Što je artritis u leđima [+ simptomi, dijagnoza i liječenje]

Jeste li ikada osjetili bol u leđima koji vas ograničava u svakodnevnim aktivnostima? Artritis u leđima može biti izazovan, ali ne mora vas zaustaviti.

U ovom blogu otkrit ćemo kako se nositi s artritisom u leđima i živjeti ispunjeniji i aktivniji život.

Saznat ćete o učinkovitim vježbama, tehnikama za ublažavanje boli te strategijama za nošenje tereta.

Zajedno ćemo istražiti kako prevencija, pravilna njega i podrška mogu napraviti razliku u vašem životu s artritisom u leđima.

Sada je vrijeme da preuzmete kontrolu nad svojim zdravljem i ponovno se osjećate dobro u svojoj koži.

Što je artritis u leđima

artritis u leđima
Image by stefamerpik on Freepik

Artritis u leđima predstavlja skup različitih medicinskih stanja koja zajednički uzrokuju upalu i oštećenje zglobova u leđima.

Ova bolest može se pojaviti u različitim oblicima, uključujući:

Simptomi artritisa u leđima

Simptomi artritisa u leđima variraju ovisno o vrsti bolesti i individualnim faktorima. Najčešći simptomi uključuju bol u leđima, koja može biti stalna ili povremena, ukočenost leđa koja se pogoršava ujutro, smanjenu pokretljivost leđa te otežano obavljanje svakodnevnih aktivnosti.

Osim toga, ljudi s artritisom u leđima mogu doživjeti promjene u držanju tijela i funkciji zglobova.

Važno je napomenuti da se simptomi artritisa u leđima mogu razlikovati od osobe do osobe, te je pravilna dijagnoza ključna za pravilno upravljanje ovom bolešću.

U budućim dijelovima ovog članka, istražit ćemo uzroke, dijagnozu i opcije liječenja artritisa u leđima kako bismo vam pružili sveobuhvatne informacije o ovoj važnoj temi.

Vrste artritisa u leđima

artritis u leđima vrste
Image by stefamerpik on Freepik

Artritis u leđima nije jedinstvena bolest, već skup različitih medicinskih stanja, svaka s vlastitim karakteristikama i simptomima.

Evo nekoliko najčešćih vrsta artritisa u leđima:

1. Osteoartritis leđa

Osteoartritis leđa, također poznat kao degenerativna bolest zglobova, najčešći je oblik artritisa u leđima.

Ova bolest obično se razvija s godinama i rezultira postupnim oštećenjem hrskavice u leđima.

Glavni simptomi uključuju bol, ukočenost i smanjenu pokretljivost u zahvaćenim zglobovima. Osteoartritis leđa često se pogoršava s vremenom i može uzrokovati kroničnu nelagodu.

2. Reumatoidni artritis u leđima

Reumatoidni artritis je autoimuna bolest koja može zahvatiti zglobove u leđima. Ova bolest uzrokuje upalu zglobova i oštećenje sinovijalne membrane, što može dovesti do bolova, ukočenosti i deformacija zglobova u leđima.

Reumatoidni artritis obično zahvaća više zglobova u tijelu i može utjecati na opće zdravstveno stanje pacijenata.

3. Ankilozirajući spondilitis

Ankilozirajući spondilitis je kronična upalna bolest koja se najčešće pojavljuje u leđima. Ova bolest karakterizira upala kralježnice i sakroilijačnih zglobova, što može uzrokovati bol i ukočenost u donjem dijelu leđa i zdjelici.

U težim slučajevima, ankilozirajući spondilitis može uzrokovati spajanje kralježaka, što značajno smanjuje pokretljivost.

Preporučeno branje:

4. Psorijatični artritis u leđima

Psorijatični artritis je oblik artritisa povezan s psorijazom1, koja je kožna bolest. Ovaj tip artritisa može zahvatiti različite zglobove uključujući i one u leđima. Simptomi uključuju bol, otekline i promjene na noktima.

Psorijatični artritis u leđima zahtijeva sveobuhvatno liječenje koje uzima u obzir kožne i zglobovne simptome.

5. Juvenilni idiopatski artritis

Juvenilni idiopatski artritis je artritis koji se javlja kod djece mlađe od 16 godina.

Ovaj oblik artritisa može zahvatiti različite zglobove, uključujući i zglobove u leđima. Simptomi uključuju bol, otekline i smanjenu pokretljivost. Rano prepoznavanje i tretman su ključni za upravljanje ovom bolešću u djece.

Razumijevanje različitih vrsta artritisa u leđima pomaže pacijentima i njihovim liječnicima da pravilno dijagnosticiraju, tretiraju i upravljaju ovim stanjima. U nastavku ćemo istražiti uzroke artritisa u leđima kako bismo bolje razumjeli kako se ove bolesti razvijaju.

Preporučeno branje:

Što uzrokuje artritis u leđima

artritis u leđima uzroci
Image by kjpargeter on Freepik

Artritis u leđima može biti uzrokovan različitim faktorima, uključujući genetske, autoimune, infektivne i druge čimbenike.

Evo nekoliko uobičajenih uzroka artritisa u leđima:

 1. Genetska predispozicija: Genetika igra važnu ulogu u razvoju artritisa u leđima. Ako imate obiteljsku anamnezu ove bolesti, imate veći rizik od razvoja artritisa.
 2. Autoimuni odgovor: U slučaju autoimunih oblika artritisa, poput reumatoidnog artritisa i psorijatičnog artritisa, imunološki sustav pogrešno napada vlastite zglobove, uključujući one u leđima. To izaziva upalu i oštećenje zglobova.
 3. Infekcije: Ponekad infekcije mogu dovesti do artritisa u leđima. Bakterijske i virusne infekcije mogu uzrokovati upalu zglobova, a to se može proširiti na leđa.
 4. Ozljede i traume: Ozljede leđa, kao što su padovi ili sportske ozljede, mogu povećati rizik od razvoja artritisa u leđima. Trauma može uzrokovati oštećenje zglobova i hrskavice.
 5. Starenje: Osteoartritis leđa, koji je najčešći oblik artritisa u leđima, često se javlja s godinama. Starenje uzrokuje prirodno trošenje hrskavice u zglobovima, uključujući one u leđima.
 6. Hormonalne promjene: Hormonalne promjene, poput menopauze kod žena, mogu utjecati na ravnotežu u tijelu i doprinijeti razvoju artritisa.
 7. Pušenje i prekomjerna tjelesna težina: Pušenje i pretilost su faktori rizika za artritis. Pušenje može povećati upalne procese u tijelu, dok prekomjerna tjelesna težina stavlja dodatni pritisak na zglobove, uključujući one u leđima.
 8. Drugi zdravstveni problemi: Određeni zdravstveni problemi, poput gihta i lupusa2, također mogu dovesti do artritisa u leđima.

Važno je napomenuti da uzroci artritisa u leđima mogu varirati ovisno o vrsti artritisa. Dijagnoza i liječenje artritisa u leđima često uključuju identifikaciju specifičnog uzroka kako bi se razvila prilagođena strategija liječenja. Stoga je važno konzultirati se s kvalificiranim liječnikom kako biste dobili točnu dijagnozu i plan liječenja koji odgovara vašem stanju.

Kako se diagnosticira artritis u leđima

artritis u leđima dijagnoza
Image by Freepik

Dijagnoza artritisa u leđima obično uključuje niz kliničkih metoda i testova kako bi se utvrdila vrsta artritisa i ozbiljnost stanja.

Evo nekoliko važnih aspekata dijagnoze:

1. Fizikalni pregled

Fizikalni pregled igra ključnu ulogu u dijagnosticiranju artritisa u leđima. Tijekom ovog pregleda, liječnik će pažljivo ispitati pacijenta, provjeravajući znakove upale u zglobovima i leđima.

Liječnik će tražiti oticanje, crvenilo, bol i ograničenje pokretljivosti. Osim toga, pažljivo će procijeniti držanje tijela i pravilnost kralježnice.

2. Laboratorijski testovi

Laboratorijski testovi često su korisni za potvrđivanje dijagnoze artritisa u leđima i razlikovanje između različitih vrsta artritisa. Evo nekoliko važnih laboratorijskih testova:

 • Krvni testovi: Testovi na prisutnost upalnih markera, poput C-reaktivnog proteina (CRP)3 i sedimentacije eritrocita (ESR)4, mogu ukazivati na upalu u tijelu, što je često prisutno kod reumatoidnog artritisa i drugih autoimunih oblika artritisa.
 • Analize krvi i urina: Za određene vrste artritisa, kao što je giht, analize krvi i urina mogu identificirati specifične kristale koji se talože u zglobovima.
 • Testovi na autoantitijela: Kod sumnje na reumatoidni artritis, testovi na prisutnost reumatoidnih faktora i protutijela na citrulinirane peptide (anti-CCP,5) mogu biti korisni.

3. Radiološki pregledi

Radiološki pregledi, poput rendgenskih snimaka, magnetske rezonance (MRI) ili kompjutorske tomografije (CT), omogućuju liječnicima da pregledaju unutarnju strukturu zglobova i kralježnice. Ovi pregledi često pomažu u procjeni stupnja oštećenja i mogućih promjena u zglobovima.

Dodatni testovi, poput ultrazvuka zglobova ili scintigrafije kostiju6, također se mogu koristiti za dodatnu dijagnostiku ili praćenje napretka bolesti.

Važno je napomenuti da se dijagnoza artritisa u leđima često temelji na kombinaciji kliničkih simptoma, fizikalnog pregleda i rezultata laboratorijskih i radioloških testova.

Rana dijagnoza i identifikacija specifičnog tipa artritisa ključni su za uspješno upravljanje ovom bolešću i sprečavanje daljnjeg oštećenja zglobova i kralježnice.

Liječenje artritisa u leđima

artritis u leđima liječenje
Image by rawpixel.com on Freepik

Liječenje artritisa u leđima obično se temelji na kombinaciji nefarmakoloških (bez lijekova), farmakoloških (s lijekovima) i u nekim slučajevima kirurških tretmana. Cilj liječenja je smanjiti bol, upalu, poboljšati pokretljivost i omogućiti pacijentima bolju kvalitetu života.

Evo pregleda različitih tretmanskih opcija:

1. Nefarmakološki tretmani

 • Fizikalna terapija: Fizioterapeut može raditi s pacijentom kako bi poboljšao pokretljivost, jačao mišiće leđa i savjetovao o pravilnoj posturi i vježbama.
 • Terapija toplinom i hladnoćom: Primjena topline (toplinska terapija) ili hladnoće (hladno terapija) može pomoći u smanjenju boli i upale.
 • Vježbe jačanja mišića: Redovito vježbanje jačanja mišića leđa i trbuha može pružiti podršku zglobovima i smanjiti opterećenje.
 • Masaža: Masaža može pomoći u opuštanju mišića, smanjenju boli i poboljšanju cirkulacije.
 • Akupunktura: Ova alternativna terapija može pružiti olakšanje od boli kod nekih pacijenata.
 • Ergonomske Promjene: Pravilno postavljanje radnog okoliša, kvalitetna stolica i podrška za leđa mogu smanjiti pritisak na leđa i vratiti pravilnu posturu.

2. Farmakološki tretmani

 • Analgetici: Lijekovi protiv bolova, kao što su acetaminofen ili nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAID), često se koriste za smanjenje boli i upale.
 • Biološki lijekovi: Za određene autoimune oblike artritisa, biološki lijekovi mogu kontrolirati upalne procese.
 • Kortikosteroidi: Kortikosteroidi se mogu primjenjivati oralno ili injekcijama kako bi se smanjila upala i bol.
 • DMARD lijekovi: Lijekovi za modificiranje bolesti (DMARD) mogu usporiti progresiju bolesti kod autoimunih oblika artritisa.

3. Kirurški tretmani

 • Artroplastika7: Za pacijente s ozbiljno oštećenim zglobovima, artroplastika (zamjena zglobova) može biti opcija. Najčešće se zamjenjuju kuka i koljeno, ali ova procedura se može primijeniti i na kralježnicu.
 • Laminektomija: Ova operacija može pomoći kod oslobađanja pritiska na leđnoj moždini ili živce kod pacijenata s ankilozirajućim spondilitisom.

Liječenje artritisa u leđima treba prilagoditi svakom pacijentu ovisno o vrsti artritisa, ozbiljnosti stanja i individualnim potrebama.

Rana dijagnoza i pravilno upravljanje su ključni za poboljšanje kvalitete života pacijenata i sprečavanje daljnjeg oštećenja zglobova i kralježnice. Pacijenti trebaju surađivati s liječnicima kako bi razvili prilagođen plan liječenja.

Prevencija artritisa u leđima

Prevencija artritisa u leđima

artritis u leđima prevencija
Image by Freepik

Preventivne mjere igraju važnu ulogu u smanjenju rizika od razvoja artritisa u leđima ili usporavanju njegovog napredovanja.

Evo nekoliko ključnih aspekata prevencije artritisa u leđima:

1. Redovita tjelovježba

 • Vježbe jačanja mišića: Redovito vježbanje jačanja mišića leđa, trbuha i cijelog tijela pomaže u održavanju snage i podrške za zglobove. Provjerite preporučene vježbe za leđa.
 • Kardiovaskularna vježba: Aerobne vježbe, poput hodanja, plivanja ili vožnje bicikla, poboljšavaju opću kondiciju i cirkulaciju, što može smanjiti rizik od artritisa.
 • Fleksibilnost i istezanje: Redovito istezanje pomaže očuvanju pokretljivosti zglobova i smanjuje rizik od ukočenosti.

2. Zdrava prehrana

 • Uravnotežena prehrana za artritis bogata antioksidansima, vitaminima i mineralima može podržati zdravlje zglobova. Omega-3 masne kiseline, prisutne u ribi poput lososa i orašastim plodovima, imaju protuupalna svojstva i mogu biti korisne.
 • Održavanje zdrave tjelesne težine smanjuje pritisak na zglobove, posebno na leđima i kuku.

3. Pravilna postura i ergonomija

 • Održavanje ispravne posture tijekom sjedenja, stajanja i hodanja smanjuje stres na kralježnici i zglobovima.
 • Ergonomska radna mjesta i stolice pomažu u očuvanju pravilne posturalne podrške tijekom radnih aktivnosti.

4. Izbjegavanje pušenja

 • Pušenje je povezano s većim rizikom od razvoja artritisa. Prestanak pušenja može smanjiti taj rizik.

5. Ograničavanje stresa

 • Stres može potencijalno pogoršati simptome artritisa. Tehnike opuštanja, poput meditacije ili joge, mogu pomoći u smanjenju stresa.

6. Redoviti pregledi

 • Redoviti pregledi kod liječnika omogućuju rano otkrivanje i rano liječenje artritisa ili drugih zdravstvenih problema.

Važno je naglasiti da prevencija artritisa u leđima nije uvijek moguća, ali može značajno smanjiti rizik od razvoja ili napredovanja bolesti.

Osobe koje već imaju artritis trebaju se pridržavati liječničkih uputa i planova liječenja kako bi kontrolirale svoje stanje.

Život s artritisom u leđima

artritis u leđima kako živeti
Image by rawpixel.com on Freepik

Život s artritisom u leđima može biti izazovan, ali uz odgovarajuće strategije, pacijenti mogu poboljšati kvalitetu svog svakodnevnog života i smanjiti nelagodu.

Evo nekoliko ključnih aspekata za život s artritisom u leđima:

1. Vježbe za jačanje leđa

 • Vježbe jačanja mišića: Redovito izvođenje vježbi za jačanje mišića leđa i trbuha može pružiti podršku kralježnici i zglobovima. Vježbe poput podizanja nogu ili izometričkog naprezanja leđa mogu biti korisne.
 • Fleksibilnost i istezanje: Istezanje leđa i nogu pomaže očuvanju pokretljivosti. Tehnike istezanja trebaju biti nježne i ne uzrokovati dodatnu bol.

2. Tehnike za ublažavanje boli

 • Toplotna terapija: Primjena topline na bolna područja može pomoći u opuštanju mišića i smanjenju boli. Topli tuševi, grijaće podloge ili oblozi toplim ručnicima mogu biti korisni.
 • Hladna terapija: Hladni oblozi ili pakovanja leda mogu smanjiti upalu i ublažiti akutnu bol.
 • Masaža: Masaža od strane stručnjaka može opustiti mišiće i smanjiti napetost. Alternativno, samomasaža može biti korisna za svakodnevno upravljanje boli.

3. Učinkoviti načini za nošenje tereta

 • Pravilno podizanje: Kada morate podizati teške predmete, savijte noge, ne leđa, i koristite snagu nogu i trbušnih mišića. Držite teret blizu tijela.
 • Ravnoteža tereta: Ravnoteža tereta između oba uda i nosite torbe ili teretne vreće s obje strane tijela.
 • Koristite pomagala: Ako je potrebno, razmislite o upotrebi pomagala za nošenje tereta kao što su nosiljke za leđa ili kolicima za transport.

4. Pravilna postura

 • Održavanje pravilne posture ključno je za smanjenje stresa na leđima. Pazite da držite glavu uspravno s ušima iznad ramena i podržavate kralježnicu tijekom sjedenja, stajanja i hodanja.

5. Pomoć i podrška

 • Nemojte se bojati potražiti pomoć i podršku od obitelji, prijatelja ili stručnjaka za rehabilitaciju i psihološku pomoć. Podrška drugih može biti ključna za emocionalno blagostanje.

Život s artritisom u leđima može zahtijevati prilagodbu i upravljanje simptomima, ali uz pravilnu skrb i svakodnevne strategije, mnogi pacijenti mogu voditi aktivne i ispunjavajuće živote. Važno je konzultirati se s liječnikom kako biste razvili personalizirani plan upravljanja artritisom i pratiti svoje stanje redovitim pregledima.

Ostala pitanja

Kakva je veza između artritisa u leđima i spondiloze

artritis u leđima spondiloza
Image on Freepik

Artritis u leđima i spondiloza (spondiloza vratne ili lumbalne kralježnice) povezani su jer su oba stanja povezana s promjenama u kralježnici i kralježničnim zglobovima, ali nisu ista bolest i imaju različite karakteristike.

 1. Artritis u leđima:
 • Artritis u leđima je opći termin koji se odnosi na upalu zglobova u leđima, uključujući kralježnicu (vertebralne zglobove).
 • Može se pojaviti u različitim oblicima, uključujući osteoartritis, reumatoidni artritis, ankilozirajući spondilitis, i druge.
 • Simptomi uključuju bol u leđima, ukočenost, oticanje zglobova i smanjenje pokretljivosti.
 1. Spondiloza:
 • Spondiloza je degenerativna promjena u kralježnici, često povezana s procesom starenja.
 • Glavna karakteristika spondiloze je degeneracija intervertebralnih diskova (diskova između kralježaka) i formiranje osteofita (koštanih izraslina) na rubovima kralježaka.
 • Simptomi spondiloze mogu uključivati bol u leđima, ukočenost, smanjenu pokretljivost i pritisak na spinalne živce.

Detajlno o spondilozi naći čete na poveznici.

Veza između artritisa u leđima i spondiloze leži u činjenici da oba stanja mogu uzrokovati bol u leđima i slične simptome. Osim toga, neki oblici artritisa, poput ankilozirajućeg spondilitisa, posebno utječu na kralježnicu i kralježnične zglobove.

Važno je napomenuti da se pristup liječenju i upravljanju ovim stanjima može razlikovati. Liječnik će obično postaviti dijagnozu na temelju pregleda, testova i radioloških pregleda te će razviti individualizirani plan liječenja za svakog pacijenta, uzimajući u obzir vrstu i ozbiljnost problema s leđima.

Na kakvom mjestu nalazi se artritis u leđima u odnosu na osteoartritis

artritis u leđima osteoartritis.png
Image on Freepik

Artritis u leđima i osteoartritis su slični po tome što oba stanja mogu utjecati na kralježnicu, ali razlikuju se po tome na kojem dijelu kralježnice se obično pojavljuju.

 1. Artritis u leđima:
 • Artritis u leđima je opći pojam koji se odnosi na upalu zglobova u leđima, uključujući kralježnicu (vertebralne zglobove).
 • Najčešće se povezuje s autoimunim bolestima poput reumatoidnog artritisa ili ankilozirajućeg spondilitisa.
 • Ovo stanje obično utječe na više zglobova u kralježnici, uključujući i one između kralježaka (vertebralnih zglobova) te može uzrokovati bol, oticanje i smanjenje pokretljivosti u cijeloj kralježnici.
 1. Osteoartritis:
 • Osteoartritis (OA) je degenerativno stanje koje se obično povezuje s starenjem i dugotrajnim opterećenjem zglobova.
 • Najčešće se pojavljuje u zglobovima koji podnose težinu tijela, poput koljena, kukova i kralježnice.
 • U slučaju osteoartritisa u kralježnici, obično je pogođen intervertebralni disk (disk između kralježaka) i zglobovi između kralježaka. To može rezultirati degeneracijom diska, formiranjem osteofita (koštanih izraslina) i sužavanjem spinalnog kanala.

Dakle, i artritis u leđima i osteoartritis mogu zahvatiti kralježnicu, ali osteoartritis češće zahvaća zglobove između kralježaka i intervertebralne diskove, dok se artritis u leđima često povezuje s autoimunim upalnim procesima u vertebralnim zglobovima.

Važno je napomenuti da se simptomi i tretmani razlikuju ovisno o specifičnoj dijagnozi i mjestu zahvaćenih zglobova.

Da li može hernija diska biti povezana sa artritisom u leđima

artritis u leđima hernija diska
Image on Freepik

Da, hernija diska može biti povezana s artritisom u leđima, iako su to različite medicinske pojave.

 • Hernija diska:
 • Hernija diska događa se kada unutarnji gelasti dio intervertebralnog diska (diska između kralježaka) istisne ili isteče izvan svojeg normalnog položaja. Ovo može pritisnuti spinalne živce ili leđnu moždinu, što uzrokuje bol i druge simptome.
 • Hernija diska obično rezultira bolom u leđima i može uzrokovati bol i nelagodu u rukama ili nogama, ovisno o mjestu hernije.
 • Artritis u leđima:
 • Artritis u leđima, kao što je ankilozirajući spondilitis, povezan je s upalom kralježničkih zglobova (vertebralnih zglobova). Ovaj tip artritisa može dovesti do ukočenosti i boli u kralježnici.
 • Artritis u leđima može uzrokovati eroziju zglobova i kostiju u kralježnici.

Veza između hernije diska i artritisa u leđima obično leži u činjenici da oba stanja utječu na kralježnicu.

Na primjer, hernija diska može uzrokovati stres na kralježnici i vertebralnim zglobovima, što može potaknuti ili pogoršati artritične promjene u tim zglobovima.

Osim toga, bolovi uzrokovani hernijom diska i artritisom u leđima mogu biti slični i međusobno se isprepliću.

Važno je konzultirati se s liječnikom ili specijalistom za kralježnicu kako bi se točno utvrdila dijagnoza i razumjela veza između ovih problema te kako bi se odabrali najbolji tretmani za svako stanje.

Da li se artritis u leđima može pogoršavati kroz vrijeme

Da, artritis u leđima može pogoršavati tijekom vremena, osobito ako nije odgovarajuće kontroliran i liječen.

Artritis u leđima obično spada u kategoriju kroničnih upalnih stanja koja se mogu razvijati postupno i progresivno. Evo nekoliko razloga zašto se artritis u leđima može pogoršavati kroz vrijeme:

 1. Kronična upala: Artritis u leđima karakterizira kronična upala kralježničkih zglobova. Upala može uzrokovati oštećenje zglobova i okolnih tkiva, što se s vremenom može pogoršavati.
 2. Degenerativne promjene: Artritis u leđima može rezultirati degenerativnim promjenama u zglobovima i kralježnici, kao što su erozija kostiju i hrskavice. Ove promjene mogu uzrokovati smanjenje pokretljivosti i povećanu bol.
 3. Formiranje koštanih izraslina: U nekim oblicima artritisa u leđima, kao što je ankilozirajući spondilitis, mogu se formirati koštane izrasline (osteofiti) koje mogu ograničiti pokretljivost kralježnice i uzrokovati bol.
 4. Autoimuna reakcija: Autoimuni artritis, kao što je reumatoidni artritis, može dovesti do kontinuirane autoimune reakcije koja napada zglobove i kralježnicu. Ovo može uzrokovati progresiju bolesti.
 5. Pomanjkanje kontrole: Ako se artritis u leđima ne kontrolira odgovarajućim tretmanima, uključujući lijekove i terapiju, simptomi se mogu pogoršati s vremenom.

Važno je naglasiti da svaki pojedinac može imati različite tijekove bolesti, a progresija artritisa u leđima može varirati. Pravilna dijagnoza, rani tretman i redoviti pregledi kod stručnjaka za kralježnicu mogu pomoći u upravljanju ovim stanjem i usporiti njegovu progresiju. Osobe s artritisom u leđima trebaju surađivati sa svojim liječnicima kako bi razvile individualizirani plan liječenja i prevencije komplikacija.

Što ne smijete raditi kod artritisa u leđima

Kada imate artritis u leđima, važno je izbjegavati određene aktivnosti i navike koje mogu pogoršati simptome i uzrokovati dodatne probleme sa kralježnicom i zglobovima. Evo nekoliko stvari koje biste trebali izbjegavati ako imate artritis u leđima:

 1. Prekomjerno opterećenje kralježnice: Izbjegavajte podizanje teških predmeta ili nošenje tereta koji može stvarati pritisak na kralježnicu. Ako morate podizati teške predmete, koristite pravilnu tehniku podizanja.
 2. Sjedanje ili stajanje u istom položaju dulje vrijeme: Dugotrajno sjedenje ili stajanje u istom položaju može uzrokovati povećanu nelagodu i bol u leđima. Pokušajte redovito mijenjati položaj i raditi kratke pauze za istezanje.
 3. Nagli pokreti i skakanje: Nagli pokreti i skakanje mogu opteretiti kralježnicu i uzrokovati bol. Pripazite na svoje pokrete i izbjegavajte aktivnosti koje mogu izazvati stres na kralježnici.
 4. Loša postura: Loša postura može povećati stres na kralježnici i izazvati nelagodu. Pokušajte održavati pravilnu posturu tijekom sjedenja, stajanja i hodanja.
 5. Pušenje: Pušenje se povezuje s većim rizikom od razvoja nekih oblika artritisa, uključujući ankilozirajući spondilitis. Pokušajte prestati pušiti kako biste smanjili rizik od komplikacija.
 6. Nedostatak vježbe: Iako je važno izbjegavati prenaprezanje, nedostatak vježbe također može pogoršati simptome artritisa u leđima. Redovito vježbanje može ojačati mišiće leđa i podržati kralježnicu.
 7. Nepridržavanje plana liječenja: Ako vam je liječnik preporučio određene terapije, lijekove ili fizikalnu terapiju, važno je pridržavati se plana liječenja kako biste kontrolirali simptome artritisa u leđima.
 8. Izlaganje hladnoći: Hladnoća može pogoršati bol u leđima. Ako je hladno, nosite odjeću koja vas štiti od niskih temperatura i koristite grijanje ili grijaće obloge za opuštanje mišića.

Važno je konzultirati se sa svojim liječnikom ili specijalistom za kralježnicu kako biste razgovarali o specifičnim preporukama i izbjegavanju aktivnosti koje bi mogle pogoršati vaše stanje. Pravilno upravljanje artritisom u leđima uključuje i pravilno obrazovanje o svakodnevnim navikama koje mogu pozitivno utjecati na vaše zdravlje kralježnice.

Da li vas artritis u leđima može paralizirati

Artritis u leđima, sam po sebi, obično ne dovodi do potpune paralize.

Međutim, artritis u leđima može uzrokovati ozbiljne probleme sa kralježnicom i spinalnim živcima koji mogu rezultirati smanjenom pokretljivošću, bolovima i neurološkim simptomima, ali paraliza u potpunosti je rijedak ishod.

Neki oblici artritisa u leđima, kao što je ankilozirajući spondilitis, mogu uzrokovati značajnu krutost i ukočenost kralježnice koja može značajno ograničiti pokretljivost.

Osim toga, dugotrajna upala kralježničkih zglobova može dovesti do erozije kostiju i zglobova te formiranja koštanih izraslina, što može povećati kompresiju spinalnih živaca i uzrokovati ozbiljne bolove i neurološke simptome.

U ekstremno rijetkim slučajevima, ako se artritis u leđima nekontrolirano napreduje i dovodi do teških komplikacija, može doći do ozbiljnijih problema s motoričkim funkcijama i sposobnošću hodanja.

Međutim, ovakvi slučajevi su iznimno rijetki i obično se javljaju u teškim i nekontroliranim situacijama.

Važno je rano dijagnosticirati i pravilno liječiti artritis u leđima kako bi se spriječile ozbiljne komplikacije. Osobe s ovim stanjem trebaju redovito konzultirati stručnjaka za kralježnicu kako bi razvile plan liječenja i pratili napredak bolesti.

osteoartroza kontakt

Povezane informacije:

Spinalna stenoza
Problemi s kralježnicom
Osteohondroza
Bolovi u donjem dijelu leđa
Bolovi u gornjem dijelu leđa
Spondiloartroza