Bolovi u ledjima tokom spavanja [Uzroci i prirodni načini liječenja]

Jeste li ikad doživjeli neugodan bol u leđima koji se pojavljuje nakon buđenja iz sna? Ako jeste, znate koliko to može biti frustrirajuće i utjecati na kvalitetu vašeg sna. Bolovi u ledjima tokom spavanja su vrlo česti, a mnogi ljudi se pitaju što uzrokuje ove bolove i kako se mogu riješiti. U ovom blogu otkrivamo najčešća pitanja vezana uz bolove u leđima tijekom spavanja, kao i detaljne informacije o tome zašto se ovi bolovi javljaju i što možete učiniti da ih spriječite.dj

Najčešća pitanja u vezi bolova u ledjima tokom spavanja

Postoji mnogo razloga zbog kojih možete osjećati bol u leđima tokom spavanja. Neke od najčešćih su:

 1. Loša podrška kreveta: Ako vaš krevet nije dovoljno čvrst ili nije adekvatno podržava vaše tijelo, može uzrokovati da se vaše tijelo saginje u neprirodan položaj tokom spavanja. Ovo može dovesti do boli u leđima.

 2. Loše držanje tijela: Ako spavate u nepravilnom položaju, na primjer, sa savijenim vratom ili zakrivljenim leđima, to može izazvati bol u leđima.

 3. Previše mekani jastuci: Previše mekani jastuci mogu dovesti do prekomjernog savijanja vrata i izazvati bol u leđima.

 4. Nedostatak vježbanja: Nedostatak vježbanja može dovesti do slabih mišića leđa i trbuha, što može izazvati bol u leđima.

 5. Ozljede: Prethodne ozljede leđa ili mišića, poput uganuća ili naprezanja, mogu izazvati bol u leđima tokom spavanja.

 6. Loše navike spavanja: Ako spavate na boku ili trbuhu, to može dovesti do nepravilnog položaja tijela i boli u leđima.

Ako bol u leđima ne nestaje ili se pogoršava, trebali biste potražiti savjet od svog liječnika ili stručnjaka za fizikalnu terapiju kako biste otkrili uzrok boli i primili odgovarajuće tretmane.

Postoji nekoliko načina kako možete ublažiti bol u leđima tokom spavanja:

 1. Odaberite odgovarajući krevet i madrac: Odaberite čvrsti krevet i madrac koji će podržavati vašu kralježnicu i spriječiti da se tijelo savija u neugodne položaje tokom spavanja.

 2. Odaberite odgovarajući jastuk: Odaberite jastuk koji će održavati prirodnu zakrivljenost vašeg vrata i podržavati vašu glavu i vrat u ravnom položaju.

 3. Pokušajte spavati na leđima: Ako ste skloni boli u leđima, pokušajte spavati na leđima s jastukom ispod koljena kako biste smanjili pritisak na donji dio leđa.

 4. Pokušajte spavati na boku: Ako spavate na boku, pokušajte saviti koljena i staviti jastuk između njih kako biste održali ravnotežu tijela.

 5. Pobrinite se za pravilno držanje tijela: Pobrinite se da vam je tijelo u ravnom položaju i da niste savijeni u neugodne položaje tokom spavanja.

 6. Vježbajte: Redovito vježbanje može pomoći u jačanju mišića leđa i trbuha, što može smanjiti bol u leđima.

 7. Isprobajte terapiju toplinom ili hladnoćom: Toplina može opustiti mišiće i smanjiti bol, dok hladnoća može smanjiti oticanje i upalu. Isprobajte primjenu toplih ili hladnih obloga na bolno područje prije spavanja.

 8. Potražite savjet liječnika ili stručnjaka za fizikalnu terapiju: Ako bol u leđima ne prolazi, trebali biste potražiti savjet od liječnika ili stručnjaka za fizikalnu terapiju kako biste pronašli uzrok boli i primili odgovarajući tretman. Ukoliko Vam osobni liječnik prepiše fizikalnu rehabilitaciju križobolje, uz ostale terapije dobit ćete i magnetsku terapiju. Ovu vrstu terapije možete provoditi i kod kuće. Jastuk Magus vam to omogućuje, naime program za bolove u donjem dijelu leđa je 30 minuta, a možete napraviti dvije takve terapije u danu za ublažavanje bolova. Djeluje i na grčeve mišića u kralježnici i upale u donjem dijelu leđa.

Postoje neke pozicije spavanja koje mogu pomoći u smanjenju boli u leđima:

 1. Spavanje na leđima: Spavanje na leđima s jastukom ispod koljena može smanjiti pritisak na donji dio leđa i smanjiti bol.

 2. Spavanje na boku: Ako spavate na boku, stavite jastuk između koljena kako biste smanjili pritisak na kukove i donji dio leđa.

 3. Fetalna pozicija: Spavanje u fetalnoj poziciji, sa savijenim koljenima prema prsima, može pomoći u smanjenju boli u leđima.

 4. Prsa prema dolje: Spavanje na trbuhu može biti nezdravo za kralježnicu, ali ako ne možete spavati na drugi način, stavite jastuk ispod kukova kako biste smanjili pritisak na donji dio leđa.

Važno je napomenuti da određena pozicija spavanja može biti bolja za jednu osobu, ali ne i za drugu. Stoga, najbolje je isprobati različite pozicije spavanja i pronaći onu koja najbolje smanjuje bol u vašim leđima. Također je važno osigurati da je vaša kralježnica u ravnom položaju dok spavate i da se ne savijate u neugodne položaje tokom spavanja.

Da, vrsta i kvaliteta vašeg madraca i jastuka mogu utjecati na bol u leđima tokom spavanja. Ako koristite madrac ili jastuk koji ne pružaju odgovarajuću potporu vašoj kralježnici, možete osjetiti bol u leđima ili drugim dijelovima tijela.

Ako je vaš madrac prestar ili previše mekan, može izgubiti sposobnost pružanja potpore i čvrstoće koja vam je potrebna za održavanje pravilnog položaja tijela. To može dovesti do savijanja kralježnice u neugodne pozicije koje mogu uzrokovati bol u leđima.

S druge strane, previše tvrdi madrac ili jastuk može staviti previše pritiska na neke dijelove tijela, što također može uzrokovati bol u leđima.

Stoga je važno odabrati madrac i jastuk koji odgovaraju vašem tijelu i načinu spavanja. Generalno, čvrsti madraci su bolji za osobe koje spavaju na leđima ili trbuhu, dok su mekši madraci bolji za osobe koje spavaju na boku. Vaš jastuk bi također trebao podržavati prirodnu zakrivljenost vašeg vrata i držati vašu glavu i vrat u ravnom položaju.

Ako patite od bolova u leđima tokom spavanja, promjena madraca ili jastuka može biti korisna. Odabir pravog madraca i jastuka je važan jer vam može pružiti potporu i udobnost tijekom spavanja, a to može pomoći u smanjenju boli u leđima.

Kada birate madrac, važno je odabrati madrac koji odgovara vašem položaju spavanja. Ako spavate na trbuhu, trebali biste odabrati madrac koji je mekši, a ako spavate na leđima ili na boku, trebali biste odabrati madrac koji je malo tvrđi kako bi pružio bolju potporu tijelu. Također je važno odabrati madrac koji se prilagođava vašem tijelu kako bi se spriječilo da se tijelo spusti ili utone u madrac, što može uzrokovati bol u leđima.

Kada birate jastuk, važno je odabrati jastuk koji pruža pravilnu potporu vratu i glavi. Jastuk bi trebao držati vašu glavu i vrat u ravnoj liniji s kralježnicom. Ako spavate na leđima, trebali biste odabrati tanji jastuk, a ako spavate na boku, trebali biste odabrati deblji jastuk kako bi se izbjegla bol u vratu.

Uz odabir pravog madraca i jastuka, također biste trebali razmotriti druge načine smanjenja boli u leđima tijekom spavanja. Na primjer, možete pokušati spavati na strani ili na leđima, a ne na trbuhu, izbjegavati spavanje na mekom kauču ili fotelji, i pokušati spavati u udobnoj temperaturi i osvjetljenju. Također je važno održavati dobru posturu i izbjegavati prenaprezanje leđa tijekom dana.

U većini slučajeva, bolovi u leđima tijekom spavanja su privremeni i obično se mogu smanjiti promjenom položaja spavanja ili kreveta, promjenom madraca ili jastuka, ili uzimanjem preporučenih lijekova protiv bolova.

Međutim, postoje situacije kada bi trebali posjetiti liječnika zbog bolova u leđima tokom spavanja, uključujući:

 1. Ako bol u leđima traje dulje od nekoliko tjedana.
 2. Ako bol u leđima se pogoršava ili se širi na druge dijelove tijela kao što su noge ili ruke.
 3. Ako imate poteškoće s mokrenjem ili defekacijom.
 4. Ako imate poteškoće s osjetom u nogama ili rukama.
 5. Ako je bol u leđima toliko jaka da vam ometa normalan životni stil.
 6. Ako bol u leđima prati i druge simptome kao što su groznica, gubitak težine, bol u prsima ili otežano disanje.

Ako se ovi simptomi pojave, savjetujemo vam da zakažete sastanak s liječnikom kako biste utvrdili uzrok bolova u leđima i primili potrebno liječenje.

Postoji nekoliko tretmana koji bi vam mogli pomoći da ublažite bol u leđima tokom spavanja. Međutim, tretman koji je najbolji za vas ovisi o uzroku vaše boli u leđima i ozbiljnosti vaših simptoma. Ovdje su neki od najčešćih tretmana koje vaš liječnik može preporučiti:

 1. Promjena položaja spavanja: Ako spavate na trbuhu, može biti korisno spavati na leđima ili na boku kako biste smanjili pritisak na kralježnicu. Također, možete pokušati staviti jastuk ispod koljena dok spavate na leđima ili jastuk između koljena dok spavate na boku.

 2. Fizikalna terapija: Fizikalna terapija može biti korisna u jačanju mišića leđa i poboljšanju fleksibilnosti kralježnice. Vaš fizioterapeut može preporučiti vježbe i tehnike koje vam mogu pomoći da smanjite bol u leđima.

 3. Elektromagnetska terapija

 4. Lijekovi: Vaš liječnik može preporučiti lijekove protiv bolova, kao što su acetaminofen, ibuprofen ili naproksen, koji mogu pomoći u smanjenju boli u leđima. U nekim slučajevima, vaš liječnik može propisati jake analgetike ili mišićne relaksante.

 5. Injekcije: Ako bol u leđima ne reagira na lijekove ili fizikalnu terapiju, vaš liječnik može preporučiti injekcije kortikosteroida ili anestetika izravno u zahvaćeno područje.

 6. Kirurški zahvat: Ako se bol u leđima ne može kontrolirati drugim metodama, kao što su promjena položaja spavanja, fizikalna terapija ili lijekovi, vaš liječnik može predložiti kirurški zahvat kako bi se riješio problem u kralježnici koji uzrokuje bol.

Važno je konzultirati se sa svojim liječnikom kako bi utvrdio najbolji tretman za vašu specifičnu situaciju i osigurao najbolje moguće rješenje za ublažavanje vaših bolova u leđima tokom spavanja.

Općenito, spavanje na podu nije preporučljivo za smanjenje bolova u leđima, osim ako vaš madrac ne pruža dovoljno potpore vašoj kralježnici ili je u izuzetno lošem stanju. U većini slučajeva, spavanje na tvrdoj površini poput poda može dovesti do povećanog pritiska na zglobove i mišiće, što može pogoršati bol u leđima.

Umjesto toga, pokušajte prilagoditi svoj madrac ili jastuk kako biste poboljšali položaj spavanja i smanjili bol u leđima. Odaberite madrac koji pruža dovoljno potpore vašoj kralježnici i koji je prilagođen vašoj težini, visini i preferencijama spavanja. Jastuk bi trebao osigurati dobru potporu vašoj glavi i vratu i trebao bi biti dovoljno visok da održava vašu kralježnicu u ravnom položaju.

Ako vaši bolovi u leđima ne nestanu nakon prilagodbe madraca i jastuka, razgovarajte sa svojim liječnikom kako biste utvrdili daljnje mogućnosti liječenja i ublažavanja bolova.

Dugoročni učinci bolova u leđima tokom spavanja mogu biti ozbiljni i mogu uključivati ​​kronične bolove u leđima, oštećenje živaca, smanjenu kvalitetu života, te probleme sa spavanjem i mentalnim zdravljem.

Evo nekih načina na koje možete izbjeći dugoročne učinke bolova u leđima tokom spavanja:

 1. Pridržavajte se dobrih navika spavanja: Održavanje redovitog rasporeda spavanja, izbjegavanje kofeina, alkohola i duhana prije spavanja, te osiguravanje udobnog okruženja za spavanje, može pomoći u poboljšanju kvalitete sna i smanjenju bolova u leđima.

 2. Održavajte zdravu težinu: Prekomjerna tjelesna težina može dodatno opteretiti kralježnicu i pogoršati bol u leđima. Održavanje zdrave tjelesne težine i redovita tjelesna aktivnost može pomoći u smanjenju boli u leđima i poboljšanju cjelokupnog zdravlja.

 3. Jačajte mišiće leđa: Redovita tjelesna aktivnost, poput vježbanja i hodanja, može pomoći u jačanju mišića leđa i poboljšanju fleksibilnosti kralježnice, što može smanjiti bol u leđima tokom spavanja.

 4. Pridržavajte se pravilnog položaja spavanja: Spavanje na leđima ili na boku, sa jastukom ispod koljena ili između koljena, može pomoći u održavanju prirodnog položaja kralježnice i smanjenju pritiska na leđima.

 5. Konzultirajte se sa stručnjakom: Ako imate kronične bolove u leđima tokom spavanja, konzultirajte se sa svojim liječnikom ili fizioterapeutom kako biste utvrdili najbolji tretman za vašu situaciju.

Izbjegavanje dugoročnih učinaka bolova u leđima tokom spavanja važno je za održavanje cjelokupnog zdravlja i dobrobiti. Redovitim održavanjem zdravog načina života i korištenjem odgovarajućeg madraca i jastuka, možete smanjiti rizik od bolova u leđima i izbjeći dugoročne posljedice.

NAPOMENA: Bolove u leđima tijekom spavanja nemojte zamijeniti s bolovima u leđima kod ležanja. Za bolove u leđima kod ležanja, posjetite poveznicu s odgovarajućim sadržajem.

Bolovi u ledjima tokom spavanja [na slikama]

Bolovi u ledjima prilikom spavanja
Bolovi u ledjima prilikom spavanja
Pravi i nepravi položaj kod spavanja
Pravi i nepravi položaj kod spavanja
Bolovi u ledjima tokom spavanja
Bolovi u ledjima tokom spavanja
bolovi u leđima kod ležanja
Bol u ledjima tokom spavanja

Prirodni načini uklanjanja bolova u ledjima tijekom spavanja

Jedan od najjednostavnijih načina za ublažavanje bolova u leđima tijekom spavanja je spavanje na boku, s koljenima savijenim prema prsima. Prema studiji objavljenoj u časopisu Clinical Orthopaedics and Related Research, spavanje na boku s koljenima savijenim prema prsima smanjuje pritisak na kralježnicu za 50%. S druge strane, spavanje na trbuhu može uzrokovati napetost u kralježnici i pogoršati bolove u leđima.

Još jedan učinkovit prirodni način za ublažavanje bolova u leđima tijekom spavanja je korištenje jastuka ispod koljena. Prema studiji objavljenoj u European Spine Journal, korištenje jastuka ispod koljena smanjuje pritisak na kralježnicu i pomaže u ublažavanju bolova u leđima.

Korištenje tvrđeg madraca također može pomoći u ublažavanju bolova u leđima. Prema studiji objavljenoj u časopisu The Lancet, ljudi koji spavaju na tvrđem madracu imaju manje bolova u leđima od onih koji spavaju na mekšem madracu.

Još jedan prirodni način za ublažavanje bolova u leđima tijekom spavanja je vježbanje. Vježbanje pomaže u jačanju mišića i poboljšanju držanja, što može smanjiti napetost u kralježnici i ublažiti bolove u leđima. Prema istraživanju objavljenom u časopisu Spine, vježbanje jačanja mišića leđa i trbuha može značajno smanjiti bolove u leđima.

U zaključku, postoje brojni prirodni načini za ublažavanje bolova u leđima tijekom spavanja. Spavanje na boku s koljenima savijenim prema prsima, korištenje jastuka ispod koljena, spavanje na tvrđem madracu i vježbanje su samo neki od njih.

Više:Borite se s bolovima u leđima? Pogledajte naše brze savjete za olakšanje boli!

Saznaj kako elektromagnetska terapija može olakšati bolove u ledjima tokom spavanja

Jastuk Magus djeluje dubinski, direktno na stanice te na taj način ubrzava cirkulaciju i mikrocirkulaciju te tako pomaže kod bolova u donjem dijelu leđa tijekom sna. Jastuk ublažava bolove, djeluje protuupalno i opušta zategnute mišiće te se koristi neposredno prije spavanja. San će vam biti kvalitetniji jer će se bolovi smanjiti, a ujutro ćete se probuditi odmorni i naspavani.

Jastuk Magus koristite svaki dan prije spavanja, tako da se jastuk stavlja ispod vašeg kreveta kako biste mogli raditi terapiju i noću ako se probudite zbog bolova u donjem dijelu leđa tijekom sna. Na upravljačkoj jedinici odaberete program C3 (program za križobolju) i opušteno legnete, Magus jastuk se automatski isključuje nakon 30 minuta. Program C3 može se kombinirati i s programom opuštanja i poremećaja sna koji traje 15 minuta i nalazi se na upravljačkoj jedinici broj 1.

Detajlno o bolovima u ledjima tokom spavanja

Noćna bol u leđima posebna je vrsta boli u donjem dijelu leđa koja može ukazivati na ozbiljan problem s kralježnicom.

U SAD-u, do 80% stanovništva iskusi neki oblik boli u donjem dijelu leđa u nekom trenutku svog života. To je drugi najčešći razlog zbog kojeg ljudi posjećuju liječnika. No, koliko god iscrpljujuća bila bol u leđima, većinu slučajeva je moguće kontrolirati, a ljudi koji se dovoljno odmaraju i pravilno vježbaju često uoče poboljšanje unutar nekoliko tjedana.

S noćnim bolovima u leđima, međutim, ljudi se ne mogu odmoriti jer ne mogu dobiti olakšanje od svoje boli.

Što je noćna bol u leđima?

bolovi u ledjima tokom spavanjaVećina ljudi s bolovima u leđima može prilagoditi način na koji spava kako bi se oslobodili boli koju osjećaju tijekom dana. No kod noćne boli u leđima – koja se također naziva i noćna bol u leđima – bol ne prestaje kada osoba legne, bez obzira na prilagodbe. Nekima se bol zapravo pogoršava. A za druge bolovi ne počinju dok ne legnu.

Osoba zapravo može proći kroz dan gotovo bez boli. No noću bi im moglo biti gotovo nemoguće naspavati se u potpunosti.

Što uzrokuje noćnu bol?

Kao i kod normalne boli u leđima, uzrok noćne boli u leđima nije uvijek jasan. Između ostalog, bol u leđima može biti uzrokovana bilo čim od sljedećeg:

 • Problemi s kretanjem kralježnice ili drugi mehanički problemi, od kojih je najčešći degeneracija diska. Diskovi su tkivo između kralježaka koje funkcionira kao vrsta amortizera; diskovi se mogu pokvariti s godinama.
 • Ozljede poput uganuća ili prijeloma ili teže ozljede poput pada ili prometne nesreće.
 • Bolesti i stanja, kao što je skolioza, zakrivljenost kralježnice ili spinalna stenoza, suženje kralježničnog stupa. Bubrežni kamenci, trudnoća, endometrioza, neki oblici raka i različiti oblici artritisa mogu dovesti do bolova u leđima.

Ponekad se uzrok bolova u leđima tokom spavanja ne može utvrditi.

Mogu li bolovi u ledjima tokom spavanja biti znak nečeg ozbiljnog?

Smjernice za otkrivanje ozbiljnih zdravstvenih problema s kralježnicom navode brojne značajke, među kojima je i noćna bol u leđima.

Noćni bolovi u leđima mogu biti simptom tumora kralježnice. To može biti primarni tumor, onaj koji potječe iz kralježnice, ili može biti metastatski tumor, onaj koji je rezultat raka koji je započeo negdje drugdje u tijelu i zatim se proširio na kralježnicu.

Noćna bol u leđima također je simptom infekcije kosti kralježnice (osteomijelitis) i ankilozantnog spondilitisa (AS), stanja koje može uzrokovati srastanje kralježnice u fiksnom, nepokretnom položaju.

Druge značajke uključuju:

 • Bol u leđima koji se širi niz jednu ili obje noge
 • Slabost, utrnulost ili trnci u nogama
 • Novi problemi s kontrolom crijeva ili mjehura
 • Bol ili lupanje u trbuhu
 • Vrućica
 • Mjesta topla na dodir
 • Neobjašnjivi gubitak težine
 • Povijest raka
 • Povijest potisnutog imunološkog sustava
 • Povijest traume

Ako jedan ili više ovih simptoma prati bol u leđima – osobito ako imate povijest raka – odmah posjetite svog liječnika. Također je važno nazvati liječnika ako je bol u leđima rezultat nedavne ozljede.

Važno je napomenuti da je rijetkost da je noćna bol u leđima uzrokovana tumorom, infekcijom ili AS (ankilozantni spondilitis). 

Saznaj kako elektromagnetska terapija može olakšati bolove u ledjima tokom spavanja

Jastuk Magus djeluje dubinski, direktno na stanice te na taj način ubrzava cirkulaciju i mikrocirkulaciju te tako pomaže kod bolova u donjem dijelu leđa tijekom sna. Jastuk ublažava bolove, djeluje protuupalno i opušta zategnute mišiće te se koristi neposredno prije spavanja. San će vam biti kvalitetniji jer će se bolovi smanjiti, a ujutro ćete se probuditi odmorni i naspavani.

Jastuk Magus koristite svaki dan prije spavanja, tako da se jastuk stavlja ispod vašeg kreveta kako biste mogli raditi terapiju i noću ako se probudite zbog bolova u donjem dijelu leđa tijekom sna. Na upravljačkoj jedinici odaberete program C3 (program za križobolju) i opušteno legnete, Magus jastuk se automatski isključuje nakon 30 minuta. Program C3 može se kombinirati i s programom opuštanja i poremećaja sna koji traje 15 minuta i nalazi se na upravljačkoj jedinici broj 1.

Povezani sadržaj

Bolovi u ledjima tokom spavanja i kukovi

Bolovi u leđima tokom spavanja mogu imati različite uzroke, pa nije uvijek jednostavno utvrditi jesu li povezani s kukovima. Detajlnije o bolovima u kukovima, nogama i ledjima objašnjavamo ovdje.

Međutim, neki od simptoma koji mogu ukazivati ​​na to da su bolovi u leđima povezani s kukovima uključuju:

 1. Bol koja se javlja u donjem dijelu leđa i širi se prema stražnjici i kukovima.
 2. Bol koja se pogoršava prilikom spavanja na boku ili u položaju u kojem su kukovi stisnuti zajedno.
 3. Bol koja se smiruje kada se promijeni položaj spavanja ili kada se koristi jastuk za podršku ispod koljena.
 4. Utrnulost ili trnci u nozi, što može ukazivati ​​na iritaciju živaca koji idu od kuka prema donjem dijelu leđa.

Ako osjećate neke od ovih simptoma, preporučuje se posjetiti liječnika kako bi se utvrdio uzrok bolova u leđima tokom spavanja. Liječnik može izvršiti pregled, uzeti detaljnu anamnezu i naručiti dodatne testove, poput rendgenskog snimka, magnetske rezonancije (MRI) ili CT skeniranja, kako bi se utvrdilo postoje li problemi s kukovima ili kralježnicom koji uzrokuju bolove u leđima.

Bolovi u leđima tokom spavanja koji su povezani s kukovima mogu imati različite uzroke, a neki od najčešćih su:

 1. Osteoartritis kuka: Osteoartritis je degenerativna bolest zglobova koja može uzrokovati bolove u kukovima i leđima. Kada se zglobovi u kuku istroše, to može uzrokovati nelagodu u leđima i otežati spavanje.

 2. Sindrom bolnog kuka: Sindrom bolnog kuka je stanje koje se javlja kada se bol osjeća u području kuka, ali se širi na druge dijelove tijela, uključujući leđa. To može otežati spavanje, posebno ako spavate na boku.

 3. Skolioza: Skolioza je deformacija kralježnice koja može uzrokovati bolove u leđima i kukovima. To može otežati spavanje, posebno ako spavate na boku.

 4. Bursitis kuka: Bursitis je upala burse, male vrećice napunjene tekućinom koje se nalaze oko zglobova. Kada se burse u kuku upale, to može uzrokovati bolove u leđima i otežati spavanje.

 5. Hernija diska: Hernija diska je stanje u kojem se unutarnji dio diska između kralježaka pomakne i pritisne živce u leđima. To može uzrokovati bolove u leđima koji se šire u kuku i otežavaju spavanje.

 6. Loša postura tijela: Ako ne spavate u pravilnom položaju tijela, to može uzrokovati bolove u leđima i kukovima. To se posebno odnosi na spavanje na mekanim madracima ili krevetima koji ne pružaju dovoljno potpore tijelu.

Ako patite od bolova u leđima tokom spavanja koji su povezani s kukovima, preporučuje se da potražite savjet liječnika kako bi se utvrdio uzrok bolova i preporučio najbolji tretman.

Ako patite od bolova u leđima povezanih s kukovima tokom spavanja, evo nekoliko načina kako možete ublažiti bolove:

 1. Promijenite položaj spavanja: Ako spavate na boku, pokušajte spavati na leđima s jastukom za podršku ispod koljena. Ovo može pomoći u ravnomjernijem raspoređivanju težine tijela i smanjenju pritiska na kukove i donji dio leđa.

 2. Koristite jastuke za podršku: Upotrijebite jastuk za podršku ispod vrata i glave kako bi se osiguralo da je kralježnica u ravnom položaju tijekom spavanja. Također, koristite jastuk za podršku ispod koljena ako spavate na leđima ili na boku.

 3. Toplina: Koristite toplinu kako biste opustili mišiće i smanjili bolove. Možete koristiti grijač ili toplu kupku prije spavanja kako bi se opustili mišići i smanjila napetost.

 4. Vježbe istezanja: Prije spavanja izvedite nekoliko jednostavnih vježbi istezanja koje će vam pomoći da opustite mišiće i smanjite bolove u leđima i kukovima.

 5. Vježbe jačanja mišića: Jačanje mišića koji podržavaju kralježnicu i kukove može pomoći u smanjenju bolova. Razmotrite vježbe poput bridginga, klečanja, istezanja kukova i čučnjeva koji su sigurni za vaše stanje.

 6. Potražite savjet liječnika: Ako bolovi u leđima i kukovima tijekom spavanja ne prolaze ili se pogoršavaju, potražite savjet liječnika. Liječnik može preporučiti daljnje testiranje i terapiju, poput fizikalne terapije, injekcija protiv bolova ili operacije, ako je to potrebno.

Važno je zapamtiti da je svaka osoba drugačija, pa bi moglo biti potrebno isprobati različite strategije ublažavanja boli kako biste pronašli onu koja najbolje djeluje za vas.

Potrebno je potražiti medicinsku pomoć ako bolovi u leđima povezani s kukovima:

 1. traju dulje od nekoliko dana,
 2. pogoršavaju se tijekom vremena ili kada postanu intenzivniji,
 3. utječu na vašu sposobnost kretanja ili obavljanja svakodnevnih aktivnosti,
 4. uzrokuju trnce, utrnulost ili slabost u nogama,
 5. pojavljuju se nakon ozljede,
 6. praćeni su drugim simptomima poput vrućice, gubitka tjelesne težine ili bolova u trbuhu.

Također, ako imate povijest raka, osteoporoze ili drugih zdravstvenih problema koji utječu na kralježnicu ili kosti, trebali biste se obratiti liječniku ako osjetite bolove u leđima povezane s kukovima.

Važno je napomenuti da bolovi u leđima povezani s kukovima mogu biti simptom ozbiljnijih zdravstvenih problema poput osteoartritisa, hernije diska ili frakture. Stoga, ako sumnjate da je bol u leđima povezan s kukovima ozbiljniji problem, obratite se svom liječniku ili stručnjaku za kralježnicu kako biste dobili točnu dijagnozu i plan liječenja.

Bolovi u ledjima tokom spavanja in trudnoča

Bol u kukovima tijekom trudnoće relativno je česta pojava, a njezin uzrok može biti raznolik. Neki od najčešćih uzroka boli u kukovima tijekom trudnoće uključuju:

 1. Hormonske promjene: Tijekom trudnoće tijelo luči hormon relaksin, koji pomaže opustiti i omekšati zglobove, ligamente i tetive u pripremi za porođaj. Međutim, ta opuštenost zglobova, ligamenata i tetiva može uzrokovati bolove u kukovima.

 2. Povećana težina: Povećanje tjelesne mase tijekom trudnoće može stvoriti dodatni pritisak na kukove i uzrokovati bol.

 3. Promjene u položaju zdjelice: Rastući fetus može uzrokovati pomicanje i rotaciju zdjelice, što također može uzrokovati bolove u kukovima.

 4. Preopterećenost: Prekomjerno vježbanje ili neke svakodnevne aktivnosti, poput hodanja ili nošenja teških predmeta, mogu uzrokovati bolove u kukovima.

 5. Osteoartritis: Rijetko, ali moguće je da bol u kukovima tijekom trudnoće može biti uzrokovana osteoartritisom, kroničnom degenerativnom bolešću zglobova.

Važno je napomenuti da bolovi u kukovima tijekom trudnoće obično nisu razlog za zabrinutost i mogu se ublažiti nekim promjenama životnog stila, poput promjene položaja sjedenja i spavanja, vježbanja i toplinskih terapija. Međutim, ako bolovi postanu intenzivniji ili se kombiniraju s drugim simptomima, trudnica bi trebala konzultirati svog liječnika ili medicinskog stručnjaka.

Bolovi u kukovima tijekom trudnoće mogu biti vrlo neugodni, ali postoje neki sigurni načini za ublažavanje boli. Evo nekoliko prijedloga:

 1. Vježbe istezanja: Vježbe istezanja mogu pomoći u ublažavanju bolova u kukovima tijekom trudnoće. Neki od savjeta za istezanje uključuju:
 • Polako se nagnite naprijed, pazeći da vam leđa ostanu ravna.
 • Kleknite na jedno koljeno, a drugo ispružite ispred sebe i nježno se nagnite prema naprijed.
 • Kleknite na pod i pažljivo se nagnite prema natrag.
 • Stojte uz zid i postavite jednu nogu ispred druge, savijte koljena i nježno se nagnite prema naprijed.
 1. Toplinska terapija: Toplinska terapija može pomoći u opuštanju mišića i smanjenju bolova u kukovima. Primjena topline na područje boli može se postići pomoću grijaćih jastučića, vrućih ručnika ili toplih kupki.

 2. Promjena položaja tijela: Pokušajte promijeniti položaj tijela kako biste smanjili pritisak na kukove. Primjerice, spavajte na boku i stavite jastuk između nogu ili lezite na leđima i savijte koljena.

 3. Kineziterapija: Kineziterapija, koja uključuje vježbe i terapiju vježbanjem, može pomoći u jačanju mišića i poboljšanju fleksibilnosti, što može smanjiti bol u kukovima tijekom trudnoće.

 4. Akupunktura: Akupunktura može pomoći u smanjenju bolova u kukovima tijekom trudnoće. Ova terapija uključuje postavljanje tankih igala na određene točke tijela, što može stimulirati tijelo da otpusti prirodne analgetike.

Prije nego što počnete bilo koju vrstu terapije za ublažavanje bolova u kukovima tijekom trudnoće, važno je konzultirati se sa svojim liječnikom kako biste bili sigurni da je to sigurno za vas i vašu bebu.

Tijekom trudnoće, spavanje može biti teško zbog bolova u kukovima, nelagode i nemogućnosti pronalaska udobnog položaja. Evo nekoliko savjeta koji mogu pomoći u izbjegavanju bolova u kukovima tijekom spavanja i poboljšavanju kvalitete sna:

 1. Koristite jastuke: Koristite jastuke kako biste podržali svoje tijelo dok spavate. Položite jedan jastuk ispod glave, drugi ispod trbuha i treći između nogu kako biste podržali kralježnicu i smanjili pritisak na kukove.

 2. Promijenite položaj spavanja: Najbolji položaj spavanja tijekom trudnoće je na lijevom boku. Ovaj položaj poboljšava protok krvi i prehranu fetusa, a također smanjuje pritisak na trbuh. Ako ne možete spavati na lijevom boku, možete pokušati spavati na desnom boku ili leđima s jastukom ispod leđa.

 3. Izbjegavajte spavanje na trbuhu: Spavanje na trbuhu može biti neugodno i čak opasno tijekom trudnoće, pogotovo kasnije u trudnoći, kada je trbuh veći.

 4. Održavajte zdravu težinu: Prekomjerna težina može povećati pritisak na kukove, što može uzrokovati bol. Održavanje zdrave težine tijekom trudnoće može pomoći u smanjenju bolova u kukovima.

 5. Vježbajte: Vježbe tijekom trudnoće mogu pomoći u jačanju mišića i poboljšanju fleksibilnosti, što može smanjiti bol u kukovima. Međutim, prije nego što počnete vježbati, posavjetujte se sa svojim liječnikom.

 6. Koristite toplinu: Primjena topline na područje kukova može pomoći u opuštanju mišića i smanjenju boli. Možete koristiti grijaće jastučiće, tople kupke ili tople ručnike.

Važno je spavati dovoljno tijekom trudnoće, pa je važno pronaći način kako smanjiti bolove u kukovima kako biste mogli spavati udobno i kvalitetno. Ako bolovi u kukovima i dalje predstavljaju problem, obratite se svom liječniku ili primalji za savjet o daljnjem liječenju.

Još: 

Dodatne informacije:

First reason your back hurts at night (engl. video):

Viri:

 • 1. Night Back Pain: Causes and Treatment – WebMD
 • 2. Back Pain at Night: An Ankylosing Spondylitis Symptom
 • 3. Causes and Treatments for Nighttime Back Pain
 • 4. 5 Tips to lessen back pain at night – Reid Health
 • 5. Back Pain at Night: Is It a Red Flag for Cancer? – Lippincott

Stručna podrška i vjerodostojnost napisanog

Sadržaj i opis na ovoj stranici je pod nadzorom elektromagnetskog eksperta i ostalih stručnih kolega. Ažuriranje zapisa na stranici kontroliraju: Tina Štifter i Matija Zajšek

Tina Štifter, Magus terapija d.o.o.
prim. dr. Jože Barovič, fiziater
prof. dr. Zmago Turk
prof. dr. Igor Jerman, biolog
Matija Zajšek, IT podržka

Puno nam znači autentičnost i profesionalnost napisanog na ovoj stranici. Svu podršku u profesionalnom pisanju i specifična pitanja korisnika pružaju stručnjaci. 
Ako pronađete bilo kakvu nedosljednost ili grešku u našem sadržaju, javite nam OVDJE.