Da li se diskus hernija može izliječiti [da ili ne]

U većini slučajeva, hernija diska se može uspješno liječiti bez kirurškog zahvata i čak se može izliječiti sama od sebe tijekom vremena.

Neoperativni tretmani poput fizikalne terapije, lijekova i odmora mogu pomoći u smanjenju boli i upale uzrokovane hernijom diska.

Međutim, u teškim slučajevima može biti potrebna operacija kako bi se olakšao pritisak na pogođeni živac i popravio disk.

Dakle, iako se hernija diska obično može liječiti, uspjeh liječenja ovisi o individualnom slučaju i težini stanja.

Što se može dogoditi ako ne liječim herniju diska

Ako ne liječite herniju diska, stanje se može pogoršati i utjecati na kvalitetu vašeg života. Hernija diska može uzrokovati bol u leđima, utrnulost, trnce i slabost u leđima, nogama, kukovima ili drugim dijelovima tijela, ovisno o tome koji dio kralježnice je pogođen.

Ako ne liječite herniju diska, mogu se pojaviti i drugi komplikacije. Na primjer, ako hernija diska pritišće živac, živac se može oštetiti i može doći do dugotrajnih neuroloških problema, kao što su gubitak osjeta, slabost mišića ili problemi s mokrenjem i pražnjenjem crijeva.

U rijetkim slučajevima hernija diska može uzrokovati ozbiljne komplikacije poput inkontinencije.

Stoga se preporučuje da se obratite svom liječniku ako sumnjate da imate herniju diska i započnete s liječenjem što je prije moguće.

Pravodobno liječenje može pomoći u smanjenju boli i drugih simptoma te spriječiti moguće komplikacije.

Prema nekim istraživanjima (vir), najveći postotak osoba s hernijom diska pojavljuje se u dobi od 31 do 50 godina:

hernija diska godine pojavljivanja

Od čega ovisi da li se diskus hernija može izliječiti

Učinkovitost liječenja hernije diska ovisi o više faktora, uključujući stadij hernije, dob pacijenta, općem zdravstvenom stanju i odgovoru na liječenje.

Većina ljudi se liječi bez operacije i stanje se poboljšava uz lijekove protiv bolova, fizikalnu terapiju i odgovarajuću tjelovježbu, što može spriječiti potrebu za operacijom.

Međutim, neki su slučajevi ozbiljniji i zahtijevaju operaciju za uklanjanje hernije. Stoga je važno posavjetovati se sa svojim liječnikom koji će moći pružiti najbolji plan liječenja za vaš slučaj hernije diska.

Je li disk hernija trajni problem ili se u potpunosti može izliječiti

Trajnost diska hernije ovisi o više faktora, uključujući stupanj hernije, starost pacijenta, opće zdravstveno stanje i odgovor na terapiju. U nekim slučajevima, hernija diska se može potpuno izliječiti bez operacije, ali ponekad ostaje prisutna. Iako se hernija diska ne može potpuno izliječiti bez operacije, terapija je usmjerena na smanjenje boli, poboljšanje pokretljivosti i kvalitete života.

Čak i ako bol i simptomi disk hernije popuste, simptomi se ponekad mogu pogoršati. Važno je da ostanete aktivni i izvodite vježbe za jačanje mišića, jer to može pomoći u sprečavanju pogoršanja stanja.

Iako se hernija diska ne može uvijek potpuno izliječiti, u većini slučajeva se terapijom i brigom za leđa može postići poboljšanje simptoma i smanjenje boli, što vam može omogućiti da se vratite svakodnevnim aktivnostima bez većih ograničenja.

Koje su najčešće i najučinkovitije metode ublažavanja boli hernije bez kirurških zahvata i liječnika

Ako imate herniju diska, preporučujemo vam da se prije nego što isprobate bilo kakve metode za ublažavanje bolova posavjetujete sa svojim liječnikom.

Međutim, postoje neke uobičajene metode koje mogu pomoći u ublažavanju bolova hernije diska:

 • Mirovanje: Važno je ostati aktivni, ali izbjegavajte aktivnosti koje pogoršavaju bol. Mirovanje i izbjegavanje teških dizanja tereta mogu pomoći u smanjenju upale i ublažavanju boli.
 • Fizioterapija: Vježbe za jačanje leđnih i trbušnih mišića mogu pomoći u smanjenju pritiska na disku, što može pomoći u ublažavanju bolova i poboljšanju pokretljivosti.
 • Magnetoterapija je primjerena za terapijsko liječenje hernije diska jer može smanjiti bol, upalu i potaknuti proces zacjeljivanja. Također može poboljšati cirkulaciju i opuštajući mišiće, pružajući olakšanje i potporu pri oporavku.
 • Toplotna terapija: Primjena topline na zahvaćeno područje može pomoći u ublažavanju boli i opuštanju mišića.
 • Krioterapija: Primjena hladnih obloga na zahvaćeno područje može pomoći u ublažavanju upale i smanjenju boli.
 • Lijekovi: Lijekovi protiv bolova i protuupalni lijekovi mogu pomoći u ublažavanju bolova i upale.
 • Masaža: Masaža može pomoći u opuštanju mišića, poboljšanju cirkulacije krvi i ublažavanju bolova.
 • Akupunktura: Akupunktura može biti učinkovita u ublažavanju bolova i poboljšanju pokretljivosti kod hernije diska.
 

Međutim, svaki slučaj hernije diska je drugačiji, stoga je najbolje da se prije isprobavanja bilo koje od ovih metoda posavjetujete sa svojim liječnikom.

Saznaj kako elektromagnetska terapija može olakšati bolove zbog hernije diska

Magus jastuk pomaže kod bolova zbog hernije diska. Magnetoterapija je poznata po tome da prodire duboko i doseže bit, tamo gdje bol potječe. Koristite ga svaki dan kad patite od bolova zbog hernije jer magnetna terapija jako olakšava bolove i skraćuje vrijeme trajanja boli.

Magus jastuk koristi se dva puta dnevno po 30 minuta, na programu broj 6 - za ublažavanje jačih bolova. Veliki jastuk postavite na vaš krevet ispod madraca, a mali jastuk stavite izravno na tačku boli. Mali Magus jastuk ima jače magnetsko polje i također se zagrijava, pa korisnici koji imaju bolove u leđima govore da im jako prija i pomaže. Korištenje velikog i malog jastuka Magus dovodi do najboljih učinaka magnetske terapije jer olakšava bolove i utječe na opće bolje osjećanje.

Je li hernija diska trajni problem ili se može ikad u potpunosti riješiti

Trajnost hernije diska ovisi o više čimbenika, uključujući stupanj hernije, dob pacijenta, općenito zdravstveno stanje i odgovor na liječenje. U nekim se slučajevima hernija diska može potpuno izliječiti liječenjem bez operacije, ali ponekad ostaje prisutna. Iako herniju diska nije moguće potpuno riješiti bez operacije, liječenje je usmjereno na smanjenje boli, poboljšanje pokretljivosti i kvalitete života.

Čak i ako se bol i simptomi hernije diska smire, simptomi se povremeno mogu pogoršati. Važno je da ostanete aktivni i provodite vježbe za jačanje mišića jer to može pomoći u sprečavanju pogoršanja stanja.

Iako hernija diska ne može uvijek biti potpuno izliječena, s odgovarajućim liječenjem i brigom za leđa u većini se slučajeva može postići poboljšanje simptoma i smanjenje boli, što vam može omogućiti da se vratite svakodnevnim aktivnostima bez većih ograničenja.

Što može pogoršati stanje hernije diska

Neke aktivnosti mogu pogoršati stanje hernije diska, stoga se preporučuje izbjegavanje ovih aktivnosti i fokusiranje na zdrav način života. Neki faktori koji mogu pogoršati stanje hernije diska uključuju:

 • Nepravilno podizanje teških predmeta – podizanje teških predmeta na nepravilan način može uzrokovati dodatni pritisak na kralježnicu, što može pogoršati herniju diska.

 • Sjedilački način života – sjedenje u neudobnom položaju ili dugotrajno sjedenje može povećati pritisak na kralježnicu i pogoršati herniju diska.

 • Prekomjerna tjelesna aktivnost – prekomjerna tjelesna aktivnost, kao što su trčanje, skakanje ili podizanje utega, može povećati pritisak na kralježnicu i pogoršati herniju diska.

 • Loša drža – nepravilna drža može uzrokovati neujednačeni pritisak na kralježnicu, što može dovesti do pogoršanja hernije diska.

 • Prekomjerna tjelesna težina – prekomjerna tjelesna težina može uzrokovati dodatni pritisak na kralježnicu, što može pogoršati herniju diska.

Je li hodanje prikladno za herniju diska

Hodanje može biti prikladna aktivnost za osobe s hernijom diska, jer može pomoći u ublažavanju simptoma i poboljšanju pokretljivosti kralježnice. Hodanje također može pomoći u poboljšanju cirkulacije i mišićne snage, što može doprinijeti bržem oporavku.

Međutim, važno je konzultirati se sa svojim liječnikom prije bilo kakve aktivnosti, jer svaka vrsta vježbanja može drugačije utjecati na stanje hernije diska. Vaš liječnik može savjetovati o intenzitetu, trajanju i vrsti vježbi koje bi bile najprikladnije za vaše stanje.

Kod hodanja, izbjegavajte neravne površine i koristite odgovarajuću obuću koja pruža dobru potporu i ublažavanje. Osim toga, preporučljivo je izbjegavati prekomjerno hodanje ili hodanje na dugim udaljenostima, posebno ako osjećate bol ili nelagodu.

U svakom slučaju, važno je slušati svoje tijelo i izbjegavati bilo koju aktivnost koja pogoršava vaše simptome.

Da li je diskus hernija izleciva (angl.video):

Dodatne informacije:

1. Herniated Disk: What It Is, Diagnosis, Treatment & Outlook
2. Herniated disk – Diagnosis and treatment – Mayo Clinic
3. Why Does a Herniated Disk Happen & Will It Go Away?
4. Lumbar Disk Disease (Herniated Disk) | Johns Hopkins Medicine
5. Can Herniated Discs Heal on Their Own? | Spine-health
 
 

Stručna podrška i vjerodostojnost napisanog

Sadržaj i opis na ovoj stranici je pod nadzorom elektromagnetskog eksperta i ostalih stručnih kolega. Ažuriranje zapisa na stranici kontroliraju: Tina Štifter i Matija Zajšek

Tina Štifter, Magus terapija d.o.o.
prim. dr. Jože Barovič, fiziater
prof. dr. Zmago Turk
prof. dr. Igor Jerman, biolog
Matija Zajšek, IT podržka

Puno nam znači autentičnost i profesionalnost napisanog na ovoj stranici. Svu podršku u profesionalnom pisanju i specifična pitanja korisnika pružaju stručnjaci. 
Ako pronađete bilo kakvu nedosljednost ili grešku u našem sadržaju, javite nam OVDJE.