Reumatoidni artritis [Šta je i kako ga zaustaviti]

Ovaj članak pružit će sveobuhvatan uvid u reumatoidni artritis, autoimunu bolest koja zahvaća zglobove.

Upoznat ćemo vas s osnovnim informacijama o reumatoidnom artritisu, uključujući njegove simptome, dijagnozu i metode liječenja.

Saznat ćete kako prepoznati ovu bolest, kako se postavlja dijagnoza te koje su dostupne opcije za uspješno upravljanje ovim stanjem.

Što je reumatoidni artritis

reumatoidni artritis
Image by Freepik

Reumatoidni artritis (RA) je kronična autoimuna bolest koja zahvaća zglobove i ponekad druge dijelove tijela.

Ova bolest karakterizira upalna reakcija tijela koja napada vlastite zglobove, uzrokujući bol, oticanje, ukočenost i oštećenje hrskavice. U nastavku ćemo razmotriti ključne informacije o reumatoidnom artritisu:

Osnovne informacije o reumatoidnom artritisu

Reumatoidni artritis je autoimuna bolest, što znači da imunološki sustav tijela napada vlastite stanice i tkiva, u ovom slučaju, zglobove. To rezultira upalom i oštećenjem zglobova.

Upala je ključna karakteristika reumatoidnog artritisa. Zglobovi postaju crveni, otečeni i bolni. Ova upala može se pojaviti simetrično, što znači da će oba zgloba na obje strane tijela biti pogođena.

Reumatoidni artritis obično napreduje tijekom vremena. Ako se ne liječi, može dovesti do trajnih oštećenja zglobova i invalidnosti.

Simptomi reumatoidnog artritisa često variraju i dolaze i odlaze u ciklusima. Periodi pogoršanja (tzv. egzacerbacije1) mogu se smjenjivati s periodima poboljšanja.

Razlika između reumatoidnog artritisa i drugih vrsta artritisa

Važno je razumjeti razliku između reumatoidnog artritisa i drugih vrsta artritisa, kao što su osteoartritis ili giht. Evo nekoliko ključnih razlika:

Za razliku od osteoartritisa, koji je degenerativna bolest zglobova uzrokovan starenjem i trošenjem hrskavice, je reumatoidni artritis autoimuna bolest. Giht, s druge strane, uzrokuje nakupljanje kristala mokraćne kiseline u zglobovima.

Osnovna razlika između reumatoidnog artritisa i osteoartritisa je prisutnost upale. Dok je reumatoidni artritis upalna bolest, osteoartritis obično nije povezan s upalom.

Reumatoidni artritis često zahvaća mnoge zglobove istovremeno i simetrično, dok osteoartritis obično pogađa pojedinačne zglobove. Giht se obično prvo manifestira u velikom nožnom palcu.

Osteoartritis je često povezan s dobi i prekomjernim opterećenjem zglobova, dok Reumatoidni artritis može utjecati na ljude svih dobnih skupina i često ima genetske i okolišne komponente.

Simptomi reumatoidnog artritisa

reumatoidni artritis simptomi
Image by freepik on Freepik

Reumatoidni artritis je kompleksna bolest koja može utjecati na različite dijelove tijela. Klasični simptomi uključuju bol, oticanje i ukočenost zglobova, no reumatoidni artritis također može izazvati simptome izvan zglobova.

Zglobovi

 1. Bol: Bol u zglobovima je jedan od najuočljivijih simptoma reumatoidnog artritisa. Bol se obično javlja tijekom jutra ili nakon dugotrajnog odmora i može biti simetrična, zahvaćajući oba zgloba na obje strane tijela.
 2. Oticanje: Zglobovi pogođeni reumatoidnom artritisu često postaju natečeni zbog upalnog procesa. Otečeni zglobovi često su vrući na dodir.
 3. Ukočenost: Ukočenost zglobova često se javlja ujutro ili nakon dugotrajnog sjedenja. Može potrajati nekoliko sati da se zglobovi oslobode i postanu pokretni.
 4. Smanjena pokretljivost: Reumatoidni artritis može uzrokovati smanjenje opsega pokreta u zahvaćenim zglobovima.
 5. Deformacije: U naprednim slučajevima, reumatoidni artritis može dovesti do deformacija zglobova, što znatno utječe na funkcionalnost.

Simptomi izvan zglobova

 1. Umor: Umor je čest simptom reumatoidni artritisa. Osobe s reumatoidnim artritisom često se osjećaju umorno, čak i nakon odmora.
 2. Opća slabost: Osjećaj slabosti može biti prisutan, što može otežati obavljanje svakodnevnih zadataka.
 3. Gubitak apetita: Reumatoidni artritis može utjecati na apetit, što može dovesti do gubitka tjelesne mase.
 4. Povišena temperatura: Ponekad se može pojaviti povišena tjelesna temperatura kao odgovor na upalni proces u tijelu.
 5. Oštećenje unutarnjih organa: Reumatoidni artritis može utjecati na unutarnje organe poput srca, pluća ili očiju, što može dovesti do ozbiljnih komplikacija.
 6. Reumatoidni čvorovi: Ovi mali čvorovi, koji se obično pojavljuju ispod kože na laktovima i drugim dijelovima tijela, često su karakteristični za Reumatoidni artritis.

Važno je napomenuti da simptomi reumatoidni artritisa mogu varirati od osobe do osobe i tijekom vremena. Rana dijagnoza i pravilan tretman mogu pomoći u upravljanju simptomima i smanjenju oštećenja zglobova i unutarnjih organa.

Uzroci i faktori rizika

reumatoidni artritis simptomi
Image by freepik on Freepik

Reumatoidni artritis je kompleksna bolest s različitim faktorima rizika koji utječu na njezin razvoj. Kombinacija genetskih i okolišnih čimbenika igra ključnu ulogu u pojavi reumatoidni artritisaa i njegovoj progresiji.

Genetski faktori

 1. Obiteljska predispozicija: Osobe čiji su roditelji ili drugi bliski srodnici imali reumatoidni artritis imaju povećani rizik od razvoja bolesti.
 2. Genetska varijabilnost: Neka naslijeđena genetska varijabilnost povezana s određenim antigenima (npr. HLA-DR42) povećava osjetljivost na reumatoidni artritisa.
 3. Pol: Žene su sklonije razvoju reumatoidnog artritisa od muškaraca. Statistički, žene imaju trostruko veći rizik.

Okolišni čimbenici

 1. Infekcije: Neki infektivni agensi, poput virusa i bakterija, mogu potaknuti autoimuni odgovor i doprinijeti pojavi reumatoidnog artritisa.
 2. Pušenje: Pušenje cigareta povećava rizik od razvoja reumatoidni artritisa, posebno kod genetski predisponiranih osoba.
 3. Hormoni: Hormonske promjene, posebno tijekom trudnoće i menopauze, mogu utjecati na tijek reumatoidnog artritisa.
 4. Prehrana: Prehrana bogata masnim kiselinama omega-3 i antioksidansima može smanjiti rizik od razvoja reumatoidnog artritisa, dok visok unos crvenog mesa i zasićenih masti može povećati rizik.

Preporučeno čitanje:

Razvoj reumatoidnog artritisa

Reumatoidni artritis se razvija kroz složenu interakciju genetskih i okolišnih čimbenika:

 1. Inicijacija: Prvi korak u razvoju reumatoidnog artritisa često uključuje okolišni faktor, kao što su infekcija ili pušenje, koji pokreće imunološki odgovor.
 2. Autoimuna reakcija: Nakon inicijacije, tijelo razvija autoimuni odgovor u kojem imunološki sustav napada vlastite zglobove.
 3. Upala i oštećenje: Upalni proces u zglobovima dovodi do karakterističnih simptoma reumatoidnog artritisa, uključujući bol, oticanje i ukočenost. Ako se ne liječi, ova upala može dovesti do trajnih oštećenja zglobova i hrskavice.
 4. Komplikacije: Reumatoidni artritis također može utjecati na unutarnje organe, uzrokujući komplikacije koje zahtijevaju poseban tretman.

Razumijevanje genetskih i okolišnih faktora koji doprinose razvoju reumatoidnog artritisa ključno je za prevenciju, ranu dijagnozu i upravljanje ovom bolešću. Osobe s obiteljskom anamnezom ili drugim faktorima rizika trebale bi biti svjesne potrebe za redovitim praćenjem i konzultacijom s liječnikom.

Dijagnoza reumatoidnog artritisa

Dijagnoza reumatoidnog artritisa zahtijeva temeljitu procjenu i upotrebu određenih testova i postupaka kako bi se potvrdila prisutnost bolesti. Rana dijagnoza reumatoidnog artritisa iznimno je važna jer omogućuje brži početak liječenja, što značajno poboljšava prognozu.

Testovi i postupci za dijagnozu

 1. Fizički pregled: Liječnik će izvršiti fizički pregled zglobova kako bi utvrdio znakove upale, oticanja, ukočenosti i deformacija.
 2. Krvni testovi: Krvni testovi igraju ključnu ulogu u dijagnostici reumatoidnog artritisa. Testovi koji se obično izvode uključuju:
  • Reumatoidni faktor3 (RF): Povećana razina RF u krvi može ukazivati na prisutnost reumatoidnog artritisa, iako ovaj test nije specifičan za ovu bolest.
  • Anti-CCP antitijela4: Pozitivan rezultat na prisutnost anti-CCP antitijela često ukazuje na reumatoidni artritis.
  • Povećana brzina sedimentacije5 (BSR) i C-reaktivni protein (CRP)6: Povećani nivoi ovih biomarkera ukazuju na upalu u tijelu.
  • Krvna slika: Ovo može otkriti prisutnost anemije, koja je česta kod reumatoidnog artritisa.
 3. Testovi: Rendgenski, ultrazvučni i magnetska rezonanca (MRI) pregledi mogu pomoći u identifikaciji oštećenja zglobova i hrskavice.
 4. Artroskopija7: U nekim slučajevima, artroskopija se koristi kako bi se direktno pregledali zglobovi i uzeli uzorci tkiva radi potvrde dijagnoze.
 5. Kriteriji dijagnoze: Liječnici obično koriste kriterije poput ACR/EULAR kriterija8 za dijagnosticiranje reumatoidnog artritisa, koji uključuju broj i vrstu zahvaćenih zglobova, laboratorijske parametre i trajanje simptoma.

Važnost rane dijagnoze

Rana dijagnoza reumatoidnog artritisa ima značajne prednosti:

 • Brži početak liječenja: Rana dijagnoza omogućava raniji početak liječenja, čime se usporava progresija bolesti i smanjuje rizik od trajnih oštećenja zglobova.
 • Bolja kontrola simptoma: Liječenje u ranoj fazi reumatoidnog artritisa može znatno poboljšati kvalitetu života pacijenta i kontrolirati simptome kao što su bol i ukočenost.
 • Prevencija komplikacija: Rana dijagnoza omogućava liječnicima da identificiraju osobe s većim rizikom od komplikacija i pravodobno poduzmu mjere za njihovu prevenciju.
 • Kvalitetnija dugotrajna terapija: Ranije liječenje često omogućava pacijentima da koriste manje invazivne terapije, s manje nuspojava i boljom dugoročnom kontrolom bolesti.

Zbog ovih važnih razloga, osobe koje imaju simptome reumatoidnog artritisa trebale bi se konzultirati s liječnikom što je prije moguće kako bi dobile odgovarajuću dijagnozu i terapiju.

Reumatoidni artritis dijagnoza
Image by freepik on Freepik

Liječenje i upravljanje reumatoidnim artritisom

Reumatoidni artritis je kronična bolest koja zahtijeva sveobuhvatno liječenje i upravljanje kako bi se kontrolirali simptomi, usporila progresija bolesti i poboljšala kvaliteta života.

Terapija uključuje medicinske tretmane, kao što su lijekovi i fizikalna terapija, kao i promjene u načinu života, prehrani i vježbanju.

Medicinski tretmani

 1. Lijekovi protiv bolova i protuupalni lijekovi: Nonsteroidni protuupalni lijekovi (NSAID9) i analgetici često se koriste za smanjenje boli i oticanja u zglobovima.
 2. Dugotrajni antirevmatski lijekovi: Najčešće korišćeni su DMARD-ovi10 (dugotrajni antirevmatski lijekovi) kao što su metotreksat11 i hidroksiklorokin12. Oni se koriste za kontrolu upale i usporavanje napredovanja bolesti.
 3. Biološki lijekovi: Biološki lijekovi su nova generacija lijekova koji ciljaju specifične komponente imunološkog sustava odgovorne za reumatoidni artritis.
 4. Kortikosteroidi: Kortikosteroidi se koriste za brzo olakšanje simptoma, ali se obično primjenjuju kratkotrajno zbog nuspojava.
 5. Fizikalna terapija: Fizioterapeuti mogu pomoći u jačanju mišića, poboljšanju pokretljivosti zglobova i smanjenju boli kroz vježbe i tehnike fizikalne terapije.

Promjene u načinu života

 1. Pravilna prehrana: Zdrava prehrana bogata antioksidansima, omega-3 masnim kiselinama i vitaminima može pomoći u smanjenju upale. Izbjegavanje hrane koja može potencijalno pogoršati simptome, poput crvenog mesa, može biti korisno.
 2. Vježbanje: Redovito vježbanje jača mišiće, održava pokretljivost zglobova i poboljšava opće zdravlje. Blage aerobne vježbe poput šetnje i vodenih sportova često se preporučuju.
 3. Fizička terapija kod kuće: Vježbe koje se mogu raditi kod kuće, zajedno s toplim ili hladnim oblozima, mogu pomoći u ublažavanju bolova i ukočenosti.
 4. Odmor i stres management: Dobar san i upravljanje stresom ključni su za kontrolu simptoma reumatoidnog artritisa.

Edukacija i samopomoć

Osobe s reumatoidnim artritisom trebale bi se educirati o svojoj bolesti kako bi bolje razumjele njezine mehanizme, simptome i terapije. Pridržavanje uputa liječnika i suradnja s multidisciplinarnim timom ključni su za uspješno upravljanje reumatoidnog artritisa.

Važno je napomenuti da reumatoidni artritis varira od osobe do osobe, pa tretman i pristup upravljanju bolešću trebaju biti prilagođeni individualnim potrebama.

Cilj terapije je postići remisiju ili kontrolu bolesti kako bi se omogućila što bolja kvaliteta života. Redoviti pregledi i komunikacija s liječnikom ključni su za praćenje napretka i pravovremenu prilagodbu tretmana.

Prevencija i kvaliteta života

Kvaliteta života osoba koje boluju od reumatoidnog artritisa može biti značajno poboljšana primjenom preventivnih mjera i upotrebom dostupnih resursa za podršku.

Preventivne mjere

 1. Redovite kontrole i praćenje: Redoviti posjeti liječniku i pridržavanje terapije ključni su za sprečavanje pogoršanja bolesti i očuvanje zdravlja zglobova.
 2. Razumno vježbanje: Fizička aktivnost, uz odgovarajuće vježbe za očuvanje pokretljivosti zglobova, može pomoći u jačanju mišića i smanjenju boli.
 3. Pravilna prehrana: Zdrava prehrana bogata antioksidansima, omega-3 masnim kiselinama i vitaminima može smanjiti upalu i poboljšati imunološki sustav.
 4. Izbjegavanje pušenja i alkohola: Pušenje i konzumacija alkohola mogu pogoršati simptome RA. Izbjegavanje ovih faktora ključno je za prevenciju komplikacija.
 5. Održavanje zdrave tjelesne težine: Višak tjelesne težine može povećati opterećenje zglobova. Održavanje zdrave tjelesne mase smanjuje rizik od dodatnih problema.

Podrška i resursi

 1. Edukacija i samopomoć: Postoje mnoge knjige13, internetski izvori20 i obrazovni programi15 koji pomažu osobama s reumatoidnim artritisom da bolje razumiju svoju bolest i upravljaju njome.
 2. Grupne terapije i kolektivna podrška: Sudjelovanje u grupnim terapijama i povezivanje s osobama koje dijele iste izazove može pružiti emocionalnu i praktičnu podršku14
 3. Fizioterapija: Stručnjaci za fizioterapiju i okupacijsku terapiju mogu pružiti personalizirane programe vježbi i tehnike za svakodnevno olakšavanje života.
 4. Podrška od obitelji i prijatelja: Obitelj i prijatelji igraju važnu ulogu u pružanju podrške i razumijevanja.
 5. Udruge16, 17, 19 i organizacije za pomoć18: Postoje mnoge organizacije i udruge posvećene osobama s reumatoidnim artritisom koje pružaju informacije, resurse i mrežu podrške.
 6. Psihološka pomoć: Konzultacija s psihologom ili psihijatrom može pomoći u suočavanju s emocionalnim izazovima koji proizlaze iz reumatoidnog artritisa.

Uz primjenu preventivnih mjera i pristup resursima za podršku, osobe s reumatoidnim artritisom mogu unaprijediti kvalitetu svog života, smanjiti bol i održavati funkcionalnost. Ključno je da svaka osoba s reumatoidnim artritisom pronađe pristup koji najbolje odgovara njegovim individualnim potrebama i da se okruži podrškom zajednice.

Povezane informacije:

Najčešća pitanja

Kako zaustaviti reumatoidni artritis

Reumatoidni artritis nije moguće potpuno zaustaviti, ali se može uspješno kontrolirati primjenom odgovarajućeg tretmana i promjenama u načinu života. Cilj tretmana je postizanje remisije ili najmanje moguće aktivnosti bolesti, što znači minimalne ili potpuno odsutne simptome. Evo nekoliko koraka koji mogu pomoći u kontroli RA:

 1. Redoviti posjeti liječniku: Važno je redovito posjećivati reumatologa, specijalista za reumatoidni artritis, kako bi se pravilno prilagodila terapija i pratilo napredovanje bolesti.
 2. Upotreba lijekova: Lijekovi igraju ključnu ulogu u upravljanju Reumatoidnog artritisa. To uključuje nonsteroidne protuupalne lijekove (NSAID) za ublažavanje boli i oticanja, dugotrajne antirevmatske lijekove (DMARD-ovi) za kontrolu upale, biološke lijekove i kortikosteroide.
 3. Fizikalna terapija: Fizioterapija koju je preporučio fizioterapeut može pomoći u jačanju mišića, očuvanju pokretljivosti zglobova i smanjenju boli.
 4. Promjene u prehrani: Zdrava prehrana bogata antioksidansima, omega-3 masnim kiselinama i vitaminima može pomoći u smanjenju upale. Izbjegavanje hrane koja može pogoršati simptome, poput crvenog mesa, također može biti korisno.
 5. Vježbanje: Redovito vježbanje, uključujući aerobne vježbe i vježbe za očuvanje pokretljivosti zglobova, može poboljšati opće zdravlje i smanjiti bolove u zglobovima.
 6. Odmor: Važno je osigurati dobar san i pravilno se odmarati kako bi se tijelu dala prilika za oporavak.
 7. Psihološka podrška: Emocionalna podrška i konzultacija s psihologom ili terapeutom mogu pomoći u suočavanju s emocionalnim izazovima povezanim s reumatoidnim artritisom.
 8. Izbjegavanje pušenja i alkohola: Pušenje i alkohol mogu pogoršati simptome reumatoidnog artritisa, pa je preporučljivo izbjegavati ih.
 9. Redovito praćenje: Praćenje krvnih parametara i redoviti rendgenski pregledi pomažu liječnicima da prate tijek bolesti i pravilno prilagode tretman.
 10. Edukacija: Osobe s reumatoidnim artritisom trebale bi se educirati o svojoj bolesti kako bi bolje razumjele mehanizme, simptome i tretmane.

Važno je napomenuti da reumatoidni artritis varira od osobe do osobe, pa se tretman treba prilagoditi individualnim potrebama. Suradnja s liječnicima i stručnjacima te pridržavanje njihovih preporuka ključni su za uspješno upravljanje reumatoidnim artritisom.

Postoji li potpuna izlječivost od reumatoidnog artritisa

Nažalost, reumatoidni artritis obično nije potpuno izlječiv, ali se može uspješno kontrolirati i simptomi mogu biti značajno ublaženi tretmanom. Cilj terapije je postizanje remisije, što znači da simptomi postaju minimalni ili potpuno nestaju. Učestalost i težina pogoršanja reumatoidnog artritisa mogu se smanjiti korišćenjem odgovarajućih lijekova i pridržavanjem liječničkih uputa.

Liječenje uključuje upotrebu različitih vrsta lijekova, uključujući dugotrajne antirevmatske lijekove (DMARD-ovi), biološke lijekove i lijekove protiv upale. Fizioterapija i vježbe također igraju ključnu ulogu u održavanju pokretljivosti zglobova i jačanju mišića.

Važno je napomenuti da se tijek reumatoidni artritis može razlikovati od osobe do osobe. Neki ljudi mogu postići remisiju i dobro upravljati simptomima, dok drugi mogu imati izazove u kontroli bolesti. Rana dijagnoza i pravilan tretman ključni su za postizanje najboljih rezultata u upravljanju reumatoidnog artritisa, pa se osobe koje sumnjaju na ovu bolest trebaju što prije konzultirati sa svojim liječnikom radi dijagnoze i planiranja tretmana.

Šta se desi ako se reumatoidni artritis ne liječi

Ako se reumatoidni artritis ne liječi ili ostaje nekontroliran, može doći do ozbiljnih komplikacija i oštećenja zglobova i drugih dijelova tijela. Neki od mogućih rizika i komplikacija uključuju:

 1. Pogoršanje simptoma: Bez liječenja, simptomi reumatoidnog artritisa obično postaju sve teži i učestaliji. To može uključivati povećanu bol, oticanje i ukočenost zglobova.
 2. Deformacije zglobova: Napredovanje reumatoidnog artritisa može dovesti do trajnih deformacija zglobova. Ovo može ozbiljno utjecati na funkcionalnost i kvalitetu života.
 3. Oštećenje hrskavice i kosti: Upalni procesi u zglobovima mogu dovesti do oštećenja hrskavice i kostiju. To može rezultirati kroničnim bolovima i gubicima pokretljivosti.
 4. Unutarnje komplikacije: reumatoidni artritis može utjecati na unutarnje organe poput srca, pluća ili krvnih žila, što može dovesti do ozbiljnih komplikacija.
 5. Reumatoidni čvorovi: Osobe s reumatoidnom artritisom ponekad razvijaju mali čvorovi ispod kože koji mogu biti bolni i neugodni.
 6. Invalidnost: U teškim slučajevima reumatoidni artritis može dovesti do invaliditeta i otežati obavljanje svakodnevnih aktivnosti.
 7. Psihološki učinci: Kronična bol i ograničenja zbog reumatoidnog artritisa mogu imati negativan utjecaj na mentalno zdravlje i kvalitetu života.
 8. Kardiovaskularni problemi: Osobe s reumatoidnom artritisom imaju veći rizik od srčanih bolesti i drugih kardiovaskularnih problema.
 9. Skraćeni životni vijek: Nepravilno liječen reumatoidni artritis može smanjiti očekivani životni vijek.

Stoga je rana dijagnoza i pravilno liječenje iznimno važno za upravljanje reumatoidnim artritisom.

Kontinuirana suradnja s liječnicima i pridržavanje terapije mogu znatno smanjiti rizik od komplikacija i poboljšati kvalitetu života osoba s reumatoidnom artritisom.

Osobe koje sumnjaju na reumatoidni artritis ili imaju simptome trebale bi se što prije konzultirati sa stručnjakom za reumatologiju radi postavljanja dijagnoze i planiranja odgovarajućeg tretmana.

Pročitajte još: