Spondiloartritis ili spondiloartropatija [Šta je, koji su simptomi i tretmani liječenja]

Spondiloartritis predstavlja skupinu reumatskih bolesti koje zajedno karakterizira upala zglobova, posebice kralježnice.

Spondiloartritis
Image by yanalya on Freepik

Naziv spondiloartritis potječe od dva ključna pojma: “spondilo” koji se odnosi na kralježnicu, te “artritis” koji označava upalu zglobova.

Ova grupa bolesti obuhvaća nekoliko specifičnih oblika, uključujući ankilozantni spondilitis, psorijatični artritis, i reaktivni artritis.

Spondiloartritis utječe ne samo na zglobove već i na okolna tkiva, tetive, ligamente te može zahvatiti i druge organe.

Spondiloartritis, poznat i kao spondiloartropatija ili spondiloartritidis, predstavlja termin koji se koristi za opisivanje grupe bolesti vezivnog tkiva koje uzrokuju izraženu upalu zglobova.

Ove bolesti imaju utjecaj na zglobove i kralježnicu, dijeleći određena karakteristična svojstva. Na primjer, mogu izazvati bol u leđima, upalu oka (uveitis*), probavne simptome te osip. Neki od njih su posebno povezani s HLA-B27 genomom. S obzirom da uzrokuju slične probleme i dijele genetske karakteristike, neki stručnjaci smatraju da ovi poremećaji dijele zajedničke uzroke i načine izazivanja simptoma.

Osnovna karakteristika spondiloartritisa jest kronična upala koja može rezultirati oštećenjem zglobova i smanjenjem pokretljivosti. Pacijenti često doživljavaju bol, ukočenost i ograničenje pokreta, što može značajno utjecati na njihovu kvalitetu života.

Spondiloartritis često zahvaća kralježnicu, počevši od sakroilijakalnih zglobova, a mogu biti pogođeni i drugi zglobovi.

Kod nekih oblika spondiloartritisa, poput ankilozantnog spondilitisa, moguća je fuzija (spajanje) zglobova kralježnice, što dodatno otežava pokretljivost. Uz to, spondiloartritis može utjecati i na ligamente i tetive oko zglobova, što dodatno doprinosi kompleksnosti simptoma i ograničenja pokreta.

Spondiloartritis izaziva upalu zglobova, što je slično i reumatoidnom artritisu. No, u kontrastu s reumatoidnim artritisom, spondiloartritis karakterizira negativnost reumatoidnog faktora. Ovi poremećaji, poznati i kao seronegativne spondiloartropatije*, pokazuju specifičnost u negativnom rezultatu reumatoidnog faktora u dijagnostičkim testovima.

Spondiloartritis ima povezanost s probavnim stanjima, što se ponekad naziva enteropatski artritis. Ovaj oblik može se razviti istovremeno s upalnom bolesti crijeva, kao što su Crohnova bolest* ili ulcerativni kolitis. Ova veza ukazuje na prisutnost određene autoimune ili genetske osnove koja utječe i na zglobove i na probavni sustav.

Pored toga, spondiloartritis se može pojaviti nakon operacije crijevnih premosnica. To sugerira da kirurški zahvati na crijevima mogu biti povezani s razvojem spondiloartritisa. Ova situacija dodatno naglašava kompleksnost i raznolikost ovih reumatskih bolesti te ukazuje na potrebu za sveobuhvatnim pristupom dijagnozi i liječenju.

Rana dijagnoza spondiloartritisa ključna je za uspješno upravljanje bolešću. Identifikacija simptoma, suradnja s reumatologom te pravovremeni medicinski tretmani igraju ključnu ulogu u poboljšanju prognoze i smanjenju komplikacija povezanih s ovim reumatskim oboljenjem. S obzirom na različite tipove spondiloartritisa, važno je razumjeti specifičnosti svakog oblika kako bi se pristupilo odgovarajućem liječenju i upravljanju simptomima.

Tipovi i podtipovi spondiloartritisa

Trojica glavnih tipova spondiloartropatije:

tipovi spondiloastritisa
Image by pressfoto on Freepik

Ankilozantni spondilitis

Ankilozantni spondilitis predstavlja specifičan oblik spondiloartritisa s naglaskom na karakterističnim simptomima i genetskim faktorima.

Ovaj oblik često započinje upalom sakroilijakalnih zglobova, a progresija bolesti može dovesti do fuzije kralježnice.

Simptomi uključuju bol u donjem dijelu leđa, jutarnju ukočenost, te ograničenje pokreta. Rizične skupine obuhvaćaju osobe s pozitivnim HLA-B27 genomom, dok genetski faktori igraju ključnu ulogu u predispoziciji za ovu bolest.

Psorijatični artritis

Psorijatični artritis je oblik spondiloartritisa koji je često povezan s psorijazom, kroničnom kožnom bolešću.

Osim tipičnih simptoma spondiloartritisa, pacijenti s psorijatičnim artritisom često pokazuju simptome psorijaze poput crvenih ljuskavih mrlja na koži.

Identifikacija simptoma uključuje praćenje kožnih i artikularnih manifestacija, a rana dijagnoza omogućuje pravovremeno liječenje kako bi se spriječilo daljnje progresije bolesti.

Reaktivni artritis

Reaktivni artritis predstavlja oblik spondiloartritisa koji se često javlja kao reakcija na prethodne bakterijske infekcije, posebice u genitalnom ili probavnom sustavu.

Proučavanje uzroka i simptoma ovog oblika spondiloartritisa naglašava važnost prepoznavanja povezanosti s infekcijama.

Simptomi mogu uključivati bol i oticanje zglobova, ali i druge manifestacije poput upale očiju ili bolova u mokrenju. Rana dijagnoza i pravilno liječenje temelj su za upravljanje reaktivnim artritisom, posebice uzimajući u obzir infektivni kontekst koji ga često prati.

Uz navedene tipove, važno je spomenuti i tzv. “nediferencirani spondiloartritis“, to je kategoriju koja obuhvaća pacijente s simptomima spondiloartritisa, ali bez jasnog uklapanja u specifične dijagnostičke kriterije za navedene tipove. Ova kategorija može uključivati pacijente koji još nisu razvili sve karakteristične znakove određenog tipa spondiloartritisa ili imaju mješovite simptome.

“Nediferencirani spondiloartritis” predstavlja podkategoriju spondiloartritisa koja obuhvaća pacijente s kliničkim znakovima i simptomima sličnim onima prisutnima u drugim tipovima spondiloartritisa, ali bez ispunjenja specifičnih dijagnostičkih kriterija za bilo koji od tih tipova.

Ovaj dijagnozički termin koristi se kada simptomi pacijenta ne pokazuju dovoljno karakterističnosti ili specifičnosti da bi bili klasificirani kao određeni tip spondiloartritisa poput ankilozantnog spondilitisa ili psorijatičnog artritisa.

Nediferencirani spondiloartritis može predstavljati izazov u dijagnostici jer neki pacijenti imaju simptome koji prelaze granice tipičnih oblika spondiloartritisa, ali nisu dovoljno jednoznačni za preciznu klasifikaciju. Ova kategorija uključuje širok spektar simptoma poput bolova u zglobovima, ukočenosti, upale očiju, i drugih karakterističnih manifestacija spondiloartritisa.

Dijagnostički kriteriji za “nediferencirani spondiloartritis” mogu se mijenjati i razvijati tijekom vremena kako se razumijevanje bolesti poboljšava. Liječnici često prate pacijente s ovom dijagnozom i dalje procjenjuju kako bi, ako je moguće, preciznije klasificirali oblik spondiloartritisa kojem pacijent najviše odgovara.

Važno je naglasiti da “nediferencirani spondiloartritis” ne znači manje ozbiljnost ili značaj bolesti. Pacijenti s ovom dijagnozom također mogu imati značajne simptome koji zahtijevaju pravilno liječenje i upravljanje, a multidisciplinarni pristup zdravstvenoj skrbi često je ključan za optimizaciju terapije i poboljšanje kvalitete života pacijenata.

Još:

Podtipovi spondiloartritisa ili spondiloartropatije

podtipovi spondiloartritisa
Image by brgfx on Freepik

Juvenilni spondiloartritis (JSpA)

Juvenilni spondiloartritis (JSpA) predstavlja podtip spondiloartritisa koji se javlja kod djece i adolescenata. U okviru općeg konteksta spondiloartritisa, juvenilni spondiloartritis ima svoje karakteristike koje ga čine specifičnim u dječjoj populaciji. Uklapa se u ovu razlagu s obzirom na sljedeće:

 1. Simptomi i karakteristike:
  • Juvenilni spondiloartritis dijeli s općim spondiloartritisom karakteristične simptome kao što su bolovi u zglobovima, ukočenost, otekline i ograničenje pokreta. Međutim, u ovom kontekstu, ti simptomi se javljaju kod djece.
 2. Rizične skupine i genetski faktori:
  • Iako juvenilni spondiloartritis može zahvatiti bilo koje dijete, postoje genetski faktori koji mogu povećati rizik od razvoja bolesti, slično kao i kod odraslih oblika spondiloartritisa. Rizične skupine obuhvaćaju djecu s obiteljskom anamnezom spondiloartritisa.
 3. Varijabilnost i specifičnosti:
  • Kao i “nediferencirani spondiloartritis”, juvenilni spondiloartritis može pokazivati varijacije simptoma koje se mogu preklapati s drugim oblicima artritisa u dječjoj dobi. Dijagnostički kriteriji za juvenilni spondiloartritis često se temelje na simptomima koji su prisutni kod djece i adolescenata.

Ukratko, juvenilni spondiloartritis ima svoje mjesto u općem spektru spondiloartritisa, ali se razlikuje po tome što zahvaća mlađu populaciju. Uključivanje ovog podtipa dopunjava cjelovitost razumijevanja spondiloartritisa, posebno s obzirom na raznolikost manifestacija bolesti u različitim dobima.

Ostali podtipovi spondiloartritisa

Ostali podtipovi spondiloartritisa su još enteropatski spondiloartritis, koji je povezan s upalnim bolestima crijeva kao što su Crohnova bolest ili ulcerativni kolitis, nonradiografski aksijalni spondiloartritis, koji se tiče osoba koje imaju simptome spondiloartritisa, ali nemaju radiografske promjene koje se obično vide kod ankilozantnog spondilitisa te asimetrični spondiloartritis, koji zhvaća samo jednu stranu tijela ili jedan zglob.

Svaki od ovih podtipova ima svoje specifičnosti i varijacije u simptomima, te se pristup dijagnozi i liječenju može prilagoditi prema njihovim karakteristikama. Važno je napomenuti da dijagnoza spondiloartritisa zahtijeva pažljivu procjenu kliničkih simptoma, laboratorijskih testova i, u nekim slučajevima, slikovnih pretraga. Također, kako se razumijevanje ovih bolesti razvija, mogu se pojaviti i dodatni podtipovi ili bolje klasifikacije.

Dodatno:

Simptomi spondiloartritisa ili spondiloartropatije

simptomi spondiloartritisa
Image by kjpargeter on Freepik

Simptomi spondiloartritisa variraju, ali postoje zajednički elementi koji se pojavljuju kod različitih tipova ove bolesti. Ovo poglavlje detaljno će istražiti te zajedničke simptome i pružiti smernice za prepoznavanje rane faze bolesti.

Prvo, analizirat ćemo uobičajene simptome koji se javljaju kod različitih tipova spondiloartritisa. To uključuje bol u zglobovima, ukočenost, otekline i smanjenu pokretljivost. Razumijevanje ovih zajedničkih znakova pomoći će čitatelju prepoznati potencijalne simptome spondiloartritisa kod sebe ili drugih.

Nadalje, istražit ćemo dijagnostičke postupke za spondiloartritis. Ovo će obuhvatiti pregled metoda kojima se postavlja dijagnoza, uključujući kliničke procjene, laboratorijske testove i slikovne pretrage. Poseban naglasak bit će stavljen na važnost suradnje s reumatologom, stručnjakom specijaliziranim za bolesti vezivnog tkiva. Rana dijagnoza spondiloartritisa ključna je za pravovremeno liječenje i upravljanje bolešću, stoga će čitatelj dobiti uvid u važnost suradnje s ovim stručnjakom radi što preciznije dijagnoze i pravilnog usmjeravanja liječenja.

Zajednički simptomi spondiloartritisa

Izraz “zajednički simptomi” u kontekstu spondiloartritisa znači da se ti simptomi često pojavljuju kod osoba koje imaju ovu vrstu reumatske bolesti.

Drugim riječima, postoji skupina karakterističnih simptoma koji su često prisutni kod ljudi s spondiloartritisom.

Ovi simptomi mogu biti korisni za identifikaciju i dijagnozu bolesti, ali važno je napomenuti da se simptomi mogu razlikovati među pojedincima i da svaka osoba može doživjeti različite stupnjeve težine simptoma.

Zajednički simptomi spondiloartritisa uključuju bol i ukočenost u donjem dijelu leđa, umor, ograničenje pokreta kralježnice, bol u zglobovima, oteklina, te mogući problemi s očima, kožom ili crijevima.

Ukočenost može biti izraženija ujutro ili nakon dužeg sjedenja, a poboljšava se tijekom vježbanja.

Umor kao zajednički simptom spondiloartritisa nije povezan s fizičkim naporom. Ovaj umor može biti dugotrajan i utjecati na svakodnevne aktivnosti:

Ograničenje pokreta kralježnice može utjecati na fleksibilnost i sposobnost savijanja kralježnice, bol u zglobovima može zahvatiti različite zglobove, uključujući one u rukama, nogama, stopalima i drugim dijelovima tijela te može biti stalna ili se javljati u obliku epizoda.

Spondiloartritis može uzrokovati oticanje, što može rezultirati povećanjem volumena zahvaćenog područja. kod nekih ljudi pojavljaju se i problemi s očima uključujući upalu očiju poznatu kao uveitis.

Kod određenih podtipova spondiloartritisa, mogući su dodatni simptomi povezani s kožom (kao što su psorijaza) ili crijevima (kao što su upalne bolesti crijeva).

Tretmani i načini upravljanja spondiloartropatijom

spondiloartritis tretmani
Image by jcomp on Freepik

Medicinske mogučnosti kod spondiloartritisa

Liječenje spondiloartritisa uključuje različite farmakološke opcije.

Nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAID*) često se koriste za smanjenje upale i olakšavanje boli.

Biološki lijekovi, poput inhibitora faktora tumorske nekroze alfa (TNF-alfa*), također su pokazali učinkovitost u kontroli simptoma.

Konvencionalni bolest-modificirajući antireumatološki lijekovi (DMARD*) mogu se primijeniti za usporavanje progresije bolesti.

Važnost pravilnog praćenja terapije ne može se naglasiti dovoljno. Redoviti medicinski nadzor omogućuje prilagodbu terapije prema individualnim potrebama pacijenta, poboljšavajući dugoročne rezultate i smanjujući rizik od nuspojava.

Magnetoterapija

Kao ekipa na Bolovi-u-ledjima.eu, preporučujemo korištenje Magnetne terapije Magus kao jedan između mogućeg pristupa u tretmanu spondiloartritisa.

Ova terapija koristi magnetska polja za ublažavanje simptoma i poboljšanje kvalitete života oboljelih. Pulsirajuća magnetska polja, statičko magnetsko polje te primjena magneta na koži ili korištenje prijenosnih magneta mogu se razmatrati kao opcije koje ciljaju smanjenje upale u zglobovima. Preporučujemo konzultaciju s medicinskim stručnjakom prije početka bilo kakvog novog tretmana kako biste osigurali sigurnost i učinkovitost terapije, uzimajući u obzir individualne karakteristike i potrebe pacijenta.

magnetna terapija

Fizioterapija i vježbe kod spondiloartritisa

Fizioterapija ima ključnu ulogu u olakšavanju simptoma spondiloartritisa.

Fizioterapeuti mogu pružiti prilagođene vježbe koje ciljaju poboljšanje pokretljivosti i jačanje mišića oko zahvaćenih područja.

Ove vježbe mogu pomoći u održavanju fleksibilnosti kralježnice i zglobova te smanjenju ukočenosti. Redovito vježbanje može također doprinijeti općem fizičkom blagostanju pacijenta s spondiloartritisom.

Evo 3 preporučljive vježbe za spondiloartritis:

 • Fleksija kralježnice u ležećem položaju

  Lezite na leđa s ispruženim nogama. Polako podignite gornji dio tijela prema gore, koristeći ruke kako biste se poduprli. Držite taj položaj nekoliko sekundi, osjećajući blagu napetost u gornjem dijelu leđa. Vratite se polako na početni položaj. Ponovite ovu vježbu 10-15 puta.
 • Rastezanje bočnih mišića kralježnice

  Stanite uspravno s nogama razmaknutim u širini ramena. Podignite desnu ruku iznad glave i nagnite se ulijevo, osjećajući rastezanje duž desne strane tijela. Držite taj položaj 15-30 sekundi, a zatim se vratite u uspravan položaj. Ponovite s lijevom rukom, naginjući se udesno. Ova vježba pomaže u održavanju fleksibilnosti bočnih mišića kralježnice.
 • Savijanje koljena do prsa

  Lezite na leđa s ispruženim nogama. Savijte koljena prema prsima, držeći ih rukama. Povucite koljena prema prsima koliko vam udobno dopušta. Držite taj položaj 15-30 sekundi, osjećajući rastezanje u donjem dijelu leđa. Polako ispravite noge i ponovite vježbu 10-15 puta. Ova vježba pomaže u poboljšanju pokretljivosti donjeg dijela leđa.

Prije nego započnete bilo kakav novi program vježbanja, uvijek je preporučljivo konzultirati se s liječnikom ili fizioterapeutom, osobito ako imate spondiloartritis. Oni će moći prilagoditi vježbe vašim individualnim potrebama i osigurati siguran pristup vježbanju.

Upravljanje stresom i promjene životnog stila

Stres može negativno utjecati na spondiloartritis, pogoršavajući simptome. Važno je uspostaviti strategije za upravljanje stresom, uključujući relaksacijske tehnike, meditaciju ili savjetovanje.

Prilagodba životnog stila također ima ključnu ulogu. Održavanje zdrave prehrane, redovito vježbanje i pravilno upravljanje težinom mogu poboljšati opće stanje pacijenta.

Kod zdrave hrane, posebice kod spondiloartritisa, imajte redovito na umu, da se preporučuje u glavnom uključivanje antiupalne hrane poput voća, povrća, orašastih plodova, sjemenki, maslinovog ulja te ribe bogate omega-3 masnim kiselinama. Omega-3 masne kiseline imaju protuupalna svojstva, a osim ribe, možete razmotriti i dodatke poput lanenog ulja ili chia sjemenki.

Nutrijenti važni za zdravlje kostiju i zglobova, poput kalcija, vitamina D, magnezija i vitamina K, mogu se pronaći u mliječnim proizvodima, lisnatom zelenom povrću, orašastim plodovima i ribi. Hrana bogata vlaknima, poput voća, povrća, cjelovitih žitarica i mahunarki, podržava zdravlje probavnog sustava.

Izbjegavanje potencijalno proinflamatornih namirnica, poput brze hrane, prerađenih grickalica, zasićenih masti i visokoglikemijskih ugljikohidrata, može pomoći u smanjenju simptoma. Dobro hidriranje, pijenje dovoljno vode, također je važno za opće zdravlje, uključujući podršku zglobovima.

Svaka osoba može imati jedinstvene potrebe, pa se preporučuje konzultacija s nutricionistom ili stručnjakom za prehranu kako bi se razvio prilagođeni plan prehrane koji odgovara individualnim uvjetima i potrebama.

Edukacija o bolesti i podrška zajednice također su važne komponente pristupa koji doprinosi boljem kvalitetu života za osobe koje se suočavaju s spondiloartritisom.

Još:

spondiloartritis hrana

Prevencija spondiloartritisa

Prevencija spondiloartritisa često uključuje usvajanje zdravog načina života i smanjenje faktora rizika.

Održavanje tjelesne mase unutar zdravih granica, redovito vježbanje kako bi se ojačali mišići i zglobovi te izbjegavanje pušenja mogu smanjiti rizik od razvoja spondiloartritisa.

Važna je i rana intervencija, posebno kod osoba koje imaju genetsku predispoziciju ili već imaju simptome.

Briga o zdravlju zglobova, redoviti liječnički pregledi te pravovremeno reagiranje na simptome mogu pridonijeti sprječavanju napredovanja bolesti.

Savjeti za svakodnevni život

Upravljanje spondiloartritisom u svakodnevnom životu može uključivati niz prilagodbi i savjeta.

Za olakšavanje svakodnevnih aktivnosti preporučuje se korištenje pomagala poput ortopedskih jastuka ili stolica s potporom za leđa.

Prilagodba radnog okoliša i sjedala može smanjiti stres na kralježnici.

Održavanje redovite tjelesne aktivnosti prilagođene individualnim mogućnostima može pomoći u očuvanju pokretljivosti zglobova.

Važno je razviti ravnotežu između odmora i aktivnosti, slušati tijelo te potražiti podršku od strane obitelji, prijatelja ili stručnjaka za reumatologiju.

Najčešča pitanja

Kako se osječa bol od spondiloartropatije

Bol od spondiloartritisa ima različite karakteristike, no obično se opisuje kao kronična, dosadna i bolna. Kao upalna bolest koja često pogađa kralježnicu i zglobove, spondiloartritis rezultira specifičnim oblikom boli. Najčešći simptom je bol u donjem dijelu leđa, prisutna na obje strane kralježnice. Ova bol može postati intenzivnija tijekom noći ili nakon dugog razdoblja mirovanja.

Jutarnja ukočenost također je česta, što znači da osobe s spondiloartritisom doživljavaju poteškoće s pokretljivošću ujutro. Osim toga, bol se može proširiti i na druge dijelove tijela, uključujući zglobove u rukama, nogama ili drugim područjima.

Da li se u hrvatskoj smatra spondiloartritis invalidnošču

U Hrvatskoj, spondiloartritis se može smatrati invalidnošću ako uzrokuje značajno ograničenje u pokretljivosti i radnoj sposobnosti. Ovisno o težini simptoma, osobe s invaliditetom mogu ostvariti pravo na različite vrste pomoći i potpora, kao što su financijska pomoć, prilagođavanje radnog mjesta, pristupačnost javnih prostora i drugo1.

Koja je razlika između artritisa i spondiloartritisa

Artritis je opći pojam za upalu zglobova, a može zahvatiti različite dijelove tijela. Spondiloartritis se fokusira na kralježnicu i sakroiliakalne zglobove, s različitim podtipovima poput ankilozantnog spondilitisa ili psorijatičnog spondiloartritisa. Oba uzrokuju bol i upalu, ali spondiloartritis je specifičniji u zahvaćenim zglobovima.

Još:

Šta se dešava ako spondiloartritis nije liječen

Ako spondiloartritis nije liječen, može doći do progresije bolesti, pogoršanja simptoma, smanjenja pokretljivosti zglobova i kralježnice te oštećenja kostiju i hrskavice. Nedostatak liječenja može rezultirati invaliditetom i značajnim utjecajem na kvalitetu života.

Dodatne informacije iz našeg portala u Sloveniji, Magus.si:

Više informacija:

1 – Arthritis foundation