Lumbago s išijasom [šta znači + kako postupati]

Lumbago s išijasom je medicinski izraz koji opisuje kombinaciju simptoma bolova u donjem dijelu leđa (lumbago) i bolova koji se šire duž išijatičkog živca (išijas).

LUMBAGO se odnosi na bolove u lumbalnom dijelu kralježnice ili donjem dijelu leđa. IŠIJAS se odnosi na bol koji se proteže duž išijatičkog živca, najdužeg živca u tijelu koji ide od donjeg dijela leđa preko stražnjice i stražnje strane bedra sve do stopala.

Česti sinonimi za bol u donjem dijelu leđa s išijasom su i: 

 1. Lumbago s radikularnom boli
 2. Išijatički lumbago
 3. Radikulopatija lumbalne regije
 4. Išijalgični sindrom
 5. Bolni sindrom donjeg dijela leđa s išijasom
 6. Lumbalna išijalgična neuropatija
 7. Išijatična neuralgija
 8. Lumbalna radikularna bol
 9. Sindrom kompresije išijatičkog živca u donjem dijelu leđa

Simptomi lumbaga s išijasom mogu uključivati:

 • BOL u donjem dijelu leđa koja može biti oštra, pulsirajuća ili probadajuća.
 • BOL koja se širi niz stražnjicu i stražnju stranu bedra prema stopalu.
 • TRNCI, UTRNULOST ili SLABOST u nozi ili stopalu.
 • POTEŠKOĆE u kretanju, posebno pri sjedenju, ustajanju ili hodanju.
 • POTEŠKOĆE u kontroliranju mokrenja ili crijevnih funkcija (rijetko).

Liječenje lumbaga s išijasom može uključivati konzervativne metode poput odmora, fizikalne terapije (poput fizioterapije ili magnetne terapije), vježbi jačanja leđa, primjene topline ili hladnoće te uporabe protuupalnih lijekova. U nekim slučajevima, kada konzervativne mjere nisu učinkovite ili je stanje ozbiljnije, može biti potrebna kirurška intervencija.

Lumbago s išijasom

Što je uzrok išijatičkog lumbaga

Uzroci boli u donjem dijelu leđa s išijasom mogu biti raznoliki, ali najčešći uzročnik je pritisak ili iritacija išijatičkog živca. Ovdje su neki od mogućih uzroka:

  1. Hernija diska: To je najčešći uzrok lumbaga i išijasa. Diskus hernija nastaje kada unutarnji, gelasti dio diska izboči i pritisne na išijatički živac.

  1. Spinalna stenoza: To je suženje spinalnog kanala, prostora kroz koji prolazi išijatički živac. Suženje može biti uzrokovano degeneracijom kralježnice, koštanim izraslinama ili oteklinama koje vrše pritisak na živac.

  1. Degenerativne promjene kralježnice: Starenje i trošenje kralježnice mogu dovesti do promjena poput spondiloze (degenerativnih promjena zglobova i diskova) i spondilolisteze (pomaka kralješaka). Te promjene mogu izazvati pritisak na išijatički živac.

  1. Trauma ili ozljeda: Ozljede leđa, kao što su padovi, udarci ili nesreće, mogu izazvati lumbago i išijas.

  1. Infekcija: Rijetko, infekcije kao što su epiduralni apsces ili upala živaca mogu prouzročiti simptome lumbaga i išijasa.

Važno je naglasiti da točan uzrok vašeg lumbaga i išijasa treba utvrditi medicinski stručnjak. Ako imate simptome lumbaga i išijasa, preporučuje se konzultirati se s liječnikom ili stručnjakom za leđa radi točne dijagnoze i odgovarajućeg liječenja.

Šta znači lumbago s išijasom M54.4

Lumbago s išijasom s kodom M54.4 je dijagnostički kod prema Međunarodnoj klasifikaciji bolesti (5) (ICD-10) koja se koristi za klasificiranje različitih medicinskih stanja.

Konkretno, kod M54.4 označava kombinaciju dva stanja:

 1. Lumbago: Lumbago se odnosi na bol u donjem dijelu leđa, posebno u lumbalnoj regiji. To je obično uzrokovano ozljedom mišića, ligamenata ili drugih struktura u području donjeg dijela leđa. Lumbago može biti akutan ili kroničan i može se javiti zbog prenaprezanja, nepravilnog podizanja teških predmeta, loše posture ili drugih uzroka.

 2. Išijas: Išijas se odnosi na bol koja se proteže duž išijatičkog živca, koji je najduži živac u tijelu. Išijas se obično javlja kao posljedica kompresije, iritacije ili upale išijatičkog živca. Ovo može rezultirati bolom, trncima u nogama u mirovanju, utrnulošću ili slabostima koji se mogu širiti od donjeg dijela leđa niz stražnjicu, nogu i stopalo.

Dakle, dijagnostički kod M54.4 ukazuje na prisutnost bolova u donjem dijelu leđa (lumbaga) koji su praćeni simptomima išijasa. Važno je konzultirati se s medicinskim stručnjakom radi točne dijagnoze i plana liječenja prilagođenog vašem stanju.

Kako možete prepoznati razliku između običnih bolova u leđima i lumbaga s išijasom

Razlika između običnih bolova u leđima i boli u donjem dijelu leđa s išijasom može se prepoznati na temelju simptoma i trajanja boli. Evo nekoliko ključnih karakteristika koje mogu pomoći u prepoznavanju razlike:

 • Lokacija boli: Obični bolovi u leđima mogu se javiti u različitim dijelovima leđa, uključujući gornji, srednji ili donji dio leđa. S druge strane, lumbago se odnosi na bolove u donjem dijelu leđa, koji se obično koncentriraju oko lumbalne regije.

  Lumbalna regija je donji dio leđa i obuhvaća područje između donjeg ruba rebra i vrha kukova. Konkretno, lumbalna regija smještena je između torakalne (prsne) regije i sakralne (krstačne) regije kralježnice.

  Lumbalna regija sastoji se od pet lumbalnih kralježaka, označenih kao L1 do L5. Ova regija je vrlo važna jer preuzima veliki dio tereta tijela i omogućava kretanje donjeg dijela leđa, zdjelice i nogu.

 • Priroda boli: Obični bolovi u leđima mogu biti bolni, tupi ili pritiskajući. Lumbago često ima karakteristike oštre, probadajuće ili pulsirajuće boli. Osim toga, bolovi u lumbagu često se mogu širiti u stražnjicu, bedro ili čak do stopala.

 • Ograničenja pokreta: Lumbago može uzrokovati značajna ograničenja pokreta, posebno pri savijanju, podizanju teških predmeta ili promjeni položaja tijela. Obični bolovi u leđima mogu također uzrokovati određena ograničenja, ali obično su manje izražena u usporedbi s lumbagom.

 • Trajanje boli: Obični bolovi u leđima često su privremeni i mogu se smanjiti ili nestati nakon odmora ili primjene jednostavnih mjera olakšanja. Lumbago, s druge strane, može biti dugotrajniji i trajati nekoliko dana, tjedana ili čak mjeseci.

Ako imate sumnje ili zabrinutost u vezi s bolovima u leđima, uvijek se preporučuje konzultirati se s liječnikom ili zdravstvenim stručnjakom. Oni će moći provesti detaljan pregled i postaviti točnu dijagnozu na temelju vaših simptoma i dodatnih testova ako je potrebno.

Kako možete smanjiti bol u donjem dijelu leđa i išijatičkom živcu

Postoje neke metode koje možete primijeniti kako biste smanjili bol u donjem dijelu leđa i išijatičkom živcu. Evo nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći:

 1. Odmor: Pokušajte odmoriti donji dio leđa kako biste smanjili opterećenje na području i omogućili tijelu da se oporavi. Izaberite udoban položaj za spavanje i koristite jastuke ili valjkaste jastučiće kako biste podržali kralježnicu.

 2. Fizikalna terapija: Fizikalna terapija može biti vrlo korisna u liječenju boli u donjem dijelu leđa i išijasa. Terapeut vam može preporučiti određene vježbe i tehnike istezanja koje će jačati leđne mišiće, poboljšati fleksibilnost i smanjiti bol.

 3. Protuupalni lijekovi: Protuupalni lijekovi poput nesteroidnih protuupalnih lijekova (npr. ibuprofen) mogu pomoći u smanjenju boli i upale. Međutim, trebate se posavjetovati s liječnikom prije uzimanja bilo kakvih lijekova radi odgovarajuće doze i trajanja terapije.

 4. Akupunktura: Akupunktura je alternativna terapija koja uključuje umetanje tankih iglica na određene točke tijela radi smanjenja boli. Neki ljudi pronalaze olakšanje od bolova u donjem dijelu leđa i išijasa putem akupunkture.

Da biste smanjili bol u donjem dijelu leđa i išijatičkom živcu, možete razmotriti i korištenje magnetoterapije.

Magnetoterapija je terapijska metoda koja koristi magnetska polja radi ublažavanja boli i poticanja procesa ozdravljenja. Evo nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći:

 1. Konvencionalni tretmani: Prvo se preporučuje primjena konvencionalnih tretmana kao što su mirovanje, toplina ili hladnoća, vježbe i fizikalna terapija. Ovi pristupi često mogu biti vrlo učinkoviti u smanjenju boli i promicanju oporavka.

 2. Konzultacija s profesionalcem: Ako razmišljate o korištenju magnetoterapije, važno je konzultirati se s profesionalcem koji je stručan u toj terapiji. Oni će moći pružiti točne informacije o tome kako koristiti magnetoterapiju i preporučiti najprikladnije postavke i trajanje tretmana.

 3. Uređaji za magnetoterapiju: Postoje različiti uređaji za kućnu magnetoterapiju koji se mogu koristiti za liječenje bolova u leđima i išijatičkom živcu. Ti uređaji emitiraju magnetska polja koja mogu prodrijeti u tkivo i potaknuti procese ozdravljenja. Uvijek slijedite upute proizvođača o pravilnom korištenju uređaja.

Važno je naglasiti da magnetoterapija može biti korisna kao dodatak konvencionalnom liječenju, ali ne zamjenjuje medicinski savjet. Preporučuje se konzultacija s liječnikom ili stručnjakom za magnetoterapiju kako biste dobili prilagođeni plan liječenja i sigurno koristili magnetoterapiju u skladu s vašim specifičnim potrebama.

Koje vježbe ili istezanja mogu pomoći u olakšavanju lumbaga s išijasom

Postoje neke vježbe i istezanja koje mogu pomoći u olakšavanju lumbaga s išijasom. Uvijek se preporučuje da se prije početka bilo kakvog programa vježbanja ili istezanja posavjetujete s liječnikom ili fizioterapeutom kako biste dobili prilagođeni plan liječenja. Evo nekoliko vježbi i istezanja koje se često preporučuju za olakšavanje lumbaga:

 1. Leđna ekstenzija: Lezite na trbuhu s dlanovima položenim uz prsa. Polako podignite gornji dio tijela koristeći ruke, dok se donji dio tijela i kukovi ostaju na podlozi. Držite se u tom položaju nekoliko sekundi, a zatim se polako vratite u početni položaj. Ponovite 10 do 15 puta.

 2. Lumbalna fleksija: Lezite na leđa s ravnim nogama. Polako povucite jedno koljeno prema prsima, držeći drugu nogu ravno na podlozi. Držite koljeno prema prsima nekoliko sekundi, a zatim ga polako vratite u početni položaj. Ponovite s drugom nogom. Izvodite 10 do 15 ponavljanja s obje noge.

 3. Istezanje hamstringa: Sjednite na pod s ispruženim nogama. Polako se nagnite prema naprijed, pokušavajući dodirnuti prste ili stopala. Držite se u tom položaju 20 do 30 sekundi, a zatim se polako vratite u uspravan položaj. Ponovite istezanje nekoliko puta.

 4. Istezanje piriformisa: Lezite na leđa s ispruženim nogama. Savijte jedno koljeno i prekrižite nogu preko suprotnog koljena. Uhvatite suprotnu nogu iza bedra i polako povucite prema prsima, osjećajući istezanje u stražnjici. Držite se u tom položaju 20 do 30 sekundi, a zatim ponovite s drugom nogom.

 5. Plank: Lezite na trbuh i podignite se na ruke i nožne prste, držeći tijelo u ravnoj liniji. Držite se u tom položaju 20 do 30 sekundi, zadržavajući stabilan trup. Ovo jača trbušne mišiće i stabilizira leđa.

Važno je zapamtiti da svaka osoba može imati različite potrebe i moguće je da neke vježbe neće biti prikladne za sve. Stoga je važno pratiti upute stručnjaka i slušati svoje tijelo tijekom izvođenja vježbi. Ako se pojavi bilo kakva nelagoda ili bol, prekinite vježbanje i posavjetujte se s liječnikom.

Nekoliko prijedloga naći čete i u donjem videu (engl.), a 10 brzih dodatnih savjeta nači čete na vezi Bolovi u leđima, što pomaže? [10 brzih savjeta]

Je li potrebno odmoriti se ili ostati aktivan/a kada imate išijatički lumbago

Kada imate lumbago, važno je pronaći ravnotežu između odmora i aktivnosti. U prošlosti se često preporučivao potpuni odmor u krevetu, ali danas se smatra da je odmor u krevetu duže vrijeme kontraproduktivan (2).Evo nekoliko smjernica koje vam mogu pomoći:

 1. Odmor u prvom razdoblju: U prvih nekoliko dana nakon pojave lumbaga, može biti korisno uzeti nekoliko dana odmora kako biste smanjili opterećenje na leđima i omogućili tijelu da se počne oporavljati. Međutim, ne preporučuje se dugotrajni krevetni odmor. Umjesto toga, pokušajte biti što aktivniji unutar granica koje vam postavi vaš liječnik.

 2. Postupno povećavanje aktivnosti: Nakon početnog razdoblja odmora, važno je postupno se vraćati u normalne aktivnosti. Aktivnost potiče cirkulaciju krvi, jača mišiće i potiče brži oporavak. Izvođenje laganih vježbi, kao što su hodanje ili istezanje, može pomoći u poboljšanju stanja.

 3. Izbjegavanje pretjeranog napora: Iako je važno ostati aktivan, trebate izbjegavati pretjeran napor ili aktivnosti koje izazivaju jaku bol. Slušajte svoje tijelo i prilagodite aktivnosti prema svojim mogućnostima. Ako vježbe ili određene aktivnosti izazivaju jaku bol, smanjite intenzitet ili se konzultirajte s fizioterapeutom za prilagođene vježbe.

 4. Fizikalna terapija: Fizikalna terapija može biti vrlo korisna u liječenju lumbaga. Fizioterapeut će vam pružiti vježbe i tehnike koje su prilagođene vašem stanju i ciljevima oporavka. Redoviti posjeti fizioterapeutu mogu vam pomoći da pravilno izvodite vježbe i postupno napredujete.

U svakom slučaju, preporučuje se konzultacija s liječnikom ili fizioterapeutom kako biste dobili prilagođeni plan liječenja i smjernice o tome koliko odmora ili aktivnosti je najbolje za vaše specifično stanje.

Koje su metode ublažavanja boli ili lijekovi koji se obično koriste za lumbago s radikularnom boli

Za ublažavanje boli kod lumbaga s išijasom, obično se koriste različite metode i lijekovi (3):

 1. Nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAID): NSAID lijekovi poput ibuprofena, diklofenaka ili naproksena mogu pomoći u smanjenju boli i upale. Oni djeluju inhibiranjem tvari nazvane prostaglandini, koja sudjeluje u upalnim procesima.

 2. Analgetici: Analgetici poput acetaminofena (paracetamola) mogu se koristiti za smanjenje boli. Međutim, važno je pridržavati se propisanih doza i uputa o uporabi.

 3. Mišićni relaksanti: U slučajevima kada su mišići oko leđa vrlo napeti i uzrokuju bol, liječnik može preporučiti mišićne relaksante kako bi se opustili mišići i smanjila napetost.

 4. Lokalni anestetici: U nekim slučajevima, primjena lokalnih anestetika na područje s bolom može pružiti privremeno olakšanje. To se može izvesti putem injekcije ili primjenom topikalnih gelova.

 5. Fizikalna terapija: Fizikalna terapija može biti vrlo korisna u ublažavanju boli i poboljšanju funkcije kod lumbaga i išijasa. To može uključivati ​​tehnike kao što su masaža, terapijske vježbe, elektroterapija, magnetoterapija ili primjena topline ili hladnoće.

 6. Alternativne terapije: Neke alternative terapije poput akupunkture, akupresure, kiropraktike ili osteopatije mogu pružiti olakšanje od boli i poboljšati stanje.

Važno je konzultirati se s liječnikom kako biste dobili točnu dijagnozu i preporuke o najprikladnijem tretmanu za vaše specifično stanje. Svaki pacijent može imati različite potrebe i individualizirani pristup liječenju može biti najučinkovitiji.

Saznaj kako elektromagnetska terapija može olakšati bolove lumbalne regije

Magus magnetna terapija koristi se dva puta dnevno po 30 minuta, na programu broj 6 - za ublažavanje jačih bolova. Veliki jastuk postavite na vaš krevet ispod madraca, a mali jastuk stavite izravno na tačku boli. Mali Magus jastuk ima jače magnetsko polje i također se zagrijava, pa korisnici koji imaju bolove govore da im jako prija i pomaže. Korištenje velikog i malog jastuka Magus dovodi do najboljih učinaka magnetske terapije jer olakšava bolove i utječe na opće bolje osjećanje.

Koliko dugo traje bolni sindrom donjeg dijela leđa s išijasom

Trajanje lumbaga s išijasom može varirati ovisno o uzroku, težini stanja i individualnim karakteristikama svake osobe. U većini slučajeva, lumbago i išijas su privremeni i prolazni problemi koji se mogu poboljšati s pravilnim liječenjem i mjerama samopomoći.

Akutni lumbago (naglo pojavljujuća bol u donjem dijelu leđa) često se poboljšava u roku od nekoliko dana do nekoliko tjedana. U većini slučajeva, bol postupno slabi i nestaje s vremenom (3).

Što se tiče išijasa (bol koji se proteže niz stražnju stranu noge), njegovo trajanje može biti različito. U većini slučajeva, išijas se poboljšava tijekom vremena, obično u roku od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci. Međutim, u nekim slučajevima može potrajati duže, pogotovo ako postoji ozbiljnije stanje poput hernije diska.

Važno je imati na umu da su ovo općenite smjernice i da svaki pojedinačni slučaj može biti drugačiji. Ako bol i simptomi i dalje traju ili se pogoršavaju, preporučuje se konzultacija s liječnikom radi daljnje evaluacije i upravljanja stanjem.

Koje su najbolje prakse za prevenciju lumbalne radikularne boli

Važno je napomenuti da ocjene u ovoj tablici predstavljaju opću preporuku i mogu varirati ovisno o individualnim potrebama i uvjetima svake osobe. Također, kombinacija različitih praksi može biti najučinkovitija za prevenciju lumbaga. Uvijek je dobro konzultirati se sa stručnjakom za savjete i preporuke prilagođene vašem konkretnom slučaju.

Opis NAJBOLJIH praksi za prevenciju lumbaga s išijasom

 1. Pravilno držanje tijela: Održavanje pravilnog držanja tijela tijekom sjedenja, stajanja i hodanja može smanjiti stres na leđima. Držite ravna leđa, opuštene ramene mišiće i izbjegavajte savijanje u struku.

 2. Redovita tjelesna aktivnost: Redovita vježba jača mišiće leđa, trbuha i nogu, što pruža podršku kralježnici i smanjuje rizik od lumbaga. Aerobne vježbe poput hodanja, plivanja ili vožnje bicikla te vježbe snage su korisne.

 3. Jačanje mišića trupa: Specifične vježbe usmjerene na jačanje mišića trupa, poput trbušnjaka, leđnjaka i bočnih mišića trupa, pomažu u stabilizaciji kralježnice i smanjenju opterećenja.

 4. Pravilno podizanje tereta: Kada podižete teret, savijte koljena, držite teret blizu tijela i koristite mišiće nogu i trupa umjesto da koristite samo leđne mišiće. Ovo smanjuje stres na leđima.

 5. Održavanje zdrave tjelesne težine: Prekomjerna tjelesna težina može povećati opterećenje na kralježnici i povećati rizik od lumbaga. Održavanje zdrave tjelesne težine smanjuje opterećenje na leđima.

 6. Pravilno sjedenje i stajanje: Ako morate dugo sjediti, koristite stolicu s podrškom za donji dio leđa i držite noge ravno na podu. Ako morate dugo stajati, koristite udobne cipele, redovito mijenjajte položaj nogu i koristite prostirku za podršku.

 7. Izbjegavanje dugotrajnog sjedenja: Pokušajte prekinuti dugo sjedenje svakih 30 minuta. Ustanite, prošećite ili napravite nekoliko istezanja kako biste smanjili pritisak na leđa.

 8. Redovito istezanje: Redovito istezanje mišića leđa, kukova i nogu može poboljšati fleksibilnost mišića i smanjiti napetost u leđima.

 9. Korištenje ergonomskih pomagala: Ako radite na radnom mjestu, osigurajte ergonomski prilagođenu stolicu, radnu površinu i postavku računalnog ekrana kako biste održali pravilan položaj.

Primjeri POGREŠNIH izvođenja praksi za prevenciju išijalgičnog sindroma

 1. Pogrešna praksa za pravilno držanje tijela: Savijanje u struku dok stojite ili sjedite, držanje ramena prema naprijed i slabo podržavanje donjeg dijela leđa.

 2. Pogrešna praksa za redovitu tjelesnu aktivnost: Prekomjerno opterećivanje leđa tijekom vježbanja, pogrešna tehnika podizanja utega ili pretjerano naprezanje leđnih mišića.

 3. Pogrešna praksa za jačanje mišića trupa: Nepropisna tehnika izvođenja vježbi trbušnjaka ili leđnjaka, nedovoljna fokusiranost na pravilan položaj tijela tijekom vježbanja.

 4. Pogrešna praksa za pravilno podizanje tereta: Podizanje tereta savijanjem leđa i koristeći samo snagu leđnih mišića, ignoriranje tehnika podizanja tereta koje uključuju uključivanje mišića nogu i trupa.

 5. Pogrešna praksa za održavanje zdrave tjelesne težine: Prekomjerna tjelesna težina, nedostatak tjelesne aktivnosti i nezdrava prehrana koja može dovesti do povećanja opterećenja na kralježnici.

 6. Pogrešna praksa za pravilno sjedenje i stajanje: Korištenje stolice bez podrške za donji dio leđa, sjedenje s prekriženim nogama ili stajanje u nepravilnom položaju bez pravilne ravnoteže.

 7. Pogrešna praksa za izbjegavanje dugotrajnog sjedenja: Neprekidno sjedenje bez pauza za hodanje, istezanje ili promjenu položaja.

 8. Pogrešna praksa za redovito istezanje: Prekomjerno istezanje, forsiranje tijela u neprirodne položaje ili brzo izvođenje pokreta bez pravilne tehnike.

 9. Pogrešna praksa za korištenje ergonomskih pomagala: Loša postavka radne stolice ili monitora, korištenje neergonomskih tipkovnica ili miševa koji ne podržavaju pravilan položaj ruku i zglobova.

Kako pravilno podizati teške predmete kako bih izbjegli lumbalnu išijalgičnu neuropatiju

Da biste pravilno podigli teške predmete i smanjili rizik od lumbaga s išijasom, slijedite ove smjernice:

 1. Pripremite se: Stojte blizu predmeta koji želite podići. Postavite noge u širini ramena kako biste imali stabilnu osnovu.

 2. Savijte koljena: Prije podizanja, savijte koljena i spustite se prema predmetu. Držite leđa ravna, izbjegavajte savijanje u struku.

 3. Koristite snagu nogu: Kako biste podigli predmet, fokusirajte se na snagu nogu. Gurnite pete u pod i polako se uspravite koristeći mišiće nogu, a ne samo leđa.

 4. Držite predmet blizu tijela: Držite predmet što bliže tijelu kako biste smanjili opterećenje na leđima. Čvrsto ga uhvatite, s ravnim dlanovima, i izbjegavajte rotiranje tijela dok ga podižete.

 5. Izbjegavajte trzaje i nagla opterećenja: Podižite predmet ravnomjerno i kontrolirano, izbjegavajući nagla trzajuća kretanja. Nemojte okretati tijelo dok držite težak predmet.

 6. Koristite pomoć i pomagala: Ako je predmet pretežak ili prevelik, potražite pomoć ili koristite pomagala kao što su kolica, ručni transporteri ili remeni za podizanje kako biste smanjili opterećenje na leđima.

 7. Odmorite se: Ako podizanje teškog predmeta zahtijeva dulje vrijeme ili veći napor, redovito si dajte kratke odmore kako biste izbjegli prekomjerno naprezanje mišića i leđa.

Važno je biti svjestan vlastitih fizičkih ograničenja i ne forsirati podizanje predmeta koji premašuje vaše sposobnosti. Ako imate bilo kakve zdravstvene probleme ili ste nedavno imali problema s leđima, uvijek se savjetujte sa stručnjakom prije nego što podignete teške predmete.

magnetna terapija

Saznaj kako elektromagnetska terapija može olakšati bolove u donjem dijelu leđa s išijasom

Magus magnetna terapija koristi se dva puta dnevno po 30 minuta, na programu broj 6 - za ublažavanje jačih bolova. Veliki jastuk postavite na vaš krevet ispod madraca, a mali jastuk stavite izravno na tačku boli. Mali Magus jastuk ima jače magnetsko polje i također se zagrijava, pa korisnici koji imaju bolove govore da im jako prija i pomaže. Korištenje velikog i malog jastuka Magus dovodi do najboljih učinaka magnetske terapije jer olakšava bolove i utječe na opće bolje osjećanje.

Kada bih trebali potražiti medicinsku pomoć ako imate sindrom kompresije išijatičkog živca u donjem dijelu leđa

Trebali biste potražiti medicinsku pomoć ako imate sljedeće simptome lumbaga s išijasom:

 1. Intenzivna bol: Ako imate izrazito jaku bol u donjem dijelu leđa koja se proteže niz stražnjicu i nogu, posebno ako je bol nepodnošljiva i ometa vašu svakodnevnu aktivnost.

 2. Gubitak kontrole nad mjehurom ili crijevima: Ako osjetite gubitak kontrole nad mokrenjem ili pokretima crijeva, to može ukazivati na ozbiljniji problem koji zahtijeva hitnu medicinsku intervenciju.

 3. Oduzetost ili slabost mišića: Ako primijetite slabost ili oduzetost u nogama, posebno ako je jedna noga značajno slabija od druge, to može ukazivati na pritisak na išijatički živac i zahtijeva procjenu stručnjaka.

 4. Napredak simptoma: Ako primijetite da se vaši simptomi pogoršavaju ili se ne poboljšavaju unatoč primjeni kućnih mjera za ublažavanje boli, važno je potražiti medicinski savjet.

 5. Trauma ili ozljeda: Ako je bol u donjem dijelu leđa i išijas povezan s nedavnim padom, nesrećom ili ozljedom, trebali biste se posavjetovati s liječnikom kako biste isključili ozbiljniju ozljedu kralježnice.

 6. Kronični ili ponavljajući lumbago: Ako imate kronične ili često ponavljajuće epizode lumbaga i išijasa koje utječu na vašu kvalitetu života, trebali biste se posavjetovati s liječnikom radi procjene i upravljanja dugoročnim simptomima.

Važno je potražiti medicinsku pomoć kako bi se utvrdio točan uzrok vaših simptoma i pružila adekvatna dijagnoza i liječenje. Liječnik će moći pružiti stručno mišljenje, preporučiti daljnje korake i, ako je potrebno, uputiti vas specijalistu za daljnju obradu.

Lumbago s išijasom može se liječiti od strane različitih medicinskih stručnjaka, ovisno o ozbiljnosti i individualnim potrebama pacijenta. Evo nekoliko primarnih liječnika koji se bave dijagnozom i liječenjem lumbaga s išijasom:

 1. Općeniti liječnik (obiteljski liječnik): Općeniti liječnik je često prvi kontakt osobe koja ima simptome lumbaga s išijasom. Oni mogu provesti početnu procjenu, dijagnosticirati stanje, pružiti savjete o kućnoj njezi i uputiti pacijenta drugim specijalistima ako je potrebno.

 2. Fizijatar: Fizijatar je specijalist za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju. Oni se bave dijagnozom i nekirurškim liječenjem problema mišićno-koštanog sustava, uključujući lumbago s išijasom. Fizijatar može preporučiti fizikalnu terapiju, vježbe, masaže, elektroterapiju i druge konzervativne tretmane.

 3. Neurolog: Neurolog je specijalist za dijagnozu i liječenje bolesti i poremećaja živčanog sustava. Oni mogu procijeniti simptome lumbaga s išijasom povezane s oštećenjem išijatičkog živca i pružiti odgovarajuće terapijske opcije, uključujući lijekove i neurološke postupke.

 4. Ortoped: Ortoped je specijalist za dijagnozu i liječenje poremećaja mišićno-koštanog sustava. Oni mogu se baviti kirurškim i nekirurškim pristupima u liječenju lumbaga s išijasom. Ortoped može procijeniti potrebu za kirurškim zahvatom ako konzervativni tretmani nisu djelotvorni.

 5. Reumatolog: Reumatolog je specijalist za dijagnozu i liječenje reumatskih bolesti koje mogu utjecati na mišićno-koštani sustav. Oni mogu procijeniti uzrok lumbaga s išijasom, posebno ako postoji sumnja na upalne bolesti zglobova kao što su ankilozirajući spondilitis ili reumatoidni artritis.

Kada imate lumbago s išijasom, odabir pravilnog položaja za spavanje može pomoći u smanjenju nelagode i olakšavanju simptoma. Evo nekoliko preporučenih položaja za spavanje:

 1. Položaj na leđima: Ležanje na leđima može biti dobar položaj za osobe s lumbagom i išijasom. Postavite jastuk ispod koljena kako biste održali prirodnu krivulju donjeg dijela leđa. Ovo pomaže smanjiti pritisak na kralježnicu i olakšava napetost.

 2. Položaj na boku: Ako preferirate spavanje na boku, savijte koljena i postavite jastuk između njih. Ovo pomaže održati pravilnu poravnanost kralježnice i smanjuje mogući pritisak na išijatički živac. Također možete staviti jastuk između lakta i bok kako biste stabilizirali gornji dio tijela.

 3. Fetalni položaj: Spavanje u fetalnom položaju, s koljenima povučenim prema prsima, može pružiti olakšanje od boli kod lumbaga s išijasom. Pokušajte spavati na boku i lagano savijati koljena prema prsima. Ovo može smanjiti napetost u donjem dijelu leđa.

 4. Izbjegavanje položaja na trbuhu: Spavanje na trbuhu može stvarati prekomjerni pritisak na donji dio leđa i pogoršavati simptome lumbaga i išijasa. Pokušajte izbjegavati ovaj položaj ili postavite jastuk ispod donjeg dijela trbuha kako biste smanjili pritisak na leđa.

Važno je prilagoditi svoj položaj spavanja prema vlastjoj udobnosti i smanjenju nelagode. Uz to, možete isprobati različite vrste jastuka, madraca ili pomagala za spavanje kako biste pronašli ono što vam najviše odgovara. Ako imate specifične potrebe ili pitanja, uvijek se obratite svom liječniku ili fizioterapeutu za individualizirane preporuke.

Pročitajte još: Bolovi u ledjima tokom spavanja

Većina slučajeva lumbaga s išijasom ne zahtijeva kirurški zahvat i može se uspješno liječiti konzervativnim metodama. Međutim, u određenim situacijama, kada su simptomi teški, ne prolaze nakon duljeg vremenskog razdoblja ili postoji ozbiljno strukturalno oštećenje kralježnice, može se razmotriti kirurški zahvat kao opcija.

Neki od indikacija za razmatranje kirurškog liječenja lumbaga s išijasom uključuju:

 1. Napredovanje neuroloških simptoma: Ako se primijeti postupno pogoršanje slabosti mišića, gubitak kontrole nad mokrenjem ili crijevima ili drugi neurološki simptomi, to može ukazivati na pritisak na išijatički živac koji zahtijeva kiruršku intervenciju.

 2. Veliki hernijacijski disk: Ako je hernijacija diska velika, stvara značajnu kompresiju išijatičkog živca te uzrokuje izraženu bol i neurološke simptome, kirurško uklanjanje hernijacije može biti potrebno.

 3. Neučinkovitost konzervativnih mjera: Ako su konzervativne metode liječenja, poput fizikalne terapije, vježbi, lijekova protiv bolova i drugih terapija, neuspješne u ublažavanju simptoma i poboljšanju funkcionalnosti, kirurški zahvat može biti razmatran.

Odluka o kirurškom zahvatu za lumbago s išijasom donosi se na temelju individualne procjene stanja pacijenta, njegovih simptoma, ozbiljnosti stanja i drugih čimbenika. Važno je konzultirati se s ortopedskim kirurgom, neurokirurgom ili stručnjakom za kralježnicu koji će pružiti detaljnu procjenu i preporuke za najprikladniji tretman.

Stručna podrška i vjerodostojnost napisanog

Sadržaj i opis na ovoj stranici je pod nadzorom elektromagnetskog eksperta i ostalih stručnih kolega. Ažuriranje zapisa na stranici kontroliraju: Tina Štifter i Matija Zajšek

Tina Štifter, Magus terapija d.o.o.
prim. dr. Jože Barovič, fiziater
prof. dr. Zmago Turk
prof. dr. Igor Jerman, biolog
Matija Zajšek, IT podržka

Puno nam znači autentičnost i profesionalnost napisanog na ovoj stranici. Svu podršku u profesionalnom pisanju i specifična pitanja korisnika pružaju stručnjaci. 
Ako pronađete bilo kakvu nedosljednost ili grešku u našem sadržaju, javite nam OVDJE.