Osteoporoza – Sve što trebate znati

Osteoporoza je ozbiljna bolest kostiju koja može značajno utjecati na kvalitetu života.

Iako se čini tiha i neprimjetna, može dovesti do krhkih kostiju, što povećava rizik od fraktura i ograničava fizičku aktivnost.

Ovaj članak će vas uputiti u sve aspekte osteoporoze, uključujući njezine uzroke, simptome, metode dijagnoze, prevenciju i tretman. Razumijevanje ove bolesti ključno je za očuvanje vašeg zdravlja kostiju i kvalitete života.

Definicija osteoporoze

osteoporoza
Image by kjpargeter on Freepik

Osteoporoza je ozbiljno medicinsko stanje u kojem kosti postaju rijetke i krhke. To znači da su kosti manje guste i imaju veće šanse za frakture i lomove, čak i kod manjih trauma ili padova.

Ova bolest često napreduje bez simptoma i ostaje neprepoznata sve dok ne dođe do ozljeda kostiju.

Osteoporoza najčešće pogađa starije osobe, posebno žene nakon menopauze, ali može utjecati na sve dobne skupine. Razumijevanje što je osteoporoza i zašto je bitno razumjeti njezine uzroke, simptome i liječenje ključno je za sprečavanje ozbiljnih komplikacija i očuvanje zdravih kostiju.

Kako nastaje osteoporoza

Fiziologija kosti

Da bismo razumjeli kako osteoporoza nastaje, prvo trebamo razmotriti fiziologiju kostiju.

Kosti su dinamični i vitalni dio našeg tijela koji ima ključnu ulogu u očuvanju integriteta i ravnoteže.

Svaki odrasli čovjek ima ukupno 206 kostiju koje zajedno čine ljudski kostur. Kosti su sastavljene od nekoliko ključnih komponenti:

 • Koštana gustoća: Kosti se sastoje od tvrde vanjske kortikalne kosti i unutarnje trabekularne kosti. Gustoća kostiju određuje njihovu snagu i otpornost na lomove.
 • Koštana matrica: Unutar kostiju nalazi se posebna tvar poznata kao koštana matrica koja sadrži kolagen i mineralne soli. Ova matrica daje kostima fleksibilnost i čvrstoću.
 • Koštane stanice: Postoje različite vrste stanica u kostima, uključujući osteoblaste1 koji grade kosti i osteoklaste2 koji ih razgrađuju.

Kosti se neprestano obnavljaju u procesu poznatom kao remodeliranje kostiju.

Ovaj proces uključuje ravnotežu između aktivnosti osteoblasta koji stvaraju novu koštanu masu i osteoklasta koji razgrađuju staru koštanu masu.

Kod zdravih osoba, ova ravnoteža omogućava održavanje čvrstine kostiju i popravak manjih oštećenja.

Preporučeno branje:

Uzroci osteoporoze

osteoporoza uzroci
Image by VecMes on Freepik

Osteoporoza je kompleksna bolest kostiju koja može nastati iz različitih uzroka.

Razumijevanje ovih uzroka ključno je za prevenciju i liječenje osteoporoze.
Glavni uzroci uključuju:

 1. Genetski faktori: Naslijeđeni faktori igraju važnu ulogu u predispoziciji za osteoporozu. Osobe čiji su roditelji ili bliski srodnici patili od osteoporoze imaju veći rizik.
 2. Hormonalne promjene: Hormonalne promjene, posebno kod žena, igraju ključnu ulogu. Menopauza kod žena dovodi do smanjenja razine estrogena, što može ubrzati gubitak koštane mase.
 3. Način života: Način života, uključujući lošu prehranu s nedostatkom kalcija i vitamina D, pušenje, prekomjernu konzumaciju alkohola i nedostatak tjelesne aktivnosti, može značajno doprinijeti osteoporozi.
 4. Određeni medicinski uvjeti: Neke bolesti, poput reumatoidnog artritisa, dijabetesa i bolesti štitnjače, mogu povećati rizik od osteoporoze.
 5. Dugotrajna upotreba određenih lijekova: Upotreba određenih lijekova, uključujući kortikosteroide3, može smanjiti gustoću kostiju i doprinijeti osteoporozi.

Razumijevanje kako različi faktori doprinose osteoporozi pomaže u identifikaciji rizičnih skupina i usmjerava preventivne mjere te odabir tretmana za one koji već pate od ove bolesti.

Simptomi i dijagnoza osteoporoze

Rani simptomi

Image by freepik on Freepik

Osteoporoza je podmukla bolest koja često ne pokazuje izražene simptome u ranim fazama. To je razlog zašto se često naziva “tiha bolest kostiju”.

Međutim, iako su simptomi blagi ili odsutni, postoje neki rani znakovi koje treba pažljivo pratiti:

 • Povećana osjetljivost na frakture: Osobe s ranom osteoporozom mogu doživjeti frakture kostiju, osobito u područjima kao što su kralježnica, kuk i podlaktice, pri manjim traumama ili padovima.
 • Gubitak tjelesne visine: Gubitak tjelesne visine može biti znak kompresijskih fraktura kralježnice4, koje su česte kod osteoporoze.
 • Promjene u posturi: Promjene u držanju tijela, uključujući grbu na leđima (kifoza5), mogu biti znakovi osteoporoze.
 • Bol u kralježnici: Bol u leđima, osobito u donjem dijelu kralježnice, može ukazivati na prisutnost osteoporoze.
 • Brza umorna noga: Umor i bol u nogama nakon kratke šetnje mogu biti znakovi smanjene gustoće kostiju.

Važno je napomenuti da se ovi simptomi često zanemaruju ili pripisuju drugim faktorima starenja. Stoga, ako primijetite bilo koji od ovih znakova, posebno ako imate rizične faktore, važno je konzultirati se s liječnikom radi daljnjih ispitivanja.

Metode dijagnoze

dijagnoza osteoporoze
Image by Freepik

Dijagnoza osteoporoze uključuje niz metoda koje pomažu u procjeni gustoće kostiju i rizika od fraktura. Najvažnije metode dijagnoze uključuju:

 • Denzitometrija: Denzitometrija kostiju6 je najčešća metoda za procjenu gustoće kostiju. Ovaj neinvazivni test koristi rendgenske zrake ili ultrazvuk kako bi se odredila mineralna gustoća kostiju, obično u kralježnici, kukovima i podlakticama. Rezultati se izražavaju kao T-score, koji uspoređuje gustoću kostiju s prosječnom vrijednošću mladih zdravih osoba.
 • Kliničke pretrage: Liječnik može provesti detaljan pregled i postaviti pitanja o medicinskoj povijesti kako bi utvrdio rizik od osteoporoze. Ovo uključuje provjeru faktora kao što su dob, spol, genetska predispozicija, hormonalne promjene i uporaba određenih lijekova.
 • Radiološke pretrage: X-zrake i druge radiološke pretrage mogu pomoći u otkrivanju fraktura kostiju koje su rezultat osteoporoze, posebno kompresijskih fraktura kralježnice.
 • Laboratorijski testovi: Analize krvi mogu se koristiti za mjerenje razine kalcija, fosfata, vitamina D i hormone koji utječu na koštanu masu.

Dijagnoza osteoporoze je ključna kako bi se pravovremeno prepoznala bolest i započeo odgovarajući tretman ili preventivne mjere.

Na temelju rezultata dijagnostičkih testova, liječnik će moći procijeniti vaš rizik od fraktura i odabrati najbolji tretman ili preventivni pristup.

Prevencija osteoporoze

osteoporoza prevencija
Image by brgfx on Freepik

Važnost prevencije

Prevencija osteoporoze igra ključnu ulogu u očuvanju zdravlja kostiju i smanjenju rizika od fraktura.

Ova bolest kostiju može ozbiljno narušiti kvalitetu života, ali mnogi njezini uzroci i faktori rizika mogu se kontrolirati ili modificirati.

Kako bismo smanjili rizik od osteoporoze, važno je razumjeti njezine uzroke i poduzeti odgovarajuće preventivne mjere. To uključuje pravilnu prehranu, tjelesnu aktivnost i promociju zdravog načina života.

U ovom odjeljku, saznat ćete kako se možete zaštititi od ove bolesti i očuvati snagu kostiju.

Pravilna ishrana i vježbanje

Pravilna prehrana i tjelesna aktivnost ključni su čimbenici u prevenciji osteoporoze. Evo nekoliko savjeta kako održavati zdravlje kostiju putem ishrane i vježbanja:

Ishrana:

 • Unos kalcija: Kalcij je temeljni mineral za zdravlje kostiju. Uključite mliječne proizvode, orašaste plodove, tamno lisnato povrće i kalcijem obogaćene namirnice u svoju prehranu.
 • Vitamin D: Vitamin D je ključan za apsorpciju kalcija. Sunčeva svjetlost i namirnice poput ribe i jaja mogu vam pomoći u održavanju odgovarajuće razine vitamina D.
 • Hrana bogata proteinima: Unos proteina važan je za održavanje koštane mase. Uključite meso, ribu, mahunarke i mliječne proizvode u svoju prehranu.

Vježbanje:

 • Aerobna vježba: Redovita aerobna vježba, poput brze šetnje, trčanja ili vožnje bicikla, jača mišiće i kosti.
 • Vježbe snage: Vježbe s utezima ili vlastitom težinom pomažu u očuvanju koštane mase i snage mišića.
 • Vježbe ravnoteže: Vježbe koje poboljšavaju ravnotežu smanjuju rizik od padova i fraktura.
 • Redovito vježbanje: Kontinuirana tjelesna aktivnost ključna je. Preporučuje se najmanje 150 minuta umjerene aerobne aktivnosti tjedno.

Preporučeno branje:

Zdrav način života

Zdrav način života igra važnu ulogu u prevenciji osteoporoze.

Pušenje, konzumacija alkohola i stres mogu negativno utjecati na zdravlje kostiju.

Evo kako se možete zaštititi:

 • Izbjegavanje pušenja: Pušenje smanjuje gustoću kostiju i povećava rizik od fraktura. Prestanak pušenja donosi brojne koristi za zdravlje kostiju.
 • Umjerenost u konzumaciji alkohola: Prekomjerna konzumacija alkohola može oslabiti kosti. Preporučuje se umjerenost u konzumaciji alkohola.
 • Upravljanje stresom: Stres može utjecati na hormone koji reguliraju koštanu masu. Tehnike opuštanja poput meditacije i joge mogu pomoći u smanjenju stresa.
 • Redovite kontrole: Redovite zdravstvene preglede i konzultacije s liječnikom važno je kako biste pratili zdravlje kostiju i rizik od osteoporoze.

Slijedeći ove smjernice za pravilnu ishranu, vježbanje i promicanje zdravog načina života, možete smanjiti rizik od osteoporoze i očuvati snagu svojih kostiju kako biste imali aktivan i zdrav život.

Tretmani i upravljanje osteoporozom

osteoporoza tretmani upravljanje
Image by jcomp on Freepik

Farmakoterapija

Liječenje osteoporoze često uključuje farmakoterapiju, tj. upotrebu lijekova kako bi se usporio gubitak koštane mase i smanjio rizik od fraktura. Postoji nekoliko farmakoterapijskih opcija koje liječnik može preporučiti, uključujući:

 1. Bifosfonati: Ovo su lijekovi koji usporavaju razgradnju kostiju. Primjeri bifosfonata uključuju alendronat, risedronat i zoledronat.
 2. Terapija hormonima: Hormonska terapija, poput bisfosfonata, može pomoći u očuvanju gustoće kostiju. Hormonska terapija estrogenom ili kombinirana hormonska terapija može se koristiti kod određenih žena nakon menopauze.
 3. Inhibitori RANKL sustava: Lijekovi poput denosumaba djeluju na specifične biokemijske putove koji reguliraju koštanu resorpciju.
 4. Parathormon analogni lijekovi: Teriparatid je lijek koji potiče stvaranje kostiju i koristi se kod određenih bolesnika s visokim rizikom od fraktura.
 5. Kalcitonin: Kalcitonin se koristi u nekim slučajevima za ublažavanje bolova uzrokovanih frakturama kostiju.

Važno je napomenuti da izbor lijeka ovisi o individualnim faktorima rizika i koristi, te odluku donosi vaš liječnik. Liječenje može zahtijevati redovite preglede i praćenje kako bi se prilagodilo prema potrebi.

Fizioterapija i terapija vježbanjem

Fizioterapija i vježbanje igraju ključnu ulogu u upravljanju osteoporozom. Ove terapije usmjerene su na poboljšanje snage, ravnoteže i smanjenje rizika od pada i fraktura. Evo kako fizioterapija i vježbanje mogu pomoći:

 • Vježbe za snagu: Programi vježbanja koji uključuju vježbe sa utezima ili vlastitom težinom pomažu jačanju mišića i kostiju.
 • Vježbe ravnoteže: Vježbe koje poboljšavaju ravnotežu su ključne za smanjenje rizika od pada.
 • Fizioterapija: Fizioterapeut može raditi s vama kako bi poboljšao funkcionalnost zglobova i pomogao u smanjenju boli i krutosti uzrokovanih frakturama kostiju.
 • Siguran program hodanja: Pješačenje je odlična aerobna vježba, ali važno je osigurati siguran način hodanja, posebno za starije osobe.
 • Pravilno dizanje tereta: Fizički terapeut može vas naučiti kako pravilno podizati terete kako biste izbjegli povrede.

Savjeti za upravljanje osteoporozom

Upravljanje osteoporozom zahtijeva cjelovit pristup. Evo nekoliko praktičnih savjeta za osobe koje žive s ovom bolešću:

 • Pravilno uzimanje lijekova: Uzmite lijekove točno onako kako vam je propisao liječnik i redovito pratite upute.
 • Pravilna ishrana: Nastavite s pravilnom ishranom bogatom kalcijem i vitaminom D kako biste podržali zdravlje kostiju.
 • Redoviti pregledi: Redovite kontrole kod svog liječnika kako biste pratili napredak i pravilno upravljali osteoporozom.
 • Upotreba pomagala: Ako vam je potrebna pomoć u hodanju, koristite štake ili druga pomagala kako biste smanjili rizik od pada.
 • Zdrav životni stil: Izbjegavajte pušenje, ograničite konzumaciju alkohola i naučite upravljati stresom.

Upravljanje osteoporozom može poboljšati kvalitetu života i smanjiti rizik od fraktura. Redovito surađujte sa svojim zdravstvenim timom kako biste osigurali pravilno liječenje i tretman.

Najčešča pitanja

Koji su glavni faktori rizika za osteoporozu

Glavni faktori rizika za osteoporozu uključuju:

 1. Dob: Rizik od osteoporoze povećava se s godinama. Starije osobe imaju veći rizik jer se gustoća kostiju prirodno smanjuje s godinama.
 2. Spol: Žene su posebno izložene riziku, posebno nakon menopauze, jer smanjenje razine estrogena može ubrzati gubitak koštane mase.
 3. Genetika: Predispozicija za osteoporozu može se naslijediti. Ako su članovi obitelji patili od osteoporoze, veći je rizik i za vas.
 4. Niska tjelesna težina: Osobe s manjom tjelesnom masom imaju manje koštane mase i stoga su podložnije osteoporozi.
 5. Nedostatak kalcija i vitamina D: Nedostatak ovih ključnih hranjivih tvari može doprinijeti slabijoj gustoći kostiju.
 6. Pušenje: Pušenje može oštetiti kosti i povećati rizik od osteoporoze.
 7. Konzumacija alkohola: Prekomjerna konzumacija alkohola može oslabiti kosti.
 8. Nedostatak tjelesne aktivnosti: Nedostatak vježbanja smanjuje opterećenje kostiju i doprinosi gubitku koštane mase.
 9. Hormonski faktori: Hormonske promjene, poput hormonalne neravnoteže ili bolesti štitnjače, mogu povećati rizik.
 10. Uporaba određenih lijekova: Dugotrajna upotreba određenih lijekova, poput kortikosteroida, može smanjiti gustoću kostiju.
 11. Druge medicinske stanice: Određene medicinske uvjete, kao što su reumatoidni artritis i dijabetes, također mogu povećati rizik.
 12. Povijest prethodnih fraktura: Osobe koje su već imale frakture kostiju imaju veći rizik od daljnjih fraktura.
 13. Niski nivoi fizičke aktivnosti: Nedovoljna tjelesna aktivnost i nedostatak vježbanja mogu oslabiti kosti.

Važno je razumjeti ove faktore rizika kako biste mogli prepoznati svoj osobni rizik od osteoporoze i poduzeti preventivne mjere ili konzultirati se s liječnikom kako biste dobili odgovarajuće savjete o prevenciji i tretmanu.

Koje su alternativne terapije za olakšavanje bolova od osteporoze

1. Fizioterapija i terapija vježbanjem

 • Fizioterapija može igrati ključnu ulogu u olakšavanju bolova kod osoba s osteoporozom. Fizioterapeut može prilagoditi vježbe kako bi se poboljšala snaga mišića, ravnoteža i fleksibilnost, smanjujući rizik od padova i fraktura. Terapeut će također poučiti pacijente o sigurnim tehnikama vježbanja kako bi se izbjegle ozljede.

2. Akupunktura

 • Akupunktura je drevna kineska terapija koja uključuje umetanje tankih igala na određene točke na tijelu radi poticanja prirodnih mehanizama samozacjeljenja. Iako nema definitivnih dokaza o njezinoj učinkovitosti za osteoporozu, neki pacijenti tvrde da im je akupunktura pomogla smanjiti bol i poboljšati opće stanje.

3. Magnetna terapija

 • Magnetna terapija je alternativna metoda koja koristi magnetska polja kako bi se utjecalo na tijelo i potaknulo procese ozdravljenja. Neka istraživanja7,8 sugeriraju da magnetna terapija može pomoći u smanjenju boli i upala kod osoba s osteoporozom.

4. Homeopatija

 • Homeopatija je alternativna terapija koja koristi prirodne supstance kako bi se potaknulo tijelo na samoizlječenje. Postoji nekoliko homeopatskih lijekova koji se koriste za olakšavanje bolova i poticanje regeneracije kostiju kod osoba s osteoporozom. Međutim, treba napomenuti da učinkovitost homeopatije također ostaje predmet kontroverze.

5. Masaža i refleksologija

 • Masaža i refleksologija mogu pružiti trenutno olakšanje od boli i napetosti mišića. Masaža se često koristi kao dopunski tretman za osteoporozu kako bi se poboljšala cirkulacija krvi i opustili mišići. Refleksologija se temelji na masaži određenih točaka na stopalima i može pomoći u smanjenju boli i stresa.

Važno je napomenuti da prije upotrebe bilo koje alternativne terapije, uključujući magnetnu terapiju, trebate se posavjetovati sa svojim liječnikom.

Svaka osoba može reagirati drugačije na ove terapije, i važno je osigurati da su sigurne i odgovarajuće za vaše specifične potrebe. Također, neka od tih terapija mogu se koristiti kao dodatci konvencionalnom medicinskom tretmanu, ali ne kao zamjena za njega.

Kakva je veza između osteoporoze, artritisa, spondiloze i osteohondroze

Osteoporoza, artritis, spondiloza i osteohondroza su različita medicinska stanja koja utječu na kosti, zglobove i kralježnicu, ali imaju različite uzroke, simptome i tretmane. Evo pregleda njihovih osnovnih karakteristika i veza između njih:

 1. Osteoporoza:
  • Osnovna karakteristika: Osteoporoza je bolest kostiju koja se karakterizira smanjenjem gustoće kostiju i povećanim rizikom od fraktura. Kosti postaju krhke i lomljive.
  • Uzrok: Glavni uzrok osteoporoze je gubitak koštane mase tijekom vremena, što često povezano s procesom starenja, hormonalnim promjenama, genetikom, lošom prehranom i nedostatkom tjelesne aktivnosti.
  • Simptomi: Osteoporoza često napreduje bez simptoma do pojave frakture. Simptomi mogu uključivati bol, gubitak visine i promjene držanja tijela.
  • Tretman: Liječenje osteoporoze uključuje farmakoterapiju, promjene u prehrani i tjelesnoj aktivnosti te mjere prevencije fraktura.
 2. Artritis:
  • Osnovna karakteristika: Artritis je opći izraz za upalne bolesti zglobova. Postoje različite vrste artritisa, uključujući osteoartritis (degenerativni), reumatoidni artritis (autoimuni) i druge.
  • Uzrok: Uzroci artritisa variraju ovisno o vrsti, ali obično uključuju upalu zglobova, oštećenje hrskavice i promjene u zglobnoj strukturi.
  • Simptomi: Simptomi uključuju bol, oticanje, ukočenost i smanjenje pokretljivosti zglobova.
  • Tretman: Liječenje ovisi o vrsti artritisa, ali može uključivati lijekove protiv upala, fizikalnu terapiju i kirurške zahvate.
  • Još: Kako prepoznati artritis
 3. Spondiloza:
  • Osnovna karakteristika: Spondiloza se odnosi na degenerativne promjene u kralježnici. Najčešće se pojavljuje u vratnoj i lumbalnoj regiji kralježnice.
  • Uzrok: Glavni uzroci spondiloze uključuju starenje, trošenje intervertebralnih diskova i degeneraciju kralježničkih zglobova.
  • Simptomi: Simptomi mogu uključivati bol u vratu ili leđima, ukočenost i smanjenje pokretljivosti kralježnice.
  • Tretman: Liječenje spondiloze može uključivati fizioterapiju, lijekove za bol, vježbe i ponekad kirurške zahvate.
 4. Osteohondroza:
  • Osnovna karakteristika: Osteohondroza se odnosi na degenerativne promjene u intervertebralnim diskovima kralježnice. To je često slično spondilozi, ali se često odnosi na specifične promjene u diskovima.
  • Uzrok: Osteohondroza obično rezultira starenjem, smanjenjem elastičnosti intervertebralnih diskova i trošenjem hrskavice.
  • Simptomi: Simptomi uključuju bol u leđima, oštećenje diska i ponekad stvaranje izbočenja ili hernijacije diska.
  • Tretman: Tretman osteohondroze može uključivati fizioterapiju, lijekove za bol i, u težim slučajevima, kirurške zahvate.

Iako svi ovi uvjeti utječu na muskuloskeletni sustav tijela i mogu uzrokovati bol i smanjenje funkcionalnosti, važno je razumjeti njihove razlike kako bi se postavila odgovarajuća dijagnoza i tretman.

Također, svaki pojedinac može razviti više od jednog od ovih stanja istovremeno, što dodatno komplicira dijagnozu i liječenje.

Video šta je osteporoza (engl.):