Braxton Hicks kontrakcije [Razgovor o iskustvima 4 žena]

Danas smo imali priliku razgovarati s četiri trudnice, Ana, Petra, Lara i Lejla, o njihovim iskustvima s Braxton Hicks kontrakcijama.

Sjedili smo s njima, postavljajući pitanja o njihovim osjećajima, brigama i strategijama suočavanja s ovim fenomenom koji je sastavni dio trudnoće. Njihovi odgovori pružaju nam raznolike perspektive i korisne uvide u razumijevanje Braxton Hicks kontrakcija iz različitih uglova.

Prvo smo razgovarali s Anom, prvorotkinjom koja s nestrpljenjem očekuje dolazak svog prvog djeteta. Zatim smo se obratili Petri, trudnici koja je već prošla kroz iskustvo roditeljstva i sada se priprema za dolazak svog drugog djeteta. Nastavili smo s Larom, trudnicom koja se suočava s komplikacijama, i na kraju smo razgovarali s Lejlom, trudnicom koja se bori s visokim razinama stresa.

Kroz naše razgovore, otkrili smo različite aspekte Braxton Hicks kontrakcija i kako ih svaka od ovih trudnica doživljava na svoj način.

Lara o prepoznavanju lažnih trudova

prepoznavanje lažnih trudova lara
Image by Freepik

Kao trudnica koja se suočava s komplikacijama, Braxton Hicks kontrakcije predstavljale su izazov u mom iskustvu trudnoće.

Lažni trudovi često su se pojavljivali kao kratkotrajne kontrakcije koje bi zahvatile moj donji trbuh, stvarajući osjećaj stega i napetosti. Te kontrakcije obično bi bile nepravilne u učestalosti i trajanju, često se javljajući kao pojedinačni događaji ili u grupama od nekoliko uzastopnih kontrakcija.

Jedan od ključnih znakova lažnih trudova za mene bio je nedostatak postupnog intenziteta i ritma. Dok su se pravi trudovi pojavljivali kao redoviti valovi koji postupno jačaju, lažni trudovi često bi bili sporadični i bez jasnog uzorka.

Osjećaj koji bih doživjela tijekom lažnih trudova bio je poput prolaznog nelagodnog pritiska u donjem dijelu trbuha, bez intenzivne boli ili produženog trajanja.

Važno je napomenuti da su se lažni trudovi često javljali u određenim situacijama, poput nakon fizičkog napora, promjene položaja tijela ili nakon konzumiranja određene hrane ili pića. Ova nesavršena pravilnost i povezanost s vanjskim faktorima dodatno su mi pomogli prepoznati ih kao Braxton Hicks kontrakcije.

Iako su lažni trudovi mogli biti neugodni i zabrinjavajući, znanje o njihovim karakteristikama i pratećim simptomima omogućilo mi je da ih lakše prepoznam i razlikujem od pravih trudova. Kroz ovaj proces, naučila sam slušati svoje tijelo i prepoznavati signale koje mi šalje, osiguravajući tako sigurnost i dobrobit tijekom moje trudnoće.

Prvorotkinja Ana i Braxton Hicks kontrakcije

Braxton Hicks kontrakcije Ana
Image by shurkin_son on Freepik

Kao prvorotkinja, očekivanje dolaska prvog djeteta ispunjeno je mješavinom uzbuđenja i strepnje. U moru novih iskustava s kojima se suočavam, Braxton Hicks kontrakcije su jedno od najintrigantnijih.

Prije nego što su počele, čula sam za njih, ali osjećala sam se pomalo izgubljeno u moru medicinskih izraza i opisa. No, kako su se kontrakcije počele javljati, postepeno sam počela razumijevati njihovu prirodu i važnost.

Prve Braxton Hicks kontrakcije su me uhvatile nespremnu. Bio je to osjećaj stega u donjem dijelu trbuha koji se pojavio iznenada i nestao nakon nekoliko sekundi.

Nisam znala jesu li to pravi trudovi ili samo privremena nelagoda. Ali, kako su se ponavljale, počela sam primjećivati određene obrasce.

One su bile nepravilne, bez jasnog ritma ili intenziteta. Moj trbuh postao bi čvrst tijekom kontrakcija, ali nije bilo popratnih bolova u donjem dijelu leđa ili drugih simptoma koji bi upućivali na prave trudove.

Odlučila sam potražiti više informacija od svog ginekologa kako bih bila sigurna da su to zaista bile Braxton Hicks kontrakcije. On mi je objasnio da su Braxton Hicks kontrakcije prirodni procesi pripreme maternice za porođaj, ali da su obično nepravilne i ne uzrokuju otvaranje cerviksa kao pravi trudovi. Ovo mi je pružilo olakšanje i sigurnost jer sam sada imala bolje razumijevanje onoga što se događa u mom tijelu.

Kroz ovaj proces, naučila sam da je važno slušati svoje tijelo, ali i educirati se o medicinskim terminima i procesima koji se događaju tijekom trudnoće. Braxton Hicks kontrakcije su samo jedan od mnogih izazova s kojima se suočavamo kao buduće majke, ali uz podršku medicinskog tima i razumijevanje vlastitog tijela, možemo se osjećati sigurnije i spremnije za dolazak naših malih čuda.

Petra, Braxton Hicks kontrakcije i njeni bolovi u leđima

Braxton Hicks kontrakcije petra bolovi u ledjima
Image by yanalya on Freepik

Kao trudnica koja već prolazi kroz drugu trudnoću, Braxton Hicks kontrakcije nisu mi bile strane, ali ovoga puta, osjećaji koje sam doživljavala, posebno u leđima, bili su nešto novo i izazovno. Dok sam se pripremala za dolazak drugog djeteta, nisam očekivala da će se Braxton Hicks kontrakcije manifestirati na ovaj način.

Bolovi u leđima postali su moja svakodnevica tijekom posljednjih nekoliko tjedana trudnoće, ali počela sam primjećivati da se intenziviraju i postaju učestaliji tijekom Braxton Hicks kontrakcija. Često su se pojavljivali tijekom noći, remeteći moj san i uzrokujući nelagodu koja bi trajala i nakon što bi kontrakcija popustila.

Konzultirala sam se sa svojim ginekologom kako bih bolje razumjela što se događa. Objasnio mi je da je bol u leđima tijekom Braxton Hicks kontrakcija prilično uobičajena pojava, koja proizlazi iz napetosti mišića i pritiska na leđa uzrokovanog kontrakcijama maternice. Ovo mi je pružilo olakšanje jer sam shvatila da su ti bolovi obično prolazni i nisu znak ozbiljnih komplikacija.

Unatoč nelagodama, naučila sam neke tehnike za olakšanje bolova u leđima tijekom kontrakcija, poput promjene položaja tijela, masaže ili primjene topline ili hladnoće. Također sam naučila važnost odmora i relaksacije tijekom trudnoće kako bi se smanjio stres i napetost, što može pomoći u ublažavanju bolova u leđima.

Iako su bolovi u leđima tijekom Braxton Hicks kontrakcija bili izazovni, shvatila sam da su oni dio pripreme mog tijela za porođaj. S obzirom na iskustvo s prvim djetetom, znam da su ti trenuci privremeni i da će uskoro biti zaboravljeni kad zagrlim svoje dijete.

Lejla o brigi zbog lažnih trudova

Image by Racool_studio on Freepik

Kao trudnica koja se bori s visokim razinama stresa, Braxton Hicks kontrakcije predstavljale su dodatni izazov koji je dodatno pojačavao moje osjećaje zabrinutosti tijekom trudnoće. Najviše me zabrinjavalo kako razlikovati ove kontrakcije od pravih trudova te kako osigurati sigurnost i dobrobit mene i mog djeteta.

Jedan od glavnih izazova bio je prepoznati Braxton Hicks kontrakcije i razlikovati ih od pravih trudova.

Dok su se pravi trudovi karakterizirali redovitim i postupno jačim kontrakcijama koje su rezultirale otvaranjem cerviksa, Braxton Hicks kontrakcije su obično bile nepravilne u učestalosti i intenzitetu, te nisu uzrokovale značajne promjene na cerviksu. Zbog visokog stresa, ponekad mi je bilo teško jasno razlučiti te razlike, što je dodatno pojačavalo moje osjećaje zabrinutosti.

Drugi izazov bio je nositi se s fizičkom nelagodom i emocionalnim stresom uzrokovanom Braxton Hicks kontrakcijama. Osjećala sam se nesigurno i nemoćno kad bih osjećala te kontrakcije, često se pitajući jesu li one samo prolazni fenomen ili su znak nečega ozbiljnijeg. Bilo je teško razlikovati normalnu fiziološku reakciju tijela od potencijalnih komplikacija, posebno s obzirom na moje već prisutne zdravstvene probleme.

Važno je istaknuti da mi je podrška medicinskog tima bila od ključne važnosti u rješavanju ovih izazova. Također sam se oslonila na podršku partnera, obitelji i prijatelja koji su me ohrabrivali i pružali mi emocionalnu podršku tijekom ovih teških trenutaka.

Naši odgovori i savjeti na najčešča pitanja

Da li BH (Braxton Hicks kontrakcije) otvaraju

Ne. Braxton Hicks kontrakcije ne otvaraju ili ne šire grlić maternice.

Koliko bh kontrakcija dnevno je normalno

Broj BH kontrakcija dnevno koji se smatra normalnim može varirati od trudnice do trudnice.

Općenito:

 • U drugoj polovici trudnoće, možete osjetiti 2 do 4 BH kontrakcije dnevno.
 • U trećem tromjesečju, broj kontrakcija može se povećati na 6 do 8 dnevno.

Važno je obratiti pažnju na:

 • Intenzitet kontrakcija: BH kontrakcije ne bi trebale biti bolne.
 • Frekvenciju kontrakcija: Ako osjetite više od 8 kontrakcija dnevno, ili ako se kontrakcije javljaju u intervalima kraćim od 10 minuta, obratite se svom ginekologu.
 • Praćenje kontrakcija: Zapišite broj, intenzitet i trajanje kontrakcija tijekom nekoliko dana. To će vam pomoći da uočite eventualne promjene i lakše ih objasnite svom ginekologu.

Kako izgledaju kontrakcije

Kontrakcije se osjećaju kao stezanje i opuštanje mišića maternice. Mogu se opisati kao:

 • Potezanje: Neke žene osjećaju kontrakcije kao da im se trbuh povlači prema leđima.
 • Pritisak: Druge žene osjećaju jak pritisak u donjem dijelu trbuha.
 • Grčevi: Kontrakcije mogu biti slične menstrualnim grčevima, ali jače i duže.
 • Bol: Bol od kontrakcija može varirati od žene do žene. Neke žene osjećaju jaku bol, dok druge osjećaju samo nelagodu.

U ranoj fazi porođaja:

 • Kontrakcije su obično blage i nepravilne.
 • Javljaju se u intervalima od 10 do 20 minuta.
 • Traju oko 30 sekundi.

S napredovanjem porođaja:

 • Kontrakcije postaju jače, češće i duže.
 • Javljaju se u intervalima od 2 do 5 minuta.
 • Traju oko 60 sekundi.