Zašto nastaju bolovi u mišiću iliopsoas i kako jih olakšati

Psoas je jedini mišić koji povezuje kralježnicu s nogama te istovremeno povezuje zdjelicu s gornjim i donjim dijelom tijela.

Počinje od 12. prsnog do 5. slabinskog kralješka te se zajedno s tetivom iliacusa (psoas zajedno s iliacusom tvori mišić iliopsoas) pričvršćuje na bedrenu kost (trochanter minor).

Mišić savija kuk, stabilizira trup, regulira našu posturu, ravnotežu, fleksibilnost, snagu i pokretljivost zglobova.

Ovaj mišićni kompleks često može biti izvor boli ili nelagode, a istezanje i jačanje iliopsoasa mogu biti ključni za prevenciju i liječenje problema povezanih s kukovima i donjim dijelom leđa.

Iliopsoas je jedini mišić koji direktno spaja kralježnicu s bedrenom kosti. Njegova dužina je oko 30 cm, širina oko 10 cm a težina oko 200 grama.

Mišić iliopsoas je poznat kao i mišič duše jer povezuje mentalno i fizićko tijelo.

Zašto dođe do bolova u iliopsoasu

Glavni razlozi zbog kojih može doći do bolova u ilipsoasu su preopterećenje ili ozljeda jer intenzivna aktivnost (npr. trčanje) ili ozljeda mogu izazvati preopterećenje ili oštećenje mišića iliopsoasa, što rezultira bolom.

Sledeći razlog je upala ili tendinitis mišića iliopsoasa koja se često događa kao posljedica prekomjerne upotrebe ili traume.

Bolovi u iliopsoasu mogu nastati i zbog nedostatka fleksibilnosti ili krutosti u mišićima ili zglobovima koji okružuju iliopsoas te različitih povreda leđa. Problemi s kralježnicom ili leđnim diskovima mogu iritirati živce koji prolaze kroz iliopsoas i uzrokovati bol u tom području.

Između ostalih utroka bolova u iliopsoasu postoji i loše držanje tijela (npr. dugotrajno sjedenje ili stajanje u lošem položaju), stres, koji može uzrokovati napetost u mišićima tijela te neke anatomske varijacije u strukturi ili položaju mišića iliopsoasa.

Najčešče anatomske varijacije u strukturi ili položaju mišića iliopsoasa su razlićite duljine, širine ili debljine mišića iliopsoasa major te asimetrija ili nepravilnosti u položaju iliopsoasa, kao što je jedan mišić koji je jači ili napetiji od drugog, što može izazvati neravnotežu u kukovima i zdjelici. To može dovesti do poremećaja biomehanike tijela i bolova u iliposuasu, kukovima ili donjem dijelu leđa.

Do bolova u iliopsoasu mogu dovesti i tzv. varijacije u inervaciji (različite razine živčane opskrbe ili promjene u putanji živaca), ožiljci ili adhezije koje mogu nastati kao posledica ozljede ili kirurškog zahvata te vaskularne anomalije (promjene u krvnim žilama u blizini iliopsoasa).

Preporučne vježbe za opuštanje, masažu in istezanje iliopsoasa

Vježba za opuštanje i istezanje iliopsoasa

Lezite na leđa na ravnoj površini poput podloge za vježbanje, kreveta ili, još bolje, magus jastuka. Ispružite obje noge ravno ispred sebe. Ruke možete držati uz tijelo ili položiti preko prsa.

vježba za opuštanje iliopsoasa
Image by karlyukav on Freepik

Savijte jednu nogu u koljenu tako da stopalo ostane na podlozi, a koljeno je pod kutem od otprilike 90 stupnjeva. Držite drugu nogu ispruženu na podlozi.

Osjetite gornji dio kukova i donji dio trbuha. Pomičite se lagano s jedne strane na drugu dok ne pronađete područje iliopsoasa koje osjećate kao napeto ili zategnuto.

Kad pronađete područje napetosti, usredotočite se na to područje i počnite duboko disati. Udahnite polako kroz nos, osjećajući kako se trbuh širi, a zatim izdahnite kroz usta, osjećajući kako se napetost u mišićima smanjuje.

Nježno pomičite savijenu nogu prema suprotnom ramenu dok osjećate blago istezanje u predjelu iliopsoasa. Ostanite u tom položaju nekoliko sekundi dok osjećate ugodno istezanje.

Držite se u tom istegnutom položaju i nastavite duboko disati, fokusirajući se na opuštanje mišića u području iliopsoasa.

Nakon što završite s jednom stranom, ponovite isti postupak s drugom nogom savijenom u koljenu kako biste opustili i istegnuli iliopsoas na toj strani.

Kad završite s istezanjem obje strane iliopsoasa, polako se vratite u ležeći položaj s obje noge ispružene. Ostanite ležati nekoliko trenutaka, osjećajući opuštanje u području kuka i trbuha.

Za početak, možete izvesti svaku stranu (svaku nogu) od 2 do 3 ponavljanja, postupno povećavajući broj ponavljanja kako se osjećate udobnije s vježbom. Ako primijetite da vam vježba pomaže u opuštanju i istezanju mišića iliopsoasa, možete postupno povećavati broj ponavljanja do 5 ili više.

Za većinu ljudi, svaka strana vježbe može trajati između 30 sekundi do 1 minute.

Masaža iliopsoasa

iliopsoas masaža
Image by kroshka_nastya on Freepik

Lezite na leđa na ravnoj površini poput podloge za masažu ili kreveta. Savijte koljena i držite stopala ravno na podlozi kako bi se opustili mišići donjeg dijela leđa.

Identificirajte prednju superiornu ilijačnu gredu (ASIS) na bočnoj strani zdjelice. Ovo je izbočeni dio kosti koji se nalazi na prednjem dijelu kukova. Pronađite mjesto gdje se ASIS spaja s prednjom stranom zdjelice.

Lokalizirajte iliopsoas tako što ćete pronaći gornji rub mišića koji prolazi preko ilijealne kosti, od ASIS-a do unutarnjeg dijela zdjelice. Iliopsoas je duboki mišić koji se sastoji od iliacusa i psoasa majora i proteže se uz prednju stranu zdjelice.

Koristeći palac ili prste, nježno primijenite pritisak duž gornjeg ruba iliopsoasa, krećući se od ASIS-a prema unutarnjem dijelu zdjelice. Pritisak treba biti umjeren, ali ne previše jak, kako biste izbjegli nelagodu.

Nakon primjene pritiska, možete koristiti lagane kružne pokrete prstiju ili palca kako biste masirali iliopsoas. Kružni pokreti trebali bi pratiti smjer mišićnih vlakana i biti usmjereni prema unutarnjem dijelu zdjelice.

Tijekom masaže, važno je osigurati da ostanete opušteni. Duboko dišite kako bi dodatno opustili mišiće i olakšali proces masaže. Nakon što završite s masiranjem jedne strane iliopsoasa, ponovite postupak na drugoj strani.

Elektro magnetna terapija Magus kot iliopsoasa

magnetna terapija magus

Magnetna terapija elektromagnetskom blazinom Magus može pružiti olakšanje kod bolova u iliopsoasu povezujući se s nekoliko fizioloških mehanizama.

Magnetna polja, generirana blazinom mogu potaknuti cirkulaciju krvi u području iliopsoasa, što doprinosi smanjenju upale i ublažavanju boli. Osim toga, ova terapija može potaknuti opuštanje mišića i smanjiti napetost te djelovati na živčane receptore kako bi smanjila percepciju boli.

Također, magnetna terapija može poticati proces ozdravljenja tkiva u području iliopsoasa potičući rast novih stanica i poboljšavajući funkciju oštećenih ili upaljenih tkiva.

Važno je naglasiti da elektromagnetska blazina Magus pruža siguran i učinkovit način upravljanja bolovima u mišićima iliopsoasa, koji se može koristiti kao dio cjelovitog pristupa liječenju u kombinaciji s drugim terapijama i vježbama preporučenim od strane kvalificiranog zdravstvenog stručnjaka.

Koji su simptomi povezani s problemima iliopsoasa

Simptomi povezani s problemima iliopsoasa mogu varirati ovisno o uzroku i ozbiljnosti problema.

Neki od uobičajenih simptoma povezanih s bolovima iliopsoasa uključuju bol u predjelu kuka, koja je povečini duboka ili tupa te može biti prisutna tijekom aktivnosti ili čak u mirovanju, bolove u donjem dijelu leđa, jer mišići iliopsoasa igraju ulogu u stabilizaciji zdjelice i kretanju kuka, bol tijekom različitih aktivnosti poput hodanja, trčanja, penjanja ili podizanja tereta, ograničenu pokretljivost, bol prilikom sjedenja ili stajanja, osobito ako su ti položaji dugotrajni, osjetljivost ili nelagodu koji može pojačti dodirivanje ili pritisak na to područje te bol pri promjeni položaja (npr. prilikom promjene položaja tijela, poput ustajanja nakon sjedenja ili mijenjanja položaja tijekom spavanja).

Simptomi, povezani s problemima iliopsoasa su izuzetno nespecifični i mogu biti povezani s različitim uzrocima bolova u području kuka ili donjeg dijela leđa.

Važno:
Ako je iliopsoas previše napet i zategnut, skraćuje se, što može dovesti do bolova u donjem dijelu leđa, išijasa, izbočenja intervertebralnih diskova, spondiloze, skolioze, degeneracije kuka ili bolova u koljenima.

Provjerite još: