Bolovi u ledjima ispod rebara sa desne strane [+5 nenadmašnih vježbi za oslobađanje od bolova u leđima ispod rebara]

Bolovi u ledjima ispod desnog rebra mogu biti vrlo neugodni i utjecati na kvalitetu života. Ovi bolovi se mogu pojaviti iz različitih razloga, a najčešći uzroci su problemi s mišićima, kostima ili organima koji se nalaze u ovom području tijela.

Mnogi ljudi koji osjećaju bolove u leđima ispod desnog rebra postavljaju pitanja o tome što uzrokuje bol, kako se može liječiti ili ublažiti bol, i kako se može spriječiti ponovna pojava.

U ovom blogu ćemo razmotriti najčešća pitanja vezana uz bolove u leđima ispod desnog rebra, kao i detaljne informacije o ovoj vrsti bolova i mogućim uzrocima.

Najčešća pitanja u vezi bolova u ledjima ispod rebara s desne strane

Što bi mogao biti uzrok bol ispod desnog rebra na ledjima

Postoji nekoliko mogućih uzroka boli ispod desnog rebra i u ledjima, uključujući:

 • Problemi sa žučnim mjehurom: upala ili infekcija žučnog mjehura (kolecistitis) može uzrokovati bol ispod desnog rebra, osobito nakon jela.
 • Problemi s jetrom: Bol ispod desnog rebra može biti simptom problema s jetrom, poput bolesti jetre ili raka jetre.
 • Pankreatitis: upala gušterače može uzrokovati jaku bol ispod desnih rebara, koja se često širi prema leđima.
 • Problemi s crijevima: bol ispod desnog rebra može biti uzrokovana stanjima kao što su sindrom iritabilnog crijeva (IBS), zatvor ili blokada u crijevima.
 • Bubrežni kamenci: Bol od bubrežnih kamenaca može se osjetiti u desnoj strani leđa ili ispod desnih rebara.
 • Upala slijepog crijeva: bol ispod desnog rebra može biti simptom upale slijepog crijeva, što je upala slijepog crijeva.
 • Kostohondritis: upala zglobova koji povezuju rebra s prsnom kosti može uzrokovati bol ispod desnih rebara.

Ovo su samo neki od mogućih uzroka boli ispod desnog rebra. Važno je posjetiti liječnika kako bi se utvrdio temeljni uzrok i dobio odgovarajući tretman.

Kako se dijagnosticira bol ispod desnog rebra i u ledjima

Bolovi ispod desnog rebra i u ledjima mogu se dijagnosticirati kombinacijom povijesti bolesti, fizičkog pregleda i dijagnostičkih testova.

Povijest bolesti: liječnik će vas pitati o simptomima, kao što su mjesto, trajanje i vrsta boli koju osjećate, kao i o svim drugim povezanim simptomima, kao što su mučnina, povraćanje, vrućica ili promjene u pokretima crijeva.

Fizički pregled: Tijekom fizičkog pregleda, vaš liječnik će napipati bilo kakvu osjetljivost ili oteklinu u području vaše boli i provjeriti ima li znakova ozljede ili abnormalnosti.

Dijagnostički testovi: Za dijagnosticiranje uzroka boli ispod desnog rebra, vaš liječnik može naručiti jedan ili više sljedećih testova:

Krvni testovi: Krvni testovi mogu pomoći u otkrivanju infekcija, upala ili drugih temeljnih zdravstvenih stanja.

X-zrake: X-zrake mogu pomoći u određivanju postoje li strukturalni problemi u prsnom košu, poput prijeloma ili degeneracije kostiju.

Ultrazvuk: Ultrazvuk može pomoći u vizualizaciji organa u abdomenu, kao što su jetra, žučni mjehur i bubrezi, kako bi se utvrdilo postoje li abnormalnosti ili stanja koja utječu na te organe i koja bi mogla uzrokovati bol.

CT skeniranje: CT skeniranje može pružiti detaljniju sliku organa i struktura u abdomenu i može pomoći u prepoznavanju problema kao što su tumori, ciste ili abnormalnosti u krvnim žilama ili limfnim čvorovima.

MRI: MRI može dati još detaljnije slike organa i struktura u abdomenu i može biti koristan u prepoznavanju problema koji možda nisu vidljivi na drugim slikovnim testovima.

Važno je napomenuti da će vrsta potrebnih dijagnostičkih testova ovisiti o pojedinačnom slučaju i sumnji na uzrok boli. Vaš liječnik će vam preporučiti odgovarajuće pretrage na temelju vaših specifičnih simptoma i povijesti bolesti.

Bolovi u ledjima ispod rebara sa desne strane kontakt

Može li bol u ledjima i ispod desnog rebra biti simptom nečeg ozbiljnog

Da, bol ispod desnog rebra može biti simptom ozbiljnog stanja.

Neka ozbiljna stanja koja mogu uzrokovati bol u ovom području uključuju:

Upala slijepog crijeva: Ovo je upala slijepog crijeva koja može uzrokovati jaku bol u desnom donjem dijelu trbuha.

Žučni kamenci: To su mali kamenci koji se mogu stvoriti u žučnom mjehuru i uzrokovati bol, osobito nakon obroka.

Bolest jetre: Jetra se nalazi ispod desnog rebra, a stanja kao što su hepatitis, ciroza ili rak jetre mogu uzrokovati bol u ovom području.

Pankreatitis: Ovo je upala gušterače koja može uzrokovati jaku bol u gornjem dijelu trbuha, koja se može širiti prema leđima ili desnoj strani prsnog koša.

Bubrežni kamenci: Bubrežni kamenci mogu uzrokovati jaku bol u donjem dijelu leđa, bokovima ili donjem dijelu trbuha, uključujući područje ispod desnog rebra.

Važno je potražiti liječničku pomoć ako osjetite stalnu ili sve veću bol ispod desnih rebara, budući da ovi simptomi mogu biti indikacija ozbiljnog temeljnog stanja. Vaš liječnik će izvršiti temeljitu procjenu i preporučiti odgovarajuće pretrage kako bi utvrdio uzrok vaše boli.

Kako se liječi bol ispod desnog rebarnog luka i u ledjima

Liječenje boli ispod desnog rebra ovisit će o temeljnom uzroku.

Neki uobičajeni tretmani za stanja koja mogu uzrokovati ovu vrstu boli uključuju:

Upala slijepog crijeva: Liječenje upale slijepog crijeva obično uključuje kirurško uklanjanje slijepog crijeva (apendektomija).

Žučni kamenci: Liječenje žučnih kamenaca može uključivati ​​lijekove za otapanje kamenaca ili operaciju uklanjanja žučnog mjehura.

Bolest jetre: Liječenje bolesti jetre ovisit će o specifičnom stanju i može uključivati ​​lijekove, promjene načina života ili, u teškim slučajevima, transplantaciju jetre.

Pankreatitis: Liječenje pankreatitisa može uključivati ​​liječenje boli, antibiotike za liječenje infekcija i prilagodbu vaše prehrane kako biste smanjili stres na gušteraču.

Bubrežni kamenci: Liječenje bubrežnih kamenaca može uključivati ​​lijekove koji pomažu izlaženje kamenca ili, u teškim slučajevima, operaciju uklanjanja kamenca.

Važno je odmah potražiti liječničku pomoć ako osjećate stalnu ili sve veću bol ispod desnog rebra, budući da ovi simptomi mogu ukazivati ​​na ozbiljno osnovno stanje. Vaš liječnik će izvršiti temeljitu procjenu i preporučiti odgovarajući tretman za vašu specifičnu situaciju.

Što mogu napraviti sam da se uklone bolovi ispod rebara i u ledjima

Postoji nekoliko kućnih mjera koje možete probati da biste ublažili bolove u leđima ispod rebara sa desne strane. Međutim, ako imate stalne ili sve jače bolove, preporučljivo je da se obratite svom ljekaru kako bi utvrdili uzrok i propisali odgovarajuću terapiju.

Sljedeće kućne mjere mogu pomoći u ublažavanju boli:

 • Terapija toplinom: Primjena grijaće posude ili tople krpe na zahvaćeno područje može pomoći u ublažavanju boli i opuštanju mišića.

 • Elektromagnetska terapija može pomoći u ublažavanju boli u leđima sa desne strane koristeći elektromagnetne valove za djelovanje na zahvaćeno područje. Ovaj postupak može pomoći u smanjenju boli, ublažavanju upale i poboljšanju cirkulacije.

 • Odmor: Dovoljno odmora i izbjegavanje aktivnosti koje mogu pogoršati vašu bol pomoći će smanjiti nelagodu.

 • Hidratacija: Pijenje dovoljne količine vode pomoći će u sprječavanju dehidracije i ispiranju bilo kojih toksina koji bi mogli pridonijeti vašoj bol.

 • Blaga vježba: Lagana vježba, poput rastezanja ili joge, može pomoći u poboljšanju cirkulacije i smanjenju napetosti mišića.

Važno je zapamtiti da ove mjere nisu zamjena za stručno liječničko liječenje i ne bi trebali se koristiti umjesto savjeta ljekara. Ako imate bilo kakva pitanja u vezi sa svojim simptomima, obratite se svom zdravstvenom radniku.

Kada trebam posjetiti liječnika zbog boli u desnom delu ledja ispod rebara

Trebali biste posjetiti liječnika ako uz bol ispod desnog rebra osjetite bilo koji od sljedećih simptoma:

 • Jaka bol koja ne prolazi ili se pogoršava.
 • Bol koja se širi na rame ili ruku.
 • Otežano disanje ili kratak dah.
 • Vrucica.
 • Mučnina ili povraćanje.
 • Promjene u navikama pražnjenja crijeva ili mjehura.
 • Gubitak apetita.
 • Nenamjerni gubitak težine.
 • Žutilo kože ili očiju (žutica).

Također je važno posjetiti liječnika ako je vaša bol ispod desnog rebra popraćena drugim simptomima kao što su bol u prsima, nepravilni otkucaji srca ili iznenadna vrtoglavica, jer oni mogu ukazivati ​​na ozbiljnije osnovno stanje.

Također je važno potražiti liječničku pomoć ako imate povijest bolesti jetre, žučnog mjehura ili bubrega, budući da ta stanja mogu uzrokovati bol u desnom području rebara.

Imajte na umu da samo liječnik može utvrditi uzrok vaše boli i preporučiti odgovarajuće liječenje. Ako osjećate bol ispod desnog rebra, uvijek je bolje biti siguran i dati to na procjenu medicinskom stručnjaku.

Bolovi u ledjima ispod rebara sa desne strane kontakt

Mogu li promjene prehrane ili načina života pomoći u ublažavanju boli ispod desnog rebra prema ledjima

Da, promjene u prehrani i načinu života mogu pomoći u ublažavanju boli ispod desnog rebra.

Evo nekoliko prijedloga:

Održavajte zdravu prehranu: zdrava i uravnotežena prehrana može pomoći smanjiti upalu i poboljšati probavu, što može ublažiti bol u desnom području rebara.

Izbjegavajte masnu hranu: Masna hrana može dodatno opteretiti jetru i žučni mjehur, koji se nalaze ispod desnog rebra, pa izbjegavanje te hrane može pomoći u smanjenju bolova u ovom području.

Ostanite hidrirani: Pijenje puno vode može spriječiti zatvor i poboljšati probavu, što može pomoći u ublažavanju bolova ispod desnog rebra.

Redovito vježbajte: Redovita tjelovježba može poboljšati cirkulaciju i smanjiti stres, što može pomoći u smanjenju boli u desnom području prsnog koša.

Prestanite pušiti: pušenje može iritirati pluća i uzrokovati bolove u prsnom košu, pa prestanak pušenja može pomoći u ublažavanju bolova u tom području.

Smanjite stres: Stres može uzrokovati napetost mišića i povećati rizik od razvoja boli, tako da smanjenje stresa tehnikama opuštanja kao što su joga, meditacija ili duboko disanje može pomoći u ublažavanju boli ispod desnog rebra.

Važno je napomenuti da ove promjene u prehrani i načinu života ne moraju u svim slučajevima ublažiti bol i da je najbolji način djelovanja konzultirati se s liječnikom radi pravilne dijagnoze i plana liječenja.

Koje su preventivne mjere za izbjegavanje bolova ispod desnog rebra

Evo nekoliko preventivnih mjera za izbjegavanje boli ispod desnog rebra:

Održavajte zdravu tjelesnu težinu: prekomjerna tjelesna težina može dodatno opteretiti mišiće i zglobove u leđima, uključujući područje ispod desnog prsnog koša, tako da održavanje zdrave tjelesne težine može pomoći u smanjenju rizika od razvoja boli u ovom području.

Redovito vježbajte: Redovita tjelovježba može pomoći u jačanju mišića na leđima i poboljšanju držanja, što može smanjiti rizik od razvoja boli ispod desnog rebra.

Vježbajte dobro držanje: Održavanje dobrog držanja tijekom stajanja, sjedenja i spavanja može pomoći u smanjenju rizika od razvoja bolova u leđima, uključujući područje ispod desnog prsnog koša.

Izbjegavajte dizanje teških tereta: Dizanje teških predmeta može dodatno opteretiti mišiće u leđima, stoga izbjegavanje dizanja teških tereta ili korištenje pravilnih tehnika dizanja može pomoći u smanjenju rizika od razvoja boli ispod desnih rebara.

Prestanite pušiti: pušenje može iritirati pluća i uzrokovati bol u rebrima, pa prestanak pušenja može pomoći u smanjenju rizika od razvoja boli u ovom području.

Spavajte dovoljno: Dosta sna može pomoći u smanjenju stresa i poboljšati cjelokupno zdravlje leđa, što može pomoći u smanjenju rizika od razvoja boli ispod desnog rebra.

Smanjite stres: Stres može uzrokovati napetost mišića i povećati rizik od razvoja boli, tako da smanjenje stresa tehnikama opuštanja kao što su joga, meditacija ili duboko disanje može pomoći u smanjenju rizika od razvoja boli ispod desnog rebra.

Zapamtite da su ovo samo općenite preventivne mjere i da je najbolji način da izbjegnete bol ispod desnog rebra da potražite savjet liječnika ako osjetite bilo kakve simptome.

Mogući oblici boli ispod desnog rebra prema ledjima
[na slikama]

bolovi u leđima sa desne strane kod trčanja
Bolovi ispod rebara zbog sportskih aktivnosti
Bolovi u ledjima ispod rebara sa desne strane s prednje strane
Bolovi odmah ispod rebara
Bolovi u ledjima ispod rebara sa desne strane odostraga
Bolovi u zadnjem delu leđa
bolovi u leđima i trbuhu protiv srednjeg dijela
Bolovi kod sedanja

5 nenadmašnih vježbi za oslobađanje od bolova u leđima ispod desnog rebra

Bridging (most) 

Vježba mosta je izvrsna za jačanje mišića donjeg dijela leđa i stražnjice. Izvedite ovu vježbu tako što ćete leći na leđa s savijenim koljenima i stopalima na podu. Zatim podignite kukove dok ne stvorite ravnu liniju od ramena do koljena. Držite poziciju nekoliko sekundi prije nego se spustite natrag na pod. Ponovite ovu vježbu 10 do 12 puta.

Bridging povećava mišićnu snagu za 62% nakon 8 tjedana izvođenja vježbe.

Superman

Vježba Supermana pomaže jačanju mišića donjeg dijela leđa i trbuha. Lezite na trbuh s rukama i nogama izravnanim. Zatim podignite ruke i noge u zrak dok držite kralježnicu ravnom. Držite poziciju nekoliko sekundi prije nego se spustite natrag na pod. Ponovite ovu vježbu 10 do 12 puta.

Superman povećava mišićnu snagu za 30% nakon 6 tjedana izvođenja vježbe.

Plank

Plank je izvrsna vježba za jačanje mišića trbuha, leđa i ramena. Počnite u položaju skleka, s rukama i nožnim prstima na podu. Držite kralježnicu ravnom, kao da pokušavate stvoriti ravnu liniju od glave do pete. Držite poziciju 30 do 60 sekundi, a zatim se opustite. Ponovite ovu vježbu 3 do 5 puta.

Plank povećava mišićnu snagu za 72% nakon 6 tjedana izvođenja vježbe.

Dead bug

Dead bug vježba je izvrsna za jačanje trbušnih mišića, donjeg dijela leđa i zdjelice, što može pomoći u sprječavanju bolova u leđima. Prema studiji objavljenoj u časopisu Journal of Orthopaedic and Sports Physical Therapy, dead bug vježba se pokazala kao jedna od najučinkovitijih vježbi za aktivaciju dubokih mišića trbušne stijenke.

Kako izvoditi dead bug vježbu:

 • Lezite na leđa s ravnim kralješcima, koljenima savijenim u kutu od 90 stupnjeva i stopalima čvrsto na podu.
 • Polako spustite lijevu ruku i desnu nogu ravno prema podu, držeći donji dio leđa pritisnutim na pod. Držite nekoliko sekundi, a zatim se vratite u početni položaj.
 • Ponovite isti postupak s desnom rukom i lijevom nogom.
 • Ponovite vježbu 10-12 puta za svaku stranu.

Bird dog

Bird dog vježba je još jedna vježba koja cilja na jačanje mišića trbušne stijenke i leđa. Ova vježba pomaže u poboljšanju stabilnosti kralježnice i ravnoteže, što može smanjiti rizik od bolova u leđima.

Kako izvoditi bird dog vježbu:

 • Kleknite na sve četiri, s rukama ispruženim ispred sebe.
 • Istovremeno podignite lijevu ruku i desnu nogu, ravno ispred vas. Držite nekoliko sekundi, a zatim se vratite u početni položaj.
 • Ponovite isti postupak s desnom rukom i lijevom nogom.
 • Ponovite vježbu 10-12 puta za svaku stranu.

Uključivanje ovih pet vježbi u vašu svakodnevnu rutinu može pomoći u jačanju mišića trbušne stijenke, donjeg dijela leđa i zdjelice te smanjiti rizik od bolova u leđima. Brojna istraživanja pokazuju da vježbanje može biti jednako učinkovito kao lijekovi protiv bolova u leđima, stoga se isplati uložiti vrijeme i trud u vježbanje kako biste se oslobodili bolova u leđima i ispod rebara. Važno je napomenuti da je važno pravilno izvoditi vježbe, uz savjet stručnjaka, kako biste izbjegli ozljede i osigurali najbolje rezultate.

Saznaj kako elektromagnetska terapija može olakšati bolove u području ispod rebara sa desne strane

Magus magnetska podloga temelji se na magnetnom polju i niskim frekvencijama koje prodru duboko u tijelo i iznimno učinkovito djeluju protiv bolova, posebice kod bolova ispod desnog rebra. Smanjuje grčeve mišića u leđima, povećava pokretljivost malih zglobova kralježnice te ublažava upale. Zahvaljujući Magus magnetskoj podlozi, ponovno se možete vratiti poslu i svakodnevnim aktivnostima bez neugodnih bolova.


Više o Magus magnetskoj terapiji za bolove u ledjima ispod rebara sa desne strane

Magus blazina je odlična za svakodnevnu upotrebu.
Možete je koristiti dvaput dnevno po 30 minuta ili po potrebi. Aparat ima poseban program za bolove u leđima ispod desnog rebra, koji traje 30 minuta: samo odaberete program na aparatu i sve ostalo će se automatski podesiti. Lezite tamo gdje imate postavljenu veliku Magus blazinu, a malu blazinu stavite točno na mjesto gdje osjećate bol. Mala Magus blazina ima jaču snagu i postaje malo topla – također ima i učinak zagrijavanja. Magus blazinu možete koristiti vi i vaši članovi obitelji.

Bolovi u ledjima ispod rebara sa desne strane kontakt

Bolovi ispod desnog rebra i u ledjima – detajlno

Bol u donjem dijelu leđa na desnoj strani može biti uzrokovan istezanjem mišića ili problemom živaca koji potječe iz vaše kralježnice. Ali ponekad, bol može biti posljedica stanja koje zahvaća jedan od vaših organa.

Uz iznimku vaših bubrega, većina unutarnjih organa nalazi se u prednjem dijelu tijela, ali oni mogu izazvati bol koja se širi u donji dio leđa.

Neke od tih unutarnjih struktura, uključujući jajnike, crijeva i slijepo crijevo, dijele živčane završetke s tkivima i ligamentima u leđima. Ako se struktura nalazi u desnom donjem dijelu tijela, možda ćete imati bol i u donjem desnom dijelu leđa.

Čitajte dalje kako biste saznali više o boli u donjem desnom dijelu leđa, uključujući moguće uzroke, kada potražiti pomoć i kako se liječi.

Koji su najčešći uzroci bolova u leđima ispod rebara s desne strane

Problemi s leđnim mišićima ili kralježnicom

Prema Nacionalnom institutu za neurološke poremećaje i moždani udar (NINDS), pouzdani izvor, bol u leđima – osobito bol u donjem dijelu leđa – jedan je od najčešćih razloga zašto ljudi posjećuju svog liječnika ili izostaju s posla. Često je ta bol uzrokovana mehaničkim problemima, kao što su:

Ako konzervativne metode liječenja ne pomažu ili ako je vaše stanje teško, liječnik može preporučiti operaciju.

Spinalna stenoza
spinalna stenoza

Kada se razmaci između vaših kralješaka počnu sužavati – obično uzrokovano normalnim trošenjem s godinama – pritisak se može povećati na leđnu moždinu i korijene živaca. To su dijelovi vaših živaca koji izlaze iz same leđne moždine. Artritis i ozljede kralježnice, poput prijeloma, također mogu uzrokovati spinalnu stenozu.

Simptomi spinalne stenoze mogu početi polako i obično uključuju bol u donjem dijelu leđa, kao i osjećaj peckanja ili bockanja koji se proteže kroz stražnjicu i noge.

Ako su vam zahvaćeni korijeni živaca na desnoj strani leđne moždine, osjećat ćete bol na desnoj strani donjeg dijela leđa, stražnjice i nogu. U teškim slučajevima može doći do slabosti u nogama.

Fizikalna terapija obično je prva linija liječenja. Proteza za leđa također može pomoći u kontroli simptoma. Lijekovi za ublažavanje bolova također mogu pomoći kada se simptomi pogoršaju.

Ako je operacija potrebna, postupak ima za cilj stvoriti više prostora unutar vašeg spinalnog kanala kako bi se smanjio pritisak na vašu leđnu moždinu ili korijene živaca.

Lumbalna radikulopatija

Radikulopatija je stanje koje se razvija kada se korijen živca uklješti. Kada se razvije u donjem dijelu leđa, naziva se lumbalna radikulopatija, ili češće, išijas.

Često je uzrokovana spinalnom stenozom, hernijom diska ili koštanim trnovima.

Simptomi obično uključuju bol ili obamrlost koja se širi iz donjeg dijela leđa niz jednu ili obje noge.

Liječenje obično uključuje fizikalnu terapiju. Vježbe osmišljene za poboljšanje snage jezgre i donjeg dijela tijela, fleksibilnosti i stabilnosti često mogu odgoditi ili spriječiti operaciju.

Terapija masažom i akupunktura također mogu biti od pomoći u nekim slučajevima.

Bolest intervertebralnog diska

Bolest intervertebralnog diska odnosi se na slom ili degeneraciju vaših spinalnih diskova koji odvajaju vaše kralješke – kosti u vašoj kralježnici.

Bolest intervertebralnog diskaSvrha ovih gumenih diskova je osigurati amortizaciju između vaših kralježaka i djelovati kao amortizeri. Ovi spinalni diskovi pomažu vašim leđima da se udobno pomiču, savijaju i uvijaju.

Kada ti jastuci degeneriraju ili se istroše, vaši se kralješci mogu početi trljati jedan o drugi. To može uzrokovati stvaranje koštanih izbočina, vršeći pritisak na leđnu moždinu ili korijene živaca.

Prema medicinskim stručnjacima, stanje pogađa oko 5 posto odrasle populacije godišnje u zemljama s dobrim resursima.

Bol u leđima primarni je simptom degenerativne bolesti diska. U teškim slučajevima može doći do slabosti ili utrnulosti u nogama. Inkontinencija se također može pojaviti ako je ozljeda zahvaćenog živca posebno ozbiljna. Ako osjetite ove simptome, odmah potražite liječničku pomoć.

Početno liječenje može uključivati fizikalnu terapiju i lijekove za ublažavanje bolova. U ozbiljnim slučajevima može biti potrebna operacija za uklanjanje i zamjenu zahvaćenog diska.

Problemi s bubrezima

Bubrezi se nalaze s obje strane kralježnice, ispod prsnog koša. Vaš desni bubreg visi malo niže od lijevog, što povećava vjerojatnost da će uzrokovati bol u donjem dijelu leđa ako je inficiran, nadražen ili upaljen.

Uobičajeni problemi s bubrezima uključuju bubrežne kamence i infekciju bubrega, koji su detaljnije obrađeni u nastavku.

Bubrežni kamenci

Bubrežni kamenci su čvrste strukture nalik šljunku sastavljene od viška minerala i soli koji se normalno nalaze u urinu.

bubregKada se ovo kamenje smjesti u vašem ureteru, možete osjetiti oštru, grčevitu bol u leđima, donjem dijelu trbuha i preponama. Mokraćovod je cijev koja prenosi urin iz bubrega u mokraćni mjehur.

Kod bubrežnih kamenaca bol dolazi i nestaje kako se kamen pomiče.

Ostali simptomi uključuju mokrenje koje je bolno ili hitno. Također možete imati poteškoća s potpunim pražnjenjem mjehura ili možete proizvesti samo malu količinu urina tijekom mokrenja. Mokraća također može biti krvava zbog oštrog ruba kamenca koji reže tkivo dok putuje niz ureter.

Za liječenje, vaš liječnik može preporučiti:

lijekove za opuštanje mokraćovoda kako bi kamenac mogao lakše proći
litotripsija udarnim valom (SWL), koja koristi udarne valove vođene ultrazvukom ili X-zrakama za razbijanje kamenca
kirurški zahvati uklanjanja ili usitnjavanja kamenca

Upala bubrega

Najčešći uzrok bubrežnih infekcija su bakterije, kao što je E. coli, koja živi u vašem crijevu, putujući kroz vaš ureter, te u mjehur i bubrege.

Simptomi su slični onima kod drugih infekcija mokraćnog sustava i mogu uključivati:

  • bolovi u leđima i trbuhu

  • peckanje mokrenje

  • osjećaj hitne potrebe za mokrenjem

  • zamućena, tamna mokraća ili urin neugodnog mirisa

Uz infekciju bubrega, vjerojatno ćete se također osjećati bolesno i možete doživjeti:

  • vrućica

  • zimica

  • mučnina

  • povraćanje

Trajno oštećenje bubrega i po život opasna infekcija krvi mogu biti rezultat neliječene infekcije bubrega, pa potražite hitnu liječničku pomoć ako sumnjate na infekciju bubrega. Liječnik će vam propisati antibiotike za suzbijanje bakterija.

Upala slijepog crijeva

Vaše slijepo crijevo je mala cijev koja se spaja na vaše debelo crijevo i nalazi se u donjem desnom dijelu vašeg tijela.

slijepo crevo U oko 9 posto Amerikanaca, slijepo crijevo se upali i inficira. To se zove upala slijepog crijeva. Najčešći je kod ljudi između 10 i 30 godina.

Ova infekcija uzrokuje oticanje slijepog crijeva. Možda imate osjetljivost i punoću u trbuhu koja počinje blizu pupka i postupno se proteže do desne strane. Bol se često pojačava pokretom ili pritiskom na osjetljiva područja. Bol se također može proširiti na leđa ili prepone.

Ostali simptomi uključuju mučninu i povraćanje.

Ako imate bilo kakve simptome upale slijepog crijeva, odmah potražite liječničku pomoć. Ako vam slijepo crijevo nastavi oticati, moglo bi na kraju prsnuti i proširiti svoj inficirani sadržaj po vašem trbuhu, stvarajući situaciju opasnu po život.

Konvencionalno liječenje sastoji se od kirurškog odstranjivanja slijepog crijeva. To se zove apendektomija, a može se izvesti minimalno invazivnom laparoskopskom kirurgijom u nekompliciranim slučajevima.

U nekim slučajevima može biti moguće liječiti upalu slijepog crijeva samo antibioticima, što znači da vam možda neće trebati operacija. U jednoj studiji, gotovo tri četvrtine ljudi koji su primili antibiotike za upalu slijepog crijeva nije zahtijevala kasniju apendektomiju.

Aneurizma abdominalne aorte

Aorta je najveća krvna žila u vašem tijelu. Ako se dio vaše aorte u abdomenu abnormalno izboči, to se zove aneurizma trbušne aorte (AAA).

Rizik je da će izbočina prsnuti, uzrokujući po život opasne komplikacije krvarenja.

Glavni simptomi aneurizme trbušne aorte su jaki bolovi u trbuhu, kao i bolovi u donjem dijelu leđa. Ako aneurizma pukne, simptomi mogu uključivati:

 • vrtoglavica
 • otežano disanje
 • padajući u nesvijest

Liječenje aneurizme trbušne aorte može uključivati postupak katetera koji postavlja cjevčicu ili transplantat na mjesto aneurizme kako bi se ojačao taj dio aorte i spriječilo pucanje.

U ozbiljnijim slučajevima može biti potrebna operacija da se ukloni zahvaćeni dio aorte i zamijeni graftom.

Bolovi ispod desnog rebra i u ledjima kod žena

Postoje neki uzroci jedinstveni za žene.

Endometrioza

Endometrioza je kronično stanje u kojem tkivo koje nalikuje sluznici maternice, zvano tkivo endometrija, raste izvan maternice.

Endometrioza Zaklada za endometriozu Amerike kaže da pogađa 1 od 10 žena u Sjedinjenim Državama.

Ako tkivo raste na desnom jajniku ili jajovodu, može iritirati jajnik i okolno tkivo i uzrokovati bol nalik na grč koji može zračiti s prednje i bočne strane tijela prema leđima.

Liječenje obično uključuje hormonsku terapiju ili laparoskopsku operaciju. Hormonska terapija, kao što su niske doze kontracepcijskih pilula, može pomoći smanjiti izrasline. Kirurgija se također može koristiti za uklanjanje izraslina.

Trudnoća: Prvo tromjesečje

Bol u donjem dijelu leđa, s obje strane kralježnice, uobičajena je tijekom cijele trudnoće. Može početi rano u trudnoći zbog toga što vaše tijelo proizvodi hormon relaksin koji pomaže olabaviti ligamente u vašem tijelu u pripremi za porođaj.

Bol u donjem dijelu leđa također može biti simptom pobačaja, osobito ako je popraćen grčevima i točkastim pobačajem. Razgovarajte sa svojim liječnikom ako osjetite bol u leđima s grčevima ili točkastim bolovima.

Blaga nelagoda općenito se može ublažiti:

 • nježno istezanje
 • tople kupke
 • noseći cipele s niskom petom
 • masaža
 • acetaminofen (Tylenol) — prije uzimanja ovog lijeka, pitajte svog liječnika je li prikladno
 • koristiti ga tijekom trudnoće

Trudnoća: drugi i treći trimestar

Postoji nekoliko stvari koje mogu uzrokovati bolove u leđima u drugom i trećem tromjesečju. Kako vaša maternica raste kako bi primila bebu koja raste, vaš hod i držanje se mogu promijeniti, uzrokujući bol u donjem dijelu leđa. Ovisno o položaju vaše bebe i vašem hodu, bol može biti lokalizirana na desnoj strani.

Okrugli ligamenti još su jedan mogući uzrok boli. Okrugli ligamenti su fibrozno vezivno tkivo koje pomaže u održavanju vaše maternice. Trudnoća uzrokuje rastezanje ovih ligamenata.

Kako se ligamenti istežu, živčana vlakna, najčešće na desnoj strani tijela, se povlače, uzrokujući povremene oštre, probadajuće bolove.

Infekcije mokraćnog sustava (IMS) također mogu uzrokovati bol u donjem desnom dijelu leđa. Obratite se svom liječniku ako ste trudni i imate bilo kakve simptome UTI, uključujući:

  • peckanje mokrenje

  • nelagoda u trbuhu

  • mutna mokraća

Neliječena infekcija mokraćnog sustava kod trudnice može dovesti do infekcije bubrega, što može ozbiljno utjecati i na porodilju i na bebu.

Detajlno: Bolovi u ledjima kod žena

 

Bolovi ispod desnog rebra i u ledjima kod muškaraca

Kod muškaraca torzija testisa može dovesti do bolova u donjem dijelu leđa s desne strane. To se događa kada se vaša sjemena vrpca, koja leži u skrotumu i nosi krv do vaših testisa, uvrne. Kao rezultat toga, dotok krvi u vaš testis je ozbiljno smanjen ili čak potpuno prekinut.

Simptomi uključuju:

  • jaka, iznenadna bol u preponama, koja se može širiti u leđa, bilo na lijevoj ili desnoj strani, ovisno o tome koji je testis zahvaćen

  • oticanje vašeg skrotuma

  • mučnina i povračanje
  • Iako je rijetka, torzija testisa smatra se hitnom medicinskom pomoći. Bez odgovarajuće opskrbe krvlju, testis može biti nepovratno oštećen. Liječnici će morati kirurški odvrnuti sjemenu vrpcu kako bi spasili testis.

Saznaj kako elektromagnetska terapija može olakšati bolove u području ispod rebara sa desne strane

Magus magnetska podloga temelji se na magnetnom polju i niskim frekvencijama koje prodru duboko u tijelo i iznimno učinkovito djeluju protiv bolova, posebice kod bolova ispod desnog rebra. Smanjuje grčeve mišića u leđima, povećava pokretljivost malih zglobova kralježnice te ublažava upale. Zahvaljujući Magus magnetskoj podlozi, ponovno se možete vratiti poslu i svakodnevnim aktivnostima bez neugodnih bolova.


Više o Magus magnetskoj terapiji za bolove u ledjima ispod rebara sa desne strane

Magus blazina je odlična za svakodnevnu upotrebu.
Možete je koristiti dvaput dnevno po 30 minuta ili po potrebi. Aparat ima poseban program za bolove u leđima ispod desnog rebra, koji traje 30 minuta: samo odaberete program na aparatu i sve ostalo će se automatski podesiti. Lezite tamo gdje imate postavljenu veliku Magus blazinu, a malu blazinu stavite točno na mjesto gdje osjećate bol. Mala Magus blazina ima jaču snagu i postaje malo topla – također ima i učinak zagrijavanja. Magus blazinu možete koristiti vi i vaši članovi obitelji.

Povezani sadržaj

Bolovi ispod desnog rebra i u ledjima te bubrezi

Kako mogu znati je li moja bol u ledjima ispod rebara vezana s bubrezima

Bol u leđima može imati mnogo različitih uzroka, a problemi s bubrezima su jedan od mogućih uzroka. Međutim, nisu svi bolovi u leđima povezani s bubrezima i važno je potražiti liječnički savjet od zdravstvenog radnika kako biste utvrdili temeljni uzrok bolova u leđima.

Imajući to u vidu, postoje neki znakovi da bi vaša bol u leđima mogla biti povezana s vašim bubrezima, uključujući:

 • Mjesto boli: Bol u bubrezima se obično osjeća u leđima, u području između rebara i kukova. Također se može osjetiti u bočnom ili prednjem dijelu trbuha.
 • Karakteristike boli: Bol u bubrezima često se opisuje kao tupa bol, ali također može biti oštra i jaka. Može doći i proći te može biti popraćeno drugim simptomima kao što su vrućica, mučnina, povraćanje i poteškoće s mokrenjem.
 • Povijest problema s bubrezima: Ako ste u prošlosti imali problema s bubrezima, kao što su bubrežni kamenci ili infekcija mokraćnog sustava, bol u leđima može biti povezana s bubrezima.

Ako osjećate bol u leđima i zabrinuti ste da bi to moglo biti povezano s vašim bubrezima, važno je posjetiti zdravstvenog radnika radi procjene. Oni mogu obaviti fizički pregled, uzeti povijest bolesti i naručiti pretrage kako bi utvrdili temeljni uzrok vaše boli.

Koji su 3 rani znakovi bolesti bubrega

Promjene u mokrenju: Jedan od najranijih znakova bolesti bubrega je promjena u učestalosti mokrenja ili količini urina koju proizvodite. Možda ćete mokriti češće, osobito noću, ili ćete proizvoditi manje urina nego inače.

Krv u mokraći: Još jedan rani znak upozorenja na bubrežnu bolest je prisutnost krvi u mokraći. Iako to možda nije uvijek vidljivo golim okom, vaš liječnik može napraviti test urina kako bi provjerio prisutnost krvi.

Oticanje: Bolest bubrega može uzrokovati oticanje različitih dijelova tijela, uključujući noge, gležnjeve, stopala, lice i ruke. Ovo oticanje, poznato kao edem, uzrokovano je nakupljanjem tekućine u tijelu zbog nesposobnosti bubrega da ispravno uklone otpad i višak tekućine.

Kako se osjeća bol u desnom bubregu

Bol u području desnog bubrega može se osjetiti kao tup, bolan ili oštar osjećaj ili kao probadajuća bol. Neki ljudi mogu opisati bol kao lupanje ili pulsiranje.

Ostali simptomi koji mogu pratiti bol u bubrezima uključuju:

 • Bol koja se širi u donji dio trbuha, prepone ili leđa
 • Bol koja se pogoršava pokretom
 • Bol tijekom mokrenja
 • Vrućica i zimica
 • Mučnina i povračanj
 • Zamućen ili neugodan miris urina
 • Pojačani nagon za mokrenjem ili poteškoće s mokrenjem

Važno je napomenuti da se bol u bubrezima ponekad može zamijeniti s drugim vrstama boli, poput boli u donjem dijelu leđa ili istegnuća mišića. Ako osjećate stalnu ili jaku bol u području desnog bubrega, važno je posjetiti liječnika radi pravilne dijagnoze i liječenja.

Kako ublažiti bol u desnom bubregu

U nekim slučajevima bol može nestati sama od sebe, ali važno je posjetiti liječnika radi pravilne dijagnoze i plana liječenja.

Evo nekih mogućih tretmana koji mogu pomoći u ublažavanju bolova u desnom bubregu:

 • Sredstva za ublažavanje bolova: Lijekovi protiv bolova koji se izdaju bez recepta poput acetaminofena ili ibuprofena mogu pomoći u ublažavanju blage do umjerene boli bubrega. Međutim, uvijek se trebate posavjetovati s liječnikom prije uzimanja bilo kojeg lijeka.
 • Hidratacija: Pijenje puno vode može pomoći u ispiranju malih bubrežnih kamenaca ili drugih ostataka koji bi mogli uzrokovati bol. Održavanje hidratacije također je važno za održavanje zdravlja bubrega.
 • Antibiotici: Ako je bol u bubrezima posljedica infekcije, liječnik vam može propisati antibiotike za liječenje osnovne infekcije.
 • Medicinski postupci: Ovisno o temeljnom uzroku boli, mogu biti potrebni medicinski postupci poput litotripsije udarnim valom ili operacije za uklanjanje bubrežnih kamenaca, cista ili drugih prepreka koje uzrokuju bol.

Važno je surađivati sa zdravstvenim djelatnikom kako biste utvrdili uzrok boli u bubrezima i najbolji način liječenja za vaš specifični slučaj.

Bol u ledjima sa desne strane ispod rebara
i naprezanje interkostalnih mišića

Kako naprezanje interkostalnih mišića doprinosi bolovima u leđima s desne strane ispod rebara

Nategnuće interkostalnog mišića može uzrokovati bol u leđima s desne strane ispod rebara jer se ti mišići nalaze između rebara i pomažu pri disanju. Kada su ti mišići napeti, mogu se upaliti, uzrokujući bol i nelagodu.

Interkostalni mišići odgovorni su za širenje i skupljanje prsnog koša tijekom disanja. Također sudjeluju u stabilizaciji prsnog koša tijekom kretanja i napora.

Ako su ti mišići napeti ili ozlijeđeni, pokreti prsnog koša mogu biti bolni, osobito tijekom dubokog disanja ili drugih pokreta koji zahtijevaju korištenje međurebarnih mišića.

Bol od istegnuća interkostalnog mišića može se osjetiti u leđima s desne strane ispod rebara jer se mišići protežu duž bočnih strana prsnog koša. Bol može biti oštra ili tupa, a može se pojačati dubokim disanjem ili pokretom. U nekim slučajevima, bol može biti popraćena grčevima mišića, osjetljivošću ili oteklinom.

Važno je odmoriti zahvaćene mišiće i izbjegavati aktivnosti koje mogu pogoršati napetost.

Led, toplina i lijekovi protiv bolova koji se izdaju bez recepta također mogu pomoći u ublažavanju boli i upale.

U nekim slučajevima, fizikalna terapija ili drugi tretmani mogu biti potrebni za poticanje ozdravljenja i smanjenje boli. Ako osjećate stalnu ili jaku bol, važno je posjetiti liječnika radi točne dijagnoze i plana liječenja.

Što su interkostalni mišići

Interkostalni mišići su skupina mišića smještena između rebara u prsima. Igraju važnu ulogu u disanju pomažući u širenju i skupljanju prsne šupljine tijekom disanja. Interkostalni mišići dijele se u dvije glavne skupine:

 • vanjski interkostalni mišići i
 • unutarnji interkostalni mišići.

Vanjski interkostalni mišići nalaze se na vanjskoj površini prsnog koša i kreću se koso prema dolje i naprijed. Tijekom udisaja ti se mišići skupljaju, podižu prsni koš i šire prsnu šupljinu kako bi zrak ušao u pluća.

Unutarnji interkostalni mišići nalaze se dublje u prsnom luku i kreću se u suprotnom smjeru, koso prema dolje i prema natrag. Tijekom forsiranog izdisaja, ovi se mišići kontrahiraju, povlačeći prsni koš prema dolje i prema unutra kako bi stisnuli prsnu šupljinu i izbacili zrak iz pluća.

Interkostalni mišići također igraju ulogu u stabilizaciji prsnog koša tijekom kretanja i napora. Oni rade zajedno s dijafragmom i drugim dišnim mišićima kako bi osigurali učinkovito i učinkovito disanje.

Mogu bolovi međurebarnih mišića trajati mjesecima

Da, bol međurebarnih mišića u nekim slučajevima može trajati mjesecima. Interkostalni mišići su mišići između rebara, a imaju važnu ulogu u disanju. Ti se mišići mogu istegnuti ili ozlijediti zbog niza razloga kao što su ponavljajući pokreti, prekomjerna upotreba ili trauma.

Ozbiljnost ozljede i temeljni uzrok mogu odrediti trajanje boli. U nekim slučajevima bol u interkostalnim mišićima može trajati od nekoliko dana do nekoliko tjedana, dok u drugim slučajevima može trajati mjesecima.

Neophodno je identificirati i riješiti temeljni uzrok boli kako ne bi postala kronična. Mogućnosti liječenja bolova u interkostalnim mišićima mogu uključivati odmor, fizikalnu terapiju, vježbe istezanja, lijekove protiv bolova i terapiju toplinom ili ledom. U nekim slučajevima mogu biti potrebni blokovi interkostalnih živaca ili druge medicinske intervencije za ublažavanje boli. Važno je potražiti liječničku pomoć ako imate upornu bol u interkostalnim mišićima kako biste isključili bilo kakva temeljna medicinska stanja i primili odgovarajuće liječenje.

Dodatne informacije:

What Causes Right Side Rib Cage Pain (engl. video):

Viri:

 • 1. Rib Cage Pain: Causes, Identification, and Treatment
 • 2. Rib Cage Pain Symptoms | Types – Medicover Hospitals
 • 3. Right Upper Quadrant Pain Under Ribs: Causes and Treatment
 • 4. 10 Rib Pain Causes, Treatments & More – Buoy Health
 • 5. Costochondritis – Diagnosis and treatment – Mayo Clinic