Zašto nastaju bolovi u leđima između lopatica [+ rješenja za svaki uzrok]

Bolovi u leđima između lopatica mogu biti izuzetno neugodni i ometati svakodnevne aktivnosti. Međutim, važno je razumjeti da se ovi bolovi ne pojavljuju bez razloga.

Postoje mnogi faktori koji mogu doprinijeti njihovom razvoju, uključujući loše držanje, prekomjerno sjedenje, fizičku aktivnost, ozljede i degenerativne promjene u kostima i mišićima leđa.

U ovom blogu ćemo istražiti različite uzroke bolova u leđima između lopatica i ponuditi rješenja za svaki od njih. Od fizičkih vježbi do promjena u načinu života i tretmana, otkrit ćete načine kako ublažiti bol i poboljšati vaše zdravlje leđa.

Ako patite od bolova u leđima između lopatica ili se želite pripremiti za moguće buduće probleme, nastavite čitati i saznajte više o tome kako možete prevladati ovaj bolan problem.

bolovi u leđima između lopatica
anatomija leđa

Anatomija leđa: kako su mišići, kosti i zglobovi povezani s bolovima u leđima između lopatica

Bolovi u leđima između lopatica su često uzrokovani problemima s mišićima, kostima i zglobovima u tom području. Anatomija leđa je ključna za razumijevanje kako se ovi problemi javljaju.

Mišići su vrlo važni za stabilnost i pokretljivost leđa. U leđima između lopatica nalaze se mnogi mišići, uključujući velike mišiće kao što su trapezius, rhomboidi i levator scapulae. Ovi mišići su povezani s kostima i zglobovima u tom području, iako mogu postati napeti i bolni ako su preopterećeni ili oštećeni (izvor, engl.)

Kosti leđa, uključujući kralješke i rebarca, su osnova za mišiće i zglobove. Problemi s kostima mogu uzrokovati bolove u leđima između lopatica, kao što su ozljede kralježnice ili degenerativne promjene koje se javljaju s godinama.

Zglobovi leđa su mjesta gdje se kosti susreću i povezuju. Postoje mnogi zglobovi u leđima između lopatica, uključujući zglobove kralježnice, ramena i rebara. Ako su zglobovi u ovom području oštećeni ili upaljeni, to može uzrokovati bolove u leđima između lopatica.

Ukratko, bolovi u leđima između lopatica su često povezani s mišićima, kostima i zglobovima u tom području. Ako se problemi u ovim strukturama ne liječe pravilno, bolovi mogu postati kronični ili se pogoršati s vremenom. Stoga je važno obratiti pažnju na vaše tijelo i potražiti medicinsku pomoć ako se javljaju bolovi u leđima između lopatica.

Ako se vaši bolovi u leđima između lopatica šire na srednji dio tijela [Kakva je korelacija između bolova u leđima u srednjem dijelu tijela i bolovima u leđima između lopatica]

Bolovi u leđima u srednjem dijelu tijela i bolovi u leđima između lopatica mogu biti povezani jer su mišići i kralješci u tom području međusobno povezani. Na primjer, bol u gornjem dijelu leđa može biti uzrokovana napetosti mišića između lopatica, što može dovesti do nelagode u donjem dijelu leđa.

Također, slabost mišića u donjem dijelu leđa može dovesti do prekomjerne napetosti u mišićima između lopatica, što može uzrokovati bol u tom području. Stoga, liječenje bolova u leđima u srednjem dijelu tijela i bolova u leđima između lopatica obično uključuje kombinaciju vježbi i terapije usmjerene na jačanje mišića u cijelom leđnom području, što može pomoći u ublažavanju simptoma u oba područja. 

Dodatne informacije o bolovima u leđima u srednjem dijelu tijela objavili smo na ovom linku

Šta su uobičajeni faktori koji dovode do bolova u leđima između lopatica

Bolovi u leđima između lopatica mogu biti uzrokovani različitim faktorima. Uobičajeni faktori uključuju napetost mišića, ozljede, degenerativne promjene i loše držanje tijela (izvor, engl.).

Napetost mišića u području između lopatica često se javlja zbog sjedilačkog načina života, prekomjerne upotrebe mišića ili dugotrajne neudobne poze. To može uzrokovati bolove u leđima između lopatica koji se mogu širiti prema ramenima i vratu.

Ozljede, poput udarca ili pada, također mogu uzrokovati bolove u leđima između lopatica. Oštećenje kostiju, zglobova, mišića ili ligamenata u ovom području može dovesti do akutne boli i ograničene pokretljivosti.

Degenerativne promjene u leđima, kao što su osteoartritis ili hernija diska, mogu uzrokovati dugotrajne bolove između lopatica. Ove promjene mogu biti povezane s procesom starenja, ali ih mogu uzrokovati i drugi faktori poput prekomjerne težine, loše prehrane ili genetike.

Loše držanje tijela, poput sjedenja s nepravilnim položajem leđa ili stajanja s ispruženim leđima, može uzrokovati napetost mišića u području između lopatica. Ovo se može postupno pogoršavati i dovesti do kroničnih bolova.

Ukratko, bolovi u leđima između lopatica mogu biti uzrokovani napetošću mišića, ozljedama, degenerativnim promjenama i lošim držanjem tijela. Važno je obratiti pažnju na svoje tijelo i potražiti medicinsku pomoć ako se javljaju bolovi u leđima između lopatica, kako bi se utvrdio uzrok boli i pravilno liječio.

Ako niste potpuno sigurni što uzrokuje vaše bolove, ne samo između lopatica, već i drugdje u leđima, pogledajte naš vodič pod nazivom Kako prepoznati i ublažiti bolove u leđima.

faktori koji dovode do bolova u leđima između lopatica

Saznaj kako elektromagnetska terapija može olakšati bolove u leđima između lopatica

Magus jastuk pomaže kod bolova u leđima između lopatica. Magnetoterapija je poznata po tome da prodire duboko i doseže bit, tamo gdje bol potječe. Koristite ga svaki dan kad patite od bolova u leđima jer magnetna terapija jako olakšava bolove i skraćuje vrijeme trajanja boli.

Magus jastuk koristi se dva puta dnevno po 30 minuta, na programu broj 6 - za ublažavanje jačih bolova. Veliki jastuk postavite na vaš krevet ispod madraca, a mali jastuk stavite izravno na tačku boli. Mali Magus jastuk ima jače magnetsko polje i također se zagrijava, pa korisnici koji imaju bolove u leđima govore da im jako prija i pomaže. Korištenje velikog i malog jastuka Magus dovodi do najboljih učinaka magnetske terapije jer olakšava bolove i utječe na opće bolje osjećanje.

Kako loše držanje utiče na bolove u leđima između lopatica

Kada stojimo ili sjedimo s nepravilnim držanjem, to može izazvati pritisak na mišiće i kosti u gornjem dijelu leđa, što dovodi do napetosti i bolova. Ovaj pritisak može uzrokovati i poremećaj u ravnoteži mišića u gornjem dijelu leđa i ramenima, što može dodatno pogoršati bolove.

Dugotrajno sjedenje s nagnutim glavom ili zgrčenim ramenima također može uzrokovati bolove između lopatica. To je čest problem kod ljudi koji puno vremena provode za računalom ili mobitelom. Ovaj položaj utječe na mišiće u gornjem dijelu leđa i ramenima, uzrokujući napetost i bol.

Ispravna postura i redovita vježba mogu pomoći u prevenciji bolova u leđima između lopatica. Važno je uvijek držati glavu ravno, ramena opušteno i leđa uspravno kada sjedite ili stojite. Osim toga, vježbe jačanja leđnih mišića i istezanja mogu pomoći u održavanju dobrog držanja i ublažavanju bolova (izvor, engl.).

Bolovima u leđima između lopatica može doprinijeti i loše držanje kod ležanja. Kada spavate u nepravilnom položaju, to može dovesti do povećanog pritiska na kičmu, što dovodi do povećanog rizika od bola u leđima. Na primer, spavanje na stomaku može uzrokovati prekomjerno savijanje vrata i donjeg dijela leđa, što može dovesti do boli u sredini leđa, uključujući područje između lopatica.

Sa druge strane, spavanje na tvrdom krevetu ili na neudobnom jastuku takođe može uzrokovati neugodan položaj tijela tokom spavanja, što dovodi do bolova u leđima. Pravilan položaj tijela tokom spavanja, uz udoban krevet i jastuk, može pomoći u ublažavanju bolova u leđima između lopatica. 

Ostale korake o tome kako postupati ako imate bolove u leđima prilikom ležanja, možete pronaći na poveznici.

Ako bolovi u leđima između lopatica potraju, važno je konzultirati se s liječnikom kako bi se utvrdio uzrok bolova i pravilno liječenje. U nekim slučajevima, može biti potrebna fizikalna terapija ili drugi oblici liječenja.

Zašto je sedenje toliko loše za leđa između lopatica

Kada sjedimo, pritisak na donjem dijelu leđa se smanjuje, a opterećenje se prenosi na gornji dio leđa, uključujući područje između lopatica.

Dugotrajno sjedenje također može dovesti do lošeg držanja, s nagnutom glavom i ramenima, što može uzrokovati napetost i bol u gornjem dijelu leđa. Osobe koje dugo sjede mogu razviti i slabost u leđnim mišićima, što može dodatno pogoršati bol.

Drugi faktor koji može utjecati na bolove u leđima između lopatica tijekom sjedenja je ergonomija sjedala. Ako sjedalo ne podržava dobro leđa, to može uzrokovati prekomjernu napetost u gornjem dijelu leđa i ramenima (izvor, engl.).

Da bi se ublažili bolovi u leđima između lopatica prilikom sjedenja, važno je osigurati da sjedalo podržava donji i gornji dio leđa te da sjedite uspravno, s opuštenim ramenima i ravnom glavom. Preporučljivo je također redovito ustajati i kretati se tijekom dana, kako bi se smanjio pritisak na leđa i poboljšala cirkulacija. Ako bolovi u leđima između lopatica i dalje traju, važno je konzultirati se s liječnikom kako bi se utvrdio uzrok i propisalo pravilno liječenje.

bolovi u donjem dijelu leđa s lijeve strane izbjegavanje

Koje aktivnosti mogu pogoršati bol u leđima između lopatica, a koje mogu pomoći u njenom ublažavanju

Postoje aktivnosti koje mogu pogoršati bol u leđima između lopatica, kao i one koje mogu pomoći u njenom ublažavanju.

Aktivnosti koje mogu pogoršati bol u leđima između lopatica uključuju dugotrajno sjedenje, neprikladno podizanje tereta, rad na računalu bez pravilne podrške za leđa i ramena, neprikladne sportske aktivnosti koje zahtijevaju naglo okretanje i naginjanje tijela te neprikladnu fizičku aktivnost koja ne podržava pravilno držanje.

Aktivnosti koje mogu pomoći u ublažavanju bolova u leđima između lopatica uključuju vježbe istezanja i jačanja leđnih mišića, hodanje, plivanje, joga i pilates.

Vježbe istezanja poput rotacije trupa, istezanja vrata i ruku te iskoraka u stranu mogu pomoći u smanjenju napetosti u gornjem dijelu leđa i između lopatica. Vježbe jačanja leđnih mišića poput lat pulldown-a, leđnih ekstenzija i čučnjeva s bučicama mogu pomoći u jačanju mišića i smanjenju stresa na gornjem dijelu leđa.

Više informacija o tome što pomaže kod različitih vrsta bolova u leđima možete pročitati na sljedećoj poveznici.

Važno je također osigurati pravilno držanje tijekom svih aktivnosti te izbjegavati dugotrajno sjedenje ili stajanje u neprikladnom položaju (izvor, engl.). U slučaju jakih bolova u leđima između lopatica, važno je konzultirati se s liječnikom kako bi se utvrdio uzrok i propisalo odgovarajuće liječenje.

Kako degenerativni poremećaj zvan osteoartritis dovodi do boli u leđima između lopatica

Osteoartritis, ili degenerativni poremećaj zglobova, može uzrokovati bol u leđima između lopatica kada se javlja u gornjem dijelu kralježnice.

Ovaj poremećaj se javlja kada se hrskavica koja pokriva zglobove istroši ili ošteti, što može uzrokovati trenje između kostiju i stvaranje koštanih izraslina.

Kada se ovo dogodi u gornjem dijelu kralježnice, može doći do kompresije živčanih vlakana koja izlaze iz kralježnice i uzrokovati bol između lopatica.

Osim toga, osteoartritis može dovesti do smanjenja pokretljivosti kralježnice, što može utjecati na držanje tijela i prouzročiti mišićne napetosti i bolove u leđima. U nekim slučajevima, osteoartritis se može javiti zajedno s drugim poremećajima kralježnice, poput hernije diska ili spinalne stenoze, što može pogoršati bol u leđima između lopatica (izvor, engl.).

Liječenje osteoartritisa uključuje obično ublažavanje boli, smanjenje upale i poboljšanje pokretljivosti kralježnice.

Ovisno o ozbiljnosti stanja, mogu se primjenjivati različiti tretmani, poput fizikalne terapije, lijekova protiv bolova i upale, injekcija kortikosteroida i kirurških zahvata.

Redovito vježbanje i održavanje zdrave tjelesne mase također mogu pomoći u sprječavanju pogoršanja osteoartritisa i smanjenju bolova u leđima između lopatica.

 

Kako se dijagnosticiraju i leče bolovi u leđima između lopatica i koje su uobičajene dijagnostičke metode i tretmani koji mogu pomoći u olakšanju bolova u leđima između lopatica

Bolovi u leđima između lopatica mogu biti uzrokovani različitim faktorima, uključujući osteoartritis, herniju diska, mišićne napetosti, loše držanje i sl. Dijagnosticiranje uzroka boli između lopatica može biti teško, pa je važno posjetiti ljekara kako bi se isključili ozbiljni uzroci boli.

Jedna od najčešćih dijagnostičkih metoda za bolove u leđima između lopatica je rendgenska snimka, koja može pokazati promjene u kostima i zglobovima. Magnetna rezonancija (MRI) i računarska tomografija (CT) su druge dijagnostičke metode koje se mogu koristiti za identifikaciju uzroka boli (izvor, engl.).

Liječenje bolova u leđima između lopatica ovisi o uzroku boli. U nekim slučajevima, promjena životnog stila, uključujući povećanu tjelesnu aktivnost i izbjegavanje sjedilačkog stila života, mogu pomoći u ublažavanju boli. Fizioterapija, magnetoterapija i kiropraktika su također popularne metode liječenja koje se mogu koristiti za smanjenje boli i povećanje pokretljivosti.

U slučajevima kada je uzrok boli degenerativni poremećaj poput osteoartritisa, mogu se koristiti injekcije kortikosteroida za smanjenje upale i bolova. U težim slučajevima, kada konzervativni pristupi ne pomažu u ublažavanju boli, može se razmotriti kirurška intervencija.

U svakom slučaju, važno je konzultirati se sa stručnjakom za leđa kako bi se utvrdio uzrok boli i odredio najbolji pristup liječenju.

Kako se bolovi u leđima ispod lopatica mogu manifestovati u različitim aktivnostima

Bolovi u leđima ispod lopatica mogu se manifestovati na različite načine, uključujući različite aktivnosti koje zahtevaju kretanje i pokretljivost leđa. Na primer, ovi bolovi mogu se pojaviti tokom:

  1. Podizanja teških predmeta: Podizanje teških predmeta često opterećuje leđa i može dovesti do naprezanja mišića između lopatica.

  2. Rad na računaru: Duže sedenje za radnim stolom može dovesti do lošeg držanja tela i napetosti u mišićima leđa, uključujući mišiće ispod lopatica.

  3. Vožnje automobila: Vožnja automobila može prouzrokovati bolove u leđima ispod lopatica jer sedenje za volanom zahteva da se leđa savijaju u određenom položaju, što može dovesti do napetosti mišića.

  4. Sportskih aktivnosti: U zavisnosti od sporta, neke aktivnosti, poput golf, tenisa ili plivanja, mogu uzrokovati bolove u leđima ispod lopatica.

  5. Spavanja: Neprikladna pozicija za spavanje ili neudoban krevet mogu dovesti do bolova u leđima ispod lopatica. Pročitajte još: Bolovi u ledjima tokom spavanja.

Uzrok bolova u leđima ispod lopatica može biti različit i važno je identifikovati specifičan uzrok kako bi se pronašlo adekvatno lečenje.

U nekim slučajevima, bolovi u leđima ispod lopatica mogu se ublažiti promenom aktivnosti ili uvođenjem nekih navika u svakodnevni život. Međutim, u nekim slučajevima, potrebna je medicinska pomoć ili terapija kako bi se otklonio uzrok bola i ublažili simptomi.

Ispravno držanje u automobilu
zdrava hrana

Kakav je uticaj stila života na bolove u leđima ispod lopatica

Stil života može imati značajan uticaj na bolove u leđima ispod lopatica. Dugotrajno sedenje, nedostatak fizičke aktivnosti, nepravilna ishrana i loše navike poput pušenja mogu pogoršati bolove u leđima između lopatica.

Sedenje za duže vreme, posebno ako sedite u neudobnoj stolici ili s nepravilnom pozicijom tela, može dovesti do slabljenja mišića leđa, što povećava rizik od bolova u leđima. Nedostatak fizičke aktivnosti takođe može doprineti slabljenju mišića leđa i smanjenju opšteg zdravlja tela, što može dovesti do različitih vrsta bolova u leđima.

Nepravilna ishrana može doprineti prekomernoj težini i nedostatku važnih hranjivih materija, što može dodatno opteretiti leđa i izazvati bolove u leđima između lopatica. Pušenje može dovesti do smanjenja protoka krvi i kiseonika do mišića i tkiva, što može pogoršati bolove u leđima.

Kakva je veza između stresa i bolovima u leđima između lopatica

Postoji jaka veza između stresa i bolova u leđima između lopatica. Kada smo pod stresom, naše tijelo oslobađa hormone stresa poput kortizola, koji mogu izazvati napetost i bolove u mišićima leđa. Kortizol također može smanjiti protok krvi u mišićima, što može dovesti do oštećenja mišićnog tkiva i pogoršanja boli.

Stres također može dovesti do lošeg držanja tijela, što može dovesti do nepravilnog opterećenja mišića leđa i povećanja boli u području između lopatica. Osobe pod stresom također mogu biti manje aktivne, što može dovesti do slabljenja mišića leđa i pogoršanja boli.

Osim toga, stres može uzrokovati i emocionalne probleme poput anksioznosti i depresije, što također može pogoršati bolove u leđima između lopatica. Osobe koje se bore s emocionalnim problemima mogu biti manje skloni brinuti o svom zdravlju i vježbanju, što može dovesti do daljnjeg pogoršanja boli.

Zbog toga je važno prepoznati i upravljati stresom na zdrav način kako bi se smanjila napetost mišića leđa i bol u području između lopatica. To može uključivati vježbe opuštanja, poput meditacije i dubokog disanja, ili povećanje tjelesne aktivnosti koja može smanjiti stres i poboljšati cirkulaciju krvi. Također je važno potražiti stručnu pomoć ako se emocionalni problemi pogoršaju i počnu utjecati na kvalitetu života.

Saznaj kako elektromagnetska terapija može olakšati bolove u leđima između lopatica

Magus jastuk pomaže kod bolova u leđima između lopatica. Magnetoterapija je poznata po tome da prodire duboko i doseže bit, tamo gdje bol potječe. Koristite ga svaki dan kad patite od bolova u leđima jer magnetna terapija jako olakšava bolove i skraćuje vrijeme trajanja boli.

Magus jastuk koristi se dva puta dnevno po 30 minuta, na programu broj 6 - za ublažavanje jačih bolova. Veliki jastuk postavite na vaš krevet ispod madraca, a mali jastuk stavite izravno na tačku boli. Mali Magus jastuk ima jače magnetsko polje i također se zagrijava, pa korisnici koji imaju bolove u leđima govore da im jako prija i pomaže. Korištenje velikog i malog jastuka Magus dovodi do najboljih učinaka magnetske terapije jer olakšava bolove i utječe na opće bolje osjećanje.

bol između lopatica forum

Bolovi u leđima između lopatica kod sportista

Bolovi u leđima ispod lopatica mogu biti uobičajeni kod sportista koji se bave aktivnostima koje zahtevaju ponavljanje pokreta gornjeg dela tela ili aktivnosti koje zahtevaju dugotrajno držanje tela u neugodnom položaju. Ovi bolovi mogu biti posledica preopterećenja mišića i zglobova ili povrede.

Sportisti koji se bave sportovima koji zahtevaju kretanje ruku kao što su tenis, golf, bejzbol ili košarka, mogu biti podložniji bolovima u leđima između lopatica. U ovim sportovima, ponavljanje pokreta ruku može dovesti do naprezanja mišića i tetiva u leđima, što može dovesti do bolova između lopatica.

Sportisti koji se bave sportovima koji zahtevaju dugotrajno držanje tela u neugodnom položaju, poput biciklizma ili veslanja, takođe mogu biti podložniji bolovima u leđima između lopatica. Dugotrajno držanje tela u jednom položaju može dovesti do preopterećenja mišića i zglobova, što može dovesti do bolova u leđima.

Da bi se smanjio rizik od bolova u leđima ispod lopatica kod sportista, važno je da se sprovodi dobra tehnika vežbanja i da se pridržava adekvatnog programa zagrevanja i istezanja. Takođe je važno da se prati ravnoteža između opterećenja i oporavka, da se redovno odmaraju i koriste tehnike opuštanja mišića, poput masaže ili toplih obloga.

U slučaju da se pojave bolovi u leđima ispod lopatica, sportisti bi trebali da se obrate stručnjaku za rehabilitaciju ili lekaru radi dijagnostike i lečenja. Lečenje može uključivati fizikalnu terapiju, lekove protiv bolova ili, u nekim slučajevima, kirurški zahvat.

Kako se fizička terapija i različite vežbe mogu koristiti za ublažavanje bolova u leđima između lopatica

Bolovi u leđima između lopatica mogu biti veoma bolni i ograničavajući za svakodnevne aktivnosti. Fizička terapija i vežbe mogu biti efikasne metode za ublažavanje ovih bolova i poboljšanje pokretljivosti.

Fizička terapija podrazumeva procenu stanja leđa i osmišljavanje individualnog plana terapije. U zavisnosti od uzroka bolova, mogu se primenjivati različite tehnike, poput masaže, istezanja, jačanja mišića leđa, kao i korekcija držanja.

Jedna od najčešćih terapijskih vežbi za ublažavanje bolova u leđima između lopatica je istezanje. Ove vežbe mogu pomoći u opuštanju mišića i poboljšanju pokretljivosti. Primjer istezanja za bolove u leđima između lopatica je stojeći stav sa rukama ukrštenim iznad glave, pri čemu se ruke polako savijaju u stranu i drže se u toj poziciji nekoliko sekundi.

Jačanje mišića leđa takođe može biti korisno za ublažavanje bolova. Ove vežbe se fokusiraju na jačanje mišića koji podržavaju kičmu i poboljšavaju držanje tela. Primjer vežbe za jačanje mišića leđa je podizanje ruku i nogu dok ležite na stomaku.

U svakom slučaju, važno je da se konsultujete sa stručnjakom pre nego što započnete bilo kakav program vežbanja ili fizičke terapije kako bi se osiguralo da odgovaraju vašem stanju i ciljevima.

Video o tome kako na brzi način olakšati bolove u leđima između lopatica (angl.):

Stručna podrška i vjerodostojnost napisanog

Sadržaj i opis na ovoj stranici je pod nadzorom elektromagnetskog eksperta i ostalih stručnih kolega. Ažuriranje zapisa na stranici kontroliraju: Tina Štifter i Matija Zajšek

Tina Štifter, Magus terapija d.o.o.
prim. dr. Jože Barovič, fiziater
prof. dr. Zmago Turk
prof. dr. Igor Jerman, biolog
Matija Zajšek, IT podržka

Puno nam znači autentičnost i profesionalnost napisanog na ovoj stranici. Svu podršku u profesionalnom pisanju i specifična pitanja korisnika pružaju stručnjaci. 
Ako pronađete bilo kakvu nedosljednost ili grešku u našem sadržaju, javite nam OVDJE.