Koji su simptomi upale živca u lopatici [i zašto nastaju]

Simptomi upale živca u lopatici obično uključuju bol, trnce, utrnulost i slabost u području ramena, lopatice i ruke. Ekipa Magus predstavlja dole sve moguče simptome:

Cervikalna radikulopatija

Simptomi upale živca u lopatici
Image by Freepik

Cervikalna radikulopatija je stanje koje se javlja kada je živac u vratnoj kralježnici stegnut ili iritiran.

Kod upale živca u lopatici, ovo stanje može uzrokovati bol i osjećaj trnaca duž putanje zahvaćenog živca, što se manifestira kao bol u gornjem dijelu leđa ili ramena. Ovo stanje često proizlazi iz degenerativnih promjena u vratnoj kralježnici ili hernijacije diska.

Parestezija

Parestezija je osjećaj utrnulosti, trnaca ili “zračenja” koji se može javiti kao rezultat iritacije ili kompresije živaca. U slučaju upale živca u lopatici, parestezija može biti prisutna u području lopatice, ruke i šake. Ovaj osjećaj može biti uzrokovan pritiskom na živce u vratnoj kralježnici ili duž putanje zahvaćenog živca.

Mišična slabost

Mišićna slabost je smanjenje snage mišića, što može biti posljedica oštećenja ili kompresije živaca koji kontroliraju te mišiće. U slučaju upale živca u lopatici, mišićna slabost može se osjećati u ruci i ramenu, što rezultira teškoćama u podizanju ruke ili gubitkom fine motorike. Ovo stanje obično nastaje zbog oštećenja ili kompresije živaca u vratnoj kralježnici.

Gornje ekstremitetne disfunkcije

Gornje ekstremitetne disfunkcije obuhvaćaju različite probleme s funkcijom i pokretljivošću gornjih udova. U slučaju upale živca u lopatici, disfunkcija može uključivati ograničeni raspon pokreta u ramenu, teškoće u podizanju ruke ili gubitak fine motorike u ruci. Ovi simptomi proizlaze iz oštećenja ili kompresije živaca koji inerviraju gornje ekstremitete.

Neuralgija

Neuralgija je stanje koje karakteriziraju iznenadne, jake bolove duž tijeka živaca. U kontekstu upale živca u lopatici, neuralgija može uzrokovati oštru, probadajuću bol u području lopatice ili oko nje. Ova bol može biti posljedica kompresije ili iritacije živca u vratnoj kralježnici, što rezultira upalom živca.

Brahijalni neuritis

Brahijalni neuritis je upala živaca koja se javlja u području ramena. U slučaju upale živca u lopatici, brahijalni neuritis može biti jedan od uzroka boli i osjećaja trnaca u lopatici i okolnom području. Ova upala može biti posljedica ozljede, prekomjernog opterećenja ili degenerativnih promjena u ramenom području.

Ukočenost ramena

Ukočenost ramena je osjećaj ograničene pokretljivosti i nelagode u ramenu. Kod upale živca u lopatici, ukočenost ramena može biti prisutna kao reakcija na bol ili kao posljedica kompresije živca koja utječe na normalno funkcioniranje ramena i pokrete.

Ograničeni raspon pokreta u ramenu

Ograničeni raspon pokreta u ramenu je stanje u kojem osoba ima poteškoća u izvođenju punog spektra pokreta u ramenu. Kod upale živca u lopatici, ograničeni raspon pokreta može biti posljedica boli, mišićne slabosti ili ukočenosti koja utječe na pokretljivost ramena.

Gubitak mase mišića u ruci

Gubitak mase mišića u ruci se odnosi na smanjenje volumena mišića u ruci, što može biti posljedica disfunkcije živaca koji inerviraju te mišiće. Kod upale živca u lopatici, gubitak mase mišića u ruci može se javiti zbog smanjene aktivnosti mišića uzrokovane slabosti ili kompresijom živaca koji kontroliraju mišiće u ruci.

Kako se osjete bolovi u ledjima zbog upale živca u lopatici

Bolovi u leđima zbog upale živca u lopatici mogu se osjećati na nekoliko načina.

Tipično, ovi bolovi su oštri, probadajući i lokalizirani u području lopatice. Osoba može osjetiti kao da ih probada električni šok ili peckanje, a bol se može proširiti prema vratu ili duž ruke.

Pokreti ramena i ruke često pogoršavaju bol. Osim toga, može se osjetiti i tup, gori bol koji se proteže do vrata. Ovi bolovi mogu biti konstantni ili se mogu pojaviti sporadično, ometajući svakodnevne aktivnosti i smanjujući kvalitetu života.

Detajlno:

Kako su simptomi upale živca u lopatici povezani z uzrocima upale živca

Evo tablice koja prikazuje povezanost između simptoma upale živca u lopatici i uzroka te upale:

Uzrok upale živca u lopaticiSimptomi
Komprimirani živac– Bol u području lopatice ili ramena
– Trnci ili utrnulost u ruci, šaci ili prstima
– Slabost mišića u ruci ili ramenu
– Gubitak osjetljivosti u području lopatice ili ruke
– Ukočenost ramena
Degenerativne promjene u kralježnici– Bol u području lopatice ili ramena
– Trnci ili utrnulost u ruci, šaci ili prstima
– Slabost mišića u ruci ili ramenu
– Ograničenje pokreta u ramenu
Ozljede i traume– Bol u području lopatice ili ramena
– Trnci ili utrnulost u ruci, šaci ili prstima
– Slabost mišića u ruci ili ramenu
– Gubitak osjetljivosti u području lopatice ili ruke
Infekcije ili upalni procesi– Bol u području lopatice ili ramena
– Trnci ili utrnulost u ruci, šaci ili prstima
– Slabost mišića u ruci ili ramenu
– Gubitak osjetljivosti u području lopatice ili ruke
– Glavobolja ili vrtoglavica

Ova tablica ilustrira kako različiti uzroci upale živca u lopatici mogu rezultirati sličnim simptomima, uključujući bol, trnce, utrnulost, slabost mišića i gubitak osjetljivosti.

Kada su simptomi upale živca u lopatici ozbiljni

Simptomi upale živca u lopatici postaju ozbiljni kada se javlja intenzivna bol koja ne popušta (tzv. refraktorna bol), značajno smanjenje snage mišića u ruci ili ramenu, oštećenje fine motorike poput poteškoća s držanjem predmeta ili pisanjem, progresija simptoma, što znači da se stanje pogoršava umjesto da se poboljšava te prisutnost drugih neuroloških simptoma poput gubitka osjetljivosti ili problema s ravnotežom.

U takvim situacijama, važno je potražiti medicinsku pomoć kako bi se dobila pravilna dijagnoza i započelo odgovarajuće liječenje kako bi se spriječilo daljnje pogoršanje stanja.

Kako se diagnosticiraju simptomi upale živca u lopatici

Za dijagnosticiranje simptoma upale živca u lopatici, liječnik obično provodi niz koraka.

Prvo će obaviti detaljan pregled pacijenta, uključujući povijest bolesti i fizički pregled, kako bi identificirao simptome kao što su bol, slabost ili utrnulost u ruci i ramenu.

Liječnik može naručiti dodatne testove kao što su rendgenski snimci, magnetska rezonanca (MRI) ili kompjutorizirana tomografija (CT) kako bi vizualizirao stanje kralježnice i živaca te potvrdio prisutnost upale ili kompresije živaca.

Elektromiografija (EMG) može se koristiti za procjenu funkcije živaca i mišića. Ponekad se može provesti i injekcija lokalnog anestetika u područje zahvaćenog živca radi potvrde dijagnoze. Na temelju rezultata ovih testova, liječnik će postaviti dijagnozu i preporučiti odgovarajući tretman.

Kako se izvodi test simptoma upale živca u lopatici

Jedan od testova koji se koristi za procjenu simptoma upale živca u lopatici naziva se “Adsonov test“.

Ovaj test provodi se tako da pacijent sjedi ili stoji, a liječnik lagano istegne ramenu prema dolje i unatrag dok istovremeno pacijent okreće glavu prema zahvaćenoj strani i duboko udahne.

Ako se simptomi poput osjećaja trnaca ili slabosti u ruci pogoršaju tijekom ovog testa, to može ukazivati ​​na kompresiju živca u vratnoj kralježnici ili u području ramena. Ovaj test pomaže liječnicima u dijagnosticiranju upale živca u lopatici i određivanju daljnjeg tijeka liječenja.

Kako dugo traju simptomi upale živca u lopatici

Trajanje simptoma upale živca u lopatici može varirati ovisno o različitim čimbenicima, uključujući ozbiljnost upale, uzrok, vrstu liječenja i individualne karakteristike pacijenta.

U nekim slučajevima, simptomi se mogu povući u roku od nekoliko dana ili tjedana ako se primijeni odgovarajuće liječenje, kao što su fizikalna terapija, lijekovi protiv bolova ili injekcije kortikosteroida.

Međutim, u drugim situacijama, simptomi mogu biti dugotrajni i trajati tjednima, mjesecima pa čak i godinama, posebno ako je uzrok upale živca kronično stanje poput degenerativnih promjena u kralježnici ili hernijacija diska.

Koji su uzroci upale živca u lopatici

Upala živca u lopatici može biti uzrokovana različitim čimbenicima, uključujući:

 1. Komprimirani živac: Pritisak na živac u području lopatice može uzrokovati upalu. Ovo se može dogoditi zbog ozljeda, kao što su udarci ili padovi, ili zbog ponavljajućih pokreta koji uzrokuju trenje ili pritisak na živac.
 2. Degenerativne promjene u kralježnici: Degenerativne promjene poput osteoartritisa ili hernijacije diska u vratnoj kralježnici mogu uzrokovati kompresiju ili iritaciju živaca koji inerviraju područje lopatice.
 3. Bolesti kralježnice: Stanja poput spinalne stenoze, spondiloze ili diskogenih bolesti mogu uzrokovati suženje kralježničkog kanala ili iritaciju živaca u vratnoj kralježnici, što može dovesti do upale živca u lopatici.
 4. Traume i ozljede: Ozljede kao što su prijelomi, dislokacije ili uganuća u području ramena ili vrata mogu oštetiti živce i uzrokovati upalu.
 5. Ponavljajući stres: Ponavljajući pokreti ili aktivnosti koji stavljaju pritisak na živac u području lopatice mogu uzrokovati upalu živca, posebno kod ljudi koji obavljaju fizički zahtjevne poslove ili sportove.
 6. Infekcije ili upalni procesi: Rijetko, infekcije ili upalni procesi poput infekcije herpesom zosterom ili autoimunih bolesti mogu uzrokovati upalu živca u lopatici.

Važno je identificirati i tretirati uzrok upale živca u lopatici kako bi se olakšali simptomi i spriječile daljnje komplikacije.

Kako liječiti upalu živca u lopatici


Liječenje upale živca u lopatici ovisi o uzroku upale, ozbiljnosti simptoma i individualnim karakteristikama pacijenta. Evo nekoliko uobičajenih pristupa liječenju:

 1. Odmor i izbjegavanje aktivnosti koje pogoršavaju simptome: Prvi korak u liječenju može biti odmor od aktivnosti koje izazivaju bol ili nelagodu u području lopatice. Ovo može pomoći u smanjenju iritacije živca i olakšavanju simptoma.
 2. Fizioterapija: Fizioterapija može biti korisna u jačanju mišića oko ramena i vrata te poboljšanju držanja tijela. Terapeut može također preporučiti vježbe istezanja i jačanja koje mogu pomoći u smanjenju pritiska na živac i ublažavanju simptoma.
 3. Lijekovi: Lijekovi protiv bolova poput nesteroidnih protuupalnih lijekova (NSAID) ili analgetika mogu pomoći u smanjenju boli i upale. Ponekad se mogu koristiti i kortikosteroidi u obliku oralnih ili injekcijskih terapija kako bi se smanjila upala živca.
 4. Injekcije: Injekcije lokalnih anestetika ili kortikosteroida izravno u područje zahvaćenog živca mogu pružiti kratkoročno olakšanje simptoma i smanjiti upalu.
 5. Kirurški zahvat: U težim slučajevima, kada konzervativne metode liječenja ne donose olakšanje, kirurški zahvat može biti opcija. Kirurg može osloboditi pritisak na živac uklanjanjem oštećenih tkiva ili korekcijom strukturalnih abnormalnosti.

Važno je potražiti savjet medicinskog stručnjaka radi pravilne dijagnoze i odabira najprikladnijeg tretmana za upalu živca u lopatici. Svaki pacijent može zahtijevati individualizirani pristup liječenju ovisno o specifičnim potrebama i karakteristikama svog stanja.

Da li je uklještenje živca i upala živca u lopatici jedno i isto

Iako se termini “uklještenje živca” i “upala živca” često koriste zamjenjivo, oni zapravo ne označavaju uvijek istu stvar, iako mogu biti povezani.

Razlika između uklještenog i upalnog živca u području lopatice leži u njihovim uzrocima i mehanizmima.

Uklješteni živac u lopatici obično nastaje kada živac fizički bude stegnut ili komprimiran, najčešće zbog pritiska iz okolnih struktura poput kostiju, mišića ili tkiva.

To može rezultirati simptomima poput oštrog bola, trnaca, utrnulosti ili slabosti u području koje inervira zahvaćeni živac.

S druge strane, upalni živac u lopatici se javlja kada je živac nadražen ili upaljen, često zbog infekcije, ozljede ili autoimunih bolesti. To može izazvati slične simptome kao uklještenje živca, uključujući bol, trnce, utrnulost ili slabost.

Dakle, dok uklještenje živca obično proizlazi iz fizičkog pritiska na živac, upalni živac je rezultat upalnog procesa u živcu.

Još:

Izvori:

 • “Neuralgia scapulae: A clinical and electrophysiological study”: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24287033/ – Ova studija opisuje kliničke i elektromiografske značajke neuralgije lopatice.
 • “Suprascapular nerve entrapment: A review of the literature”: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28705044/ – Ovaj pregled literature raspravlja o anatomiji, etiologiji, dijagnostici i liječenju ukleščenog supraskapularnog živca.
 • “The role of the suprascapular nerve in shoulder pain”: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31429863/ – Ovaj članak opisuje ulogu supraskapularnog živca u boli u ramenu.
 • “Neuralgija lopatice – rijedak uzrok boli u ramenu”: https://hrcak.srce.hr/file/234242 – Ovaj članak opisuje slučaj neuralgije lopatice i raspravlja o dijagnostici i liječenju.