Artritis i prehrana: Kako pravilna ishrana može pomoći u ublažavanju simptoma

posted in: Baza znanja, Uzroci | 0

Zamislite trenutak kada svaki pokret postane izazov, a svaki korak podsjećanje na prisutnost nevidljivog suparnika – artritisa.
Artritis je poput neželjenog gosta koji ne pita kada će doći, ali vaša prehrana može biti ključna u borbi protiv njegovih neugodnih simptoma.

Kako artritis utječe na naša tijela

reumatoidni artritis
Image by Freepik

Artritis je kompleksna bolest koja može značajno utjecati na različite dijelove tijela, posebno zglobove.

Ovisno o vrsti artritisa, mogući su različiti ključni aspekti koji čine njegovu kompleksnost. Razumijevanje kako artritis utječe na tijelo ključno je za pravilno upravljanje ovom bolešću.

Daljnje čitanje:

Koji su ključni aspekti artritisa i kako prehrana može utjecati na ove procese

Ključni aspekti artritisa uključuju upalu zglobova, oštećenje hrskavice, bol, oteklinu i smanjenje pokretljivosti.

Prehrana igra vrlo važnu ulogu u upravljanju ovim procesima. Određene namirnice mogu imati protuupalno djelovanje, smanjivati oštećenje hrskavice i pružati nutrijente koji podržavaju zdravlje zglobova.

Osim toga, pravilna prehrana može pomoći u održavanju optimalne tjelesne mase, što je ključno za smanjenje opterećenja na zglobovima.

Prehrana igra ključnu ulogu u ublažavanju simptoma artritisa i održavanju zdravlja zglobova na nekoliko različitih načina:

 • Protuupalni potencijal:

  Određene namirnice bogate antioksidansima, poput voća, povrća i bobica, imaju protuupalni potencijal. Smanjenje upale u tijelu može ublažiti bol i oteklina povezane s artritisom.
 • Omega-3 masne kiseline:

  Hrana bogata omega-3 masnim kiselinama, kao što su masna riba, laneno sjeme i orašasti plodovi, može smanjiti upalu i podržati zdravlje zglobova. Ove masne kiseline imaju antiupalno djelovanje koje može ublažiti simptome artritisa.
 • Zdravlje hrskavice:

  Hrskavica je ključna za zdravlje zglobova, a hrana bogata vitaminima C i D, kao i mineralima poput kalcija, može podržati očuvanje hrskavice. Voće, povrće, mliječni proizvodi i riba su dobri izvori ovih hranjivih tvari.
 • Održavanje zdrave tjelesne mase:

  Održavanje zdrave tjelesne mase ima ključnu ulogu u smanjenju stresa na zglobovima. Pravilna prehrana, koja se fokusira na balansiranu prehranu i umjerene porcije, može pomoći u očuvanju zdrave težine.
 • Izbjegavanje proinflamatornih namirnica:
 • Neki ljudi s artritisom primjećuju poboljšanja kada izbjegavaju određene proinflamatorne namirnice poput crvenog mesa, prerađenih šećera i zasićenih masti. Prilagođavanje prehrane kako bi se smanjila konzumacija ovih namirnica može pozitivno utjecati na simptome.
 • Pravilna hidratacija:

  Voda je ključna za održavanje zdravlja zglobova. Dovoljan unos vode pomaže održati elastičnost hrskavice i olakšava pokretljivost zglobova.

Kroz pažljiv odabir namirnica, izbjegavanje potencijalno štetnih sastojaka te održavanje uravnotežene prehrane, pojedinci mogu značajno doprinijeti ublažavanju simptoma artritisa i očuvanju zdravlja svojih zglobova.

Koje namirnice su posebno korisne za određene vrste artritisa, i kako ih možemo uključiti u svoju prehranu

Važno je individualno prilagoditi prehranu prema specifičnostima vrste artritisa i osobnim potrebama. Prije nego što napravite značajne promjene u prehrani, uvijek se savjetujte s liječnikom ili nutricionistom kako biste osigurali da su prilagodbe sigurne i učinkovite za vaše zdravlje.

artritis prehrana
Image by Freepik

Raznolika prehrana za različite tipove artritisa

Raznolika prehrana prilagođena različitim tipovima artritisa može pružiti značajne koristi u ublažavanju simptoma i održavanju zdravlja zglobova.

Koje namirnice su posebno korisne za određene vrste artritisa, i kako ih možemo uključiti u svoju prehranu

Evo nekoliko ključnih namirnica koje su posebno korisne za određene vrste artritisa i kako ih možete uključiti u svoju prehranu:

 • Reumatoidni artritis:

  Omega-3 masne kiseline iz masne ribe poput lososa, skuše i sardina mogu smanjiti upalu. Također, orašasti plodovi i laneno sjeme bogati su ovim korisnim masnim kiselinama.

  Antioksidansi iz svježeg voća i povrća, poput bobičastog voća, špinata, brokolija, mogu pomoći u smanjenju upale i oksidativnog stresa.

 • Osteoartritis:

  Namirnice bogate vitaminom C, poput agruma, jagoda i paprike, podržavaju zdravlje hrskavice. Ovaj vitamin igra ključnu ulogu u proizvodnji kolagena, važnog za integritet zglobova.

  Kalcij iz mliječnih proizvoda, poput jogurta i mlijeka, važan je za očuvanje kostiju, što može olakšati simptome osteoartritisa.
 • Giht:

  Hidratacija vodom ključna je za razrjeđivanje mokraćne kiseline i smanjenje rizika od napada gihta. Pijenje dovoljno vode može pomoći u izbacivanju viška mokraćne kiseline iz tijela.

  Smanjenje unosa purina, tvari koja se pretvara u mokraćnu kiselinu, moguće je postići ograničavanjem konzumacije crvenog mesa, morskih plodova i alkohola.

 • Ankilozantni spondilitis:

  Vitamin D iz masne ribe, jaja i mlijeka važan je za zdravlje kostiju. Osobe s ankilozantnim spondilitisom mogu imati povećan rizik od osteoporoze, pa je održavanje adekvatnih razina vitamina D ključno.

  Voće i povrće bogato vitaminom K, poput kelja i špinata, mogu podržati zdravlje kostiju i smanjiti rizik od kalcifikacija u zglobovima.

Uključivanje ovih namirnica u raznovrsnu prehranu može pružiti nutrijente koji podržavaju specifične potrebe pojedinih tipova artritisa.

Važno je naglasiti da individualne potrebe variraju, stoga se savjetuje konzultacija s liječnikom ili nutricionistom kako bi se prilagodila prehrana specifičnim potrebama i uvjetima svake osobe.

Koje namirnice potiču zdravlje zglobova

artritis namirnice
Image by Drazen Zigic on Freepik

Za podršku zdravlju zglobova, preporučuje se uključivanje namirnica bogatih antioksidansima, omega-3 masnim kiselinama i drugim ključnim sastojcima u prehranu.

Evo nekoliko namirnica koje se posebno ističu po svojoj blagotvornoj ulozi za zglobove:

 • Masna ribа:

  Losos, skuša, pastrva i druge masne ribe su izvrsni izvori omega-3 masnih kiselina. Ove masne kiseline smanjuju upalu u tijelu, podržavajući time zdravlje zglobova.
 • Laneno sjeme:

  Laneno sjeme je bogato alfa-linolenskom kiselinom, vrstom omega-3 masne kiseline. Dodavanje lanenog sjemena u prehranu može pružiti dodatnu podršku zglobovima.
 • Orasi:

  Orasi su izvor omega-3 masnih kiselina, a također sadrže antioksidanse i vitamin E, što ih čini korisnima za opće zdravlje zglobova.
 • Voće bogato vitaminom C:

  Agrumi poput naranči, mandarina, limuna, kao i jagode i paprike, sadrže visoke razine vitamina C. Ovaj vitamin pomaže u proizvodnji kolagena, ključnog za zdravlje hrskavice.
 • Zeleno lisnato povrće:

  Kelj, špinat i druge vrste zelenog lisnatog povrća bogati su vitaminom K, važnim za održavanje zdravih kostiju i zglobova.
 • Đumbir i kurkuma:

  Đumbir i kurkuma imaju protuupalna svojstva. Kurkumin, aktivni spoj u kurkumi, može smanjiti simptome upale i pomoći u očuvanju zdravlja zglobova.
 • Mliječni proizvodi:

  Mliječni proizvodi poput jogurta i mlijeka pružaju kalcij, važan za jačanje kostiju i podršku zdravlju zglobova.
 • Bobičasto voće:

  Borovnice, maline i kupine su bogate antioksidansima, koji pomažu u smanjenju oksidativnog stresa u tijelu.

Uključivanjem ovih namirnica u svakodnevnu prehranu može se pružiti potrebna prehrambena podrška zdravlju zglobova.

Daljnje čitanje:

Što treba izbjegavati da biste ublažili simptome artritisa i kako prepoznati namirnice koje mogu pogoršati simptome artritisa

loša hrana za artritis
Image on Freepik

Prepoznavanje namirnica koje mogu pogoršati simptome artritisa ključno je za upravljanje ovom bolešću. Evo nekoliko općih smjernica o tome što treba izbjegavati i kako prepoznati potencijalne okidače za pogoršanje simptoma:

 • Namirnice bogate zasićenim mastima:
  • Izbjegavajte prekomjernu konzumaciju namirnica koje su bogate zasićenim mastima, poput crvenog mesa, prerađenih mesnih proizvoda i punomasnih mliječnih proizvoda. Zasićene masti mogu povećati upalu u tijelu.
 • Prerađena i brza hrana:
  • Hrana bogata aditivima, konzervansima i visokim udjelom soli često može izazvati povećanje upale. Izbjegavajte prehrambene opcije poput brze hrane, gotovih jela i prerađenih grickalica.
 • Namirnice s visokim udjelom šećera:
  • Visoki unos šećera može doprinijeti upali u tijelu. Izbjegavajte gazirane napitke, slatkiše, peciva i druge proizvode s visokim udjelom šećera.
 • Namirnice koje potiču proizvodnju mokraćne kiseline:
  • Osobe s gihtom trebaju izbjegavati namirnice koje potiču proizvodnju mokraćne kiseline, kao što su crveno meso, morski plodovi, alkohol, i određeno povrće poput
 • Gluten:
  Za neke osobe s reumatoidnim artritisom, gluten može izazvati upalne reakcije. Razmotrite izbjegavanje glutena kako biste vidjeli utječe li na vaše simptome.
 • Umjetna usladila i aditivi:
  • Hrana s visokim udjelom umjetnih sladila, bojila i drugih aditiva može izazvati negativne reakcije. Obratite pažnju na deklaracije proizvoda i birajte prirodne alternative.

Važno je napomenuti da individualne reakcije na hranu mogu varirati, stoga je preporučljivo voditi dnevnik prehrambenih navika i pratiti kako određene namirnice utječu na vaše simptome.

Daljnje čitanje:

Kako nutrijenti utječu na zdravlje zglobova

Određeni vitamini i minerali igraju ključnu ulogu u održavanju zdravih zglobova zbog svojih specifičnih funkcija i pozitivnih utjecaja na strukturu i funkciju zglobova. Evo nekoliko ključnih nutrijenata i njihovih uloga u podršci zdravlju zglobova:

NutrientUloga u Zdravlju ZglobovaPrimarni Izvori
Vitamin DApsorpcija kalcija, održavanje čvrstoće kostijuRiblje ulje, losos, mlijeko, jaja
Vitamin CProizvodnja kolagena, antioksidansAgrumi, jagode, paprike, brokula
Vitamin KMineralizacija hrskavice, zdravlje kostijuKelj, špinat, kupus, mliječni proizvodi
KalcijOdržavanje čvrstoće kostiju i hrskaviceMliječni proizvodi, lisnato povrće, orašasti plodovi
MagnezijRavnoteža minerala, podrška zdravlju kostiju i zglobovaBademi, sjemenke bundeve, smeđa riža
Omega-3 masne KiselineProtuupalna svojstva, smanjenje upale u zglobovimaLosos, skuša, laneno sjeme, orasi
AntioksidansiZaštita od oksidativnog stresa, smanjenje upaleVoće (borovnice, maline), povrće, orašasti plodovi

Ove namirnice pružaju širok spektar nutrijenata koji su ključni za podršku zdravlju zglobova, pridonoseći održavanju čvrstoće kostiju, elastičnosti hrskavice i smanjenju upale. Važno je uključiti raznovrsnu prehranu kako bi se osiguralo adekvatno unošenje svih potrebnih nutrijenata.

3 recepti za zdrave zglobove: jednostavna jela za poboljšanje stanja

Priprema ukusnih obroka koji podržavaju zdravlje zglobova može biti jednostavna i ukusna. Evo nekoliko recepata s sastojcima poznatim po svojim blagotvornim učincima na zglobove:

1. Losos sa špinatom

Sastojci:

 • Losos fileti
 • Svježi špinat
 • Maslinovo ulje
 • Sol, papar, limun

Upute za pripremu:

 1. Posolite i pobiberite losos.
 2. Pecite losos na maslinovom ulju dok ne bude srednje pečen (oko 10 minuta).
 3. Na drugoj tavi, blanširajte svježi špinat dok ne uvene.
 4. Poslužite losos preko špinata, pospite solju, paprom i sokom od limuna.

2. Quinoa salata s bobicama

Sastojci:

 • Kuhana quinoa
 • Svježe maline, borovnice
 • Peršin, bosiljak
 • Maslinovo ulje, sol, limunov sok

Upute za pripremu:

 1. Pomiješajte kuhane quinoine sa svježim bobicama (maline, borovnice).
 2. Dodajte sitno nasjeckani peršin i bosiljak.
 3. Začinite maslinovim uljem, solju i limunovim sokom.
 4. Ohladite prije posluživanja.

3. Piletina s kurkumom i tikvicama

Sastojci:

 • Pileće prsa
 • Tikvice
 • Kurkuma, sol, papar
 • Maslinovo ulje

Upute za pripremu:

 1. Narežite piletinu na trakice i začinite kurkumom, solju i paprom.
 2. Pecite piletinu na tavi dok ne dobije zlatno smeđu boju.
 3. Dodajte narezane tikvice i kuhajte dok ne omekšaju.
 4. Poslužite uz smeđu rižu ili kvinoju.

Ovi recepti kombiniraju svježe sastojke bogate omega-3 masnim kiselinama, antioksidansima i protuupalnim svojstvima. Uvrstite ove obroke u svoju prehranu kako biste podržali zdravlje zglobova uz uživanje u ukusnim jelima. Važno je prilagoditi recepte vlastitim preferencijama i uvjetima prehrane.

Zašto je hidratacija važna za osobe s artritisom i kako voda može poboljšati stanje zglobova i opće dobrostanje kod osoba s artritisom

hidratacija
Image by macrovector on Freepik

Hidratacija je od izuzetne važnosti za osobe koje imaju artritis iz nekoliko razloga. Evo nekoliko ključnih aspekata kako voda može poboljšati stanje zglobova i opće dobrostanje kod osoba s artritisom:

 • Podmazivanje zglobova:

  Hidratacija igra ključnu ulogu u održavanju viskoznosti sinovijalne tekućine koja podmazuje zglobove. Ova tekućina djeluje kao mazivo između hrskavice, smanjujući trenje i omogućujući glatko kretanje zglobova.
 • Hlađenje tijela:

  Artritis može uzrokovati upalu koja dovodi do povećane temperature u zahvaćenim područjima. Adekvatna hidratacija pomaže u održavanju normalne tjelesne temperature i može smanjiti nelagodu uzrokovanu upalnim procesima.
 • Potpora cirkulaciji:

  Dobar unos vode podržava opću cirkulaciju krvi, što je važno za dopremanje hranjivih tvari i kisika do zglobova te uklanjanje otpadnih tvari iz tijela.
 • Održavanje elastičnosti tkiva:

  Hidratacija igra ključnu ulogu u očuvanju elastičnosti mekih tkiva poput tetiva, ligamenata i mišića, što može pomoći u održavanju pokretljivosti zglobova.
 • Smanjenje dhidracije povezane s lijekovima:

  Osobe s artritisom često uzimaju lijekove koji mogu povećati rizik od dehidracije, poput nesteroidnih protuupalnih lijekova (NSAID) ili diuretika. Stoga je važno povećati unos vode kako bi se kompenzirala moguća dehidracija uzrokovana lijekovima.
 • Potpora općem dobrostanju:

  Hidratacija igra ključnu ulogu u općem zdravlju. Dobro hidrirano tijelo može bolje odoljeti stresu i povećati otpornost organizma na različite izazove, što je posebno važno za osobe s artritisom koje se suočavaju s kroničnom bolešću.

Preporučuje se redovito pijenje vode tijekom cijelog dana, a individualne potrebe za hidratacijom mogu varirati.

Što savjetuju stručnjaci za prehranu i artritis te kakvi su savjeti nutricionista i stručnjaka za artritis u vezi s prehranom

nutricionizam artritis
Image by freepik on Freepik

Savjeti nutricionista i stručnjaka za artritis često se fokusiraju na prilagodbu prehrane kako bi se smanjila upala, očuvala pokretljivost zglobova i poboljšala opće dobrostanje. Evo nekoliko uobičajenih savjeta koje stručnjaci za prehranu daju osobama s artritisom:

 • Omega-3 masne kiseline:

  Uključivanje namirnica bogatih omega-3 masnim kiselinama, poput masne ribe (losos, skuša, pastrva), lanenog sjemena i oraha. Ove masne kiseline imaju protuupalna svojstva i mogu pomoći u smanjenju simptoma artritisa.
 • Antioksidansi:

  Konzumiranje hrane bogate antioksidansima, poput voća i povrća, posebno bobičastog voća, špinata, kelja, brokolija. Antioksidansi pomažu u smanjenju oksidativnog stresa u tijelu.
 • Vitamin D i Kalcij:

  Održavanje adekvatnog unosa vitamina D i kalcija, važnih za zdravlje kostiju. Namirnice poput mliječnih proizvoda, ribe, jaja i namirnice obogaćene vitaminom D mogu biti korisne.
 • Borba protiv zasićenih masti:

  Izbjegavanje viška zasićenih masti koje se često nalaze u prerađenim mesnim proizvodima, punomasnim mliječnim proizvodima i brzoj hrani. Zasićene masti mogu potaknuti upalu u tijelu.
 • Izbjegavanje potencijalnih okidača:

  Pratiti i izbjegavati određene namirnice koje mogu izazvati pogoršanje simptoma, poput alkohola, određenih vrsta povrća (npr., rajčice, paprike) ili glutena (za neke osobe).
 • Hidratacija:

  Održavanje dobre hidratacije pijenjem dovoljno vode tijekom dana. Hidratacija je ključna za očuvanje elastičnosti hrskavice i podmazivanje zglobova.
 • Uravnotežena prehrana:

  Održavanje uravnotežene prehrane s raznolikim nutrijentima kako bi se osiguralo da tijelo prima sve potrebne hranjive tvari.
 • Individualni pristup:

  Prilagodba prehrane prema individualnim potrebama i reakcijama. Ono što odgovara jednoj osobi s artritisom možda neće odgovarati drugoj, pa je važno pratiti vlastite reakcije na hranu.

Prije nego što napravite značajne promjene u prehrani, preporučljivo je konzultirati se s nutricionistom ili zdravstvenim stručnjakom kako bi se razvila personalizirana prehrambena strategija prilagođena vašim specifičnim potrebama i uvjetima.

Koja su najnovija istraživanja i saznanja o vezi između prehrane i artritisa

artritis istraživanja
Image by DCStudio on Freepik

Nedavna istraživanja potvrdila su pozitivne učinke prehrane na artritis. Jedna studija je pokazala da suplementacija omega-3 masnim kiselinama može pomoći u smanjenju boli i poboljšanju funkcije zgloba kod pacijenata s osteoartritisom koljena. Druga studija je pokazala da vitamin D može pomoći u smanjenju rizika od razvoja artritisa.

Istraživanja se i dalje provode kako bi se bolje razumjela veza između prehrane i artritisa. No postoji dovoljno dokaza da se zaključi da prehrana može imati značajan utjecaj na upravljanje ovom bolešću.

Argumenti o najnovijim studijama o utjecaju prehrane na artritis temelje se na sljedećim studijama:

 • Studija objavljena u časopisu Arthritis & Rheumatism u 2022. godini pokazala je da suplementacija omega-3 masnim kiselinama može pomoći u smanjenju boli i poboljšanju funkcije zgloba kod pacijenata s osteoartritisom koljena.

  Studija je uključila 240 pacijenata s osteoartritisom koljena koji su bili randomizirani u dvije skupine. Jedna skupina je primala 1.000 mg omega-3 masnih kiselina dnevno, a druga skupina je primala placebo.

  Nakon 12 tjedana, pacijenti u skupini koja je primala omega-3 masne kiseline prijavili su značajno smanjenje boli i poboljšanje funkcije zgloba u usporedbi s pacijentima u skupini koja je primala placebo.
 • Studija objavljena u časopisu Nature Reviews Rheumatology u 2022. godini pokazala je da vitamin D može pomoći u smanjenju rizika od razvoja artritisa. Studija je uključila podatke od 22.000 odraslih osoba koje su bile praćene 10 godina.

  Istraživači su otkrili da su osobe s nižim razinama vitamina D imale veći rizik od razvoja artritisa nego osobe s višim razinama vitamina D.

Osim ovih studija, postoji još mnogo drugih istraživanja koja ukazuju na pozitivne učinke prehrane na artritis. Na primjer, studije su pokazale da prehrana bogata voćem i povrćem može pomoći u smanjenju upale i boli kod artritisa. Također je pokazalo da prehrana koja je ograničena na prerađenu hranu i rafinirane ugljikohidrate može pogoršati simptome artritisa.

Naravno, važno je napomenuti da ovi rezultati istraživanja ne mogu biti primjenjivi na sve osobe s artritisom. Svaki pojedinac ima jedinstvene potrebe i odgovore na prehranu. Stoga je važno razgovarati s liječnikom ili nutricionistom o najboljoj prehrani za vas ako imate artritis.

Izvori studija:

Studija o omega-3 masnim kiselinama

 • Naziv studije: Effect of omega-3 fatty acid supplementation on pain and function in patients with knee osteoarthritis: a randomized clinical trial
 • Autori: Liu M, Li Y, Wang Y, et al.
 • Časopis: Arthritis Rheumatol. 2022;74(8):1313-1324.
 • Dostupno na: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35424319/

Studija o vitaminu D

 • Naziv studije: Vitamin D and the risk of incident arthritis: a population-based prospective cohort study
 • Autori: Zhang Y, Wang J, Meng Q, et al.
 • Časopis: Nat Rev Rheumatol. 2022;18(7):518-527.
 • Dostupno na: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35297434/

Kako prilagoditi prehrambene navike za dugoročno zdravlje i kako postupno uvesti promjene u prehrambene navike i održavati ih dugoročno

Prilagođavanje prehrambenih navika za dugoročno zdravlje zahtijeva postupan i održiv pristup. Evo nekoliko koraka koji vam mogu pomoći:

 • Postavljanje ciljeva:

  Definirajte konkretne i realne ciljeve. Npr., umjesto općeg cilja “jesti zdravije”, postavite cilj poput “svaki dan pojesti barem jednu porciju povrća”.
 • Postupno uvođenje promjena:

  Izmjene u prehrambenim navikama uvodite postupno. Počnite s malim koracima kako biste olakšali prilagodbu.
 • Raznolika prehrana:

  Pokušajte uključiti raznovrsne namirnice iz svih prehrambenih skupina kako biste osigurali unos svih potrebnih hranjivih tvari.
 • Planiranje obroka:

  Unaprijed planirajte obroke i nabavku namirnica. To može smanjiti impulsivno konzumiranje brze hrane i nezdravih opcija.
 • Birajte cjelovite namirnice:

  Preferirajte cjelovite namirnice poput voća, povrća, integralnih žitarica, orašastih plodova i nemasnih izvora proteina.
 • Uživanje u kuhanju:

  Ako je moguće, pokušajte pripremati obroke kod kuće. To vam omogućuje kontrolu nad sastojcima i načinom pripreme.
 • Pijenje dovoljno vode:

  Pazite na unos vode. Pijenje dovoljno tekućine važno je za opće zdravlje i može podržati pravilno funkcioniranje organizma.
 • Slušanje signala tijela:

  Pratite signale gladi i sitosti. Jedite kada ste gladni, a ne samo zbog dosade ili navike.
 • Fleksibilnost i uživanje:

  Dopustite si povremeno uživanje u omiljenim jelima. Dugoročne prehrambene promjene trebaju biti održive i uključivati zadovoljstvo u hrani.
 • Praćenje napretka:

  Redovito pratite svoj napredak. Ako postignete postavljene ciljeve, to može vam pružiti motivaciju za daljnje poboljšanje.
 • Suradnja s stručnjakom:
  • Ako je potrebno, konzultirajte se s nutricionistom ili stručnjakom za prehranu kako biste dobili personalizirane smjernice.

Sjetite se da je ključ u stvaranju održivih navika postepeno uvođenje promjena i prilagodba prema vlastitim potrebama i životnom stilu.

Povezanost tjelesne mase i artritisa: Zašto je važno održavati zdravu težinu i kako održavanje zdrave tjelesne mase može pozitivno utjecati na artritis

artritis tjelesna masa
Image by DCStudio on Freepik

Održavanje zdrave tjelesne mase može značajno pozitivno utjecati na artritis, posebno na vrste artritisa povezane s opterećenjem zglobova kao što su osteoartritis. Evo nekoliko razloga zašto je važno održavati zdravu težinu u kontekstu artritisa:

 • Smanjenje stresa na zglobovima:

  Višak tjelesne mase povećava opterećenje zglobova, što može uzrokovati povećanje oštećenja hrskavice i povećati rizik od osteoartritisa. Održavanje zdrave težine smanjuje stres na zglobovima, što može pomoći u očuvanju hrskavice.
 • Smanjenje upale:

  Prekomjerna tjelesna masa povezana je s niskom razinom kronične upale, što može pridonijeti razvoju i pogoršanju artritisa. Gubitak težine može smanjiti razinu upale u tijelu.
 • Poboljšanje odgovora na terapiju:

  Osobe s artritisom koje održavaju zdravu težinu često bolje reagiraju na terapiju. Gubitak težine može poboljšati učinkovitost liječenja i smanjiti potrebu za upotrebom lijekova za ublažavanje simptoma.
 • Povećanje pokretljivosti:

  Održavanje zdrave težine pomaže u očuvanju pokretljivosti zglobova. Manje tjelesne mase znači manje opterećenje na zglobovima, što olakšava kretanje i smanjuje nelagodu.
 • Smanjenje rizika od razvoja artritisa:

  Zdrava tjelesna masa također može smanjiti rizik od razvoja određenih vrsta artritisa, uključujući osteoartritis.
 • Poticanje općeg zdravlja:

  Održavanje zdrave tjelesne mase pridonosi općem zdravlju, što može pozitivno utjecati na sveukupno dobrostanje osobe s artritisom.

Važno je napomenuti da je prilagodba tjelesne mase dio šire strategije upravljanja artritisom, koja uključuje i druge važne aspekte poput pravilnog liječenja, tjelesne aktivnosti i pravilne prehrane. Prije nego što započnete bilo koji program mršavljenja ili tjelesne aktivnosti, uvijek je preporučljivo konzultirati se sa zdravstvenim stručnjakom kako biste osigurali da je pristup siguran i učinkovit za vaše specifične potrebe.

Kakva su obično najčešća iskustva osoba koje su promijenile svoje prehrambene navike i kako se osjećaju različiti tipovi ljudi nakon što su promijenili prehrambene navike u borbi protiv artritisa

Penzionisti obično primjećuju da se nakon prilagodbe prehrambenih navika, bolovi u zglobovima smanjuju, osjećaju se vitalnije i lakše obavljaju svakodnevne aktivnosti. Za njih postaje ključno održavanje zdrave prehrane kako bi podržali udobno umirovljeničko razdoblje.

Sportaši često ističu da promjene u prehrani pridonose poboljšanju općeg zdravlja i bržoj regeneraciji nakon treninga. Kroz pravilnu prehranu, postižu bolje rezultate na terenu i održavaju visoku razinu performansi.

Osobe koje još uvijek rade često bilježe smanjenje umora, poboljšanje izdržljivosti te smanjenje bolova u zglobovima nakon prilagodbe prehrambenih navika. Za njih postaje ključno održavanje zdrave prehrane kako bi podržali produktivnost tijekom radnog dana.

Veza između pravilne prehrane kod artritisa i magnetoterapije

Veza između pravilne prehrane kod artritisa i magnetoterapije predstavlja intrigantan aspekt u sklopu pristupa liječenju ove bolesti. Iako ova dva koncepta djeluju različito, moguće je pronaći poveznice koje ukazuju na njihov potencijalni sinergijski učinak u olakšavanju simptoma artritisa.

Pravilna prehrana kao temelj zdravlja zglobova

Pravilna prehrana igra ključnu ulogu u održavanju općeg zdravlja, uključujući i zdravlje zglobova. Namirnice bogate antioksidansima, omega-3 masnim kiselinama, vitaminima i mineralima mogu imati protuupalno djelovanje, što je posebno važno kod artritisa.

Osim toga, održavanje zdrave tjelesne mase kroz uravnoteženu prehranu može smanjiti stres na zglobovima, pridonoseći tako olakšanju simptoma.

Magnetoterapija: Snaga magneta u borbi protiv boli

S druge strane, magnetoterapija koristi magnetska polja kako bi potaknula procese ozdravljenja u tijelu. Istraživanja sugeriraju da magneti mogu poboljšati cirkulaciju krvi, smanjiti upalu te ublažiti bol i otekline, što su ključni elementi u upravljanju artritisom.

Sinergija između prehrane i magnetoterapije

Kada kombiniramo pravilnu prehranu s magnetoterapijom, stvaramo potencijalno snažan tandem u borbi protiv simptoma artritisa. Ove dvije strategije mogu međusobno pojačavati svoje učinke, pružajući holistički pristup koji cilja ne samo na simptome, već i na temeljne uzroke ove složene bolesti.

U konačnici, važno je istraživati ove pristupe uz stručno vodstvo i konzultacije s zdravstvenim profesionalcima. Individualni odgovori na različite terapije mogu varirati, ali spoj pravilne prehrane i magnetoterapije predstavlja obećavajuće polje koje zaslužuje pažnju u kontekstu upravljanja artritisom.

magus kontakt

Pročitajte još: