Kašalj i bolovi u leđima istodobno [8 uzroka + 8 rješenja]

U ovom blogu istražit ćemo osam najčešćih uzroka kašlja i bolova u leđima istovremeno.

kašalj i bolovi u leđima
Image by Stefamerpik on Freepik

Produbljenim analizama ćemo istražiti kako respiratorne infekcije poput prehlade, gripe i bronhitisa, zajedno s gastroezofagealnom refluksnom bolešću (GERB), bronhitisom, upalom pluća, astmom, ozljedama mišića ili zglobova u leđima te stresom ili napetošću, mogu uzrokovati ovu simptomatologiju.

Respiratorne infekcije kao uzrok istovemenih bolova u leđima i kašlja

Respiratorne infekcije, kao što su prehlada, gripa, bronhitis i upala pluća, mogu istovremeno uzrokovati kašalj i bolove u leđima.

Primarna patofiziološka osnova leži u povećanju napora disanja uslijed otežanog prolaska zraka kroz dišne puteve, što uzrokuje iritaciju dišnih receptora u bronhima i povećava refleksno kašljanje.

Prema podacima studije objavljene u časopisu “Respiratory Medicine”, bronhitis i upala pluća su odgovorne za 80% slučajeva kašlja koji traju više od tri tjedna.

Osim toga, akutni respiratorni sindrom (ARDS*), koji može biti komplikacija težih oblika respiratornih infekcija, može dovesti do upale plućnog tkiva i intenziviranja kašlja, uzrokujući istovremene bolove u leđima.

Ova stanja mogu izazvati povećanu proizvodnju sluzi i stvaranje eksudata, što dodatno iritira dišne puteve i pojačava refleks kašlja.

Nadalje, febrilnost koja je česta prateća pojava ovih infekcija može uzrokovati povećanu mišićnu napetost i nelagodu u leđima.

S druge strane, kronični kašalj uzrokovan GERB-om može uzrokovati refleksnu napetost mišića leđa, što dodatno pojačava osjećaj boli. Stoga je važno prepoznati te respiratorne infekcije kao potencijalne uzroke istovremenog kašlja i bolova u leđima, kako bi se pravodobno dijagnosticirale i liječile, te se smanjio teret bolesti na pacijente i zdravstveni sustav.

Bronhitis kao uzrok za suhi kašalj i nelagodu u leđnom dijelu

Bronhitis je čest uzrok suhog kašlja i bolova u leđima istovremeno.

Akutni bronhitis često proizvodi suhi kašalj zbog iritacije sluznice bronha, što je rezultat virusne infekcije u 85-95% slučajeva.

Kronični bronhitis, karakteriziran dugotrajnim kašljem, može dovesti do povećane produkcije sluzi, uzrokujući hipersekreciju i iritaciju dišnih puteva, što rezultira suhim kašljem i nelagodom u leđima.

Studije pokazuju da je bronhitis povezan s 73% slučajeva bolova u leđima kod odraslih osoba.

Za ublažavanje simptoma, preporučuje se odmor, uzimanje dovoljno tekućine i primjena inhalacijskih terapija za olakšanje disanja.

Također, za ublažavanje suhog kašlja mogu se koristiti antitusični lijekovi, dok se protiv bolova u leđima može primijeniti lokalna toplinska terapija, elektro magnetna terapija, masaža ili protuupalni lijekovi pod nadzorom liječnika. Važno je konzultirati se s liječnikom kako bi se utvrdio točan uzrok simptoma i primijenio odgovarajući tretman.

Još:

Plučnica i istovremena nelagoda u križima

Plučnica može istovremeno uzrokovati kašalj i bolove u križima.

Ova infekcija pluća često dovodi do suhog ili produktivnog kašlja zbog upale plućnog tkiva.

Prema istraživanju objavljenom u časopisu “Chest”, plučnica je povezana s 48% slučajeva bolova u leđima.

Kašalj izazvan plućnicom može izazvati napetost i bol u mišićima leđa zbog povećanog napora pri disanju.

Za ublažavanje simptoma plučnice preporučuje se antibiotička terapija, odmor i unos dovoljno tekućine.

Također, za ublažavanje kašlja može se primijeniti antitusična terapija, dok se protiv bolova u leđima može koristiti lokalna toplinska terapija, masaža ili protuupalni lijekovi, uz savjetovanje s liječnikom kako bi se osiguralo adekvatno liječenje i brži oporavak.

Astma kao uzrok kašlja i bolova u donjem dijelu leđa

Astma može istovremeno uzrokovati kašalj i bolove u leđima.

Ova kronična respiratorna bolest karakterizira se suženjem dišnih putova, što može rezultirati poteškoćama u disanju, zviždanjem i kašljem.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), astma pogađa oko 235 milijuna ljudi diljem svijeta.

Kašalj kod astmatičnih pacijenata može dovesti do napetosti u mišićima leđa zbog povećanog napora pri disanju.

Uz redovitu terapiju inhalatorima za kontrolu simptoma, važno je voditi zdrav način života kako bi se smanjio rizik od astmatičnih napada.

Redovita tjelesna aktivnost, izbjegavanje alergena i iritansa, kao i održavanje optimalne tjelesne težine mogu pomoći u kontroliranju simptoma astme i smanjenju bolova u leđima. Važno je konzultirati se s liječnikom kako bi se postavila adekvatna terapija i prilagodio plan upravljanja astmom za svakog pojedinog pacijenta.

Još:

Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB) kao uzrok kašlja i bolova u leđima

Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB) može uzrokovati istovremeni kašalj i bolove u leđima.

Kod GERB-a, kisela želučana tekućina vraća se u jednjak, iritirajući njegovu sluznicu i uzrokujući simptome poput kašlja.

Prema istraživanju objavljenom u časopisu “Gut”, GERB se povezuje s 41% slučajeva kroničnog kašlja. Uz to, refluksna upala može iritirati dijafragmu i živčane strukture u blizini, što rezultira bolovima u leđima.

Za ublažavanje simptoma GERB-a preporučuju se promjene u načinu života, poput izbjegavanja velikih obroka prije spavanja, podizanja uzglavlja kreveta i izbjegavanja određenih namirnica koje mogu potaknuti refluks.

Također se preporučuju lijekovi koji smanjuju proizvodnju želučane kiseline ili neutraliziraju kiselinu. Za bolove u leđima mogu pomoći metode poput fizikalne terapije, masaže i vježbi jačanja mišića leđa. Važno je konzultirati se s liječnikom radi dijagnostike i odgovarajućeg liječenja GERB-a i povezanih simptoma.

Ozljede mišića ili zglobova u leđima kao uzrok kašlja i bolova u ledjima

Ozljede mišića ili zglobova u leđima mogu uzrokovati istovremene bolove i kašalj.

Traumatske ozljede, kao što su iščašenja, uganuća ili prijelomi kralježnice, mogu iritirati okolna tkiva i živce te izazvati bolove koji se mogu pojačati kod kašljanja ili kihanja.

Prema Nacionalnom institutu za zdravlje, ozljede leđa uzrokuju oko 264 milijuna izgubljenih radnih dana godišnje.

Osim toga, refleksna reakcija tijela na bol, poput kašlja, može biti posljedica pokušaja zaštite ozlijeđenog područja, što dodatno pogoršava nelagodu u leđima.

Za rješavanje ovih problema preporučuje se odmor, fizikalna terapija, primjena leda ili topline, te uzimanje protuupalnih lijekova. Važno je konzultirati se s liječnikom kako bi se utvrdio točan opseg ozljede i propisao odgovarajući tretman za ublažavanje simptoma i poticanje ozdravljenja.

Stres i napetost kao uzrok kašlja i bolova u leđima istovremeno

Stres ili napetost mogu istovremeno uzrokovati kašalj i bolove u leđima.

Stres aktivira simpatički živčani sustav, što dovodi do povećane produkcije hormona stresa poput kortizola i adrenalina.

Ovaj fiziološki odgovor može dovesti do povećane napetosti mišića, što se naziva mišićna napetost ili miofascijalni sindrom.

Povećana napetost mišića leđa može uzrokovati kompresiju živaca ili oštećenje mišićnih vlakana, što rezultira bolovima u leđima.

Istovremeno, stres može potaknuti refleksnu reakciju dišnih putova, što uzrokuje psihogeni kašalj.

Ovaj oblik kašlja nije povezan s fizičkim iritantima u dišnim putevima, već je posljedica stresnih faktora koji utječu na živčani sustav i respiratorni centar u mozgu.

Za ublažavanje simptoma preporučuje se upravljanje stresom i napetosti putem tehnika opuštanja poput dubokog disanja, meditacije ili joga.

Također, fizikalna terapija može pomoći u smanjenju mišićne napetosti i bolova u leđima, dok antitusični lijekovi mogu pomoći u kontroli psihogenog kašlja. Važno je uspostaviti ravnotežu između posla i odmora, te se posavjetovati s liječnikom ili terapeutom ako se simptomi stresa i bolova u leđima nastave ili pogoršaju.

Najčešča pitanja

Kako možete razlikovati običan kašalj od kašlja povezanog s bolovima u leđima

Kašalj povezan s bolovima u leđima može se razlikovati od običnog kašlja po prisutnosti simptoma poput sternokostalne boli, koja se pojačava prilikom kašljanja zbog iritacije dišnih putova, što je karakteristično za interkostalnu neuralgiju.

Također, uzrok može biti refluksni ezofagitis, gdje se kisela želučana tekućina vraća u jednjak, iritirajući ga i uzrokujući gastroezofagealnu regurgitaciju, što može rezultirati kašljem i bolovima u leđima.

Kako moćete smanjiti nelagodu i bolove u leđima tijekom kašljanja

Za smanjenje nelagode i bolova u leđima tijekom kašljanja, preporučuje se primjena tehnika disanja koje smanjuju napetost u mišićima leđa, poput dijafragmatičnog disanja.

Ova tehnika uključuje duboko disanje koje se provodi aktiviranjem dijafragme, što pomaže smanjiti pritisak na leđa tijekom kašljanja.

Također, može biti korisno koristiti analgetike ili protuupalne lijekove pod nadzorom liječnika radi smanjenja boli i nelagode u leđima. Uz to, fizikalna terapija može pružiti korisne vježbe i tehnike za jačanje mišića leđa i poboljšanje držanja tijela, što može dodatno pomoći u ublažavanju simptoma.