Juvenilni artritis [uzroci, simptomi i liječenje]

Juvenilni artritis, iako rijedak, nije zanemariv. Procjenjuje se da u Hrvatskoj boluje oko 500 do 1000 djece, a djevojčice su dva puta češće pogođene od dječaka.

Juvenilni artritis se ne manifestira samo bolom u zglobovima, već može dovesti do upale tetiva, ligamenata i drugih organa. Simptomi se mogu razlikovati ovisno o tipu juvenilnog artritisa, a tih postoji čak sedam!

Što je juvenilni artritis

juvenilni artritis
Image by Freepik

Juvenilni artritis je stanje koje karakterizira upala zglobova kod djece i adolescenata.

Ovo stanje se naziva i dječji reumatoidni artritis. Artritis označava upalu zglobova, što može dovesti do bolova, oticanja, krutosti i ograničenja pokreta u zahvaćenim zglobovima. “Juvenilni” znači da se ovo stanje javlja kod osoba mlađih od 16 godina.

Simptomi juvenilnog artritisa mogu varirati ovisno o osobi i težini bolesti, ali mogu uključivati bol u zglobovima, oticanje, crvenilo, toplinu na zahvaćenom području, umor, gubitak apetita i opću nelagodu. Važno je da se ovo stanje dijagnosticira i liječi što prije kako bi se spriječile moguće komplikacije poput oštećenja zglobova.

Liječenje juvenilnog artritisa obično uključuje kombinaciju terapije lijekovima, fizikalne terapije i, u nekim slučajevima, kirurških zahvata. Cilj je smanjiti upalu, olakšati simptome, očuvati funkciju zglobova i poboljšati kvalitetu života djeteta. Rana dijagnoza i pravilno liječenje mogu biti ključni za upravljanje juvenilnim artritisom i minimiziranje dugoročnih komplikacija.

Tipovi juvenilnog artritisa

Kako več spomenuto u uvodu u naš blog, juvenilni artritis (JIA) se klasifikuje u sedam različitih tipova, svaki sa svojim jedinstvenim karakteristikama i simptomima. Evo kratkog opisa svakog tipa:

Najčešći tip JIA je oligoartikularni juvenilni artritis, koji obično zahvata manje od pet zglobova, najčešće kolena, zglobova šake, zglobova zgloba i zglobova stopala. Simptomi mogu uključivati otok, bol, krutost i crvenilo zglobova, kao i povišenu temperaturu i umor.

Tip JIA koji zahvata pet ili više zglobova simetrično, što znači da su zglobovi na obje strane tijela pogođeni na sličan način zove se poliartikularni juvenilni artritis. Simptomi su slični onima kod oligoartikularnog JIA.

Najteži oblik JIA, zvan sistemski juveniln artritis karakterizira upala zglobova uz dodatne simptome kao što su povišena temperatura, osip na koži, upala limfnih žlijezda i unutarnjih organa.

Entezit-vezujući tip JIA primarno zahvaća mjesta gdje se tetive i ligamenti pričvršćuju za kosti, što uzrokuje bol i otok oko zglobova, kičme, petnica i bedara.

Kod psoriatičnog juvenilnog artritisa mogu se pojaviti kožne promjene poput psorijaze, uključujući crvene, ljuskave mrlje na koži, pogotovo oko noktiju, skalpa i ušnih školjki.

Rijetki tip JIA zvan deformirajući juvenilni artritis karakterizira brzo napredovanje i oštećenje zglobova, što može dovesti do deformiteta i gubitka funkcije.

Kada simptomi ne ulaze jasno u nijednu od gore navedenih kategorija, JIA se klasificira kao nediferencirani juvenilni artritis.

Važno je napomenuti da su rani pregled i dijagnoza ključni za uspješno liječenje juvenilnog artritisa. Ako ste zabrinuti da vaše dijete ima možda JIA, posavjetujte se sa svojim pedijatrom kako bi vam preporučio odgovarajuće preglede i dijagnostičke testove.

Koliko je često oboljenje juvenilnim artritisom

učestalost juvenilnog artritisa
Image by Freepik

Juvenilni artritis u Hrvatskoj:

 • Procjenjuje se da u Hrvatskoj boluje oko 500 do 1000 djece s juvenilnim artritisom.
 • Točan broj nije poznat jer juvenilni artritis nije jedna bolest, već skupina bolesti s različitim karakteristikama, a dijagnoza može biti teška i dugotrajna.
 • Ne postoji centralni registar za juvenilni artritis u Hrvatskoj.

U Europi:

 • Prevalencija JIA se kreće od 0,8 do 400 slučajeva na 100.000 djece.
 • Najčešći tip juvenilnog artritisa u Europi je oligoartikularni juvenilni artritis, kao i u Hrvatskoj.
 • Djevojčice su dva puta češće oboljele od dječaka.

U svijetu:

 • Procjenjuje se da u svijetu boluje oko 300.000 djece s juvenilnim artritisom.
 • Juvenilni artritis može se javiti u bilo kojem dijelu svijeta, ali je češći u umjerenim klimatskim područjima.
 • Učestalost JIA se može razlikovati ovisno i o etničkoj pripadnosti.

Dodatne statističke informacije:

 • Juvenilni artritis je najčešći kod djece u predškolskoj dobi, između 1. i 3. godine života.
 • Oko 20% djece s JIA ima trajni invaliditet.
 • Uz rano otkrivanje i dijagnozu, uz odgovarajuće liječenje, većina djece s JIA može normalno živjeti i rasti.

Kakvi su simptomi juvenilnog artritisa

Juvenilni artritis može uzrokovati različite simptome, uključujući bol u zglobovima, oticanje, crvenilo i toplinu na zahvaćenim područjima, jutarnju ukočenost, ograničenu pokretljivost, umor, poteškoće s pokretima, poteškoće s rastom, osip, probleme s očima poput uveitisa.

Prema stručnim organizacijama i medicinskim publikacijama, najčešći simptomi juvenilnog artritisa uključuju:

 1. Bol u zglobovima: To je najistaknutiji simptom i obično se javlja u zglobovima ruku, nogu, kolena, zglobova šake i zglobova stopala.
 2. Oticanje zglobova: Zglobovi mogu biti otečeni, crveni i topli na dodir.
 3. Krutasti zglobovi: Zglobovi mogu biti kruti, otežavajući kretanje i fleksibilnost.
 4. Umor: Djeca s JIA često osjećaju umor i iscrpljenost.
 5. Povišena temperatura: može biti prisutna kod nekih tipova JIA, posebno kod sistemskog JIA.
 6. Osip na koži: Osip se može pojaviti kod nekih tipova JIA, kao što je psoriatični JIA.
 7. Gubitak apetita: Djeca s JIA mogu izgubiti apetit i početi gubiti na težini.

Zbog čega dođe do juvenilnog artritisa [uzroci]

uzroci juvenilnog artritisa
Image by stockking on Freepik

Točan uzrok juvenilnog artritisa nije u potpunosti poznat. Međutim, vjeruje se da kombinacija genetskih, imunoloških i okolišnih čimbenika može doprinijeti razvoju ove bolesti.

Postoje dokazi koji sugeriraju da postoji genetska predispozicija za juvenilni artritis. Djeca koja imaju roditelje s autoimunim bolestima poput reumatoidnog artritisa ili lupusa imaju veći rizik od razvoja juvenilnog artritisa.

Jer se juvenilni artritis smatra autoimunom bolešću, to znači, da su jedan između razloga tzv. imunološki faktori. Imunološki sustav djeteta pogrešno napada vlastita tkiva, u ovom slučaju zglobove. Neispravan imunološki odgovor dovodi do upale zglobova i ostalih simptoma juvenilnog artritisa.

Iako nije potpuno razjašnjeno, neki okolišni faktori i čimbenici mogu doprinijeti razvoju juvenilnog artritisa. To može uključivati ​​infekcije, izloženost određenim toksinima ili kemikalijama, kao i drugi faktori okoliša.

Hormoni također mogu igrati ulogu u razvoju juvenilnog artritisa, posebno kod djevojčica koje češće obolijevaju od ove bolesti nego dječaci.

Iako ovi faktori mogu doprinijeti razvoju juvenilnog artritisa, to je složeno stanje koje zahtijeva daljnja istraživanja kako bi se potpuno razumjelo. Važno je napomenuti da juvenilni artritis nije zarazna bolest i ne prenosi se s osobe na osobu.

Kako se diagnosticira juvenilni artritis

diagnosticiranje juvenilnog artritisa
Image by Freepik

Dijagnoza juvenilnog artritisa zahtijeva temeljan medicinski pristup radi isključenja drugih mogućih uzroka simptoma i potvrde prisutnosti ove autoimune bolesti.

Prvi korak u dijagnostičkom procesu obično je detaljna medicinska anamneza i fizički pregled.

Liječnik će razgovarati s djetetom i roditeljima kako bi prikupio informacije o simptomima i mogućim čimbenicima rizika. Nakon toga, slijedi temeljan fizički pregled kako bi se pregledali zglobovi, koža, oči i ostali relevantni simptomi.

Laboratorijski testovi su važan dio dijagnostičkog procesa. Uzimanje krvi može se koristiti za mjerenje razina upalnih markera kao što su C-reaktivni protein (CRP) i sedimentacija eritrocita (ESR), kao i za otkrivanje reumatoidnog faktora (RF) i anti-CCP antitijela. Ovi testovi pomažu u potvrdi prisutnosti upale i isključivanju drugih mogućih uzroka simptoma.

Radiološke pretrage poput rendgenskih snimaka, ultrazvuka ili magnetske rezonancije (MRI) mogu se također koristiti u dijagnostici juvenilnog artritisa. Ove pretrage omogućuju procjenu stanja zglobova, otkrivanje eventualnih oštećenja ili promjena te praćenje napretka bolesti tijekom vremena.

Dijagnoza juvenilnog artritisa često se postavlja na temelju kriterija koje je postavilo Međunarodno udruženje za pedijatrijsku reumatologiju (ILAR*).

Ti kriteriji uključuju trajanje simptoma, broj zahvaćenih zglobova, prisutnost drugih simptoma poput osipa ili upale očiju te laboratorijske nalaze. Konzultacija s pedijatrijskim reumatologom ili drugim specijalistom često je potrebna radi potvrde dijagnoze i razrade individualnog plana liječenja.

Kako se liječi juvenilni artritis

liječenje juvenilnog artritisa
Image by Freepik

Juvenilni artritis (JIA) se ne može izliječiti, ali postoje uspješni načini olakšavanja koji mogu značajno poboljšati kvalitet života djeteta i kontrolirati simptome. Liječenje JIA obično uključuje kombinaciju različitih pristupa:

Liječenje protiv upale:

 • Nesteroidni antireumatski lijekovi (NSAID): Ovi lijekovi su prva linija terapije za JIA i pomažu u smanjenju bolova, otekline i upale.
 • Kortikosteroidi: Kortikosteroidi se mogu propisati u obliku tableta ili injekcija za brzo djelujuće smanjenje upale, ali se ne koriste dugoročno zbog potencijalnih nuspojava.
 • Bolest modifikujući antireumatski lijekovi (DMARDs): DMARDs su lijekovi koji djeluju na imunski sustav i mogu usporiti napredovanje bolesti i oštećenja zglobova.

Fizička i radna terapija

 • Fizička terapija može pomoći u održavanju fleksibilnosti i snage zglobova, kao i poboljšati funkcionalne sposobnosti djeteta.
 • Radna terapija može naučiti djecu kako obavljati svakodnevne aktivnosti uz minimalno otežavanje zbog JIA.

Biološke terapije

 • Za djecu koja ne reagiraju dovoljno na druge načine liječenja, mogu se propisati biološki lijekovi. Ovi lijekovi ciljaju specifične dijelove imunskog sustava koji su umiješani u upalu.

Injekcije u zglob

 • U nekim slučajevima, lijekovi protiv upale se mogu injicirati direktno u zglob kako bi se smanjila upala i bol u tom području.

Ostale mjere

 • Održavanje zdrave prehrane i dovoljno odmora može biti korisno za djecu s JIA.
 • Psihološka podrška može pomoći djeci i njihovim porodicama da se emocionalno nose s JIA.

Liječenje JIA se individualno prilagođava svakom djetetu ovisno o tipu JIA, težini bolesti i drugim faktorima.Rani pregled i dijagnoza JIA su ključni za uspješno liječenje i poboljšanje kvalitete života djeteta. Liječenje juvenilnog artritisa je dugotrajan proces, a roditeljima i djeci je potrebna podrška i strpljenje.

Kako može elektromagnetna terapija pomoči kod juvenilnog artritisa

elektromagnetna terapija

Elektromagnetna terapija sve više dobiva na popularnosti kao jedna od terapijskih opcija za liječenje juvenilnog artritisa.

Ova terapija koristi elektromagnetska polja kako bi se stimulirao proces ozdravljenja u tijelu. Kod djece s juvenilnim artritisom, elektromagnetna terapija može pružiti olakšanje od bolova i upale u zglobovima.

Elektromagnetska polja prodru kroz tkiva i djeluju na različite načine, uključujući smanjenje upalnih procesa, poboljšanje cirkulacije krvi, te poticanje obnove tkiva.

Osim toga, elektromagnetna terapija može smanjiti bolove, poboljšati pokretljivost zglobova te smanjiti potrebu za upotrebom analgetika i drugih lijekova.

Važno je napomenuti da je elektromagnetna terapija siguran i neinvazivan oblik terapije, koji se može koristiti kao dio sveobuhvatnog tretmana juvenilnog artritisa uz prethodnu konzultaciju s pedijatrijskim reumatologom ili drugim zdravstvenim stručnjakom.

Ipak, kao i kod svake terapije, individualni odgovor na elektromagnetnu terapiju može varirati, stoga je važno pratiti reakciju djeteta i prilagoditi terapiju prema potrebama i specifičnim okolnostima.

Više:

Koje bolesti kralježnice mogu biti povezane juvenilnim artritisom

juvenilni artritis bolesti kralježnice
Image by javi_indy on Freepik

Juvenilni artritis (JA) može imati značajan utjecaj na zdravlje kralježnice djece i adolescenata.

Osim utjecaja na zglobove, juvenilni artritis može rezultirati različitim bolestima kralježnice koje mogu značajno utjecati na kvalitetu života mladih pacijenata.

Jedna od najčešćih komplikacija povezanih s juvenilnim artritisom kralježnice je spondiloartritis, koji uključuje upalu zglobova kralježnice.

Ova upala može dovesti do bolova, krutosti, smanjene pokretljivosti i eventualno deformacija kralježnice.

Druga važna komplikacija je sakroileitis, upala zglobova križnice i ilijaka koji povezuju kralježnicu s karlicom.

Osim toga, juvenilni artritis može dovesti i do ankilozirajućeg spondilitisa, kronične bolesti koja uzrokuje upalu i postupno spajanje zglobova kralježnice, što može rezultirati trajnom krutosti kralježnice.

Ove komplikacije mogu značajno utjecati na svakodnevne aktivnosti djeteta, uključujući hodanje, sjedenje i obavljanje svakodnevnih zadataka.

Stoga je važno da se djeca s juvenilnim artritisom redovito prate od strane pedijatrijskog reumatologa kako bi se rano prepoznale i liječile eventualne komplikacije kralježnice. Rani tretman i rehabilitacija mogu pomoći u kontroliranju simptoma i očuvanju funkcije kralježnice, što je ključno za poboljšanje kvalitete života mladih pacijenata s juvenilnim artritisom.

Kakva je veza između bolova u leđima in juvenilnim artritisom

Bolovi u leđima mogu biti povezani s juvenilnim artritisom, budući da ovo stanje može utjecati na zglobove i kralježnicu.

Kod djece s juvenilnim artritisom, upala u zglobovima kralježnice može uzrokovati bolove u leđima.

Osim toga, juvenilni artritis može dovesti do kronične upale u okolnom tkivu i ligamentima, što može rezultirati nelagodom i krutošću u leđima. U nekim slučajevima, juvenilni artritis može uzrokovati i razvoj ankilozantnog spondilitisa, vrste reumatoidnog artritisa koji pogađa kralježnicu i može rezultirati jakim bolovima u leđima i ograničenom pokretljivošću.

Stoga, važno je da se bolovi u leđima kod djece, osobito ako su povezani s drugim simptomima poput upale zglobova ili jutarnje ukočenosti, temeljito ispitaju kako bi se isključile moguće veze s juvenilnim artritisom te pružila odgovarajuća medicinska skrb.

Još:

Iako juvenilni artritis može biti jedan od oblika reumatske bolesti, nije isto što i “reuma” kao opći pojam koji se koristi za opisivanje ovih stanja. Juvenilni artritis se obično dijagnosticira u djetinjstvu ili adolescenciji, dok reuma može utjecati na ljude svih dobnih skupina.