Kako se osjete bolovi u vratnim žilama [+ 6 testova za njihovo prepoznavanje]

Bolovi u vratnim žilama mogu se osjetiti na različite načine, ovisno o uzroku i ozbiljnosti problema.

Ovdje je 6 najtipičnijih simptoma te 6 postupka kako brzo prepoznate in osjetite bolove u vratnim žilama:

Bol u vratu

bolovi u vratnim žilama
Image by karlyukav on Freepik

Bol u vratu može biti osjećaj pritiska, peckanja ili tupe boli.

“Tupa bol” se obično opisuje kao bol koja je dosadna, ne oštra, i često se percipira kao teška ili pritiskajuća. To može biti kontinuirana bol koja može biti prisutna u pozadini ili može biti stalno prisutna.

Osječaj boli u vratu može biti lokaliziran na određenom području ili se proširiti na glavu, ramena ili leđa.

Ako želite sami prepoznati bol u vratu zbog problema s vratnim žilama, imate 2 mogučnosti:

 • Promjenite položaj glave.
  To može izazvati ili pogoršati bol povezan s vratnim žilama.
  Nagnite glavu unatrag ili bočno te pokušajte primjetiti ako osječate osjetljivu nelagodu ili bol u vratu.
 • Lagano pritisnite karotidne arterije (tzv. komprimiranje karotidne arterije) duž vrata.
  To može uzrokovati privremeni pad protoka krvi i izazvati simptome poput vrtoglavice ili zamračenja vida.
  Imajte na umu, da se ova tehnika obično izvodi pod nadzorom medicinskog stručnjaka.

NAPOMENA: Gornja samoprocjena bolova u vratu zbog problema s vratnim žilama može biti izazovna i nije uvijek pouzdana.

Dodatno:
Uz gornja 2 postupka postoje i testovi krvi (doppler ultrazvuk vrata, magnetna rezonancijska angiografija, kompjutorska tomografska angiografija) ali te provode zdravstveni stručnjaci kako bi ocijenili protok krvi kroz vratne žile. Tako, da tih ne možete napraviti sami.

Ponekad se za diagnosticiranje bolova u vratnim žilama koriste i testovi opterećenja (tzv. stress testovi) kako bi se procijenila funkcija vratnih žila pod povećanim stresom.

Važno je napomenuti da provođenje tehnika prepoznavanja poteškoča sa vratnim žilama treba prepustiti stručnjaku, poput liječnika ili fizioterapeuta. Samoobavljanje ovih tehnika može biti opasno i ne preporučuje se bez nadzora kvalificiranog medicinskog osoblja.

Ako imate bilo kakve sumnje ili brige o bolovima u vratu, uvijek je najbolje potražiti savjet i liječenje od strane medicinskog stručnjaka.

Utrnulost ili trnci

naginjanje glave bočno
Image by zinkevych on Freepik

Oštećenje ili sužavanje žila u vratu može dovesti do osjećaja trnaca ili utrnulosti u vratu, glavi ili rukama.

Utrnulost i trnci u vratu mogu ukazivati na probleme s vratnim žilama. Da biste to osjetili, možete pokušati provesti test poznat kao provokacija pozicijom.

To uključuje naginjanje glave unatrag ili bočno te zadržavanje položaja nekoliko sekundi. Ako osjetite povećanu utrnulost ili trnce u vratu, rukama ili drugim dijelovima tijela, to može sugerirati smanjen protok krvi kroz vratne arterije*.

Slabost mišića

Problemi s vratnim žilama mogu uzrokovati slabost mišića u vratu ili gornjem dijelu tijela.

Da biste to osjetili, možete pokušati provesti test nazvan kao “manualni test snage mišića”. Ovaj test uključuje primjenu lagane vanjske sile na određene mišićne skupine u vratu, kao što su mišići koji kontroliraju pokrete glave.

Ako primijetite osjećaj slabosti ili nemogućnost održavanja normalne snage mišića tijekom ovog testa, to može sugerirati da su vratne žile možda uključene.

Međutim, važno je napomenuti da manualni test snage mišića nije specifičan za dijagnosticiranje problema s vratnim žilama i ne zamjenjuje temeljitu medicinsku procjenu.

Vrtoglavica ili nesvjestica

Smanjen protok krvi kroz vratne žile može dovesti do vrtoglavice ili čak nesvjestice.

Vrtoglavica ili nesvjestica zbog problema s vratnim žilama može se manifestirati kroz test poznat kao “test posturalne hipotenzije”.

Ovaj test uključuje promjenu položaja tijela iz ležećeg u stojeći ili sjedeći položaj. Tijekom ovog testa, vrtoglavica ili osjećaj nesvjestice mogu se pojaviti zbog smanjenog protoka krvi u mozgu uzrokovanog poremećajem u vratnim arterijama. To se može dogoditi zbog smanjenog krvnog tlaka koji se javlja prilikom promjene položaja tijela. Ako primijetite vrtoglavicu ili nesvjesticu tijekom ili nakon izvođenja ovog testa, to može sugerirati da su vratne žile uključene.

Važno je napomenuti da ni ovaj test nije specifičan za dijagnosticiranje problema s vratnim žilama i da je potrebna daljnja medicinska evaluacija radi potvrde uzroka simptoma.

Još:

Zujanje u ušima

Ponekad se može pojaviti zujanje ili buka u ušima kao posljedica problema s protokom krvi u vratu.

Zujanje u ušima, poznato kao tinitus, može biti povezano s problemima u vratnim žilama.

Jedan način da osjetite tu povezanost je promatranje promjene intenziteta tinitusa tijekom testa poznatog kao “test kompresije karotidne arterije”.

Ovaj test uključuje lagani pritisak na karotidnu arteriju u vratu, što može utjecati na protok krvi u vratnim žilama. Ako primijetite povećanje intenziteta tinitusa tijekom pritiska na karotidnu arteriju, to može sugerirati da su vratne žile uključene u uzrok tinitusa.

Poteškoće s govorom ili vidom

U težim slučajevima, smanjen protok krvi u vratnim žilama može dovesti do poteškoća s govorom ili vidom.

Poteškoće s govorom ili vidom zbog problema u vratnim žilama mogu se manifestirati kroz test nazvan “test cerebralne funkcije”.

Ovaj test uključuje procjenu verbalne ekspresije, razumijevanja govora te vizualne percepcije i interpretacije.

Ako primijetite naglu promjenu u sposobnosti izražavanja ili razumijevanja govora, kao i problema s vidom poput zamagljenog vida ili gubitka perifernog vida, to može sugerirati smanjen protok krvi u mozgu uzrokovan problema u vratnim arterijama.

Test cerebralne funkcije može se provesti uz pomoć medicinskog stručnjaka, koji će procijeniti moguću povezanost s vratnim žilama.

Ako primijetite bilo koji od ovih simptoma ili imate bilo kakve brige u vezi sa svojim vratom ili krvnim žilama, važno je potražiti medicinsku pomoć kako bi se utvrdio uzrok i odgovarajući tretman.

Provjerite još: