Sakroileitis [Šta je, kako nastaje i kako se ga olakšava]

Sakroileitis je medicinski izraz koji označava upalu sakroilijačnog zgloba, koji se nalazi na spoju između sakruma, donjeg dijela kralježnice, i ilijačne kosti u kuku.

Ova upala može biti posljedica različitih uzroka, uključujući autoimune reakcije, genetske predispozicije, infekcije ili traumu.

Sakroileitis se često pojavljuje kao dio šireg spektra upalnih stanja kralježnice, poznatih kao “spondiloartropatija“, koja uključuju stanja kao što su ankilozantni spondilitis i psorijatični artritis.

Također, sakroileitis može biti prisutan i u drugim vrstama artritisa, poput ulceroznog kolitisa, Crohnove bolesti ili osteoartritisa.

Ovaj oblik upale može uzrokovati bol i nelagodu u donjem dijelu leđa i/ili stražnjici, što može biti otežano kretanjem ili u mirovanju.

Sakroileitis je relativno rijedak poremećaj u usporedbi s drugim vrstama artritisa.

Točna prevalencija sakroileitisa nije do kraja poznata, ali se procjenjuje da je manje učestao od drugih spondiloartropatija poput ankilozantnog spondilitisa.

Što se tiče dobne distribucije, sakroileitis može utjecati na ljude svih dobnih skupina, ali se obično pojavljuje u mlađoj odrasloj dobi, između 20. i 40. godine života. Postoji tendencija da se simptomi sakroileitisa prvi put pojave u mladosti ili ranom odraslom dobu, iako se stanje može razviti u bilo kojoj životnoj dobi.

Ponekad se sakroileitis može primijetiti i kod djece ili starijih osoba, ali je to manje uobičajeno. Važno je napomenuti da su to općenite tendencije te da svaka osoba može imati individualne varijacije i faktore rizika koji utječu na razvoj sakroileitisa.

Kako se sakroileitis razlikuje od drugih vrsta artritisa

Sakroileitis uzrok išijasa.
Sakroileitis može uzrokovati pritisak na išijasti živac, što može rezultirati razvojem išijasa.

Sakroileitis se razlikuje od drugih vrsta artritisa po nekoliko karakteristika:

 1. Lokacija: Sakroileitis je specifičan oblik artritisa koji se uglavnom javlja u sakroilijačnom zglobu, koji se nalazi u donjem dijelu leđa i povezuje sakrum s ilijačnom kosti u kukovima. Dok se drugi oblici artritisa mogu pojaviti u različitim zglobovima širom tijela, sakroileitis je ograničen na sakroilijačni zglob.
 2. Simptomi: Simptomi sakroileitisa mogu uključivati bol u stražnjici, donjem dijelu leđa, bedru i nozi, kao i ukočenost u donjem dijelu leđa. Osim toga, simptomi se često pogoršavaju nakon fizičkih aktivnosti poput sjedenja, hodanja ili trčanja. S druge strane, drugi oblici artritisa mogu uzrokovati različite simptome ovisno o zahvaćenom zglobu i ozbiljnosti stanja.
 3. Uzroci: Sakroileitis može biti povezan s autoimunim bolestima poput ankilozantnog spondilitisa, psorijatičnog artritisa ili reaktivnog artritisa, kao i s infekcijama, genetskim faktorima ili traumom. Drugi oblici artritisa imaju različite uzroke, uključujući nasljedne faktore, autoimune procese ili degenerativne promjene u zglobovima.
 4. Dijagnoza: Dijagnoza sakroileitisa obično uključuje fizički pregled, medicinsku anamnezu, slikovne pretrage kao što su rendgenski snimci ili magnetska rezonanca (MRI), te laboratorijske testove. Specifični nalazi tijekom fizičkog pregleda i karakteristični promjenama na slikama mogu pomoći u razlikovanju sakroileitisa od drugih oblika artritisa.
 5. Tretman: Liječenje sakroileitisa može uključivati lijekove protiv bolova, nesteroidne protuupalne lijekove (NSAID), fizikalnu terapiju, injekcije kortikosteroida u zglob, kao i biološke lijekove u težim slučajevima. U nekim slučajevima, može biti potrebna kirurška intervencija. Tretmani za druge vrste artritisa mogu se razlikovati ovisno o specifičnom tipu i ozbiljnosti bolesti.

Ove razlike omogućuju liječnicima da prepoznaju i razlikuju sakroileitis od drugih oblika artritisa te da odaberu odgovarajući pristup liječenju za svakog pacijenta.

Pročitajte još:

Detajlno: Izvještaji o prevalenciji boli u sakroilijačnom području variraju u velikoj mjeri

Neke studije navode prevalenciju sakroileitisa od 10% do 25% kod onih s bolom u donjem dijelu leđa.
Kod onih s potvrđenom dijagnozom, pojava boli bila je na istoj strani stražnjice (94% slučajeva) i srednjem donjem dijelu leđa (74%).
Do 50% slučajeva ima zračenje prema donjim ekstremitetima: 6% prema gornjem dijelu leđa, 4% prema preponama i 2% prema donjem dijelu trbuha.
Simetrični sakroileitis se nalazi u više od 90% ankilozirajućeg spondilitisa i 2/3 kod reaktivnog artritisa i psorijatičnog artritisa.
Manje je ozbiljan i vjerojatnije je da će biti unilateralan i asimetričan kod reaktivnog artritisa, psorijatičnog artritisa, artritisa kronične upalne bolesti crijeva i neodređene spondiloartropatije.
Bolnička prevalencija bolesti sakroilijačnog zgloba iznosi 0,55%, dominira ženski spol (82,35%) i prosječna dob od 25,58 godina. Ginekološko-porodnički događaji su vodeći čimbenici rizika (47,05%). Pronađene etiologije su bakterijski artritis (82,3%), uglavnom piogeni (70,58%), osteoartritis (11,7%) i ankilozirajući spondilitis (5,9%)*.

Koji su najvažniji faktori rizika i uzroci za razvoj sakroileitisa

uzroci sakroileitisa
Image by apatrimonio on Freepik

Najvažniji faktori rizika i uzroci za razvoj sakroileitisa uključuju:

 1. Trudnoća može biti faktor rizika za razvoj sakroileitisa, posebno kod žena koje već imaju predispoziciju za autoimune bolesti ili probleme s kralježnicom. Tokom trudnoće, hormonalne promjene i povećano opterećenje na zglobovima mogu povećati rizik od upalnih stanja, uključujući sakroileitis.
 2. Genetska predispozicija: Osobe s obiteljskom poviješću spondiloartropatija, uključujući ankilozantni spondilitis i psorijatični artritis, imaju povećani rizik od razvoja sakroileitisa. Određeni geni povezani su s povećanim rizikom za razvoj ovih autoimunih bolesti.
 3. Nepravilnosti u držanju tijela, loša ergonomija ili dugotrajno sjedenje mogu izazvati stres i pritisak na sakroilijačni zglob, što može povećati rizik od upale.
 4. Osobe koje već imaju autoimune bolesti poput Crohnove bolesti, ulceroznog kolitisa ili reumatoidnog artritisa imaju veći rizik od razvoja sakroileitisa, budući da su te bolesti povezane s nepravilnim imunološkim odgovorom koji može izazvati upalu u zglobovima.
 5. Iako se sakroileitis može pojaviti kod oba spola, neki istraživači sugeriraju da je češći kod muškaraca, posebno u ranim fazama bolesti.
 6. Određene bakterijske (Salmonela, Yersinia, Campylobacter, Chlamydia trachomatis,..) ili virusne infekcije (HIV (virus humane imunodeficijencije), Hepatitis B, Hepatitis C) mogu potaknuti upalne procese koji utječu na sakroilijačni zglob, posebno kod osoba koje su genetski predisponirane za razvoj spondiloartropatija.
 7. Sakroileitis se obično prvi put dijagnosticira između 20. i 40. godine života, iako može utjecati na ljude u bilo kojoj dobi.
 8. Ozljede sakroilijačnog zgloba, poput udarca ili pada, mogu uzrokovati upalu i oštećenje zgloba, što može dovesti do razvoja sakroileitisa.

Razumijevanje ovih faktora rizika može pomoći u prepoznavanju osoba s većim rizikom od razvoja sakroileitisa te omogućiti pravovremenu intervenciju i upravljanje simptomima.

Koji su najčešći simptomi sakroileitisa

sakroileitis simptomi
Image by maulanasatu on Freepik

Najčešći simptomi sakroileitisa uključuju bol u donjem dijelu leđa i stražnjici, što je karakteristično za upalne promjene u sakroilijačnom zglobu.

Ova bol može biti tupog ili oštrijeg karaktera te se često pogoršava noću ili u mirovanju.

Pacijenti često opisuju osjećaj ukočenosti u donjem dijelu leđa, što može biti posebno izraženo nakon dugotrajnog sjedenja ili mirovanja.

U nekim slučajevima, bol se može proširiti i duž bedara ili nogu, slično simptomima ishijasa.

Osim boli, pacijenti s sakroileitisom mogu doživjeti i ograničenja u pokretljivosti donjeg dijela leđa, što može otežati svakodnevne aktivnosti kao što su savijanje, podizanje ili okretanje tijela.

Ova ukočenost može biti osobito izražena ujutro ili nakon dugotrajnog perioda mirovanja, a smanjuje se tijekom dana s povećanom aktivnošću.

Ponekad, pacijenti s sakroileitisom mogu doživjeti i druge simptome koji nisu direktno povezani s leđima. To uključuje umor, gubitak apetita ili gubitak težine, što su česti znakovi upalnih stanja.

U rijetkim slučajevima, sakroileitis može dovesti do bolova u drugim zglobovima, poput koljena ili gležnjeva, što može otežati svakodnevne aktivnosti.

Važno je napomenuti da simptomi sakroileitisa mogu varirati od osobe do osobe, ovisno o težini upale i individualnim karakteristikama pacijenta.

Neke osobe mogu imati blage simptome koji se povremeno pojavljuju, dok druge mogu imati izražene simptome koji značajno utječu na kvalitetu života.

Pored toga, važno je razlikovati simptome sakroileitisa od drugih uzroka bolova u donjem dijelu leđa, poput mišićnih napetosti ili degenerativnih promjena kralježnice.
Stoga je ključno konzultirati se s kvalificiranim zdravstvenim stručnjakom radi precizne dijagnoze i odgovarajućeg upravljanja simptomima.

Detajlno: Česti i manje česti simptomi sakroileitisa

Česti simptomi sakroileitisa

Bol od sakroileitisa može se osjetiti u stražnjici, donjem dijelu leđa, bedru i nozi.

Česti simptomi i znakovi sakroileitisa mogu uključivati neku kombinaciju sljedećeg:

Bol u stražnjici. Bol u stražnjici je najčešće prijavljeni simptom sakroileitisa. Bol može biti tup ili oštar i uglavnom se osjeća na istoj strani kao i pogođeni zglob.

Bol i ukočenost u donjem dijelu leđa. Bol i ukočenost u donjem dijelu leđa drugi su najčešći simptom sakroileitisa.

Bol u donjim ekstremitetima. Sakroileitis može uzrokovati bol koji se širi u kuk, preponu, bedro, koljeno i stopalo. Bol može biti tup ili oštar i može se osjećati na jednoj ili obje strane tijela.

Bol se može pogoršati nakon fizičkih aktivnosti poput sjedenja, hodanja, trčanja ili bilo koje aktivnosti koja uključuje ponovljeno okretanje ili savijanje gornjeg dijela tijela. Bol se također može pogoršati nakon duljeg razdoblja neaktivnosti i ujutro nakon buđenja.

Manje česti simptomi sakroileitisa

Manje česti simptomi sakroileitisa uključuju:

Bol u gornjem dijelu leđa i trbuhu. Rijetko, bol od sakroileitisa može se širiti u gornji dio leđa i trbuh, što se osjeća kao tupi bol.

Umor. Neki pojedinci mogu osjećati umor i/ili nelagodu zbog teške ili kronične boli i upale SI zgloba.

Povišena temperatura. Iako rijetko, kada sakroileitis nastane zbog infekcije SI zgloba, može se javiti blaga temperatura.

Iako su ovi simptomi rijetki, preporučljivo je konzultirati liječnika koji može temeljito procijeniti zdravlje donjeg dijela leđa i zdjeličnih tkiva kako bi isključio ozbiljna stanja i točno dijagnosticirao sakroileitis.

Bilateralni sakroileitis

Sakroileitis može uzrokovati bol koji se širi u oba stopala.

Sakroileitis može utjecati na jednu ili obje strane tijela. Vjerojatnost da će sakroileitis biti jednostran u usporedbi s obje strane ovisi o osnovnom uzroku stanja.

Sakroileitis uzrokovan ozljedom, traumom ili mehaničkim stresom obično je jednostran. S druge strane, bilateralni sakroileitis vjerojatnije će se pojaviti kada osnovno medicinsko stanje poput autoimunih poremećaja, upalnog artritisa i bolesti crijeva, utječe na obje strane tijela.

Stanja koja oponašaju sakroileitis

Simptomi sakroileitisa mogu oponašati druge probleme s donjim dijelom leđa.

Uobičajena stanja s simptomima sličnim sakroileitisu uključuju:

Hernija diska lumbalne kralježnice. Hernija diska lumbalne kralježnice je izbočenje, ispupčenje ili pucanje kralježničnog diska. Uobičajeni simptomi hernije diska uključuju bol u donjem dijelu leđa koji se širi u nogu.

Piriformni sindrom. Piriformni sindrom javlja se kada se mišić piriformisa u stražnjici grči i pritiska na išijasti živac. Grč mišića može uzrokovati bol i utrnulost u stražnjici i nogama.

Osteoartritis. Osteoartritis je najčešći oblik degenerativnog artritisa koji utječe na zglobove. Može uzrokovati bol i ukočenost u SI zglobu.

Važno je napomenuti da se ova stanja mogu pojaviti uz sakroileitis. Detaljna procjena i dijagnostički testovi koje provodi obučeni liječnik mogu pomoći u određivanju osnovnog uzroka simptoma.

Kako se postavlja dijagnoza sakroileitisa

dijagnoza sakroileitisa
Freepik

Dijagnoza sakroileitisa postavlja se kombinacijom fizičkog pregleda, medicinske anamneze, slikovnih pretraga i laboratorijskih testova.

Prilikom fizičkog pregleda, liječnik će provjeriti pokretljivost zglobova, osjetljivost na pritisak i izgled kože oko zahvaćenog područja. Važno je istaknuti sve simptome koje pacijent doživljava kako bi se dobila potpuna slika njihovog stanja.

Medicinska anamneza uključuje razgovor s pacijentom o njihovim simptomima, prethodnim ozljedama, bolestima ili obiteljskoj povijesti artritisa.

Slikovne pretrage, poput rendgenskih snimaka, magnetske rezonance (MRI) ili računalne tomografije (CT), često se koriste za vizualizaciju stanja sakroilijačnog zgloba.

Na slikama se traže znakovi upale poput edema (oticanja) ili erozije kostiju. Specifične promjene koje se mogu vidjeti na slikama mogu potvrditi dijagnozu sakroileitisa.

Laboratorijski testovi uključuju krvne pretrage koje mogu pokazati povećane razine upalnih markera poput C-reaktivnog proteina (CRP) ili sedimentacije eritrocita (ESR).

Ovi testovi mogu pomoći u potvrđivanju prisutnosti upalnog procesa u tijelu, što može biti povezano s sakroileitisom.

Važno je naglasiti da dijagnoza sakroileitisa može biti izazovna jer simptomi mogu biti slični drugim stanjima poput išijasa ili osteoartritisa.

Stoga je važno provesti sveobuhvatan pregled i koristiti kombinaciju različitih dijagnostičkih metoda kako bi se postavila točna dijagnoza. U nekim slučajevima, može biti potrebno konzultirati reumatologa ili drugog specijalista za daljnju evaluaciju i liječenje.

Još:

Kakav je tretman dostupan za sakroileitis i kako može pomoći u olakšavanju simptoma

olakšavanje sakroileitisa
Image by kjpargeter on Freepik

Tretman za sakroileitis može uključivati ​​različite pristupe koji su usmjereni na smanjenje upale, ublažavanje boli i poboljšanje funkcionalnosti zglobova. Evo nekoliko metoda liječenja koje se često koriste:

Lijekovi su često prva linija obrane za upravljanje simptomima sakroileitisa. To mogu biti nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAID) poput ibuprofena ili naproksena, koji pomažu u smanjenju upale i ublažavanju boli. U težim slučajevima, liječnik može preporučiti kortikosteroide ili biološke lijekove koji djeluju na imunološki sustav kako bi smanjili upalu.

Fizikalna terapija može biti korisna za jačanje mišića oko sakroilijačnog zgloba, poboljšanje pokretljivosti i smanjenje boli. Fizioterapeut može preporučiti vježbe istezanja, jačanja i stabilizacije, kao i tehnike poput masaže ili terapije toplinom i hladnoćom.

Injekcije kortikosteroida izravno u sakroilijačni zglob mogu pružiti brzo olakšanje boli i upale. Ove injekcije obično se koriste kada konzervativne metode liječenja ne pružaju zadovoljavajuće rezultate.

Redovita tjelesna aktivnost može pomoći u održavanju fleksibilnosti, jačanju mišića i poboljšanju općeg zdravlja. Međutim, važno je izbjegavati aktivnosti koje pogoršavaju simptome sakroileitisa, poput dugotrajnog sjedenja ili aktivnosti koje uključuju repetitivno savijanje ili okretanje tijela.

Hoće li tjelovježba pomoći kod sakroileitisa

Postati i ostati aktivan može vam donijeti olakšanje od sakroileitisa i bolova u zglobovima. Fizioterapeut vas može naučiti pravilnim vježbama za nježno jačanje mišića oko sakroilijačnog zgloba kako bi se područje zacijelilo i spriječila nova ozljeda.

Što ne smijete raditi sa sakroileitisom

Ako patite od sakroileitisa, pokušajte smanjiti ili se kloniti ovih aktivnosti*:

 • trbušnjaci
 • golf
 • tenis
 • dizanje utega
 • nogomet
 • košarka
 • dugotrajna vožnja biciklom

Promjene u načinu života poput izbjegavanja pušenja, održavanja zdrave prehrane i upravljanja stresom mogu doprinijeti općem poboljšanju zdravlja i smanjenju simptoma sakroileitisa.

Važno je individualno prilagoditi tretman svakom pacijentu, uzimajući u obzir ozbiljnost simptoma, njihovu ukupnu zdravstvenu povijest i osobne preferencije. Redovita suradnja s liječnikom i pratnja preporučenih tretmana ključni su za upravljanje sakroileitisom i poboljšanje kvalitete života.

Postoje li preventivne mjere koje se mogu poduzeti kako bi se smanjio rizik od razvoja sakroileitisa

sakroeilitis prevencija
Image by DC Studio on Freepik

Iako se sakroileitis može povezati s genetskim faktorima i određenim autoimunim bolestima koje se ne mogu spriječiti, postoje određene preventivne mjere koje se mogu poduzeti kako bi se smanjio rizik od razvoja ovog stanja ili kako bi se smanjila učestalost i ozbiljnost simptoma.

Redovita tjelesna aktivnost, zdrava prehrana bogata antioksidansima, vitaminima i mineralima te izbjegavanje pušenja, kao što smo več spomenuli, mogu pomoći u jačanju imunološkog sustava i održavanju općeg zdravlja, što može smanjiti rizik od upalnih stanja poput sakroileitisa.

Održavanje pravilnog držanja tijela tijekom svakodnevnih aktivnosti može smanjiti pritisak na sakroilijačne zglobove i smanjiti rizik od preopterećenja ili ozljeda. To uključuje pravilno sjedenje, stajanje i dizanje tereta.

Stres može imati negativan utjecaj na imunološki sustav i pogoršati upalna stanja. Stoga je važno naučiti tehnike opuštanja poput dubokog disanja, meditacije ili joge kako bi se smanjio stres i poboljšalo opće blagostanje.

Redoviti medicinski pregledi i briga o zdravlju mogu pomoći u otkrivanju i liječenju bilo kakvih osnovnih zdravstvenih problema koji mogu povećati rizik od razvoja sakroileitisa. Ovo uključuje kontrolu za autoimune bolesti, infekcije ili genetske predispozicije.

Brza reakcija na ozljede ili infekcije koje utječu na područje sakroilijačnih zglobova može spriječiti razvoj upale i smanjiti rizik od sakroileitisa.

Iako ove preventivne mjere ne mogu jamčiti potpunu zaštitu od sakroileitisa, njihovo prakticiranje može pomoći u održavanju općeg zdravlja i smanjenju rizika od razvoja ovog stanja ili smanjenju ozbiljnosti simptoma kod osoba koje su već podložne ovom stanju.

Najčešča pitanja

Da li je sakroileitis permanentan

Sakroileitis može biti kronično stanje, ali to ne znači nužno da je uvijek permanentan. Kod nekih pacijenata, sakroileitis može biti privremen ili može biti pod kontrolom dugotrajnim tretmanom i promjenama u načinu života.

Važno je napomenuti da je tijek sakroileitisa individualan i može varirati od osobe do osobe. Kod nekih pacijenata, simptomi mogu biti blagi i povremeni, dok kod drugih mogu biti izraženi i zahtijevati kontinuirani tretman.

Redoviti medicinski pregledi i suradnja s liječnicima ključni su za upravljanje sakroileitisom. Liječenje može uključivati lijekove za ublažavanje simptoma, fizikalnu terapiju, promjene u načinu života, poput vježbanja i održavanja zdrave tjelesne težine, te u nekim slučajevima kirurški zahvat za stabilizaciju zgloba.

U nekim slučajevima, sakroileitis može biti trajan, posebno ako je uzrokovan ozbiljnim oštećenjem zglobova ili progresivnim autoimunim stanjem poput ankilozantnog spondilitisa.

Međutim, pravilnim upravljanjem simptomima i redovitim praćenjem, mnogi pacijenti mogu održavati kvalitetan život unatoč dijagnosticiranom sakroileitisu.

Detajlno: Ovaj (engleski) video govori o vjerojatnosti da će vaš sakroileitis biti trajan problem ili nešto što će se riješiti.

Prijepis:
Sacroiliitis je upala sakroilijačnog zgloba. Sakroilijačni zglob je jedan od zglobova koji povezuje donji dio leđa i kukove. Postoji nekoliko različitih uzroka sakroileitisa, od sakroileitisa povezanog s trudnoćom do autoimunih oblika sakroileitisa izazvanih artritisom (različitih tipova). Ovaj video govori o vjerojatnosti da će vaš sakroileitis biti trajan problem ili nešto što će se riješiti. Ako imate problema s upalom u sakroilijačnom zglobu i zabrinuti ste za svoje dugoročno zdravlje, pogledajte!

Disfunkcija sakroilijačnog zgloba najčešća je dijagnoza za bol u sakrumu. Slaba pokretljivost, stabilnost ili snaga uzrokuju disfunkcionalno kretanje u zdjeličnom/lumbalnom kralješničkom kukovnom kompleksu stvarajući stres i kompresiju.

Povratak u aktivnost obično se događa u tjednima do mjeseci.

Ipak, ne možemo kriviti disfunkciju sakroilijačnog zgloba za sve bolove u sakrumu u svijetu. Disfunkcija sakroilijačnog zgloba obično se lokalizira u područje SI zgloba i donjeg dijela leđa… pa što je s onima koji osjećaju bolove i nelagodu u brazdi stražnjice?

O tome ćemo govoriti ovdje.

Započnimo s time gdje se nalazi vaš sakrum.

Vaš sakrum je istaknuta kost na samom dnu donjeg dijela leđa. Oblikovan poput trokuta, ova velika kost kralježnice tvori temelj vaše zdjelice. Sa svake strane sakralne kosti su ilijačne kosti. Zajedno s ilijama i sakrumom formiraju sakroilijačne zglobove (SI zglobove).

Vaša lumbalna kralježnica (donji dio leđne kralježnice) sjedi na vrhu vašeg sakruma, ispod njega je povezana kost repne kosti (rebra). Međuprostor između S1 kralješka i široke baze sakralne kosti. Na vrhu međukralješka S1 nalazi se najniža kralješka kralježnice nazvana L5 kralješak.

Tko ima bol u sakrumu? Bol u sakralnom području obično počinje oko dobi od 20 godina, ali možete je osjetiti i kada ste stariji. Obično započinje oko donjeg dijela leđa/područja SI zgloba prije nego što se spusti niz brazdu stražnjice i ponekad u kosti repne kosti.

Napomena: Trnjenje u regiji između nogu može biti izazvano ozbiljnim stanjem poznatim kao sindrom konjskog repa.

Sjedilački i nedovoljno kondicionirani ljudi češće osjećaju duboku bol u repnoj kosti i sakrumu nego fizički aktivni ljudi. Sjedenje se čini najvažnijim povezanim čimbenikom za ljude koji to razvijaju.

Ipak, aktivni ljudi nisu izuzeti od bolova u sakrumu.

Trkači, biciklisti i podizači utega svi mogu patiti od bolova u SI zglobovima, ukočenosti donjeg dijela leđa, boli u repnoj kosti i bolova u stražnjici.

Duboko ćemo uroniti u uobičajene simptome u kasnijem odjeljku.

Uzroci bolova u sakrumu – Sjedenje se čini zajedničkim čimbenikom kod ljudi koji osjećaju bolove u sakrumu i kostima repne kosti (također poznatim kao kokcigodinija).

Sjedenje stavlja pritisak na repnu kost i donji dio leđa, što je podnošljivo u malim dozama, ali kada sjedenje dominira vašim danom, pritisak će se akumulirati.

Većinu vremena, vaše tijelo može podnijeti pritisak povezan sa sjedenjem. Bol je način na koji vam tijelo govori da je pod pritiskom i treba odmor.

Najjednostavniji tretman je uklanjanje ili modificiranje okidačke aktivnosti: sjedenje.

Postoji nekoliko jednostavnih načina za modificiranje sjedenja.

Sjedenje na rubu stolice, zamjena vremena sjedenja (šetnja), d odavanje potpore za donji dio leđa na stolici, potpuna promjena sjedala

Ne morate mijenjati ove promjene u načinu života zauvijek, ali možda je najjednostavnije rješenje na nekoliko tjedana.

Kao što motor koji je pregrijan nakon intenzivne utrke, uklanjanje okidača (do crvenog ruba motora) na kratko razdoblje dovoljno je da omogućite ispravno funkcioniranje vašeg motora.

Duboki bol u sakrumu i kosti repne kosti nisu drugačiji. Najbolji dugoročni plan možda je optimizirati svoje tijelo tako da sjedenje ne izaziva (tj. optimizira sustav hlađenja motora).

Koje bolesti kralježnice mogu biti povezane sakroileitisom

Sakroileitis se može povezati s različitim bolestima kralježnice i drugim stanjima. To uključuje:

 1. Ankilozantni spondilitis: Ankilozantni spondilitis je kronična upalna bolest koja obično počinje u sakroilijačnim zglobovima i može se proširiti na druge dijelove kralježnice. Sakroileitis je jedan od glavnih simptoma ankilozantnog spondilitisa.
 2. Reumatoidni artritis: Reumatoidni artritis je autoimuna bolest koja može uzrokovati upalu zglobova, uključujući sakroilijačni zglob.
 3. Psorijatični artritis: Psorijatični artritis je oblik artritisa koji se javlja kod nekih ljudi koji imaju psorijazu, kožnu bolest koja uzrokuje crvene, ljuskaste mrlje na koži. Sakroileitis je jedan od mogućih simptoma psorijatičnog artritisa.
 4. Reaktivni artritis: Reaktivni artritis je oblik artritisa koji se javlja kao reakcija na infekciju drugog dijela tijela, poput crijevne infekcije. Sakroileitis može biti povezan s reaktivnim artritisom.
 5. Crohnova bolest i ulcerozni kolitis: Crohnova bolest i ulcerozni kolitis su oblici upalne bolesti crijeva koji mogu biti povezani s sakroileitisom.
 6. Osteoartritis: Osteoartritis, ili degenerativna bolest zglobova, može uzrokovati propadanje hrskavice u zglobovima, uključujući sakroilijačni zglob.

Ove bolesti mogu biti povezane s sakroileitisom zbog zajedničkih mehanizama upale ili autoimunih procesa u tijelu. Identificiranje i upravljanje temeljnim stanjem važno je za adekvatno liječenje sakroileitisa i poboljšanje kvalitete života pacijenta.

Je li sakroiliitis isto što i bol u sakroilijakalnim zglobovima

Moguće je imati bol u ili u blizini sakroilijačnog zgloba, a da nemate sakroiliitis. Bol u donjem dijelu leđa iznimno je česta, a mnogi ljudi osjećaju bol u blizini sakroilijačnog zgloba.

Razlika je u tome što je sakroileitis upala zgloba koju dijagnosticira liječnik. Posjetite liječnika ako osjećate bol koja ne prolazi sama od sebe nakon tjedan dana. Oni će vam pomoći razumjeti što uzrokuje bol i kako to možete izbjeći u budućnosti.

Sakroileitis je upala na zglobu gdje se kralježnica spaja s zdjelicom, što uzrokuje bol u donjem dijelu leđa. Svaka bol je neugodna, pogotovo kada vam je teško kretati se i koristiti svoje tijelo na način na koji inače možete. Dobra je vijest da će vam liječnik, bez obzira što uzrokuje bol, pomoći pronaći načine za upravljanje simptomima, poput fizikalne terapije.

I dok je fizikalna terapija težak posao, ne zaboravite slaviti svoje uspjehe i odvojite vrijeme da sebi odate priznanje za napredak koji postižete.

Kakva je očekivana dugoročna prognoza za osobe koje žive s sakroileitisom

Dugoročna prognoza za osobe s sakroileitisom varira ovisno o ozbiljnosti stanja, pravilnom upravljanju simptomima i liječenju.

U nekim slučajevima, uz adekvatno liječenje i upravljanje, simptomi se mogu kontrolirati i poboljšati, omogućavajući osobama s sakroileitisom da vode relativno normalan život. Međutim, kod nekih pacijenata stanje može napredovati, što može rezultirati kroničnom boli i ograničenjem pokretljivosti. Redoviti pregledi, pravilno liječenje i pridržavanje savjeta liječnika mogu pomoći u održavanju kvalitete života i smanjenju komplikacija povezanih s sakroileitisom.

Koje su moguće komplikacije sakroileitisa i kako se mogu upravljati

Moguće komplikacije sakroileitisa uključuju progresiju bolesti, deformaciju zglobova, ograničenje pokretljivosti, kroničnu bol, invaliditet te komplikacije vezane uz ozbiljne oblike artritisa poput ankilozantnog spondilitisa. Upravljanje se temelji na pravilnom liječenju simptoma, fizikalnoj terapiji, prilagodbi životnog stila, redovitim pregledima i suradnji s liječnikom.

Kako uz pomoč elektro magnetne terapije do olakšavanja boli zbog sakroileitisa

magnetna terapija sakroileitis

Elektromagnetska terapija može se koristiti kao dio kompleksnog tretmana za olakšavanje boli uzrokovanog sakroileitisom.

Ova terapija koristi elektromagnetska polja za stimulaciju tkiva i smanjenje upale.

Primjena elektromagnetske terapije može pomoći u smanjenju boli, poticanju cirkulacije krvi i ubrzanju procesa ozdravljenja.

Prije korištenja ove terapije, preporučuje se konzultacija s kvalificiranim zdravstvenim stručnjakom kako bi se osiguralo da je terapija sigurna i prikladna za pacijenta.