Spondilitis: simptomi, dijagnoza i tretmani

Spondilitis, možda ste već čuli za ovu riječ, ali jeste li zaista sigurni što ona znači?

spondilitis

Spondilitis je ozbiljno medicinsko stanje koje se odnosi na upalu kralježnice. Može uzrokovati ozbiljne simptome i značajno utjecati na kvalitetu života pojedinca. Iako može zvučati zastrašujuće, razumijevanje spondilitisa i prepoznavanje njegovih znakova od iznimne je važnosti za pravodobnu dijagnozu i liječenje.

U ovom blog postu, duboko ćemo zaroniti u svijet spondilitisa. Razmotrit ćemo različite tipove spondilitisa, uzroke koji leže u njegovoj osnovi, kako prepoznati karakteristične simptome te kako se dijagnosticira. Također ćemo istražiti različite terapeutske opcije i načine za poboljšanje kvalitete života za one koji su već suočeni s ovim stanjem.

Na kraju, saznat ćete kako se zaštititi od spondilitisa i koje su najnovije spoznaje u liječenju ovog stanja.

Ostanite s nama kako biste stekli dublje razumijevanje spondilitisa i naučili kako se nositi s njim, ili kako biste jednostavno bili bolje informirani o ovom važnom zdravstvenom pitanju.

Definicija spondilitisa

spondilitis definicija
Image by Racool_studio on Freepik

Spondilitis je ozbiljno medicinsko stanje koje utječe na kralježnicu i može rezultirati ozbiljnim komplikacijama ako se ne dijagnosticira i ne tretira pravilno. Ovaj članak će vam pružiti temeljno razumijevanje spondilitisa, uključujući njegove različite tipove, uzroke te simptome koje treba prepoznati.

Razumijevanje i prepoznavanje spondilitisa od vitalne su važnosti jer rani tretman može znatno poboljšati kvalitetu života pacijenata. Ovo stanje često ostaje neprepoznato ili se dijagnosticira kasno, što može dovesti do invalidnosti ili kroničnih problema s kralježnicom. Kroz ovaj članak, naučit ćete kako identificirati simptome i kako se dijagnosticira spondilitis, omogućujući vam da brzo reagirate i konzultirate se s liječnikom.

Cilj ovog članka je pružiti sveobuhvatne informacije o spondilitisu, uključujući njegove tipove, uzroke, simptome, dijagnozu te moguće tretmane. Nakon čitanja ovog članka, bit ćete bolje opremljeni da prepoznate spondilitis, razgovarate s medicinskim stručnjakom i donesete informirane odluke o vašem zdravlju. Saznat ćete i kako poboljšati kvalitetu života ako ste već dijagnosticirani spondilitisom ili želite saznati više o tome kako se zaštititi od ovog stanja.

Tipovi spondilitisa

tipovi spondilitisa
Image by jcomp on Freepik

Postoje različiti tipovi spondilitisa, svaki s svojim specifičnim karakteristikama i simptomima. U ovom dijelu članka, detaljno ćemo istražiti tri glavna tipa spondilitisa: ankilozirajući spondilitis (AS), reaktivni spondilitis i enteropatski spondilitis.

Ankilozirajući spondilitis (AS)

Ankilozirajući spondilitis (AS) je najpoznatiji i najčešći tip spondilitisa. Ovaj tip spondilitisa obično utječe na donji dio kralježnice, uključujući sakroiliakalne zglobove. AS je autoimuna bolest koja dovodi do kronične upale i ukrućenosti kralježnice.

Reaktivni spondilitis

Reaktivni spondilitis je tip spondilitisa koji se javlja kao odgovor na infekciju u drugom dijelu tijela, obično probavnom ili urinarnom sustavu. Ovaj tip spondilitisa često je povezan s određenim infekcijama. Evo ključnih informacija o reaktivnom spondilitisu:

Simptomi i znakovi

Simptomi reaktivnog spondilitisa uključuju bol u leđima, upalu zglobova, očne simptome i simptome probavnog trakta. Najčešće se pojavljuje kod mladih odraslih osoba i može biti izazvan infekcijom.

Dijagnoza

Dijagnoza se postavlja na temelju anamneze, fizičkog pregleda i laboratorijskih testova. Važno je identificirati i liječiti osnovnu infekciju.

Tretmani i terapije

Liječenje reaktivnog spondilitisa uključuje kontrolu upale, ublažavanje simptoma i liječenje osnovne infekcije. Terapija lijekovima i fizioterapija mogu pomoći pacijentima.

Enteropatski spondilitis

Enteropatski spondilitis obično se javlja kod osoba s upalnim bolestima crijeva (IBD), poput Crohnove bolesti1 ili ulceroznog kolitisa2. Ovaj tip spondilitisa može biti kompliciran i zahtijeva poseban pristup liječenju. Evo nekoliko ključnih informacija:

Simptomi i znakovi

Enteropatski spondilitis može uzrokovati bol u leđima, ukočenost i druge simptome karakteristične za spondilitis. Pacijenti s IBD-om posebno su osjetljivi na ovu komplikaciju.

Dijagnoza

Dijagnoza se postavlja uzimajući u obzir povijest bolesti, simptome, radiološke nalaze i laboratorijske testove.

Tretmani i terapije

Liječenje enteropatskog spondilitisa usmjereno je na kontrolu simptoma i upale. Terapija lijekovima i suradnja s gastroenterologom za upravljanje IBD-om igraju ključnu ulogu u tretmanu.

Razumijevanje različitih tipova spondilitisa ključno je za postavljanje ispravne dijagnoze i odabir odgovarajućeg tretmana. U idućim dijelovima članka, istražit ćemo uzroke spondilitisa, kako se dijagnosticira i koje su terapeutske opcije dostupne.

Uzroci spondilitisa

spondilitis uzroci
Image by jpargeter on Freepik

Spondilitis je kompleksno medicinsko stanje, a njegovi uzroci mogu biti raznoliki. Razumijevanje tih uzroka ključno je za pravilnu dijagnozu i upravljanje spondilitisom. U ovom dijelu članka, istražit ćemo nekoliko važnih faktora koji se smatraju uzrocima spondilitisa.

Genetski faktori

Genetski faktori igraju značajnu ulogu u razvoju spondilitisa. Osobe s obiteljskom poviješću spondilitisa imaju povećan rizik od razvoja ovog stanja. Konkretno, genetska veza se često povezuje s ankilozirajućim spondilitisom (AS). Specifični geni, poput HLA-B273, povezani su s povećanim rizikom za AS. Međutim, prisutnost ovih gena ne znači nužno da će osoba razviti spondilitis, jer i drugi faktori igraju ulogu.

Imunološki poremećaji

Spondilitis se često smatra autoimunim poremećajem, što znači da tijelo napada vlastite stanice i tkiva. Imunološki sustav igra ključnu ulogu u razvoju spondilitisa, jer uzrokuje upalu kralježnice i zglobova. Imunološki poremećaji kao što su reumatoidni artritis i spondiloartritis često su povezani s različitim tipovima spondilitisa.

Infekcije kao uzročnici

Neki oblici spondilitisa, poput reaktivnog spondilitisa, mogu biti izazvani infekcijama. Ova vrsta spondilitisa obično se javlja kao odgovor na prethodnu infekciju, obično u gastrointestinalnom ili urinarnom sustavu. Bakterijske ili virusne infekcije mogu potaknuti autoimune reakcije koje zatim dovode do upale kralježnice.

Veza sa spondiloartritisom

Spondilitis često dijeli slične karakteristike s grupom bolesti poznatih kao spondiloartritisi. Ovo uključuje bolesti poput psorijatičnog artritisa i ankilozirajućeg spondilitisa. Spondiloartritisi dijele neka genetska obilježja i imunološke poremećaje s spondilitisom. Ova veza ukazuje na složene uzročne faktore povezane s tim bolestima.

Važno je napomenuti da spondilitis može imati različite uzroke ovisno o vrsti spondilitisa i individualnim čimbenicima svake osobe. Razumijevanje tih uzroka omogućava liječnicima bolje dijagnosticiranje stanja i pružanje odgovarajućeg tretmana. U sljedećem dijelu članka, detaljnije ćemo istražiti simptome i dijagnozu spondilitisa kako bismo pružili temeljito razumijevanje ovog stanja.

Simptomi i dijagnoza

spondilitis simptomi i dijagnoza
Image by kpargeter on Freepik

Razumijevanje spondilitisa zahtijeva poznavanje karakterističnih simptoma i načina dijagnoze ovog kompleksnog stanja. Spondilitis se često dijagnosticira u kasnijim fazama jer njegovi simptomi mogu nalikovati drugim bolestima. U ovom dijelu članka, detaljno ćemo istražiti simptome spondilitisa i kako se postavlja dijagnoza.

Karakteristični simptomi spondilitisa

Spondilitis se očituje nizom karakterističnih simptoma koji često variraju ovisno o tipu spondilitisa. Klasični simptomi uključuju:

 • Bol u leđima: Bol u donjem dijelu leđa čest je simptom spondilitisa. Ova bol obično traje dulje od tri mjeseca i često se javlja noću i ujutro.
 • Ukočenost: Osjećaj ukočenosti u kralježnici ili zglobovima, osobito ujutro ili nakon dugotrajnog sjedenja.
 • Smanjena pokretljivost: Spondilitis može ograničiti pokretljivost kralježnice i zglobova, što otežava izvođenje svakodnevnih aktivnosti.
 • Umor: Osobe s spondilitisom često se suočavaju s kroničnim umorom koji nije uvjetovan tjelesnom aktivnošću.
 • Bol u prsima i otežano disanje: U nekim slučajevima, spondilitis može uzrokovati bol u prsima i otežano disanje, što može upućivati na komplikacije.

Fizički pregled i laboratorijski testovi

Za postavljanje dijagnoze spondilitisa, liječnik će provesti temeljit fizički pregled pacijenta. Tijekom pregleda, liječnik će tražiti znakove upale u kralježnici, uključujući ograničenu pokretljivost i bol u specifičnim područjima.

Laboratorijski testovi često su dio dijagnostičkog procesa kako bi se potvrdila prisutnost upale i isključile druge bolesti. Testovi krvi mogu uključivati:

 • Sedimentacija eritrocita (ESR): Visok ESR može ukazivati na prisutnost upale.
 • C-reaktivni protein (CRP): Povećani CRP također je znak upale.
 • HLA-B27 test: Pozitivan rezultat na ovom testu može ukazivati na povećan rizik od ankilozirajućeg spondilitisa.

Radiološke metode za dijagnozu

Radiološke metode, poput rendgenskih snimaka, magnetske rezonancije (MRI) i kompjutorizirane tomografije (CT), često se koriste za potvrdu dijagnoze spondilitisa. Ove metode omogućuju liječnicima da pregledaju promjene na kralježnici i zglobovima.

Diferencijalna dijagnoza

Diferencijalna dijagnoza igra ključnu ulogu u isključivanju drugih bolesti koje mogu imati slične simptome kao spondilitis. Ovaj korak pomaže liječnicima ispravno identificirati spondilitis i odabrati odgovarajući tretman. Potencijalne bolesti koje treba razmotriti u diferencijalnoj dijagnozi uključuju reumatoidni artritis, fibromijalgiju4, i osteoartritis.

Dijagnoza spondilitisa može biti izazovna, ali uz temeljitu procjenu simptoma, fizički pregled, laboratorijske testove i radiološke metode, liječnici su bolje opremljeni za postavljanje točne dijagnoze i pružanje odgovarajućeg tretmana. U idućem dijelu članka, detaljnije ćemo istražiti različite tretmane i terapije za spondilitis.

Tretmani spondilitisa

tretmani spondilitisa
Image by Freepik

Spondilitis je stanje koje zahtijeva temeljit pristup liječenju kako bi se kontrolirali simptomi, usporio napredak bolesti i poboljšala kvaliteta života pacijenata.

Postoji niz tretmana i terapija koji se koriste u upravljanju spondilitisom, a odabir odgovarajućeg tretmana ovisi o vrsti spondilitisa i individualnim potrebama svakog pacijenta.

U ovom dijelu članka, istražit ćemo različite opcije tretmana spondilitisa.

Konzervativni pristup

Konzervativni pristup tretmanu spondilitisa obično se primjenjuje kao početna terapija i uključuje metode koje pomažu u smanjenju simptoma i očuvanju pokretljivosti. Ključne komponente konzervativnog pristupa uključuju:

 • Redovita tjelovježba: Specifične vježbe usmjerene na održavanje fleksibilnosti i jačanje mišića oko kralježnice i zglobova mogu poboljšati pokretljivost i smanjiti bol.
 • Fizioterapija: Fizioterapeut može raditi s pacijentom kako bi razvio personalizirane vježbe i tehnike istezanja za poboljšanje pokretljivosti.
 • Hladni i topli oblozi: Primjena hladnih i toplih obloga može pomoći u smanjenju boli i upale.

Terapija lijekovima

Terapija lijekovima igra ključnu ulogu u upravljanju simptomima spondilitisa. Lijekovi se koriste za kontrolu upale, ublažavanje boli i poboljšanje kvalitete života. Neki od najčešće korištenih lijekova uključuju:

 • Nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAID-ovi): NSAID-ovi kao ibuprofen mogu pomoći u smanjenju boli i upale.
 • Bolest modificirajući antirevmatski lijekovi (DMARD-ovi): DMARD-ovi se koriste za kontrolu upale i usporavanje progresije spondilitisa.
 • Kortikosteroidi: Kortikosteroidi se koriste u težim slučajevima kako bi brzo smanjili upalu i ublažili simptome.

Magnetoterapija kod spondilitisa

Magnetoterapija je terapijska metoda koja uključuje primjenu magnetskih polja za liječenje različitih zdravstvenih problema, uključujući upalne bolesti kao što je spondilitis.

Pozitivni efekti upotrebe magnetoterapije kod spondilitisa su:

 1. Smanjenje upale: Neke studije sugeriraju da primjena magnetskih polja može smanjiti upalu u tijelu, što može pomoći u ublažavanju simptoma spondilitisa.
 2. Smanjenje boli: Magnetoterapija može doprinijeti smanjenju boli kod osoba s spondilitisom, olakšavajući svakodnevno funkcioniranje.
 3. Poboljšana cirkulacija: Poboljšana cirkulacija krvi u zahvaćenim područjima može doprinijeti bržem oporavku i smanjenju otoka.
 4. Poboljšana pokretljivost: Magnetoterapija može pomoći u očuvanju ili poboljšanju pokretljivosti zglobova i kralježnice kod osoba s spondilitisom.
 5. Smanjenje potrebe za lijekovima: U nekim slučajevima, magnetoterapija može pomoći u smanjenju potrebe za lijekovima protiv bolova ili protuupalnim lijekovima.

Važno je napomenuti da magnetoterapija nije univerzalni lijek i da njezina učinkovitost varira ovisno o individualnim karakteristikama pacijenta i ozbiljnosti spondilitisa. S toga je preporučljivo, da prije upotrebe testirate magnetnu terapiju.

Također, magnetoterapija se obično koristi kao dodatak drugim konvencionalnim tretmanima, a ne kao zamjena za njih.

Prije nego što razmislite o upotrebi magnetoterapije, preporučuje se konzultacija s kvalificiranim zdravstvenim stručnjakom, kao što je reumatolog ili fizioterapeut, kako biste dobili savjete i smjernice specifične za vašu situaciju. Također je važno koristiti medicinske uređaje za magnetoterapiju koji su sigurni i odobreni od strane relevantnih regulatornih tijela.

Promjene u načinu života

Promjene u načinu života igraju važnu ulogu u upravljanju spondilitisom. Pacijenti se često potiču na:

 • Održavanje zdrave tjelesne mase: Višak tjelesne mase može opterećivati kralježnicu i zglobove, pa održavanje zdrave tjelesne mase može smanjiti stres na njima.
 • Pravilno držanje: Svjesnost o pravilnom držanju tijela i izbjegavanje dugog sjedenja ili stajanja mogu pomoći u smanjenju stresa na kralježnici.
 • Osiguravanje adekvatnog odmora i spavanja: Odmor i san igraju ključnu ulogu u oporavku i upravljanju spondilitisom.

Biološki lijekovi

Biološki lijekovi su nova klasa lijekova koja cilja specifične komponente imunološkog sustava odgovorne za upalu. Ovi lijekovi mogu biti učinkoviti u kontroli spondilitisa i obično se primjenjuju kod pacijenata koji ne reagiraju na druge terapije.

Hirurške opcije

Hirurški zahvati obično su rezervirani za teže slučajeve spondilitisa i komplikacije koje uključuju oštećenje kralježnice ili zglobova. Moguće hirurške opcije uključuju artrodezom (fuziju) kralježaka ili zamjenu zgloba.

Savjeti za upravljanje spondilitisom

Pacijenti s spondilitisom mogu se koristiti nizom savjeta kako bi poboljšali kvalitetu života i upravljali simptomima. Ovi savjeti uključuju:

 • Redovito vježbanje: Održavanje aktivnog načina života i redovito vježbanje može poboljšati pokretljivost i snagu.
 • Pravilna prehrana: Uravnotežena prehrana s ciljem održavanja zdrave tjelesne mase i poticanja općeg zdravlja.
 • Korištenje pomagala: Pacijenti mogu koristiti pomagala poput štake ili ortoza kako bi podržali pokretljivost.
 • Redoviti pregledi i konzultacije s liječnikom: Redoviti pregledi pomažu u praćenju stanja i prilagodbi tretmana prema potrebi.

Upravljanje spondilitisom je dugotrajan proces koji zahtijeva suradnju između pacijenta i medicinskog tima. Pravilnim pristupom i tretmanima, mnogi pacijenti mogu upravljati spondilitisom i održavati visoku kvalitetu života. U sljedećem dijelu članka, istražit ćemo kako spondilitis utječe na svakodnevni život i pružiti savjete za bolje suočavanje s ovim stanjem.

Život sa spondilitisom

život s spondilitisom
Image by jcomp on Freepik

Spondilitis može značajno utjecati na svakodnevni život pacijenata, ali uz odgovarajuće upravljanje i pristup, mnogi ljudi s ovim stanjem mogu voditi ispunjen i zadovoljavajući život. U ovom dijelu članka, istražit ćemo kako spondilitis utječe na kvalitetu života, te pružiti savjete za olakšavanje svakodnevnog života i kako potražiti podršku.

Kvaliteta života i spondilitis

Spondilitis može znatno utjecati na kvalitetu života pacijenata. Bol, ograničena pokretljivost i umor često su prisutni simptomi koji otežavaju obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Osim fizičkih izazova, spondilitis može imati i emocionalni i psihološki utjecaj. Depresija i anksioznost često prate kronične bolesti, uključujući spondilitis.

Savjeti za olakšavanje svakodnevnog života

Iako spondilitis može biti izazovan, postoje načini kako olakšati svakodnevni život. Neki od savjeta uključuju:

 • Redovita tjelovježba: Vježbe usmjerene na održavanje fleksibilnosti i jačanje mišića mogu pomoći u očuvanju pokretljivosti i smanjenju boli.
 • Pravilna prehrana: Zdrava prehrana može pomoći u održavanju zdrave tjelesne mase i poticanju općeg zdravlja.
 • Pravilno držanje: Svjesnost o pravilnom držanju tijela i izbjegavanje dugotrajnog sjedenja ili stajanja mogu pomoći u smanjenju stresa na kralježnici.
 • Odmor i san: Dovoljno odmora i sna igraju ključnu ulogu u oporavku i upravljanju spondilitisom.

Podrška i udruženja

Važno je znati da niste sami u suočavanju s spondilitisom. Postoje mnoga udruženja i organizacije koja pružaju podršku pacijentima i njihovim obiteljima:

 • Hrvatsko udruženje za ankilozantni spondilitis (HUAS5) je neprofitna organizacija osnovana 2005. godine. HUAS pruža podršku i informacije pacijentima sa spondilitisom i njihovim obiteljima. Organizacija organizira grupe za podršku pacijentima, edukativne radionice i konferencije.
 • Hrvatska udruga za reumatske bolesti (HURB6) je udruga osnovana 1989. godine. HURB okuplja pacijente s različitim reumatskim bolestima, uključujući spondilitis. Organizacija pruža podršku i informacije pacijentima i njihovim obiteljima, te organizira edukativne radionice i konferencije.
 • Hrvatski savez udruženja za reumatske bolesti (HSURB7) je savez osnovan 2003. godine. HSURB okuplja 15 reumatskih udruga iz Hrvatske, uključujući HUAS i HURB. Organizacija pruža podršku i informacije pacijentima i njihovim obiteljima, te organizira edukativne radionice i konferencije.

Osim toga, podrška od strane obitelji i prijatelja igra ključnu ulogu u emocionalnom dobrostanju osoba s spondilitisom.

Spondilitis može biti izazovan, ali s pravilnim tretmanom, promjenama u načinu života i podrškom, mnogi ljudi uspješno upravljaju ovim stanjem i nastavljaju živjeti ispunjen život. Važno je konzultirati se s liječnikom kako bi razvili prilagođeni plan liječenja i pratili napredak.

Prevencija i prognoza spondilitisa

Spondilitis je kompleksno medicinsko stanje koje može značajno utjecati na život pojedinca. Iako se ne može potpuno spriječiti, postoje određeni koraci koje možete poduzeti kako biste smanjili rizik od razvoja spondilitisa i poboljšali svoju prognozu ako već imate ovu bolest.

Prevencija spondilitisa

Prevencija spondilitisa često uključuje promicanje općeg zdravlja i mjere usmjerene na smanjenje rizika. Evo nekoliko savjeta za smanjenje rizika:

 • Održavanje zdrave tjelesne mase: Višak tjelesne mase može povećati stres na kralježnici i zglobovima, pa održavanje zdrave tjelesne mase može smanjiti rizik.
 • Redovita tjelovježba: Aktivnost i vježbanje pomažu održavanju fleksibilnosti i jačanju mišića, što može smanjiti rizik od problema sa zglobovima i kralježnicom.
 • Pravilno držanje: Osvještavanje i održavanje pravilnog držanja tijela može smanjiti stres na kralježnici.
 • Izbjegavanje pušenja: Pušenje se povezuje s većim rizikom od razvoja ankilozirajućeg spondilitisa.
 • Redoviti pregledi: Redoviti medicinski pregledi mogu pomoći u otkrivanju spondilitisa u ranoj fazi.

Prognoza i komplikacije

Prognoza spondilitisa ovisi o tipu spondilitisa, težini stanja i pravilnom upravljanju. U većini slučajeva, spondilitis se može kontrolirati tretmanom i promjenama u načinu života, a mnogi ljudi s ovim stanjem vode ispunjen i produktivan život.

Međutim, spondilitis može dovesti do komplikacija ako se ne liječi pravilno. Komplikacije uključuju trajno oštećenje zglobova i kralježnice, što može značajno utjecati na pokretljivost i kvalitetu života. Pravovremeno dijagnosticiranje i upravljanje spondilitisom igraju ključnu ulogu u sprječavanju ovih komplikacija.

Aktivnosti za održavanje zdravlja

Aktivnosti za održavanje zdravlja igraju ključnu ulogu u upravljanju spondilitisom i poboljšanju prognoze. To uključuje:

 • Redovite konzultacije s liječnikom: Pravilno praćenje stanja spondilitisa i pridržavanje uputa liječnika važno je za kontrolu bolesti.
 • Održavanje zdravog načina života: Zdrava prehrana, redovita tjelovježba i izbjegavanje štetnih navika, poput pušenja, mogu poboljšati opće zdravlje.
 • Fizioterapija i vježbe: Redovite fizioterapeutske vježbe i tehnike istezanja mogu pomoći u održavanju pokretljivosti.
 • Podrška i obrazovanje: Povezivanje s podrškom i obrazovanjem od strane stručnjaka i organizacija može pružiti važne resurse za suočavanje s spondilitisom.

Spondilitis je izazovno stanje, ali uz pravilno upravljanje i podršku, mnogi pacijenti vode kvalitetan život. Važno je biti svjestan simptoma, potražiti medicinsku pomoć i pridržavati se plana liječenja kako biste poboljšali svoju prognozu i kvalitetu života.

Koji su najnoviji razvoji u liječenju spondilitisa

Najnoviji razvoji u liječenju spondilitisa usredotočeni su na razvoj novih lijekova koji su učinkovitiji i sigurniji od postojećih.

Jedan od najperspektivnijih pristupa je razvoj lijekova koji ciljaju specifične molekule uključene u upalu i oštećenje zglobova. Primjeri takvih lijekova uključuju:

 • JAK inhibitori, koji inhibiraju JAK kinaze, enzime koji su uključeni u signalizaciju upale.
 • IL-23 inhibitori, koji inhibiraju IL-23, citokin koji je uključen u upalu i oštećenje zglobova.
 • DMARD-ovi koji ciljaju IL-17, citokin koji je uključen u upalu i oštećenje zglobova.

Ovi lijekovi su još uvijek u fazi istraživanja, ali su pokazali obećavajuće rezultate u malim kliničkim studijama.

Drugi pristup je razvoj lijekova koji se mogu primijeniti oralno ili subkutano, umjesto intravenozno, kao što je to slučaj s nekim postojećim lijekovima. To bi olakšalo primjenu lijekova i povećalo njihovu dostupnost pacijentima.

Osim lijekova, u liječenju spondilitisa važna je i fizikalna terapija, koja može pomoći u poboljšanju pokretljivosti i fleksibilnosti. Fizikalna terapija može uključivati ​​vježbe istezanja, jačanja i mobilnosti.

Psihološka podrška također može biti korisna za pacijente sa spondilitisom, jer može pomoći u upravljanju stresom i depresijom, koji su česti simptomi ove bolesti.

Ukupno, istraživanje u području liječenja spondilitisa je u tijeku, a očekuje se da će se u narednim godinama pojaviti novi, učinkovitiji i sigurniji oblici liječenja.

Pročitajte još: