30 minuta, na programu broj 6 - za ublažavanje jačih bolova. Veliki jastuk postavite na vaš krevet ispod madraca, a mali jastuk stavite izravno na tačku boli. Mali Magus jastuk ima jače magnetsko polje i također se zagrijava, pa korisnici koji imaju bolove govore da im jako prija i pomaže. Korištenje velikog i malog jastuka Magus dovodi do najboljih učinaka magnetske terapije jer olakšava bolove i utječe na opće bolje osjećanje.

Kakvi su simptomi koji ukazuju na ozbiljan problem kod bolova u leđima i trbuhu

Kada su u pitanju bolovi u leđima i trbuhu, postoje određeni simptomi koji mogu ukazivati na ozbiljan problem i zahtijevaju hitnu medicinsku pažnju. Neke od tih simptoma uključuju:

 1. Iznenadni i intenzivni bol: Nagli početak jake boli koja se brzo pogoršava može ukazivati na ozbiljan problem kao što je ruptura abdominalne aorte ili akutni pankreatitis.

 2. Gubitak svijesti: Gubitak svijesti uz bolove u leđima i trbuhu može ukazivati na ozbiljan problem kao što je unutarnje krvarenje ili srčani problem.

 3. Vrućica i infekcijski simptomi: Prisutnost visoke temperature, zimice, groznice ili općih simptoma infekcije poput mučnine, povraćanja ili probavnih problema može ukazivati na infekciju bubrega, apendicitis (3) ili druge ozbiljne infekcije.

 4. Promjene u crijevnom i mokraćnom sustavu: Prisutnost krvi u stolici ili mokraći, promjene u učestalosti ili boji stolice, poteškoće s mokrenjem ili prisutnost promjena u mokraći mogu ukazivati na ozbiljne probleme kao što su gastrointestinalno krvarenje ili infekcija urinarnog sustava.

 5. Neurološki simptomi: Gubitak kontrole nad mjehurom ili crijevima, trnci ili slabost u nogama, gubitak ravnoteže ili osjetljivost na dodir mogu ukazivati na ozbiljne neurološke probleme kao što su kompresija kralježnice ili oštećenje živaca.

Ukoliko primijetite bilo koji od ovih simptoma, važno je odmah potražiti medicinsku pomoć. Samo stručni zdravstveni radnik može procijeniti ozbiljnost problema i pružiti adekvatnu dijagnozu i liječenje.

Kako se dijagnosticiraju uzroci bolova u leđima i trbuhu

Dijagnosticiranje uzroka bolova u leđima i trbuhu uključuje niz koraka koji mogu varirati ovisno o specifičnom simptomima i sumnjama na određena stanja. Evo nekoliko uobičajenih metoda dijagnostike:

 1. Medicinska anamneza: Liječnik će vas intervjuirati o simptomima, trajanju boli, intenzitetu, čimbenicima koji je pogoršavaju ili poboljšavaju, kao i drugim povezanim simptomima. Detaljna povijest bolesti može pomoći u sužavanju mogućih uzroka.

 2. Fizički pregled: Liječnik će pregledati vaše tijelo, palpirati trbuh, provjeriti raspon pokreta i provesti neurološki pregled kako bi identificirao eventualne abnormalnosti.

 3. Laboratorijske pretrage: Ovisno o sumnji na specifične uvjete, može biti potrebno provesti različite laboratorijske pretrage kao što su krvne pretrage, pretrage urina ili stolice radi provjere upalnih markera, infekcija ili druge abnormalnosti.

 4. Radiološke pretrage: Liječnik može naručiti rendgenske snimke, magnetsku rezonancu (MR) ili kompjutoriziranu tomografiju (CT) kako bi dobio detaljniji uvid u strukturu kralježnice, trbuha i unutarnjih organa.

 5. Endoskopija: U slučaju sumnje na probavne probleme, liječnik može izvesti endoskopiju, kao što je gastroskopija ili kolonoskopija, kako bi vizualno pregledao unutarnje organe i tkiva te uzeo uzorke za analizu.

 6. Konzultacija specijalista: U nekim slučajevima, liječnik može uputiti na konzultaciju s određenim specijalistima kao što su gastroenterolog, ginekolog, ortoped ili neurolog radi daljnje procjene i dijagnoze.

Dijagnostika bolova u leđima i trbuhu može biti kompleksna i zahtijeva individualni pristup. Važno je obratiti se kvalificiranom zdravstvenom stručnjaku kako bi se postavila točna dijagnoza i utvrdio odgovarajući plan liječenja.

Koje su mogućnosti liječenja za bolove u leđima i trbuhu

Liječenje bolova u leđima i trbuhu ovisi o uzroku i ozbiljnosti simptoma. Evo nekoliko mogućnosti liječenja koje se često koriste:

 1. Farmakoterapija: Lijekovi protiv bolova, kao što su nesteroidni protuupalni lijekovi (npr. ibuprofen), mogu se koristiti za ublažavanje akutnih bolova. Ovisno o uzroku, liječnik može propisati i druge lijekove, kao što su mišićni relaksanti, antacidi ili lijekovi za regulaciju probave.

 2. Fizikalna terapija: Terapijske vježbe, istezanje, masaža i elektroterapija mogu pomoći u jačanju mišića, poboljšanju pokretljivosti kralježnice i smanjenju boli. Fizioterapeut može pružiti individualizirane terapijske metode.

 3. Alternativne terapije: Magnetoterapija, akupunktura, akupresura, chiropraktika ili osteopatija mogu se koristiti za smanjenje bolova u leđima i trbuhu kod određenih stanja. Međutim, važno je konzultirati se s kvalificiranim praktičarom prije početka ovakvih terapija.

 4. Promjene u prehrani i životnom stilu: U slučaju probavnih problema, prilagodba prehrane, izbjegavanje određene hrane, smanjenje stresa i usvajanje zdravih navika mogu pomoći u smanjenju bolova.

 5. Kirurški zahvati: U nekim slučajevima, kada je uzrok bolova u leđima ili trbuhu strukturne prirode, kirurški zahvat može biti potreban. Primjeri uključuju uklanjanje žučnog mjehura, popravak hernije ili operaciju kralježnice.

Važno je naglasiti da je svaki slučaj jedinstven, stoga se liječenje treba prilagoditi individualnoj situaciji. Uvijek je najbolje konzultirati se s liječnikom ili stručnjakom za odgovarajuću dijagnozu i uputstva o najprikladnijem liječenju za vaše specifične simptome i stanje.

 

Mogu li se bolovi u leđima i trbuhu prošiti na bolove u leđima u srednjem dijelu tijela

Da, bolovi u leđima i trbuhu mogu se proširiti na bolove u srednjem dijelu tijela. Ponekad se bol može širiti iz izvornog područja u susjedna područja zbog povezanih anatomskih struktura ili živčanih puteva. Na primjer, bolovi u leđima koji su uzrokovani problemima s kralježnicom ili mišićima leđa mogu se proširiti prema gore ili prema dolje duž kralježnice, što može rezultirati bolom u srednjem dijelu leđa.

Slično tome, bolovi u trbuhu izazvani gastrointestinalnim problemima, poput upale crijeva ili gastritisa (2), mogu se proširiti prema leđima, uzrokujući bol u srednjem dijelu tijela.

bolovi u leđima i trbuhu protiv srednjeg dijela

Mogu bolovi u leđima i trbuhu uzrokovati bol u donjem dijelu leđa zdjelici i nogama

Da, bolovi u leđima i trbuhu mogu se proširiti na bol u donjem dijelu leđa, zdjelici i nogama. Postoji nekoliko razloga zašto se to može dogoditi:

 1. Problemi s kralježnicom: Bolovi u leđima koji proizlaze iz problema s donjim dijelom kralježnice, poput hernije diska ili išijasa, mogu se proširiti prema dolje duž živčanih korijena, uzrokujući bol koji se proteže u donji dio leđa, zdjelicu i noge.

 2. Probavni problemi: Neke gastrointestinalne bolesti, poput upale slijepog crijeva ili crijevnih problema, mogu uzrokovati bolove koji se protežu prema dolje u donji dio leđa i zdjelicu.

 3. Ginekološki problemi: U ženskom reproduktivnom sustavu, stanja poput endometrioze, fibroida ili upalnih bolesti zdjelice mogu izazvati bolove u leđima i trbuhu koji se šire prema dolje u donji dio leđa, zdjelicu i noge.

 4. Mokraćni sustav: Infekcije mokraćnog sustava ili kamenci u bubregu mogu uzrokovati bolove koji se protežu u donji dio leđa i zdjelicu.

Važno je napomenuti da je svaki pojedinačni slučaj jedinstven, stoga je važno konzultirati se s kvalificiranim zdravstvenim stručnjakom kako bi se utvrdio točan uzrok bolova i pravilno liječenje.

Kada je ankilozantni spondilitis uzrok bolova u lumbalnom području kralježnice i abdomenu

Ankilozantni spondilitis je upalna bolest koja obično utječe na kralježnicu i zglobove. Iako se najčešće javlja bol u donjem dijelu leđa i kukovima, kod nekih ljudi može se pojaviti i bol u leđima i trbuhu. Ovi bolovi mogu biti posljedica upale koja se javlja u području kralježnice i može se širiti prema trbuhu. Osim toga, mogu postojati i drugi simptomi poput jutarnje ukočenosti, ograničene pokretljivosti kralježnice i umora.

Važno je konzultirati reumatologa za dijagnozu i liječenje ankilozantnog spondilitisa. Liječenje uključuje obično fizikalnu terapiju, lijekove protiv upale (nesteroidne protuupalne lijekove) i u nekim slučajevima biološke lijekove koji ciljaju na imunološki sustav. Ovi tretmani mogu pomoći u smanjenju simptoma, ublažavanju upale i održavanju pokretljivosti kralježnice.

Preporučeno čitanje:

Bolovi u križima i trbuhu se mogu povremeno povući sami od sebe, posebno ako su uzrokovani manjim i prolaznim tegobama kao što su naprezanje mišića ili probavne smetnje. Međutim, ukoliko se bolovi redovito javljaju ili su dugotrajni, važno je potražiti medicinski savjet radi pravilne dijagnoze i odgovarajućeg tretmana.

Potreba za hospitalizacijom kod bolova u leđima i trbuhu istodobno ovisi o ozbiljnosti simptoma i njihovom uzroku. U većini slučajeva, bolovi se mogu upravljati ambulantno ili kroz konzervativne terapije. Međutim, u težim slučajevima ili prisutnosti komplikacija, hospitalizacija može biti potrebna za daljnju evaluaciju i liječenje.

Da, bolovi u donjem dijelu leđa i abdomenu mogu se javiti zbog zatvorenog gasa. Nakupljeni plinovi u crijevima mogu izazvati nelagodu i bolove koji se mogu širiti prema donjem dijelu leđa. Ova vrsta boli obično nije ozbiljna i može se olakšati otpuštanjem gasova kroz podrigivanje, prdež ili prolazak stolice.

Bolovi u leđima i donjem trbušnom području mogu biti znakovi problema s gušteračom. Gušterača (1) se nalazi iza želuca i može uzrokovati bolove koji se šire prema leđima ako je upaljena, ima kamenje ili suženje kanala. Osim bolova, mogu se javiti i drugi simptomi kao što su mučnina, povraćanje, gubitak apetita i promjene u stolici. U slučaju sumnje na probleme s gušteračom, važno je potražiti medicinsku pomoć radi dijagnoze i liječenja.

Stručna podrška i vjerodostojnost napisanog

Sadržaj i opis na ovoj stranici je pod nadzorom elektromagnetskog eksperta i ostalih stručnih kolega. Ažuriranje zapisa na stranici kontroliraju: Tina Štifter i Matija Zajšek

Tina Štifter, Magus terapija d.o.o.
prim. dr. Jože Barovič, fiziater
prof. dr. Zmago Turk
prof. dr. Igor Jerman, biolog
Matija Zajšek, IT podržka

Puno nam znači autentičnost i profesionalnost napisanog na ovoj stranici. Svu podršku u profesionalnom pisanju i specifična pitanja korisnika pružaju stručnjaci. 
Ako pronađete bilo kakvu nedosljednost ili grešku u našem sadržaju, javite nam OVDJE.