Vježbe za leđa [daska, most, superman i cat-cow – 4 najčešče i najefektivnije vježbe za leđa, da brzo ublažite bol]

Leđa, poznata i kao križ, predstavljaju ključni oslonac i potporu tijela te je važno održavati njihovu snagu i fleksibilnost.

S tim ciljem, predstavljamo vam četiri preporučene harmonične aktivnosti koje pružaju značajne prednosti za mišiće leđa i prevenciju problema s kralježnicom.

Prva vrhunska metoda je “Plank” ili “Daska,” koja cilja trbušne i leđne mišiće te unapređuje stabilnost tijela.

Sljedeća, sjajna praksa, je “Most” ili “Bridging,” usmjerena na jačanje stražnjice i donjeg dijela leđa.

Treća je uzvišena tehnika, “Superman,” koja aktivira leđne ekstenzore. Na kraju, “Cat-Cow” ili “Mačka-Krava” poboljšava fleksibilnost kralježnice.

Redovito izvođenje ovih vježbi, uz pravilnu tehniku, može osnažiti leđne mišiće i održati zdrava leđa.

faktori koji dovode do bolova u leđima između lopatica

Koje su najvišje preporučljive vježbe za leđa i zašto

Najvišje preporučljive aktivnosti za bolove u križima su od suštinske važnosti za održavanje zdravlja i fleksibilnosti leđa.

Prva nadmoćna vježba je “Plank” ili “Daska,” koja istovremeno angažira trbušne i spinalne mišiće, čime se poboljšava ravnoteža i stabilnost tijela.

Slijedeća, izvrsna tehnika, je “Most” ili “Bridging,” koja jača mišiće stražnjice i donjeg dijela kralježnice, umanjujući pritisak na taj dio tijela.

Treća, sjajna metoda, je “Superman,” koja cilja na ekstenzore kralježnice, poboljšavajući uspravno držanje tijela.

Na kraju, “Cat-Cow” ili “Mačka-Krava” poboljšava fleksibilnost kralježnice, pomažući u prevenciji ukočenosti i bolova. Ove superiorno preporučljive vježbe igraju ključnu ulogu u očuvanju zdravih i snažnih leđa.

Još:

Zašto se preporučuju ove vježbe za leđa [razlozi za svaku između vježba]

 1. Plank (Daska): Zašto se preporučuje: Plank je izuzetno učinkovita vježba za jačanje stabilizacijskih mišića trupa, uključujući leđne mišiće. Ova vježba poboljšava snagu cijelog tijela, pomaže u održavanju zdravog držanja i stabilizira kralježnicu.

Primjer koristi za leđa: Plank je vrlo koristan za leđa jer aktivira mišiće trupa, uključujući duboke leđne mišiće (mišići multifidi) koji igraju ključnu ulogu u stabilizaciji kralježnice. Ove mišiće osnaživanjem, plank može pomoći u smanjenju opterećenja na intervertebralnim diskovima i zglobovima kralježnice, što može smanjiti rizik od ozljeda i boli u leđima.

Studija o efektima izvođenja planka na bolove u donjem dijelu leđa: Tolerability and Muscle Activity of Core Muscle Exercises in Chronic Low-back Pain.

Ova studija je istraživala aktivnost i podnošljivost različitih vježbi za jačanje mišića jezgre kod pacijenata s nespecifičnom kroničnom boli u donjem dijelu leđa.

Sudjelovalo je 13 pacijenata koji su izvodili devet različitih vježbi (dinamičkih i izometričnih) u nasumičnom redoslijedu, dok im je mjeren elektromiogram (EMG) za tri mišićne skupine: rectus abdominis, external oblique i lumbar erector spinae. Pacijenti su također ocjenjivali podnošljivost svake vježbe na petostupanjskoj skali. Rezultati su pokazali da su sve vježbe osim lateralnog planka bile dobro podnošene, te da su najučinkovitije vježbe za aktiviranje rectus abdominisa bile frontalni plank, front plank i modificirani curl-up. Autori zaključuju da ove vježbe mogu biti korisne za dizajniranje programa vježbanja za pacijente s nespecifičnom kroničnom boli u donjem dijelu leđa.

 1. Bridging (Most): Zašto se preporučuje: Bridging je odlična vježba za jačanje stražnjice i donjeg dijela leđa, kao i mišića trupa. Povećava stabilnost kralježnice i pomaže u održavanju ravnoteže mišića oko kralježnice.

Primjer koristi za leđa: Bridging poboljšava snagu leđnih mišića, što može pomoći u održavanju pravilnog držanja tijela i prevenciji bolova u leđima. Također, jači mišići stražnjice mogu pomoći u preuzimanju dijela tereta prilikom podizanja ili savijanja, smanjujući pritisak na donji dio leđa.

Dokazi kakve ima efekte vježba most na most bolove u leđima: The effects of prone bridge exercise on trunk muscle thickness in chronic low back pain patients.

Ova studija je istraživala učinke vježbi mosta u sklonom položaju na debljinu mišića trupa kod pacijenata s kroničnom boli u donjem dijelu leđa.

Studija je uključila 37 pacijenata koji su nasumično podijeljeni u tri skupine: skupinu koja je radila vježbe mosta u ležećem položaju, skupinu koja je radila vježbe mosta u ležećem položaju na švicarskoj lopti i skupinu koja je radila vježbe mosta u sklonom položaju. Debljina mišića poprečnog trbušnog mišića, unutarnjeg kosa trbušnog mišića i vanjskog kosa trbušnog mišića je mjerena ultrazvukom prije i nakon osam tjedana treninga. Rezultati su pokazali da su sve tri skupine pokazale značajno povećanje debljine mišića, ali da je skupina koja je radila vježbe mosta u sklonom položaju pokazala najveće povećanje.

Zaključak je da su vježbe mosta u sklonom položaju učinkovitiji način za poboljšanje stabilnosti trupa i debljine mišića od konvencionalnih vježbi mosta u ležećem položaju kod pacijenata s kroničnom boli u donjem dijelu leđa.

 1. Superman: Zašto se preporučuje: Superman je odlična vježba za jačanje leđnih ekstenzora, mišića koji se nalaze uz kralježnicu i omogućavaju uspravno držanje tijela.

Primjer koristi za leđa: Superman vježba cilja i jača mišiće koji pomažu u održavanju uspravnog držanja i stabiliziraju kralježnicu. Ojačani leđni ekstenzori mogu pomoći u sprječavanju problema s držanjem i bolovima u leđima.

Dokazi kakve efekte in vježba superman u usporedbi za vježbom čučanj na bolove u leđima: Paraspinal Muscle Activity during Unstable Superman and Bodyweight Squat Exercises.

Ova studija je uspoređivala aktivnost mišića paraspinalnog sustava (longissimus i iliocostalis) tijekom tri vježbe: superman na stabilnoj i nestabilnoj podlozi i čučanj bez opterećenja.

Sudjelovalo je 17 fizički aktivnih muškaraca bez povijesti boli u donjem dijelu leđa, koji su izvodili dvije serije od 10 ponavljanja svake vježbe u nasumičnom redoslijedu, dok im je mjeren EMG za oba mišića bilateralno.

Rezultati su pokazali da nije bilo značajne razlike u aktivnosti mišića između vježbi, te da su svi sudionici pokazali simetričan regrutaciju mišića u svim vježbama. Autori zaključuju da čučanj bez opterećenja proizvodi sličnu aktivnost mišića paraspinalnog sustava kao i superman vježbe na stabilnoj i nestabilnoj podlozi, te da bi čučanj mogao biti bolji izbor za ciljanje tih mišića zbog manjeg rizika od kompresije kralježnice.

 1. Cat-Cow (Mačka-Krava): Zašto se preporučuje: Cat-Cow vježba povećava fleksibilnost kralježnice, poboljšava cirkulaciju i opušta mišiće u leđima.

Primjer koristi za leđa: Ova dinamička vježba pomaže u oslobađanju napetosti u leđima i potiče pokretljivost kralježnice. Povećanje fleksibilnosti kralježnice može smanjiti rizik od ukočenosti i bolova u leđima te poboljšati opću funkcionalnost kralježnice.

Dokazi kakve ima efekte vježba cat cow na most bolove u leđima: Effectiveness of Cat-Cow Yoga in Managing Chronic Low Back Pain.

Ova studija je ispitivala učinkovitost cat-cow joge kao tretmana za kroničnu bol u donjem dijelu leđa. U studiji je sudjelovalo 100 zdravstvenih radnika iz Karachija, Pakistan, koji su nasumično podijeljeni u dvije skupine: eksperimentalnu i kontrolnu.

Eksperimentalna skupina je tri puta tjedno tijekom 12 tjedana izvodila cat-cow jogu, dok je kontrolna skupina primala uobičajenu njegu. Prije i poslije intervencije su mjerene razine supstance P, beta endorfina i kortizola u krvi, te su procijenjeni intenzitet boli, stupanj invaliditeta, stres i kvaliteta života.

Rezultati su pokazali da je cat-cow joga značajno smanjila bol, invaliditet, stres i razine supstance P i kortizola, te povećala razine beta endorfina i kvalitetu života u odnosu na kontrolnu skupinu. Autori zaključuju da je cat-cow joga učinkovita i sigurna metoda za ublažavanje kronične boli u donjem dijelu leđa kod zdravstvenih radnika.

Važno je zapamtiti da je pravilna izvedba ovih vježbi ključna za njihovu učinkovitost i sigurnost. 

Kako se pravilno prave ove 4 vježbe za leđa: plank, daska, superman i cat-cow

Pravilno izvođenje četiri vježbe za križ (Plank, Most, Superman i Mačka-Krava) ključno je za postizanje maksimalnih koristi i sprječavanje mogućih ozljeda. Evo detaljnog opisa svake aktivnosti i nekoliko savjeta za točno izvođenje:

 1. Plank ili Daska:
 • Lezite na pod licem prema dolje, oslonite se na podlaktice i prste stopala.
 • Održavajte ravnu liniju od glave do peta, aktivirajte trbušne i leđne mišiće te stražnjicu.
 • Držite tijelo u tom položaju koliko god možete, bez saginjanja ili podizanja stražnjice previsoko.

  Izbjegavajte spuštanje kukova prema dolje ili podizanje stražnjice prema gore. Fokusirajte se na održavanje ravne linije tijela tijekom izvedbe.
 1. Most ili Bridging:
 • Lezite na leđima, savijte koljena i postavite stopala ravno na pod.
 • Polako podižite zdjelicu prema gore dok ne stvorite ravnu liniju od ramena do koljena.
 • Pauzirajte na vrhu, zategnite stražnjicu i donji dio leđa.

  Izbjegavajte prenaprezanje donjeg dijela leđa. Neka vam glutealni mišići (stražnjica) rade većinu posla, a ne leđni mišići.
 1. Superman:
 • Lezite na trbuh, ispružite ruke ispred sebe i noge iza sebe.
 • Podignite ruke i noge s poda, istovremeno pomičući glavu prema gore, stvarajući luk s tijelom.

  Budite pažljivi pri podizanju tijela kako biste izbjegli preveliko savijanje donjeg dijela leđa. Održavajte glatke pokrete tijekom izvođenja vježbe.
 1. Mačka-Krava ili Cat-Cow:
 • Stanite na sve četiri, ruke ispod ramena, koljena ispod kukova.
 • Polako savijte leđa prema gore kao mačka, a zatim prema dolje kao krava.

  Usredotočite se na samo kretanje kralježnice, izbjegavajući prekomjerno opterećenje ruku i nogu. Neka pokreti budu fluidni tijekom izvedbe.

Kako dugo trebam izvoditi svaku između vježba za leđa? Od čega zavisi trajanje vježbi

Trajanje izvođenja svake tehnike za križ može varirati ovisno o vašem zdravstvenom stanju, razine tjelesne kondicije i ciljevima tjelesnog vježbanja. Općenito, preporučuje se izvođenje svake vježbe u setovima i s odgovarajućim brojem ponavljanja, uz poštivanje odgovarajućih stanki između setova. Evo općih smjernica za trajanje vježbi:

Plank (Daska):

 • Početnici: Pokušajte zadržati dasku 10-20 sekundi, a zatim se odmorite 30 sekundi do 1 minute prije nego što ponovite vježbu još nekoliko puta.
 • Napredni: Pokušajte zadržati dasku 30 sekundi do 1 minute, a zatim se odmorite 30 sekundi prije ponovnog izvođenja vježbe nekoliko puta.

Bridging (Most):

 • Početnici: Napravite 1-2 seta s 10-15 ponavljanja, s pauzom od 30 sekundi između setova.
 • Napredni: Napravite 2-3 seta s 15-20 ponavljanja, s kraćom pauzom između setova.

Superman:

 • Početnici: Napravite 1-2 seta s 8-10 ponavljanja, s pauzom od 30 sekundi između setova.
 • Napredni: Napravite 2-3 seta s 12-15 ponavljanja, s kraćom pauzom između setova.

Cat-Cow (Mačka-Krava): Izvodite vježbu polako i fluidno, prelazeći iz mačke u kravu i obrnuto. Ponovite ovaj pokret 10-15 puta.

Važno je naglasiti da je kvaliteta izvođenja vježbi važnija od broja ponavljanja ili trajanja. Pravilna tehnika izvođenja vježbi ključna je kako biste izbjegli ozljede i postigli najbolje rezultate. Ako ste početnik ili imate zdravstvene probleme, preporučuje se potražiti savjet fizioterapeuta ili drugog stručnjaka kako biste naučili pravilno izvoditi ove vježbe i prilagodili program vježbanja prema vašim potrebama i sposobnostima. Također, uvijek je važno slušati svoje tijelo i prekinuti vježbanje ako osjetite bilo kakvu bol ili nelagodu.

 

Što ako osjetim bol kod izvođenja posameznih vježbi

Ako osjetite nelagodu tijekom izvođenja bilo koje od preporučenih aktivnosti za križ, to može biti znak da nešto nije u redu. Bol tijekom vježbanja ne bi trebala biti ignorirana, jer može ukazivati na potencijalne probleme ili ozljede. Evo što biste trebali učiniti ako osjetite nelagodu tijekom izvođenja vježbi:

 1. Prestanite s vježbom: Ako osjetite bol, odmah prestanite s izvođenjem vježbe koja izaziva nelagodu. Nastavljanje vježbanja s bolom može pogoršati problem i dovesti do ozbiljnijih ozljeda.

 2. Procijenite nelagodu: Pokušajte odrediti prirodu nelagode. Je li to oštra, tupa ili pulsirajuća nelagoda? Gdje se osjeća nelagoda – u leđima, vratu, nogama? Razumijevanje prirode nelagode može pomoći u identificiranju potencijalnog uzroka problema.

 3. Konzultirajte stručnjaka: Ako se nelagoda ponavlja ili je jaka, preporučljivo je konzultirati se s fizioterapeutom, sportskim terapeutom ili drugim zdravstvenim stručnjakom koji se bavi rehabilitacijom i vježbanjem. Oni će moći procijeniti vašu tehniku izvođenja vježbi, pružiti dijagnozu i odgovarajući tretman za nelagodu.

 4. Prilagodite vježbu: Možda će biti potrebno prilagoditi vježbu kako biste smanjili stres na leđima. Fizioterapeut će vam moći pomoći s pravilnom tehnikom izvođenja i, ako je potrebno, predložiti alternativne vježbe koje će bolje odgovarati vašem stanju.

 5. Odmorite se: Ako osjetite nelagodu, važno je dati tijelu dovoljno vremena za oporavak. Odmorite se od vježbanja dok se nelagoda ne smanji ili nestane.

Zapamtite, nelagoda tijekom vježbanja nije normalna, posebno ako je intenzivna ili se ponavlja. Slušajte svoje tijelo i nemojte prisiljavati izvođenje vježbi ako osjetite nelagodu. Ako ste u nedoumici ili imate dugotrajnu nelagodu, svakako se posavjetujte s kvalificiranim stručnjakom kako biste dobili točnu dijagnozu i odgovarajući tretman.

Najčešče boli koje se mogu pojaviti kod izvođenja ovih 4 vježbi

Tijekom izvođenja preporučenih vježbi za križ, mogu se pojaviti različite nelagode ili bolovi, osobito ako vježbate s nepravilnom tehnikom ili preopterećujete određene mišićne skupine. Evo nekoliko najčešćih bolova koji se mogu javiti:

 1. Bol u donjem dijelu leđa ili bol u lumbalnom području: Može se pojaviti tijekom Planka, Bridginga ili Supermana, što može ukazivati na preveliko naprezanje lumbalnih mišića ili nestabilnost kralježnice.

 2. Bol u vratu ili bol u cervikalnom dijelu: Može se javiti tijekom izvođenja Planka ili Cat-Cow vježbe, a može ukazivati na nepravilnu poziciju vrata ili prekomjerno opterećenje cervikalnih mišića.

 3. Bol u ramenima: Može se pojaviti tijekom izvođenja Planka ili Supermana, što može ukazivati na prenaprezanje ramenih mišića ili lošu posturu.

 4. Bol u koljenima: Može se javiti tijekom izvođenja Bridginga, što može ukazivati na nepravilnu poziciju koljena ili prekomjerni pritisak na koljena.

 5. Bol u zapešćima: Može se pojaviti tijekom Planka, što može ukazivati na prenaprezanje zapešća ili nepravilnu posturu ruku.

Ako osjetite bilo kakvu bol ili nelagodu tijekom vježbanja, važno je prekinuti vježbu i konzultirati se s fizioterapeutom ili drugim stručnjakom kako biste ispravili tehniku i spriječili moguće ozljede. Pravilna izvedba vježbi i pažljivo slušanje tijela ključni su kako biste osigurali sigurno i učinkovito vježbanje.

Kako brzo če ponestati bolovi u leđima kod izvođenja ovih vježbi

Brzina nestajanja boli u leđima nakon izvođenja ovih vježbi može varirati ovisno o individualnim faktorima i tjelesnoj kondiciji. Za neke, bol se može smanjiti već nakon nekoliko dana redovitog vježbanja, dok će drugima možda trebati više vremena kako bi osjetili olakšanje. Individuacija i upornost u izvođenju vježbi mogu biti ključne za postizanje boljih rezultata.

Važno je naglasiti da kontinuirano vježbanje i održavanje pravilne tehnike ključni su za postizanje dugoročnog olakšanja od bolova u leđima. Ne očekujte brza rješenja, već budite strpljivi i dosljedni u svom pristupu. Ako bolovi u leđima potraju ili postanu ozbiljni, preporučuje se potražiti savjet od stručnjaka, poput fizioterapeuta ili liječnika, kako bi se utvrdio točan uzrok boli i dobili prilagođeni savjeti za vašu situaciju.

Za preporučene vježbe za križ možete koristiti magnetsku terapijsku podlogu Magus, koja vam, uz udobno i sigurno podlogu, omogućuje i elektromagnetsku stimulaciju bolnih područja križa.

 

Da li je moguče da mi ove vježbe za leđa naškode ili ne koriste kod uklanjanja mojih bolova u križima

Izvođenje ovih preporučenih vježbi za križ može biti korisno u smanjenju bolova i jačanju leđnih mišića, ali također je važno voditi računa o pravilnoj tehnici kako biste izbjegli moguće ozljede.

Ako vježbate s nepravilnom tehnikom ili prekomjernim opterećenjem, postoji mogućnost da vam ove vježbe neće koristiti u ublažavanju bolova u križima ili, još gore, da mogu naškoditi vašem zdravlju.

Zato je ključno da se pravilno educirate o izvođenju vježbi ili potražite savjet od stručnjaka, poput fizioterapeuta ili osobnog trenera.

Oni će vam pomoći prilagoditi vježbe prema vašem individualnom stanju i ciljevima, kako bi se osiguralo sigurno i učinkovito vježbanje za uklanjanje bolova u križima i ojačavanje leđnih mišića.

Da biste izbjegli moguće oštećenje i osigurali koristi za vaša leđa, važno je biti pažljiv prilikom izvođenja određenih vježbi. Evo nekoliko aktivnosti koje bi trebali izbjegavati:

 1. Prekomjerna težina: Izvođenje vježbi s prevelikom težinom ili opterećenjem može povećati rizik od ozljeda leđa. Pridržavajte se odgovarajućih težina koje odgovaraju vašoj tjelesnoj kondiciji.

 2. Sklonost hiperproduženju: Naginjanje tijela unatrag prilikom izvođenja vježbi, poput trbušnjaka ili mosta, može prekomjerno opteretiti lumbalni dio kralježnice i dovesti do ozljeda.

 3. Nagli pokreti: Prebrzi ili nekontrolirani pokreti tijekom vježbanja mogu izazvati istegnuće mišića ili ozbiljnije ozljede leđa.

 4. Prekomjerno savijanje: Pretjerano savijanje tijela pri izvođenju vježbi, poput izvodjenja prednjih pregiba, može opteretiti kralježnicu i pridonijeti problemima s leđima.

 5. Pogrbljen položaj: Izvođenje vježbi s pogrbljenim položajem, poput izvodjenja veslanja ili dizanja utega s pogrešnom tehnikom, može dovesti do preopterećenja leđnih mišića i kralježnice.

Izbjegavajte ove opasne prakse kako biste spriječili potencijalne ozljede leđa i osigurali sigurno i učinkovito vježbanje. Umjesto toga, fokusirajte se na pravilnu tehniku izvođenja vježbi, slušajte svoje tijelo i prilagodite vježbe prema vašoj tjelesnoj kondiciji i mogućnostima. Ako niste sigurni kako izvoditi određenu vježbu, potražite savjet stručnjaka koji će vam pomoći prilagoditi vježbe vašim potrebama i ciljevima.

Trčanje i šetnja mogu biti korisne aktivnosti za leđa jer održavaju tijelo u kretanju i jačaju mišiće, uključujući i leđne mišiće. Međutim, važno je imati na umu da intenzitet i način izvođenja ove aktivnosti mogu utjecati na leđa na različite načine.

Trčanje može biti izazovnije za leđa jer udarci o tlo mogu stvarati pritisak na kralježnicu. Osobito kod osoba s problematičnim leđima, preporučuje se odabrati mekše površine za trčanje ili koristiti podesive cipele kako bi se ublažio utjecaj na leđa.

Šetnja je općenito manje zahtjevna za leđa i može biti odličan način održavanja aktivnosti i fleksibilnosti mišića. Hodanje po ravnom terenu ili prirodi može pružiti nježnije opterećenje na kralježnicu i olakšati održavanje pravilne posture.

Obje su ove aktivnosti izvrsne za cjelokupno zdravlje tijela i leđnih mišića, ali je važno slušati svoje tijelo, prilagoditi intenzitet prema svojim mogućnostima i, ako imate postojeće probleme s leđima, konzultirati se sa stručnjakom kako biste pronašli najbolji pristup vježbanju za vaše potrebe.

Upalna bol leđa odnosi se na bol koja proizlazi iz upalnih procesa u tkivima leđa. Kada se tijelo suoči s ozljedom, infekcijom ili drugim patološkim stanjima, tijelo pokreće upalnu reakciju kako bi se nosilo s tim izazovom. Ova upalna reakcija uključuje otpuštanje različitih kemikalija i imunoloških stanica kako bi se izliječila ozljeda i borila protiv infekcije.

Međutim, u nekim slučajevima, upalna reakcija može postati prekomjerna i uzrokovati bol i nelagodu u području leđa. Upalna bol može biti oštra, peckajuća ili pulsirajuća, a obično se osjeća kao osjećaj nadutosti, crvenila i toplote u zahvaćenom području.

Uzroci upalne boli leđa mogu uključivati stanja poput upalnih reumatoloških bolesti (npr. artritis), infekcija leđa, ozljeda i preopterećenja mišića i ligamenata. U liječenju upalne boli, često se koriste protuupalni lijekovi, fizikalna terapija, hladni i topli oblozi te ostali tretmani usmjereni na smanjenje upale i olakšanje boli. Ako osjetite upalnu bol u leđima, preporučuje se posjetiti liječnika kako bi se utvrdio točan uzrok i pravilno liječenje.

Istezanje može biti korisno za neke osobe s bolovima u leđima, ali važno je pravilno izvoditi ove vježbe kako biste izbjegli moguće ozljede ili pogoršanje nelagode. Uzroci bolova u leđima mogu biti različiti, a istezanje može pomoći u opuštanju mišića i smanjenju napetosti.

Ako imate blage bolove u leđima, lagano istezanje može pružiti olakšanje. Međutim, ako bolovi traju duže vrijeme ili su ozbiljniji, preporučuje se da prvo potražite savjet od medicinskog stručnjaka prije nego što započnete s bilo kakvim novim vježbama ili terapijama. Oni će moći procijeniti vaše stanje i preporučiti najbolji pristup za vaše specifične potrebe. Istezanje može biti dio kompleksnog pristupa liječenju bolova u leđima, ali uvijek je važno imati individualiziran plan koji odgovara vašem zdravstvenom stanju.

Jedna od vrlo učinkovitih vježbi za leđa koju sportaši i osobe koje često imaju bolove u leđima često koriste je izometrični plank.

Plank je statička vježba koja zahtijeva održavanje ravne linije tijela u položaju jednakom štiri oslonca (ruke i nožni prsti). Ova vježba aktivira i jača mnoge mišićne skupine, uključujući trbušne, leđne, rameni i mišiće donjeg dijela tijela.

Prednosti izvođenja planka za leđa uključuju:

 1. Jačanje mišića stabilizacije leđa: Plank ciljano jača mišiće koji stabiliziraju kralježnicu, što pomaže u održavanju pravilne posture i smanjenju opterećenja na leđima.

 2. Poboljšanje ravnoteže: Plank potiče koordinaciju i ravnotežu mišića, što može pomoći u prevenciji ozljeda i bolova u leđima.

 3. Učinkovitost: Plank ne zahtijeva nikakvu opremu i može se izvoditi gotovo bilo gdje, što ga čini praktičnom vježbom za ljude sa zauzetim rasporedima.

Važno je naglasiti da se plank mora izvoditi s pravilnom tehnikom kako bi bio učinkovit i siguran. Osobe koje imaju bolove u leđima trebaju se posavjetovati s fizioterapeutom ili osobnim trenerom kako bi naučili pravilno izvoditi ovu vježbu i prilagoditi je svojim potrebama i mogućnostima. Također, kombinacija planka s drugim vježbama za jačanje leđa i trupa može pružiti cjelovit pristup prevenciji i smanjenju bolova u leđima.

Najlakša vježba za leđa je ležeći ispruženi lumbalni most (engl. Supine Lumbosacral Bridge).

Ova vježba je relativno jednostavna za izvođenje i ne zahtijeva posebnu opremu. Evo kako je možete izvesti:

 1. Lezite na leđa s nogama savijenim u koljenima i stopalima postavljenim na podu.

 2. Lagano stisnite trbušne mišiće i podignite zdjelicu prema stropu dok ostanete na ramenima i nogama. Važno je da ne dižete zdjelicu previsoko kako ne biste naprezali donji dio leđa.

 3. Držite ovu poziciju nekoliko sekundi, a zatim polako spustite zdjelicu na pod.

Ova vježba ciljano jača mišiće donjeg dijela leđa i trupa, pomaže u stabilizaciji kralježnice i može biti korisna za održavanje zdravih leđa. Ako imate bilo kakve zdravstvene probleme ili bolove u leđima, preporučuje se da se posavjetujete s liječnikom ili fizioterapeutom prije nego što započnete s ovom ili bilo kojom drugom vježbom za leđa.

Ako osjećate nelagodu u donjem dijelu leđa, zdjelici i donjim ekstremitetima, preporučuju se vježbe koje će ciljano ojačati i stabilizirati mišiće u tom području, te poboljšati fleksibilnost i pokretljivost kralježnice. Evo nekoliko najpreporučenijih vježbi:

 1. Ležeći ispruženi lumbalni most: Ova vježba ciljano jača mišiće donjeg dijela leđa i zdjelice, pomažući u stabilizaciji kralježnice i ublažavanju nelagode.

 2. Polumrtva dizanja: Ova vježba jača mišiće donjeg dijela leđa, stražnjice i nogu, pomažući u smanjenju nelagode i poboljšanju snage donjeg dijela tijela.

 3. Prsa prema koljenima: Ova vježba isteže mišiće leđa, zdjelice i nogu, pomažući u povećanju fleksibilnosti i smanjenju pritiska na donji dio leđa.

 4. Mačka-Krava: Ova vježba potiče fleksibilnost kralježnice i jača mišiće leđa, zdjelice i trbuha, pružajući olakšanje od nelagode.

 5. Ležeće savijanje koljena: Ova vježba opušta mišiće donjeg dijela leđa, zdjelice i nogu, te može smanjiti napetost i nelagodu.

Važno je naglasiti da se prije nego što započnete s ovim ili bilo kojim drugim vježbama za nelagodu u donjem dijelu leđa, trebate posavjetovati s liječnikom ili fizioterapeutom kako biste prilagodili vježbe vašem zdravstvenom stanju i osigurali sigurnost i učinkovitost vježbanja.

Ako osjećate nelagodu i bol u sredini ledja, preporučuju se vježbe koje će ciljano ojačati mišiće u tom području, poboljšati fleksibilnost kralježnice i smanjiti napetost. Evo nekoliko najpreporučenijih vježbi:

 1. Ležeći torzo uzdizanja: Ova vježba jača mišiće srednjeg dijela leđa, potičući stabilnost kralježnice i ublažavajući nelagodu.

 2. Uspravno rastezanje: Ova vježba isteže mišiće leđa u srednjem dijelu, pomažući u povećanju pokretljivosti i smanjenju pritiska na leđa.

 3. Polumrtva dizanja: Ova vježba jača mišiće leđa i stražnjice, pružajući olakšanje od nelagode u srednjem dijelu leđa.

 4. Mačka-Krava: Ova vježba potiče fleksibilnost kralježnice i jača mišiće leđa u srednjem dijelu, pomažući u ublažavanju napetosti i nelagode.

 5. Prsa prema koljenima: Ova vježba isteže mišiće leđa, pomažući u poboljšanju pokretljivosti i opuštanju srednjeg dijela leđa.

Prije nego što započnete s ovim ili bilo kojim drugim vježbama za nelagodu u srednjem dijelu leđa, uvijek je preporučljivo konzultirati se s liječnikom ili fizioterapeutom kako biste prilagodili vježbe vašem zdravstvenom stanju i osigurali sigurnost i učinkovitost vježbanja.

Ako osjećate nelagodu i bol između lopatica, preporučuju se vježbe koje će ciljano ojačati mišiće u tom području, poboljšati fleksibilnost kralježnice i smanjiti napetost. Evo nekoliko najpreporučenijih vježbi:

 1. Ležeći torzo uzdizanja: Ova vježba jača mišiće između lopatica i potiče stabilnost kralježnice, pružajući olakšanje od nelagode.

 2. Pomicanje lopatica: Ova vježba isteže mišiće između lopatica i pomaže u povećanju pokretljivosti i smanjenju pritiska u tom području leđa.

 3. Ležeći Y-rameni povlačenje: Ova vježba jača mišiće između lopatica i ruku, pomažući u smanjenju napetosti u tom području leđa.

 4. Mačka-Krava: Ova vježba potiče fleksibilnost kralježnice i jača mišiće između lopatica, pružajući olakšanje od nelagode.

 5. Ležeće savijanje koljena: Ova vježba opušta mišiće leđa između lopatica i može smanjiti napetost u tom području.

Prije nego što započnete s ovim ili bilo kojim drugim vježbama za nelagodu između lopatica, uvijek je preporučljivo konzultirati se s liječnikom ili fizioterapeutom kako biste prilagodili vježbe vašem zdravstvenom stanju i osigurali sigurnost i učinkovitost vježbanja.

Stručna podrška i vjerodostojnost napisanog

Sadržaj i opis na ovoj stranici je pod nadzorom elektromagnetskog eksperta i ostalih stručnih kolega. Ažuriranje zapisa na stranici kontroliraju: Tina Štifter i Matija Zajšek

Tina Štifter, Magus terapija d.o.o.
prim. dr. Jože Barovič, fiziater
prof. dr. Zmago Turk
prof. dr. Igor Jerman, biolog
Matija Zajšek, IT podržka

Puno nam znači autentičnost i profesionalnost napisanog na ovoj stranici. Svu podršku u profesionalnom pisanju i specifična pitanja korisnika pružaju stručnjaci. 
Ako pronađete bilo kakvu nedosljednost ili grešku u našem sadržaju, javite nam OVDJE.