Šta je gonartroza koljena [i kako se liječi]

Gonartroza, poznata i kao artroza koljena, je bolest zglobova koju uzrokuje degeneracija hrskavice u zglobu.

Gonartroza je jedna od najčešćih bolesti zglobova u svijetu. Pogađa oko 27% ljudi starijih od 45 godina. Nakon 65. godine, učestalost se povećava na 60%, a žene su češće pogođene nego muškarci.

Šta je gonartroza

Gonartroza je medicinski termin koji se koristi za označavanje degenerativne bolesti zgloba koljena, poznate i kao osteoartritis koljena.

Ova bolest karakterizira degeneracija hrskavice u zglobu koljena, što dovodi do smanjenja prostora između kostiju i povećanja trenja između njih.

Kao rezultat toga, pacijenti s gonartrozom često doživljavaju bolove, oticanje, ukočenost, smanjenu pokretljivost i eventualno deformaciju zgloba koljena.

Gonartroza se obično razvija s godinama kao posljedica normalnog starenja i trošenja hrskavice u zglobu koljena, ali može biti potaknuta i drugim čimbenicima poput prekomjerne tjelesne težine, genetike, prethodnih ozljeda ili aktivnosti koje izlažu zglob koljena ponavljajućem stresu.

Koji su prvi znakovi [stupnjevi gonartroze koljena]

Prvi znakovi gonartroze koljena mogu varirati od blage nelagode do intenzivne boli i ovisiti o individualnim karakteristikama pacijenta. Među najčešćim prvim znakovima su:

Bol u zglobu koljena može biti osjećana tijekom ili nakon aktivnosti poput hodanja, penjanja stepenicama ili dugotrajnog stajanja. Početno može biti blaga, ali se s vremenom može pogoršavati.

Sledeći znak je osjećaj krutosti u zglobu koljena, osobito nakon dugotrajnog mirovanja ili tijekom buđenja ujutro. Uz to može biti i zglob koljena otečen, što može biti posljedica upale uzrokovane oštećenjem hrskavice. Isto tako mogu se primjetiti poteškoće u potpunom ispravljanju ili savijanju koljena posebno nakon razdoblja neaktivnosti.

Stupnjevi gonartroze koljena opisuju progresiju bolesti i označavaju njezinu ozbiljnost. Obično se koriste četiri stupnja:

 1. Stupanj I: Početni stupanj karakterizira blaga do umjerena promjena u hrskavici zgloba. Pacijenti mogu osjećati povremenu bol i nelagodu ali deformacije ili ozbiljna ograničenja pokretljivosti obično nisu prisutni.
 2. Stupanj II: U ovom stupnju dolazi do daljnjeg oštećenja hrskavice, što rezultira povećanom boli, oticanjem i ograničenjem pokretljivosti. Mogu se primijetiti početni znakovi deformacije zgloba.
 3. Stupanj III: U trećem stupnju dolazi do značajnog oštećenja hrskavice, što dovodi do značajne boli, ukočenosti, oticanja i smanjene pokretljivosti. Deformacija zgloba postaje izraženija.
 4. Stupanj IV: Ovaj stupanj karakterizira teško oštećenje hrskavice s izraženom deformacijom zgloba, teškom boli, smanjenom pokretljivošću i značajnom disfunkcijom zgloba koljena.

Važno je napomenuti da se progresija gonartroze može razlikovati kod svakog pojedinog pacijenta te da se liječenje treba prilagoditi individualnim potrebama i karakteristikama bolesti.

Kako se osječa gonartroza koljena

Gonartroza koljena uzrokuje različite simptome koji uključuju bol, oticanje, ograničenu pokretljivost i ukočenost zgloba.

Bol je najčešći simptom i može se pojaviti tijekom aktivnosti poput hodanja ili savijanja koljena te može biti prisutna i u mirovanju.
Oticanje se može pojaviti zbog upalnog procesa uzrokovanog oštećenjem hrskavice.
Ograničena pokretljivost i ukočenost mogu ometati normalno funkcioniranje koljena. Ponekad se javljaju i krckanje ili škripanje prilikom pokreta, što je posljedica trenja između oštećene hrskavice i koštanih struktura.

Kako se diagnosticira gonartroza koljena

Dijagnoza gonartroze koljena obično uključuje niz koraka. Liječnik će prvo provesti detaljnu medicinsku anamnezu, uključujući simptome koje pacijent osjeća i medicinsku povijest. Nakon toga, fizikalni pregled usmjeren je na pregled koljena kako bi se utvrdili znakovi poput oticanja, ograničene pokretljivosti i osjetljivosti na dodir.

Radi potvrde dijagnoze, obično se koriste i slikovne dijagnostičke metode poput rendgenskih snimaka, magnetske rezonancije (MRI) ili kompjutorizirane tomografije (CT). Rendgenske snimke mogu pokazati znakove degeneracije hrskavice, poput suženja zglobnog prostora, koštanih izraslina (osteofita) ili cisti na kostima. MRI i CT skeniranje pružaju detaljniji uvid u stanje hrskavice, ligamenata i mekih tkiva oko zgloba.

Ponekad se može preporučiti i artroskopija*, invazivni postupak u kojem se umetne tanki instrument s kamerom u zglob kako bi se izravno pregledala stanje hrskavice.

Konačna dijagnoza gonartroze koljena postavlja se na temelju kombinacije kliničkih simptoma, fizikalnog pregleda i rezultata slikovnih pretraga.

Kako se liječi gonartroza koljena

Liječenje gonartroze obično uključuje kombinaciju terapijskih pristupa kao što su fizikalna terapija, vježbe jačanja mišića oko koljena, nošenje ortopedskih pomagala poput koljenastih steznika, lijekova protiv bolova i upale te u nekim slučajevima kirurški zahvati poput artroskopije ili zamjene koljenskog zgloba.

Cilj liječenja je smanjiti bolove, poboljšati funkcionalnost koljena i usporiti progresiju degenerativnih promjena u zglobu koljena.

Olakšavanje bolova od gonartroze elektro magnetnom terapijom Magus

magnetna terapija

Elektro-magnetna terapija poput Magnetoterapije Magus može pružiti olakšanje od bolova uzrokovanih gonartrozom na nekoliko načina:

 1. Smanjenje upale: Elektro-magnetna terapija može smanjiti upalu u zglobu koljena, što je često povezano s gonartrozom. Ovo smanjenje upale može rezultirati smanjenjem bolova i nelagode.
 2. Poboljšanje cirkulacije krvi: Magnetoterapija može poboljšati protok krvi u području koljena, što može ublažiti bolove i potaknuti procese ozdravljenja.
 3. Smanjenje mišićne napetosti: Elektro-magnetna terapija može pomoći opustiti mišiće oko zgloba koljena, što može smanjiti napetost i nelagodu.
 4. Poticanje ozdravljenja tkiva: Magnetoterapija može potaknuti procese ozdravljenja u hrskavici i drugim tkivima u zglobu koljena, što može doprinijeti smanjenju boli i poboljšanju funkcije zgloba.
 5. Smanjenje potrebe za lijekovima: Korištenje elektro-magnetne terapije može smanjiti potrebu za analgeticima ili protuupalnim lijekovima za kontrolu boli kod pacijenata s gonartrozom.

Važno je napomenuti da rezultati terapije mogu varirati od osobe do osobe te da se terapija treba koristiti u skladu s preporukama stručnjaka za zdravstvenu njegu.

Još:

Kada je u pitanju pacijent s gonartrozom, u ekipi Magus preporučujemo individualizirani pristup liječenju koji kombinira elektro-magnetnu terapiju s drugim terapijskim modalitetima. Prije svega, važno je razumjeti specifične potrebe i karakteristike pacijenta te prilagoditi terapiju prema njima.

Uz primjenu elektro-magnetne terapije, preporučujemo integraciju fizikalne terapije koja se fokusira na jačanje mišića oko zgloba koljena, poboljšanje pokretljivosti i smanjenje boli. Također, važno je educirati pacijenta o pravilnim vježbama i tehnikama samopomoći kako bi se smanjio stres na zglobu koljena i poboljšalo opće stanje.

Osim toga, preporučujemo promjene u načinu života koje mogu doprinijeti smanjenju simptoma gonartroze, poput održavanja zdrave tjelesne težine, izbjegavanja pretjeranog opterećenja na koljenu te korištenja ortopedskih pomagala po potrebi.

Važno je napomenuti da se svaki slučaj gonartroze razlikuje te da se terapija treba prilagoditi individualnim potrebama pacijenta uz praćenje i suradnju s kvalificiranim zdravstvenim stručnjacima. Naš cilj u ekipi Magus je pružiti sveobuhvatan pristup koji će omogućiti pacijentu olakšanje od simptoma i poboljšanje kvalitete života.

Najčešča pitanja

Koji su faktori rizika i uzroci za gonartrozu koljena

Čimbenici rizika za gonartrozu su dob jer su starije osobe izloženije riziku za gonartrozu, a žene su izloženije riziku više nego muškarci.

Uz to, višak tjelesne težine povećava opterećenje koljenskih zglobova te je rizik za gonartrozu i pretilost.

Povrede koljena, poput prijeloma ili ruptura meniskusa, mogu isto tako povećati rizik za gonartrozu.

Ostali čimbenici rizika uključuju obiteljsku anamnezu gonartroze, određene bolesti (poput reumatoidnog artritisa) i određene zanimanja koja uključuju puno klečanja ili nošenja teških tereta.

Neki od glavnih uzroka gonartroze uključuju procese kao što su metabolički poremećaji, biomehanička opterećenja, težine, spolne i genetske predispozicije.

Metabolički poremećaji, poput povećane razine glukoze u krvi kod dijabetesa, mogu pridonijeti oštećenju hrskavice putem različitih metaboličkih puteva.

Biomehanička opterećenja, kao što su nepravilnosti u položaju ili osovini koljena, mogu uzrokovati neravnomjernu distribuciju opterećenja i abraziju hrskavice.

Debljina, koja dovodi do povećanog stresa na koljenu, predstavlja značajan faktor rizika.

Koje su moguče veze između bolesti kosti i kralježnice te gonartroze

Postoje različite moguće veze između bolesti kostiju i kralježnice te gonartroze, iako su one kompleksne i često multifaktorske. Evo nekoliko potencijalnih veza:

 1. Posturalne promjene: Promjene u položaju tijela i držanju mogu uzrokovati prekomjerno opterećenje na zglobovima, uključujući koljena. Na primjer, loše držanje tijela koje uzrokuje nepravilnosti u kralježnici može dovesti do neravnoteže i dodatnog stresa na zglobovima koljena, što može predisponirati za razvoj gonartroze.
 2. Promjene u biomehanici: Bolesti kralježnice poput osteoartritisa, spondiloze ili skolioze mogu izazvati promjene u biomehanici tijela. Ove promjene mogu utjecati na raspodjelu opterećenja na zglobove i tkiva, uključujući koljena, što može povećati rizik od razvoja gonartroze.
 3. Sistemski čimbenici: Neke bolesti kostiju ili kralježnice mogu biti povezane s općim metaboličkim poremećajima ili faktorima rizika koji su također povezani s razvojem gonartroze. Na primjer, pretilost, koja je čest faktor rizika za osteoartritis kralježnice i kostiju, također može povećati opterećenje na zglobove koljena i pridonijeti razvoju gonartroze.
 4. Genetski čimbenici: Nasljedna predispozicija može igrati ulogu u razvoju bolesti kostiju i kralježnice te gonartroze. Genetski faktori koji doprinose promjenama u strukturi hrskavice ili metabolizmu kostiju mogu predisponirati pojedinca za razvoj oba stanja.

Iako su ove veze moguće, važno je napomenuti da svaki pojedini slučaj može biti jedinstven, te da je potrebno provesti detaljnu evaluaciju kako bi se utvrdile specifične veze između bolesti kostiju i kralježnice te gonartroze kod svakog pacijenta.

Izvori: